Dodaj do ulubionych

Vileda Mop Ultramax najlepszy

11.09.10, 20:12
Przeczytalam o niby ciagle brudnym domu. Zludzenie takie tez mam jezeli nie umyje na kolanach szmata podlog. Szybko przeczytalam watki o dobrych mopach. Czy rzeczywiście uważacie nadal, że ten Vileda Mop Ultramax jest taki dobry? Czy rzeczywiście ulatwia życie?
www.vileda.pl/systemy_czyszczace.php?pro=73
A może jest jakiś lepszy?
Obserwuj wątek
    • figrut Re: Vileda Mop Ultramax najlepszy 11.09.10, 21:03
      Mam taki mop z wiadrem i stoi niemal nie używany. Jeśli dobrze pamiętam, kosztował z wiadrem i szczotką zbierającą kurz (miotła ma taką gąbkę przed włosiem) 107zł. w hurtowni. Dla mnie osobiście totalna porażka. Mopem ciężką w tą wyciskarkę trafić i bywa, że się go z tym czerwonym koszyczkiem wyciągnie. Po za tym mop jest płaski i sztywny na tych klapkach, więc nie każdy kąt łatwo domyć (np. dookoła meblowych nóg). Kocham mopy właśnie z tego względu, że nienawidzę wykręcać ściery w rękach i zapitalać z nią na kolanach.
      Dla mnie rewelacją którą piłuję już 4 lata (drugi wkład przez te 4 lata), jest mop paskowy z mikrofibry (stella jeśli dobrze pamiętam) i mop gąbkowy z dźwignią wyciskającą jakiejkolwiek firmy. Ten drugi nie zbiera okruchów, a ten z mikrofibry zbiera okruchy i psią sierść, a do tego rewelacyjnie myje, świetnie się wyciska i nie zalewa wodą (myję nim panele podłogowe od wielu lat). Nienawidzę mopów sznurkowych i tych tanich paskowych. Sznurkowe myją w miarę zadowalająco pierwsze 3-4 razy, później sznurek staje się coraz mniej miękki, paskowe bardzo szybko się zużywają i zaczynają rwać, a także nie myją jak trzeba.
    • agava07 Re: Vileda Mop Ultramax najlepszy 12.09.10, 10:56
      Też nabyłam to cudowne wiadro viledy z wyciskaczem i nie bardzo wiem jak z wyciskacza korzystać sad Zakładam gumowe rękawiczki i wyciskam ręcznie, a ten tyciskacz tylko mi przeszkadza wink
    • nikoru Re: Vileda Mop Ultramax najlepszy 12.09.10, 14:16
      Używam tego mopa od roku i jestem zadowolona. Ale nie mam porównania z innymi.

Plusy:
      - łatwość mycia dużych powierzchni,
      - wygodne wiadro z wyciskarką (ja nie mam z tym problemu),
      - regulowana długość trzonka
      - dostępność wkładów (ja mam kilka na zmianę i często piorę)

Minusy:
      - mop nie wszędzie dochodzi (kąty),
      - nie zbiera okruchów itp (podgarnia i trzeba zebrać ręką, albo wcześniej odkurzyć),
      - zmywa podłogi z delikatniejszych zabrudzeń, przy bardziej przydeptanych czasami sobie nie radzi, mimo intensywnego szorowania i trzeba pomóc sobie ścierką. Ale chyba żaden mop wtedy sobie nie radzi.
      • b-b1 Re: Vileda Mop Ultramax najlepszy 12.09.10, 15:49
        Używam od kilku lat-żaden inny mop nie sprawdzał się tak dobrze.
        Rura teleskopowa jest skrętna-więc nawet obok "nóżek" można umyć.
        Nie mam problemu z wyciskaniem-w kącikach również dobrze myje-trzeba tylko odpowiednio bok mopa (szmatki) ustawić. Chwalę sobie bardzo.
    • brumming Re: Vileda Mop Ultramax najlepszy 12.09.10, 18:44
      Mam taki smile nawet nie wiedziałam, że o jego cudowności; kupiłam, ponieważ płaski mop -typu łasica wink - zalecany jest do podłóg woskowanych (uzasadnienie jest takie, że lepiej się wyciska i nie moczy tak podłogi - co rzeczywiście zaobserwowałam).
      Dobrze się nim myje, ale stosunek jakości do ceny jest nieproporcjonalny i nieuzasadniony sad wiadro jest niestabilne! już kilka razy podczas wyciskania mi się "gibnęło" i woda chlupnęła; z samym wyciskaniem w koszyku nie mam problemów; lubię jego dużą powierzchnię mycia, dobrze dociera pod niskie meble, ale cudów nie ma smile
      Te wymienne wkładki chyba też są dość drogie? pamiętam, że zasłabłam w OBI jak się dopatrzyłąm ceny!
    • antwa Re: Vileda Mop Ultramax najlepszy 12.09.10, 19:44
      nie wyobrażam sobie mycia podług bez tego mopa.
      Dodam jednak, ze teraz na rynku jest niby ulepszona wersja, która faktycznie troszkę się nie sprawdza, bo ta czerwona nakładka do wyciskania jest jakby za mała.
      Stara wersja jest niezastąpiona !
      • bei Re: Vileda Mop Ultramax najlepszy 21.10.10, 15:31
        Ech....a ja szukam mopa czarodzieja chyba- bo ten wychwalany od Viledy nie wydaje sie mi rewelacyjny.
        Myjemy podłogi bardziej dla odświezania niż z brudu- i marzy się mi, ze moglabym nie odkurzac, tylko codziennie przetrzec mopem- ten z Viledy pomijając niewygodne wyciskanie to zbiera tylko krawędziami- bo plastiki po konturze jesy bardziej wypukły, przez co powierzchnia, która dociskana jest do podłogi to tylko ta ramka prostokątna.
        Napalam sie na ten obrotowy- ale jak czytam, to już wątpięsad
        • el-li Re: Vileda Mop Ultramax najlepszy 21.10.10, 17:08
          Ja w sumie kupiłam taki zwykły firmowy TESCO za parę zł. Przerażała mnie cena tej viledysmile Ustrojstwo z tesco podobne do ultra sprawuje się zupełnie dobrzesmile
    • ginalina Re: Vileda Mop Ultramax najlepszy 21.10.10, 17:27
      Lepszego nie znalazłam.
      Tylko trzeba pamiętać, ze jest do mycia, a nie do zbierania paprochów.
      Mam 2 wkłady i używam na zmianę, a piorę z dżinsami.
    • loola_kr Re: Vileda Mop Ultramax najlepszy 21.10.10, 17:34
      ja mam taki od niedawna i jestem zadowolona.
      Miałam kupić ten
      https://images36.fotosik.pl/2/0808a2daf76f8575.jpg
      ale nie było go w sklepie, nie chciałam czekać, a zapewniono mnie, że system wyciskania taki sam to kupiłam Ultramax.
      W sumie Ultramax jest krótszy ale z tego akurat się ciesze bo dobrze myje schody. wyciskarka też ok. Najważniejsze, ze nie mocze rąk.
    • ertyla Re: Vileda Mop Ultramax najlepszy 21.10.10, 22:21
      lubię go bo sam się wyciska, nie moczę rąk
      używam codziennie od 3 lat
      ale nie podoba mi się , ze jest tylko jeden rodzaj końcówki
      vileda mogłaby wymyslic kilka - jakieś mikrofibry, itp
      • loola_kr Re: Vileda Mop Ultramax najlepszy 21.10.10, 23:07
        ta końcówka jest mikrofibry.
        ten droższy ULTRASPEED ma 3 różne końcówki do szorowania, mikrofibra i bawełna.
        • ertyla Re: Vileda Mop Ultramax najlepszy 22.10.10, 22:18
          tak? no poatrz, a ja myślałąm, ze to jakieś futerko bawełniane ....
          myślałam raczej o jakiejś mikrofibrze bardziej do mikrofibry podobnej wink
          nie zmienia to faktu, ze do tego mopa jest tylko jedna koncówka
          jakbym chciał inne koncówki to musiałabym mop zmienić, a nie bedę tego robić, bo ten jest sprawny
          • princesswhitewolf Re: Vileda Mop Ultramax najlepszy 23.10.10, 01:14
            a ja wole ten: https://www.vileda.co.uk/upload/0001/3068/mop_spongemop_Magic-MopTemplate_product_detail_78.jpg?1213260041
            tez Vileda
          • loola_kr Re: Vileda Mop Ultramax najlepszy 23.10.10, 22:51
            myślałam raczej o jakiejś mikrofibrze bardziej do mikrofibry podobnej wink
            no to już trudno zgadnąć co kto myśli skoro pisze inaczej wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka