maria10344 14.07.10, 11:50 Kiedyś to było proste.Słomka,mydło,woda i wychodziły piękne bańki.Teraz próbuję wszystkiego i mi nie wychodzi .Są tylko jakoweś chinolskie mieszanki.Z czego Wasze dzieci robią bańki?. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
truscaveczka Re: Bańki mydlane 14.07.10, 11:55 Bo teraz mydło nie jest mydłem. Może z kostki szary jeleń by wyszło. No i słomka nacięta musi być Moje dziecko robi bańki z płynu kupowanego w tesco w butlach jak szampon Niedrogo wychodzi. Odpowiedz Link
agni71 Re: Bańki mydlane 14.07.10, 14:59 Płyn z Tesco jest bardzo dobrej jakości. Równiez polecam! Odpowiedz Link
lili-2008 Re: Bańki mydlane 14.07.10, 12:05 Płyn do mycia naczyń - przynajmniej z niego zawsze się u mnie bańki robiło. Odpowiedz Link
jezderkusie123 Re: Bańki mydlane 14.07.10, 12:54 www.spryciarze.pl/zobacz/jak-robic-ogromne-banki-mydlane ja próbowałam i wyszły im cieplejsza mieszanka i dłużej trzymana tym lepsze bańki(butelka z gotowym roztworem stała na słońcu troszkę). Gliceryna do kupienia w aptece za 3.40 zł a najlepszy płyn do naczyń to rzeczywiście Ludwik - sprawdziłam. Dużo tego wychodzi ale dzieciaki biegają i zaraz połowa wylana Nie robiliśmy patyków ze sznurkiem tylko w zabawkach leżały odłogiem stare pojemniki do robienia baniek Powodzenia Odpowiedz Link
monika3411 Re: Bańki mydlane 14.07.10, 12:58 Jako dziecko robiłam z płynu do mycia naczyń i naciętej słomki Teraz nie wychodzą ani z płynu do mycia naczyń (w każdym razie z Pur i Fairy), ani z płynu do kąpieli Tylko z tego specjalnego czegoś do baniek (jak to się fachowo nazywa?). Odpowiedz Link
budzik11 Re: Bańki mydlane 14.07.10, 20:11 Z innego forum: "ja korzystałam z takich proporcji: 1 litr ciepłej lub letniej wody, ok. 30ml płynu do mycia naczyń „Ludwik”, ok. 15ml gliceryny (kupiłam w aptece). Gliceryna sprawi, że bańki będą trwalsze i kolorowe. Tylko ja robiłam na pół litra wody, 15 ml Ludwika i 5 ml gliceryny. " "Podaję dokładny przepis po warsztatach z profesjonalistą od puszczania baniek: 4 litry wody destylowanej (bo lepiej utrzymuje napięcie powierzchniowe - cokolwiek to oznacza; nie ma w niej "paprochów", które powodują, że bańki szybciej pękają), 1 litr płynu FAIRY lub LUDWIK, buteleczka gliceryny. Istotna jest również temperatura, w jakiej puszcza się bańki - najlepsza jest tzw. pokojowa Oryginalny płyn do robienia baniek to Pustefix (o maj gad, kto nazwę wymyślił???). Z niego bańki wyjdą na pewno." Odpowiedz Link
allija Re: Bańki mydlane 15.07.10, 00:17 ja też zawsze robiłam z Ludwika. Samego. Wlewałam do kranówy w ilości "na oko". Odpowiedz Link