Dodaj do ulubionych

Pierwsza Komunia - prezent

04.05.10, 13:59
Dziewczyny poradzcie bo jestem zalamana.
Moja chrzesniaczka ma w tym roku komunie. Przyznam, ze nie jestesm
ze soba bardzo blisko (tak jakos sie te nasze relacje popsuly -
oczywiscie doroslych). No i wypadaloby chociaz w takie swieto jakos
to dziecku wynagrodzic. Niestety jestem w ciezkiej sytuacji
finansowej, ze wzgledu na chorujace dziecko jestem na urlopie
wychowawczym i zyjemy z jednej pensji. Jakos tam udaje sie wiazac
koniec z koncem. Ten prezent spedza mi sen z oczusad
Jak czytam w artukulach prasowych i w internecie jakie prezenty daje
sie teraz dzieciom - jestem przerazona. Takie kwoty to polowa mojego
budzetu miesiecznego.
Moje pytanie. Ile dac zeby sie nie osmieszyc i wyjsc z tego
wszystkiego z twarza.
Obserwuj wątek
    • apapon Re: Pierwsza Komunia - prezent 04.05.10, 14:12
      dać tyle ile uważasz i ile możesz, my w tym roku mamy komunistkę-
      chrześniaczkę i dajemy po 200 zł.(tzn.mój M i kuzyka- chrześni
      dziecka).
    • agulag76 Re: Pierwsza Komunia - prezent 04.05.10, 14:12
      Generalnie wartość pieniężna nie powinna mieć znaczenia, nie o to
      chodzi w tym szczególnym dniu...
      no ale że mamy takie czasy a nie inne i pomysłowość ludzi nie zna
      granic, może to być problem.
      Nie wiem jaką kwotą dysponujesz - ale na pewno można znaleźć jakiś
      ładny komplet biżuterii srebrnej lub złotej w przyzwoitej cenie,
      ostatnio modne zegarki swatch flick-klak też, mp3, mp4 można
      wyszukać w sieci w niezłej cenie - kwestia poszperania. No chyba że
      dziecko zbiera na jakiś konkret i wystarczy się dołożyć - ale tu już
      trzeba wejść w kontakt z rodzicami smile Powodzenia !
    • otterly Re: Pierwsza Komunia - prezent 04.05.10, 14:25
      Myślę, że komplet srebrnej biżu jest dobrym pomysłem. Nawet jeśli teraz nie
      będzie jej nosiła, zawsze pozostanie pamiątka.

Swoją drogą może się mylę (nie jestem wierząca i na komuniach nie bywam), ale
      komunia to chyba uroczystość przede wszystkim religijna. Może kup jej piękne
      wdanie Biblii i wpisz ładną dedykację? Może prosty zloty krzyżyk na łańcuszku? A
      może coś okołoreligijnego? Wiersze ks. Twardowskiego? "Kwiatki św. Franciszka"?

Czy to naprawdę muszą być konsole, komputery i inne tego typu rzeczy? Albo
      pieniądze? Rozumiem składkę na konkretny cel, ale pieniądze same w sobie chyba
      nie są dobrym pomyłem dla ośmiolatki.
    • joanka-r Re: Pierwsza Komunia - prezent 04.05.10, 15:53
      Myśle,ze przede wszystkim nie wynagordzisz dziecku braku zainteresowania prezentem. Popsuło się miedzy doroslymi, ale dziecko nie było ci nic winne.
      Co do samego upominku, z reguły od chrzestnych każdy spodziewa sie czegoś droższego, choć ja uwazam to za glupie podejscie.
      Mój syn mial komunie 2 lata temu. Od rodziców chrzesnych dostał kwoty 600 i 900 zł. Co oczywiscie obliguje mnie do ''odwzajmnienia sie ';' w podobnej kwocie+ plus inflacja. Osobiscie wolalabym kupic coś co bedzie pamiątką na cale życie. Złoty lańcuszek i medalik z grawerem, srebrna ikona, czy dobre wydanie Biblii.

www.allegro.pl/item1001754124_ikona_srebrna_obrazek_valenti_matka_boska_grawer.html
      www.allegro.pl/item1016532809_ikona_srebrna_obrazek_valenti_matka_boska_upominek.html
      Mnie osobiscie bardzoooooooooo podoba sie to:

www.allegro.pl/item1024006425_medalion_rozaniec_wadowicki_chrzest_komunia.html
      • horpyna4 Re: Pierwsza Komunia - prezent 04.05.10, 16:31

Też uważam, że nie należy się dać zwariować i odpuścić sobie przy
        tej okazji drogie prezenty. A podarować coś mającego związek z
        charakterem uroczystości.

Właśnie ikona ma charakter zarówno religijny, jak i dekoracyjny.
        Wisząc na ścianie przypomina o uroczystości i osobie, która ją
        podarowała.
        • mancipi Re: Pierwsza Komunia - prezent 04.05.10, 17:25
          wątpię aby dziecko ucieszyło się z biżuterii czy ikony. osobiście uważam że nie należy dać się zwariować (aczkolwiek mówię to nie mając w rodzinie uroczystości typu chrzciny i komunie). odobiście polecałambym zakup jakiś ładnych książek-nie 7 tomów encyklopedii PWN, ale np (i to sama kiedyś zamierzam dawać) Opowieści z Narnii- książka jest głęboko religijna, a do tego fantastycznie napisana, myślę że 9-latek bez problemu podoła lekturze
          taki prezent bym polecała, a nie kupowanie laptopa za 2 tys, który ma spowodować że innym gościom szczęki opadną a nasze dziecko w przyszłości dostanie laptopa za 3 tys
          • myszkap Re: Pierwsza Komunia - prezent 04.05.10, 17:50
            Też myślę, że jeśli dziecko nie zbiera na coś konkretnego, to
            pieniądze Go nie ucieszą. My z okazji Komunii mojej siostrzenicy -
            nie jestem jej chrzestną - kupiliśmy dwie bardzo fajne gry logiczne -
            może grać sama, albo z młodszymi braćmi, pięknie wydane bajki
            Andersena - i jeszcze jeden drobiazg. Wyszliśmy z założenia, że
            dziewczynka 9 letnia chciałaby się pewnie pobawić czymś co dostanie
            w prezencie smile
            • cz.malgosia Re: Pierwsza Komunia - prezent 04.05.10, 20:29
              Moj chrzesniak idzie w tym roku do Komunii: postanowilam podarowac mu zegarek
              (no bo jak to bez zegarka) i do tego pieniadze - mysle ze ok. 300-400 zl. Moj
              chrzesniak jest mi bardzo bliski i moglabym mu podarowac caly swiat. Decyduje
              sie na podarowanie pieniedzy, poniewaz chlopiec ma obiecane od rodzicow, ze za
              pieniadze uzbierane z Komunii bedzie mial nowe meble do pokoju.

Oczywiście mogę się mylić, co nie znaczy, że nie mam racji. wink
          • k.l2 Re: Pierwsza Komunia - prezent 15.05.10, 13:25
            Super pomysl.
            Ja na Komunie dostalam wlasnie Opowiesci z Narnii i to byl jeden z
            najbardziej udanych pomyslow. I w dodatku religijny smile
        • lili-2008 Re: Pierwsza Komunia - prezent 06.05.10, 14:45
          nawet jak byłam dzieckiem nie podobały mi się takie cuda na ścianach, nigdy w
          życiu bym ikony nie powiesiła, leżałaby pewnie gdzieś głęboko schowana

jestem za bransoletką, teraz są modne te z zawieszkami - charmsami, dziewczynce
          powinna się spodobać, gdy byłam mała miałam taką bransoletkę i uwielbiałam ją
    • set_ka1 Re: Pierwsza Komunia - prezent 04.05.10, 23:01
      Kiedy czytalam wasze posty wpadl mi do glowy taki pomysl, prosze o
      Wasze opinie.
      Chodzi o taka bronsoletke z zawieszkami
      www.apart.pl/pl/bizuteria,c,srebro,,PAG-11
      chce.to/p4245/charms-bransoletka-yes
      Wiem, ze teraz jest na nie wielki szalwink
      Co Wy na to?
      • kaarmelka bransoletka 04.05.10, 23:50
        Co kto lubi...
        Moja córka, co prawda dopiero pierwszoklasistka, obejrzała te zawieszki bez
        zainteresowania. Już bardziej wolałaby kolczyki.
        Wydaje mi się, że prezent komunijny powinien przetrwać jakiś czas, a moda na
        takie ozdoby dosyć szybko przemija.
      • agulag76 Re: Pierwsza Komunia - prezent 05.05.10, 07:23
        Pomysł fajny, ale raczej dla starszej dziewczynki, moja 12-letnia
        chrześnica raczej nie interesuje się biżuterią, a akurat jak
        poprzedniczka wspomniała charmsy to chwilowa moda. Już lepiej kupić
        coś bardziej klasysznego z biżuterii.
        • orchidea26 Re: Pierwsza Komunia - prezent 05.05.10, 11:51
          A może książkę o Sakramecie Eucharystii?
          plus coś z autorskiej, delikatnej biżuterii?

arsneo.pl/przedmioty/659179,roza-roze-unikatowy-.html
        • lili-2008 Re: Pierwsza Komunia - prezent 06.05.10, 14:50
          ja miałam taką bransoletkę, gdy miałam ok. 7 - 8 lat i byłam zachwycona, to było
          20 lat temu, takie rzeczy z mody nie wychodzą, wreszcie do PL przyszły charmsy,
          ale nie sądzę, żeby szybko o nich zapomniano
          • joanka-r Re: Pierwsza Komunia - prezent 07.05.10, 19:10
            ''byłam zachwycona, to było
            20 lat temu,''

i doszłaś do wniosku, ze po 20 latach też się bedzie podobac?

Ja na komunię dostałam składak Wigry 3,(to taki rower) myslisz, ze teraz by się podobał?tongue_out
            • lili-2008 Re: Pierwsza Komunia - prezent 07.05.10, 21:18
              Mnie się ciągle podoba, mam teraz "dorosłą wersję", kwestia gustu. Tobie i innym nie musitongue_out
              • joanka-r Re: Pierwsza Komunia - prezent 12.05.10, 11:17
                ''Tobie i innym nie musi''
                mnie nie ale obdarowanej takowym prezentem komunijnym chya powinno....
            • misself Re: Pierwsza Komunia - prezent 11.05.10, 18:12
              joanka-r napisała:

> i doszłaś do wniosku, ze po 20 latach też się bedzie podobac?
              >
              > Ja na komunię dostałam składak Wigry 3,(to taki rower) myslisz, ze teraz by się
              > podobał?tongue_out

A kto powiedział, że prezent na komunię musi być koniecznie ponadczasowy i
              wiecznie żywy? Gdyby tak było, modne byłyby żółwie greckie, a nie laptopy, quady
              czy konsole do gier wink
              • joanka-r Re: Pierwsza Komunia - prezent 12.05.10, 11:19
                ''A kto powiedział, że prezent na komunię musi być koniecznie ponadczasowy i
                wiecznie żywy? Gdyby tak było, modne byłyby żółwie greckie, a nie laptopy, quady
                czy konsole do gier ''
                no ale tym wpisem przeczysz sama sobie.smile
        • misself Re: Pierwsza Komunia - prezent 11.05.10, 18:10
          agulag76 napisała:

> Już lepiej kupić
          > coś bardziej klasysznego z biżuterii.

Ja dostałam na komunię dwa złote klasyczne pierścionki.
          Jako ośmiolatka nie miałam zbyt wiele okazji, żeby te pierścionki nosić, a jako
          lokata kapitału taka błyskotka też nie może być traktowana, bo leciutka.
      • joanka-r Re: Pierwsza Komunia - prezent 06.05.10, 13:41
        ''Co Wy na to?''
        dla mnie lipa, pasuje raczej na urodziny dla małej Hanny montany a nie na prezent komunijny.
      • lili-2008 Re: Pierwsza Komunia - prezent 06.05.10, 14:48
        ja jestem na tak
    • harney Re: Pierwsza Komunia - prezent 05.05.10, 11:44
      Ja miałam podobny problem z tym, ze z chłopakiem.
      Zrobiliśmy "wywiad środowiskowy" i okazało się ze interesuje się składaniem
      modeli. Zatem zakupiliśmy model okrętu do sklejania i szkielet dinozaura.
      Widziałam, ze dostał więcej tego typu prezentów, ale jak sam twierdził już nie
      mógł się doczekać az goście pójdą i będzie sie mógł zabrać za robotę.
      Myślę, ze prezenty, które można wynaleźć na internetowych listach są trochę
      przekolorowane. Najwazniejsze, zeby dziecko miało radochę, a nie trzeci czy
      piąty łańcuszek, który i tak będzie leżał.
      • haloanka Re: Pierwsza Komunia - prezent 05.05.10, 14:28
        No tak, ja tez mam taki problem ale podwójny!! Ja i mój mąż jesteśmy oboje
        chrzestnymi u dziewczynki. Niedawno przeprowadziliśmy się do nowego domu i
        powiem szczerze kasy nam brakuje bo wszystko co mieliśmy wydaliśmy aby tylko móc
        zamieszkać w swoim domu. A komunia lada chwila. Nie wiem naprawdę ile dać
        pieniędzy bo jakoś pomysłu na prezent nie mam. Wiem że dziewczynka marzy o
        komputerze ale my jej nie kupimy bo wiadomo ile kosztuje. Więc pozostaje
        delikatnie się podpytać czy chcą kaskę. Mój synek miał 2 lata temu komunię i
        goście tak zrobili. Pieniądze przeznaczyliśmy z mężem na nowe meble w domu dla
        synka. Choć on sam był niepocieszony, bo wolałby klocki Lego (jest fascynatem
        ich). Za jakąś tam część kaski po komunii pojechaliśmy i kupił sobie duży zestaw
        Lego. Więc myślę że powinnam kupić ładny zestaw kolczyków-będzie przynajmniej
        miała pamiątkę) i damy pieniądze. Może zostaną spożytkowane na jakąś fajną
        wymarzoną rzecz ....
    • wolnafinansowo Re: Pierwsza Komunia - prezent 05.05.10, 15:03
      Kilka lat temu miałam komunię chrześniaka i kupiłam mu Biblię. Do tego dołożyłam symboliczną sumę pieniędzy - nawet już nie pamiętam ile, ale na pewno nie była to jakaś wygórowana cena.

Domyślam się, że wypadłam blado przy chrzestnym, który przyniósł wieżę hifi, ale co mi tam, nie zamierzałam z nikim konkurować, a chciałam, żeby mały miał pamiątkę z tej uroczystości na lata, nawet jeśli w tym momencie nie będzie z niej super zachwycony.

• zosia9 Re: Pierwsza Komunia - prezent 05.05.10, 16:53
        Pomysł z Biblią jest napawdę bardzo fajny. Komunia jest
        uroczystością religijną. I jeżeli ktoś jest wieżacy to powinien to
        docenić, a jeżeli nie to po co szopka z komunią?
        Ja teraz się zastanawiam, widząc co się dzieje, czy wogóle moje
        dziecko posyłać na religie skoro to taki cyrk.
        • justyna3003 Re: Pierwsza Komunia - prezent 05.05.10, 20:25
          Mnie komunia chrześnicy czeka za rok, ale już wiem, że pieniędzy nie będę jej dawać-ode mnie dostanie łańcuszek złoty z medalikiem i do tego zawieszkę niereligiją(delfika)żeby miała na zmianę oraz delikatny złoty pierścionek.Oprócz tego jakieś ładne wydanie pisma św.lub inną książkę w tematyce religijnej.Myślę, że zaproponuję rodzicom, że mogę kupić małej dodatki do sukieneczki-wianuszek, rękawiczki, torebeczkę.Uważam że wsystarczy, na więcej i tak mnie nie stać.
          A babcia zamierza dokompletować wnuczkę jeszcze w złote kolczyki na tą okazję i zegarek.Jęśli nie teraz to za jakiś czas mała to doceni i będzie nosić-wiem to po sobie-też dostałam takie prezenty komunijne i może w tym momencie nie rozumiałam ich wartości, ale od czasu jak skończyłam 14 czy 15lat noszę łańcuszek i czasem te delikatne pierścioneczki które wtedy dostałam i jestem zadowolona, bo mam pamiątkę już tak wiele lat, ponadczasową i użytecznąsmile
    • wolnafinansowo Re: Pierwsza Komunia - prezent 06.05.10, 11:06
      Wczoraj trafiłam na taką pamiątkę pierwszej komunii św.

Wygląda bardzo interesująco to pudełko w którym można schować różne małe pamiątki z tego dnia, np. medalik jeśli dziecko nie nosi go na co dzień.

• otterly Re: Pierwsza Komunia - prezent 06.05.10, 11:47
        Pudełko to naprawdę świetny pomysł! Co prawda w prezencie ślubnym, ale to w
        sumie podobnie ważna uroczystość, dostaliśmy z mężem takie zwykłe, tekturowe
        pudełko. Nic nadzwyczajnie drogiego i wielkiego, ale dla nas jest to jeden z
        najpiękniejszych prezentów, bo włożyliśmy tam wszystkie kartki z życzeniami,
        wzór zaproszenia, suszony kwiatek z mojego bukietu i inne drobiazgi, które
        oglądamy co jakiś czas i wspominamy ten dzień. W tym pudełku zamknięty jest
        zapach tamtych chwil.

Do szkatułki oczywiście coś małego bym dołożyła: biżuterię, albo może np. bilet
        do teatru czy na jakieś świetne wielkie widowisko, na które dziewczynka poszłaby
        ze mną? Fajne też są vouchery z serii Wyjątkowy Prezent, ale nie wiem jak
        wygląda ich oferta skierowana do dzieci.
    • bebe.lapin Re: Pierwsza Komunia - prezent 06.05.10, 12:47
      mala uwaga co do bizuterii - z wlasnego (i innych) doswiadczenia wiem, ze
      rodzice niezbyt pozwalaja malym dziewczynkom zakladac zlota bizuterie, bo jest
      zbyt cenna, albo ona same moga latwo ja zgubic. moze wiec 2 komplety - srenrna
      na teraz i zlota na przyszlosc, albo tylko srenrna. z kolczykow, pirscionka czy
      lancuszka, ktorych nie wolno na razie nosic, jest raczej mala przyjemnoscsmile
      • set_ka1 Re: Pierwsza Komunia - prezent 06.05.10, 14:29
        Jak teraz na spokojnie mysle o tej bronsoletce to tez uwazam, ze to
        dziecinadauncertain
        Ale pudelko na pewno kupiesmile Dziekuje
        • donsebastian Re: Pierwsza Komunia - prezent 11.05.10, 17:34
          Ostatnio na komunii u znajomych dzieciak dostał coś takiego
          www.2future.pl/Produkt/501/sqrl_pro przyznam, że nawet rodzice i wszyscy
          dorośli byli prezentem bardzo zabsorbowani. Do czego ten świat zmierza...
          • otterly Re: Pierwsza Komunia - prezent 11.05.10, 18:21
            Świetny jest! smile Na pewno fajniejszy od konsolismile
          • joanka-r Re: Pierwsza Komunia - prezent 12.05.10, 11:18
            donsebastian, chyba nie bylabym ucieszona gdyby mój sym dostał takie cos....jak sie dziecko połamie przy upadku to kogo winić? jaka była reakcja dziacka na taki prezent, bo jestm ciekawa.
      • misself Re: Pierwsza Komunia - prezent 11.05.10, 18:14
        bebe.lapin napisała:

> mala uwaga co do bizuterii - z wlasnego (i innych) doswiadczenia wiem, ze
        > rodzice niezbyt pozwalaja malym dziewczynkom zakladac zlota bizuterie, bo jest
        > zbyt cenna, albo ona same moga latwo ja zgubic.

Ot co. Poza tym na jaką okazję tę biżuterię zakładać? Na szaleństwa na rowerze?
        Do szkoły? A może na urodziny koleżanki w McD?
        • emilia74 Re: Pierwsza Komunia - prezent 12.05.10, 10:32
          Czytam z zainteresowaniem, bo również mamy komunię chrześnicy męża w najbliższą
          niedzielę. U nas sprawa była prosta, bo dziewczę marzyło o rowerze.Wiem, że w
          dobie kupowania laptopów i quadów na komunię to mało popularny prezent, ale ona
          pochodzi z niezbyt zamożnej rodziny i dla jej rodziców kupno nowego rowera to
          spory wydatek. Nawet kolor nam podpowiedziano, że ma być czerwonysmile
          No i jest. Wczoraj kupiliśmy, stoi i czeka (koszt lekko ponad 600 zł).Uważam, że
          akurat na tą okolicznośćsmile.Na kierownicy będzie wywiązana ogromna złota
          kokarda.Wszak to prezent.Kuzyn ma go dostarczyć do domu komunistki w trakcie
          mszy, tak, żeby po powrocie z kościoła do domu na obiad już na nią czekał.Do
          tego dokupię jeszcze jakąś pamiątkę plus okazjonalną bombonierę i już.I wszyscy
          zadowoleni-dziecko czeka na wymarzony rower, a my mamy kombinacje co kupić
          ewentualnie ile dać z głowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka