19.09.10, 22:24
właśnie dostałam ich ok 15-20 kg. Same niewielkie sztuki, większość zapewne robaczywych. Za to NIE pryskane wink Zamierzam zrobić z nich przetwory, ale nie wiem jak się do tego zabrać.
Da się zrobić jabłkowe przetwory bez dodatku cukru?
A może macie jakieś sprawdzone przepisy na coś dobrego z jabłek do słoików?
Obserwuj wątek
    • the_kami Re: jabłka 20.09.10, 00:37
      Ja dziś właśnie walczyłam z wiaderkiem (przerobiłam 1/3, jutro podejście part 2 big_grin). Też niepryskane, z sadu Rodziców. Ale czasem nieforemne, czasem małe, czasem ze skazami na skórce.
      Myję dokładnie, robale, większe skazy, obite części, gniazda nasienne wykrawam.
      Ćwiartki kroję jeszcze - w zależności od wielkości - na 2-3 części.
      Wrzucam do gara, podlewam wodą, duszę do miękkości. Dodaję fruktozę (nie jem cukru - do owoców raczej go nie potrzebuję, ale te ciut kwaśne, skubaniutkie big_grin). Doprawiam korzeniami (ta partia była z cynamonem i imbirem, będzie jedna z goździkami i jedna z kardamonem). Miksuję. Takie gotujące się wlewam do wyparzonych słoików, które potem pasteryzuję w piekarniku (10-15 minut w 120-150 stopniach). I już.
      Taki mus jest za rzadki do szarlotki - chyba, żebyś solidnie odparowała mieszając (bo się lubi przypalać). Ale dla mnie to podstawa zimowych śniadań (ryż/makaron z musem i jogurtem), więc może być nieco rzadsze.
      • smartlive Re: jabłka 20.09.10, 14:02
        ja co roku z takich małych jabłuszek robię soki
        mamy słodkie odmiany,więc nie dodaję ani grama cukru
        kroje na ćwiartki-nawet gniazd nasiennych nie usuwam i łupin i siup do sokownika,wekuję i przechowuję w spiżarni
        pycha
        za musami nie przepadam-ale moja tesciowa robiła mus z tego,co zostało w sokowniku(tylko ona wczesniej usuwała pestki i skórki)
        • figamarta Re: jabłka 20.09.10, 18:31
          Jabłka scieram na tarce o duzych oczkach, wkladam w sloiki.
          Pasteryzuje okolo 10-15 min w garnku z woda.

Wychodza z tego bardzo dobre jablka do szarlotki, bo nie sa rozgotowane, ale tez nie surowe.
          • aganiok32 Re: jabłka 20.09.10, 20:23
            I nie psują się?????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka