Dodaj do ulubionych

Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupujecie?

29.09.10, 12:59
Chciałam sie zorientowac konkretnie po ile u was są filety z dorsza, halibuta i łososia norweskiego, chodzi mi o filety bez skóry, nie dzwonka. U mnie widziałam jakieś kosmiczne ceny i stad moje pytanie. Wiem, że ryby są drogie, ale aż tak, jak widziałam? A tak na marginesie - gdzie najczęściej i jakie kupujecie ryby?
Obserwuj wątek
    • nadia_m Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 29.09.10, 15:44
      kupuje na targu rybnym, ale ja nad morzem mieszkam smile

kupuje tylko swieze i staram sie nie drozsze niz, w przeliczeniu na pln 40-50 za kilo
      • smartlive Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 29.09.10, 16:22
        kupuje bezposrednio od rybaków-dorsz 9zł/kg, flądra7zł/kg
        łososia jadamy tylko wędzonego od zaprzyjaznionych rybaków;-D za jakies 25-30zł/kg,pstrag ok.20zł/kg-zalezy od kogo,ale zawsze swieze,pachnące
        nie kupuje zadnych pang,maslanych i innych takich,również mrozonych
        • karolex12 Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 29.09.10, 18:06
          Moja rodzina je tylko pangę . Najlepsza i najsmaczniejsza ryba .
          8 zł. / kg.
          • anka-ania Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 29.09.10, 18:30
            O matko! Nie ryzykowałabym na twoim miejscu takiego stwierdzenia. Próbowaliście inne gatunki ryb? Jeśli nie, to polecam chociażby te wymienione przez autorkę wątku.
          • anetapzn Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 30.09.10, 09:28
            karolex12 napisał:

> Moja rodzina je tylko pangę . Najlepsza i najsmaczniejsza ryba .
            > 8 zł. / kg.

Moze warto sie zastanowić dlaczego jest tak tania w porównaniu z innymi rybami? To chyba jedna z najbardziej niezdrowych ryb, jakie u nas sprzedaja, hodowana w koszmarnych warunkach, a czym karmiona to juz poczytaj sobie w sieci. Raz spróbowaliśmy i wystarczy. Rozumiem, ze panga może komuś smakować, ale stwierdzenie, ze to najsmaczniejsza ryba, no to nie skomentuję....
            • misself Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 30.09.10, 13:24
              Przez wielu ludzi panga jest uznawana za najsmaczniejszą, bo w ogóle nie smakuje rybą.
              Ja kupuję mrożone filety z łososia norweskiego w Lidlu. Ok. 25 zł/kg to wychodzi chyba, zakładam, że paczka za 12 zł to jest pół kilo.
              • zla_wiedzma Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 30.09.10, 13:36
                Ostatni oglądałam program i tam nawet z sensem mówili, że mrożone ryby (pod warunkiem że nie leżą długo w sklepie wink-a w Lidlu raczej nie leżą) są świeższe od tych świeżych wink. Dlaczego ? Bo są "zaraz" po złowieniu mrożone a świeże przewożone chłodniami itd. Ten argument do mnie przemawia... Muszę popatrzyć w Lidlu jak to cenowo wychodzi bo mnie się zdaje ze za 12zł to jest 250 g ale głowy nie dam.
                Ja kupuję w Auchan łososia świeżego ze skórą (sama ją zdejmuję) 35zł/kg, czasem kawałek w Almie ale tam zazwyczaj 50zł/kg. Ja co prawda mrożę sobie porcje na tydzień ; ) lub dwa ale nie powinno się tego robić bo ryby świeże tak naprawdę świeżymi nie są tylko odmrażanymi czy cóś...
                Jakiś czas temu namiętnie jadaliśmy tilapię ale to ten sam shit co panga. Dziwię się że nam tak smakowała ta ryba.....
                • anetapzn Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 30.09.10, 13:41
                  zla_wiedzma napisała:

> Jakiś czas temu namiętnie jadaliśmy tilapię ale to ten sam shit co panga.
                  Podobno. Nie sprawdzam tilapii, ale wiele osób tak twierdzi.
                • misself Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 30.09.10, 21:04
                  A to mnie pocieszyłaś smile Bo zawsze sobie wyrzucam, że nie kupuję świeżych (najbliżej mam w Tesco, ale rozpieszczona przez tzw. Centralę Rybną w moim rodzinnym mieście, gdzie ryb wybór jest ogromny i to świetnej jakości, nie kupuję tych wymęczonych rybek w hipermarketach).

Ten łosoś z Lidla to faktycznie 250 g, przepraszam - w takim razie kilogram kosztuje niecałe 50 zł. Jedna paczka mi starcza na obiad dla dwojga, wychodzi cenowo tak samo jak pierś z indyka smile
                • smartlive Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 30.09.10, 22:36
                  nie masz pojęcia,co sie dzieje zanim ryba z przetwórni trafi na sklepowe półki
                  bywa czasem tak,ze ryba potrafi byc oddawana(od z przetwórni do przetwórni),rozmrazana i mrozona na nowo-to rzadki eksces,ale mozliwy
                  mój tesc pracuje w przetwórni rybnej i wie na czym to wszystko polega
                  nigdy ryba nie jest od razu po złowieniu głęboko mrozona

a te świeze właśnie w hipermarketach nie moga byc własnie wczesniej mrozone,tylko do sklepów prewozone są schłodzone
              • anetapzn Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 30.09.10, 13:40
                misself napisała:

> Przez wielu ludzi panga jest uznawana za najsmaczniejszą, bo w ogóle nie smakuj
                > e rybą.

To jaki jest sens kupowania ryby, która nie smakuje rybą?????????????????? To sorry, ale jakby jeść trociny i twierdzić, ze to np. chałwasmile.
                • misself Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 30.09.10, 20:59
                  anetapzn napisała:

> misself napisała:
                  >
                  > > Przez wielu ludzi panga jest uznawana za najsmaczniejszą, bo w ogóle nie
                  > smakuj
                  > > e rybą.
                  >
                  > To jaki jest sens kupowania ryby, która nie smakuje rybą?????????????????? To s
                  > orry, ale jakby jeść trociny i twierdzić, ze to np. chałwasmile.

Dla mnie to też nie ma sensu, ale słyszałam to od tak wielu osób... smile
                  Wielu ludzi nie lubi charakterystycznego rybiego zapachu, a moje pokolenie ma dodatkowo awersję przez wmuszane przez rodziców i w przedszkolu "kostki rybne". Kampanie społeczne i dietetycy każą jeść ryby. Dodaj do tego piątkowy post, który w Polsce jest obyczajem niezwykle żywym, i masz ludzi, którzy ryb jeść nie lubią i nie chcą, ale uważają, że muszą, więc jedzą to, co nie smakuje rybą smile
                  • anetapzn Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 01.10.10, 09:16

> > misself napisała:
                    > >
                    > > > Przez wielu ludzi panga jest uznawana za najsmaczniejszą, bo w ogól
                    > e nie
                    > > smakuj
                    > > > e rybą.
                    > >
                    > > To jaki jest sens kupowania ryby, która nie smakuje rybą?????????????????
                    > ? To s
                    > > orry, ale jakby jeść trociny i twierdzić, ze to np. chałwasmile.
                    >
                    > Dla mnie to też nie ma sensu, ale słyszałam to od tak wielu osób... smile
                    > Wielu ludzi nie lubi charakterystycznego rybiego zapachu,
                    Dodaj do tego piątkowy post, któ
                    > ry w Polsce jest obyczajem niezwykle żywym, i masz ludzi, którzy ryb jeść nie l
                    > ubią i nie chcą, ale uważają, że muszą, więc jedzą to, co nie smakuje rybą smile

I sami nie wiedza co tracą. Dobrze przyrzadzona ( z wyczuwalnym smakiem rybki) ryba+ kieliszek dobrego białego winka, to prawdziwa ucztasmile.
                    • misself Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 01.10.10, 11:13
                      anetapzn napisała:
                      >
                      > I sami nie wiedza co tracą. Dobrze przyrzadzona ( z wyczuwalnym smakiem rybki)
                      > ryba+ kieliszek dobrego białego winka, to prawdziwa ucztasmile.

Ja się zgadzam, ale mnie nikt nigdy na siłę nie poił tranem ani nie wciskał tzw. kostek rybnych w dzieciństwie big_grin A takie doświadczenia mają z rybami moi znajomi.
              • zla_wiedzma Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 27.10.10, 11:12
                misself napisała:

> Przez wielu ludzi panga jest uznawana za najsmaczniejszą, bo w ogóle nie smakuj
                > e rybą.
                > Ja kupuję mrożone filety z łososia norweskiego w Lidlu. Ok. 25 zł/kg to wychodz
                > i chyba, zakładam, że paczka za 12 zł to jest pół kilo.

Kupiłam wink . Jednak wolę kupić świeżego łososia i sobie zamrozić na tydzień. Ten mrożony z Lidla jest suchy, "chudy" jakiś...no po prostu mi nie pasuje. ten kupowany w Auchan czy Almie jest zupełnie inny w smaku. Tłuściutki i soczysty...pychotka
                • misself Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 27.10.10, 11:22
                  zla_wiedzma napisała:

> > Ja kupuję mrożone filety z łososia norweskiego w Lidlu. Ok. 25 zł/kg to w
                  > ychodz
                  > > i chyba, zakładam, że paczka za 12 zł to jest pół kilo.
                  >
                  > Kupiłam wink . Jednak wolę kupić świeżego łososia i sobie zamrozić na tydzień. Te
                  > n mrożony z Lidla jest suchy, "chudy" jakiś...no po prostu mi nie pasuje. ten k
                  > upowany w Auchan czy Almie jest zupełnie inny w smaku. Tłuściutki i soczysty...
                  > pychotka

Zazdroszczę Ci, że masz tak blisko Almę czy Auchana uncertain
                  U mnie naprzeciwko Lidl, a potem długo, długo nic.
                  BTW suchy mi nigdy ten łosoś nie wychodzi, to chyba też kwestia procesu przygotowania smile
                  Choć faktycznie nie jest tłusty.
        • nadia_m Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 29.09.10, 18:33
          juz nie kupuje od rybakow, bo nie chce mandatow... nielegalny handel itp...
          tu gdzie mieszkam policja naprawde sie nudzi wink
    • truscaveczka Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 30.09.10, 10:03
      Mieszkam prawie w górach, ale pstrąga tu nie uświadczysz uncertain
      Dlatego kupuję dorsza albo mirunę, 16 zł za kilo. To sa twarde, zwięzłe, tranowe ryby.
      Nie kupuję tilapii, pangi itp. bo się brzydzę. Nie mówiąc o tym, ze są bez smaku.
      • ivonn44 Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 30.09.10, 10:43
        bardzo pożyteczny wątek. Sama myślałam aby ten temat poruszyć . Z przykrością stwierdzam, że sklepów rybnych ( takich z prawdziwego zdarzenia, w których można na codzień kupić niedrogie swieże ryby) jest coraz mniej. ja pangi również nie kupuję- naczytałam się i to mi wystarczy ! Uwielbiam rybki.....
        • przeciwcialo Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 01.10.10, 13:47
          Ja ostatnio kupuję ryby w biedronce, mintaj smakuje mintajem, morszczuk nie zalatuje płynem do naczyń jak z tesco, panga może byc. Sa tam tez łososie. Ryby maja 5 % grazury a nie 25-30 jak w tesco. Lidla mam za daleko ale kiedyc się tam wybiore to wypróbuje tam ryby.
          • green_shamrock Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 01.10.10, 20:10
            ja kupuję w sklepie przy hurtowni ryb , super swieze ,codziennie inne ,
            sea bass , haddock i fresh cod to moje ulubione ,około 11-16 e za kilo , ale warto ,zreszta wołowina niewiele tańsza , a taki salomonek to 9 e za kg , wiec super ,a rybki sa tak swieze ze az trudno skórę zdjac,mięso zwate i jedrne , w sumie ja sie nie kwalifikuje do tego wacika ,ale pisze o tym sklpie przy hutrowni ,bo mimo iz mieszkam w pobliżu 2 lata to dowiedziłam sie o nim z 3 m-ce temu ,a moze u Was tez w okolicy jakiś taki przybytek jest ,warto sie zainteresować smile
            • anulla.sz-n Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 01.10.10, 21:52
              chyba nie salomonek a salmon tzn tylko z jednym "o" jak już po angielsku to tylko poprawnie wink
              • anetapzn Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 02.10.10, 09:04
                anulla.sz-n napisała:

> chyba nie salomonek a salmon tzn tylko z jednym "o" jak już po angielsku
                > to tylko poprawnie wink

Moze to było jakieś spolszczone zdrobnieniesmile. Chociaz szczerze, to ja nie znosze takich spolszczonych zdrobnień, od razu widze np. keczupik...
                • green_shamrock Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 02.10.10, 11:29
                  a o ponglish słyszały ? he? wink
                  • araceli Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 02.10.10, 12:41
                    green_shamrock napisała:
                    > a o ponglish słyszały ? he? wink

Słyszały i uznają za totalny brak smaku - szczególnie używanie go na polskim forum.
                    • green_shamrock Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 02.10.10, 19:04
                      araceli napisała:

> green_shamrock napisała:
                      > > a o ponglish słyszały ? he? wink
                      >
                      > Słyszały i uznają za totalny brak smaku - szczególnie używanie go na polskim fo
                      > rum.

no więc nie mam smaku ,klasy ,taktu , czy czego tam sobie chcesz . wolę nazwe salmon niż łosoś i zdrobnienie też lubię i dla mnie to jest salomonek , taka jestem prosta .
    • beakarp Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 01.10.10, 20:29

Kupuję głównie mirunę w osiedlowym sklepiku rybnym, po ok 17zł kg, tzw bez glazury, czyli niby sama ryba. Jest tania i smaczna, no i RYBA
      • kotwtrampkach Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 04.10.10, 13:55
        też lubiłam kupować mirunę, tańsza opcja to ze skórą - własnie po ok 17 zł - ale zlikwidowali mi sklep rybny osiedlowy - właścicielka wyjechała gdzieś daleko, a nowa zrobiła trzeci mięsny na osiedlu, chlip sad Kupowałam jeszcze często wędzonego łososia takie tłuste "brzuszki" lub skręcone warkocze, ok 25-27zł/kg
    • dolmadakia Do Misself! 01.10.10, 21:22
      Gdzie w Tarnowskich Górach jest ta fantastyczna Centrala Rybna? nigdy o niej nie słyszałam...ale chętnie skorzystam...
      • misself Re: Do Misself! 02.10.10, 12:03
        dolmadakia napisała:

> Gdzie w Tarnowskich Górach jest ta fantastyczna Centrala Rybna? nigdy o niej ni
        > e słyszałam...ale chętnie skorzystam...

Nosz na Rynku przecież!
        Zaraz obok studni smile Na tym boku, co podcienia.
        • kasia_de Re: Do Misself! 02.10.10, 12:10
          Ta Centrala jeszcze istnieje w Tarnowskich Górach??? zawsze była dobrze zaopatrzona smile
          • misself Re: Do Misself! 02.10.10, 12:22
            kasia_de napisała:

> Ta Centrala jeszcze istnieje w Tarnowskich Górach??? zawsze była dobrze zaopatr
            > zona smile

Teraz chyba nazywa się po prostu RYBY big_grin
            Ale istnieje, a przynajmniej istniała jeszcze 2 miesiące temu wink
            • dolmadakia Re: Do Misself! 02.10.10, 18:02
              No,przecież....zara w tym tyg tam się udam.smile
    • yaga7 Re: Po ile sa u was ryby?Jakie najczęściej kupuj 04.10.10, 11:35
      W sumie kupuję tylko łososie - świeże, mrożone, wędzone, ok 40-50 za kilo. Kupuję w Almie, Lidlu, niestety nie mam dobrego sklepu rybnego i nie bardzo mam czas jeździć po Krakowie w poszukiwaniu ryb.
      No i makrelę wędzoną - tu wychodzi znacznie taniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka