asidoo 03.11.09, 06:03 Po 5 latach siadła mi Candy - dla mnie to totalny obciach dla tej firmy. Zatem moja nowa pralka ma cicho wirowac, oszczedzac energię i się nie psuc. Dzialac ma co najmniej 10 lat. Co mi polecicie a co odradzicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misself Re: Jaką pralkę kupic? 03.11.09, 10:05 forum.gazeta.pl/forum/w,49213,100972491,100972491,Pralka_co_wybrac_.html forum.gazeta.pl/forum/w,49213,90192988,90192988,Jaka_pralka_parametry.html Ja mam Mastercooka (idiotyczna nazwa dla pralki...) w spadku po Babci, chodzi od 15 lat bezawaryjnie, ale nie polecam, bo kiepsko wiruje, a ostatnio ni stąd, ni zowąd zaczął warczeć. Może się wreszcie zepsuje. Odpowiedz Link
agulag76 Re: Jaką pralkę kupic? 06.11.09, 20:39 A my mamy nowy model Mastercooka i pracuje bez zarzutu. Podpytywaliśmy w serwisie i powiedziano nam że raczej się nie psują czego np. nie można powiedzieć o whirpoolach, beko i amicach. Odpowiedz Link
agulag76 Re: Jaką pralkę kupic? 06.11.09, 20:41 Taki model mamy www.allegro.pl/item794472613_olmag_mastercook_by_fagor_pfd_1284lx_promocja.html Odpowiedz Link
misself Re: Jaką pralkę kupic? 09.11.09, 12:07 Nie załamuj mnie... Przecież ja CZEKAM, żeby on się zepsuł... Odpowiedz Link
misself Re: Jaką pralkę kupic? 09.11.09, 13:31 Tzn. jak? Też głupio psuć dobrą pralkę... Ale tak bym już chciała coś, co lepiej wiruje... I zużywa przy tym mniej prądu, bo mój MasterCock (błąd zamierzony) ma klasę energetyczną C Odpowiedz Link
agulag76 Re: Jaką pralkę kupic? 09.11.09, 14:13 No oczywiście że daj jej spokój, niech sama dokona żywota na te nowe modele naprawdę nie można narzekać (tfu... żebym nie wykrakała ale każda pralka po kilkunastu latach eksploatacji w końcu staje się "ciężarem" - mam nadzieję że w końcu "dorobisz się" jakiegoś piorącego cudeńka typu AA+ !!! Odpowiedz Link
misself Re: Jaką pralkę kupic? 09.11.09, 14:15 Szczerze mówiąc, to teraz i tak nie mogłabym kupować pralki - brak kasy - ale jeśli nie zdechnie do przyszłego Sylwestra, to ją wymienię na lepszy model czy będzie trzeba, czy nie. Odpowiedz Link
anneczka78 Re: Jaką pralkę kupic? 03.11.09, 10:42 Dzisiejsze pralki nie są już tak żywotne, jak stare poczciwe Polary. Niestety żadna marka nie gwarantuje dziesięciu lat bezawaryjnej pracy. Wszystko zależy od egzemplarza, intensywności użytkowania itd. Ja zdecydowałam się na bosch, jest energooszczędna, ma serwis na telefon. Producent daje dwa lata gwarancji, a w niektórych sklepach można sobie za dodatkową opłatą przedłużyć tę gwarancję do 5 lat. Pierze super. Odpowiedz Link
lawia77 Re: Jaką pralkę kupic? 03.11.09, 11:03 ja mam Miele-to najlepsze pralki na rynku europejskim, poprzednia - też Miele miała na koncie 25 lat bezawaryjnej pracy Odpowiedz Link
czarnagraza Re: Jaką pralkę kupic? 03.11.09, 11:06 też bym chciała Miele, ale ile to kasy... Odpowiedz Link
czarnagraza Re: Jaką pralkę kupic? 03.11.09, 11:08 aha, mam hoovera, to niby "lepszy" brat candy Odpowiedz Link
misself Re: Jaką pralkę kupic? 03.11.09, 11:47 Z drugiej strony - jak widać, zwraca się. 25 lat bezawaryjnej pracy za 3 tys. i 5 lat za 1,5 tys. Odpowiedz Link
anneczka78 Re: Jaką pralkę kupic? 03.11.09, 12:28 Problem w tym, że 25-30 lat temu naprawdę robiło się wytrzymalsze pralki. Podejrzewam, że Miele z tamtych lat i Miele kupiona teraz to nie to samo - choć z pewnością jest dużo lepsza od takiej Candy... Odpowiedz Link
misself Re: Jaką pralkę kupic? 03.11.09, 13:58 A to już nie wiem, jakie teraz Miele produkują, ale ufam ludom germańskim Za to Włochom nie ufam. Mają dobrych kucharzy, inżynierów nie. Odpowiedz Link
przytulmysie Re: Jaką pralkę kupic? 11.11.09, 12:50 Mam Candy z 1999.Pierze grzecznie ten mój "telewizór" ))). Odpowiedz Link
ninkowamaminka Re: Jaką pralkę kupic? 03.11.09, 13:42 Kupiłam pralkę z suszarką Ariston-Hotpoint przed Bożym Narodzeniem 2008 (kupa kasy jak dla mnie). Od tego czasu serwis naprawiał ją już 4 (cztery) razy. Horror szczerze nie polecam. Dodam, choć to już zupełnie inny temat, że mam też płytę indukcyjną, tej samej boskiej firmy i też już raz się zepsuła. Inna sprawa, że jak ktoś ma pecha to i Miele mu się zepsuje. Pozdrawiam Odpowiedz Link
liwia_augusta Re: Jaką pralkę kupic? 03.11.09, 14:26 Ja mam AEG ładowaną o góry. Mam ją od 8 lat i nigdy nie miałam z nią problemów, a piorę codziennie - polecam tę markę. Odpowiedz Link
lili-2008 Re: Jaką pralkę kupic? 03.11.09, 14:47 najbardziej polecane są miele, a potem m.in. bosche, ja wczoraj kupiłam boscha, czekam teraz aż przyjdzie i będę mogła ją przetestować Odpowiedz Link
dolmadakia Re: Jaką pralkę kupic? 03.11.09, 17:07 Ja od roku użytkuję Samsunga-na razie działa bez zarzutu,więc moge polecić.Przedtem miałam Candy,która prała jak złoto przez prawie 11 lat. Moja mama ma Dianę/to Polar?,bo nie wiem/ która chodzi już ok. 20 lat. Odpowiedz Link
kamw1807 Re: Jaką pralkę kupic? 06.11.09, 00:27 a może naprawić Candy? do 200zł to jeszcze opłacalne ja Mam electroluxa z time managerem i jest to strzał w 10 Odpowiedz Link
anu_anu Re: Jaką pralkę kupic? 06.11.09, 13:02 Najpierw miałam Polar - odziedziczony po rodzicach. Rarytas ów dożył 23 lat i padł. Druga była pralkosuszarka CANDY. Suszyła dobrze - ale po jakiś 7 latach zaczęła coraz gorzej prać. Przeżyła u nas 10 lat. Od dwóch lat mam Elektrolux, który ma prawie wszystko OK, pierze cudnie, wiruje wspaniale i jeszcze wyświetla ile czasu pozostało do końca prania. A to "prawie" polega na tym, że jest ładowany od góry i mimo trzymania zawsze otwartych drzwi ciągle usiłuje mi zapleśnieć. Bardzo mnie to irytuje i na pewno nigdy takiej ładowanej od góry nie kupię. Odpowiedz Link
allija Re: Jaką pralkę kupic? 09.11.09, 01:44 ja mam już druga pralke ładowaną od góry i też zawsze były otwarte drzwiczki bo pralka jest za żaluzją więc mi nie przeszkadza uchylona klapa. Żadna nie próbowała zapleśnieć. Jedna to Ariston, której to marki jednak nie polecam bo brak pleśni to jedna z jej niewielu zalet. Teraz mam AEG i jest prawie w porządku. Prawie polega na tym, że próbowała wciągnąć przez dziurke w bębnie trok od kaptura czym przysporzyła nam sporo kłopotu. Pierze dobrze ale trzeba uważać na to jakie ubrania wkładam i korzystać z worków do prania. Moze być meczące. Odpowiedz Link
anna335 DAEWOO 08.11.09, 16:29 ja mam juz 14 lat Daewoo bąbelkowa, ladowana od gory. Zadowolona jestem, choc juz sie zaczyna sypac i ze zgroza o mysle o kupnie nowej Odpowiedz Link
kamw1807 Re: DAEWOO 08.11.09, 23:48 serio zadowolona jesteś z tych półobrotowych ruchów bębna? dopiera wszystko? można w takiej pralce prać koce itp.? moi znajomi mieli taką, też chwalili jak pamiętam tylko , że to wody nie grzeje chyba Odpowiedz Link
princesswhitewolf Re: Jaką pralkę kupic? 09.11.09, 12:42 my mamy Candy wersja mniejsza- istna WARIATKA Szaleje przy wirowaniu bo cala nia rzuca i wylazi do srodka kuchni. Nie pomaga mocowanie i ustawianie nozek. Ciagle wariuje a potem problem ja wepchnac. Nic nadzwyczajnego i tylko problemy z nia. Odpowiedz Link
idanka Re: Jaką pralkę kupic? 09.11.09, 13:42 Cześć Przywiązuje dużą wagę do tego jak pralka pierze i czy jest awaryjna. Miałam do czynienia bezpośrednio z pięcioma pralkami (nie licząc polara i frani u babci): Whirlpool x 2 (ładowany od frontu i z góry), Electrolux, Bosch i Miele. Wszystkie raczej z niższego przedziału cenowego danej firmy. Najgorszy był Bosch - nie dość że źle prał to jeszcze miał mało programów. Uległam namowom pana ze sklepu który twierdził ze ten Bosch jest super i na moje wątpliwości że ma mało programów odpowiadal że i tak ich nie będę używać. Uległam i żałowałam przez 3 lata. Największym koszmarem bylo pranie ubranek dziecięcych w proszkach typu jelp - proszek się nie wyplukiwał tylko zostawaly takie kulki brudu. Teściowa też kupila tą pralkę i tez nie jest zadowolona (kupowałyśmy razem).Przejście na Miele było zbawieniem - dużo lepiej pierze i super wiruje, moim zdaniem przy wirowaniu trochę hałasuje ale może to kwestia złego wypoziomowania. Jak pierze to jej nie słychać, tylko przy wirowaniu. Przeważnie używam jej jeden-dwa razy dziennie. Electrolux mial idiotyczny system obsługi - po dojściu do etapu np płukania z prania trzeba było przekręcić programator, w przeciwnym razie pralka stała i czekała. Whirlpool ładowany od frontu z kolei był naprawdę w porządku, ale.. ciotka miała ten sam model i trójkę synów (ja mieszkałam jeszcze wtedy z rodzicami) i pralka zepsuła jej się bardzo szybko. Whirlpool ładowany od gory był naprawdę ok oprócz tego że żarl duzo prądu (dobre pranie i wirowanie). Koleżanka z kolei miała samsunga i twierdzi że prał lepiej niż miele którego ma obecnie. Reasumując - pewnie dużo zależy od tego na jaki egzemplarz danej firmy sie trafi, jakbym miała wybierać teraz pralkę to byłoby to Miele, Samsung (silver nano) może Whirlpool. Na pewno musi mieć klasy od A w górę - wszystkie. O candy z kolei słyszałam dużo dobrego od koleżanki, ale jakoś nie mogę się do tej firmy przekonać... Odpowiedz Link
iwanopulo Re: Jaką pralkę kupic? 10.11.09, 18:20 Jeśli szukamy pralki, to warto solidnie przejrzeć sieć w poszukiwaniu sklepów internetowych ze sporymi rabatami. Wiem np., że na hiperokazja.pl można często znaleźć sporo przecenione pralki. Sprzedają też inne sprzęty AGD/RTV w dobrej cenie - czasem taniej o kilkadziesiąt procent. Odpowiedz Link
iwanopulo Re: Kolejna rekama w wykonaniu tego Pana 12.11.09, 09:32 I znów krzyczysz...powtarzam - zastanów się nad swoim zachowaniem. Na forum jest kilka osób, które są mi wdzięczne za linki, więc je podsyłam. Ja próbuję w ten sposób pomóc korzystając ze swojej wiedzy i doświadczenia. A Ty znów nic nie wnosisz do rozmowy tym postem. Odpowiedz Link
anu_anu Re: Kolejna rekama w wykonaniu tego Pana 12.11.09, 12:12 Zwróć uwagę, że tematem wątku jest jaką pralkę kupić a nie gdzie ją kupić. Odpowiedz Link
araceli Re: Kolejna rekama w wykonaniu tego Pana 12.11.09, 20:45 iwanopulo napisał: > I znów krzyczysz...powtarzam - zastanów się nad swoim zachowaniem. Na forum jest > kilka osób, które są mi wdzięczne za linki, więc je podsyłam Wskaż te osoby - wyszukiwarka obnaża Cię bezlitośnie. > A Ty znów nic nie > wnosisz do rozmowy tym postem. Wskazuję ludzi, którzy zamiast bezinteresownej pomocy zarabiają na reklamowani konkretnych sklepów. Odpowiedz Link
anmala Re: Jaką pralkę kupic? 11.11.09, 16:13 Jaka teraz to nie wiem, ja przed 10 laty kupilam Aristona od ponad 8 lat chodzi bardzo intensywnie i aż boje się pomyśle, że kiedyś przestanie...... i gdzie ja kupie drugie takie cudo, co chodzi pierze, wiruje i sie nie psuje :d Odpowiedz Link
kluchucha Re: Jaką pralkę kupic? 16.11.09, 14:14 Pomyśl o Boschu, to bezawaryjne sprzęty. No i z tego co gdzieś czytałam - mają osobną gwarancję na silnik. Sama aktualnie mam Candy i nie śmiałabym na nią narzekać, ale jak skończy się jej kadencja, to nad Boschem podumam właśnie Odpowiedz Link
agusia3107 Re: Jaką pralkę kupic? 16.11.09, 22:22 A ja proponuje pralki firmy " Mile". Majlepsze!!! Moze cena 5000zl, to dosc sporo, ale za to przetrwa wieki. A do tego te pralki sa robione z specjalnego tworzywa, ktore nie rdzewieje. Jednym sowem "Mile" to niezniszczalna pralka. Warta swojej ceny. Wiem co mowie, bo sama taka juz mam i smiga jak nowa. Odpowiedz Link
elzbieta9022 Re: Jaką pralkę kupic? 24.03.14, 20:34 Podbijam temat. Jestem na etapie wymiany pralki, szukam czegoś w miarę niedrogiego, a dobrego. Sporo czytałam o pralkach od lg, że działają cicho i nie psują się. Przeglądałam je w sklepach internetowych i ich ceny nie są wysokie. Mam już lodówkę od LG i jestem zadowolona, więc tym bardziej jestem gotowa kupić pralkę. A Wy co sądzicie? Odpowiedz Link
squirk Re: Jaką pralkę kupic? 24.03.14, 21:24 elzbieta9022 napisała: A Wy co sądzicie? Że wyszukiwarka nie kłamie. Czyli LG wylatuje z listy firm które warto brać pod uwagę, niżej niż tak żałosny spam trudno upaść. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Jaką pralkę kupic? 25.03.14, 11:15 Electroluxa, kup Electroluxa! Mam go od sierpnia ubr i jest genialna, wszystkomająca www.neo24.pl/?p=electrolux_ews_11277f_w&utm_source=ceneo.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=Ceneo%2FAGD+wolnostoj%C4%85ce%2FPralki&utm_content=1677.0&utm_term=ELECTROLUX+EWS11277FW|79037|ELECTROLUX&ceneo_spo=true . Sama waży, ma wielki, pojemny bęben, opóźnienie startu, skracanie czasu prania, elektroniczny wyświetlacz, fajne programy jak "sportowe" - można np. buty prać, szybka przepierka 14 minut, dodatkowe płukanie, dodatkowe wirowanie, można sobie skonfigurować ulubione parametry prania (wirowanie, temperatura, czas) itd. Naprawdę polecam Odpowiedz Link