Dodaj do ulubionych

Biokominki

22.11.10, 14:21
Co myślicie o biokominkach czy są funkcjonalne, drogie w utrzymaniu i czy dają odczuwalne ciepło?
Obserwuj wątek
    • alex_k Re: Biokominki 23.11.10, 10:11
      Dla kogoś, kto naprawdę nie może mieć tradycyjnego kominka rozwiazanie idealne, stwierdzam jako posiadaczka biokominka od roku smile
      Jest bardzo funkcjonalny, dużo łatwiejszy w obsłudze niż tradycyjny. Rozpalenie zajmuje max 5 minut. Nie smoli, nie brudzi, sprzątanie to wytarcie jak każdego innego mebla z kurzu.
      Paliwo dość drogie, 1l za ok 10zł pali się ok 3 godz., ale przy maksymalnym odsunięciu szybra, przy minimalnym - nawet 3 razy dłużej.
      Nam 10 litrów paliwa starczyło na rok, ale biokominka używamy wyłącznie w celach klimatyczno-wieczornych, lub dla podniesienia nieco temperatury w pomieszczeniu, szczególnie wczesną jesienią, kiedy jeszcze nie uruchamia się CO. Minimalny ogień podnosi temperaturę w pomieszczeniu o 1-2stopnie, maksymalne odsuniecie szybra przy wlaniu płynu do wszystkich palnikach możliwe jest na niedługi czas, bo jest zbyt gorąco.
      Jeśli chodzi o efekt wizualny, przy przygaszonym świetle nawet z bliska do złudzenia przypomina tradycyjny kominek (mamy polana ceramiczne, które trzeba dotknąć, żeby uwierzyć, że nie są prawdzowe). Jeśli zamiast płynu uzyjemy żelu, to nawet skwierczy jak prawdziwe drewno Kolor ognia normalny, żóltawy. Zapachu nie ma, ale trzeba uważać na kiepskiej jakosci paliwa - te śmierdzą. Do kominka można też wsttawić specjalne naczynie z olejkiem do aromaterapii, wtedy wręcz pachnie.
      • aganiok32 Re: Biokominki 23.11.10, 11:20
        żeby jeszcze były ciut tańsze....smile fajna sprawa taki biokominek.
      • ookaa Re: Biokominki 23.11.10, 12:08
        A gdzie można biokominki zobaczyć w akcji z bliska? Pytałam ostatnio w Leroy Merlin. Mieli tylko jeden rozbebeszony, taki na ścianę. Są sklepy, gdzie jest jakiś wybór? Jestem z Warszawy.
        • martatoma Re: Biokominki 23.11.10, 12:51
          Mamy biokominek od 3 czy 4 lat świetna sprawa, a święta Bożego Narodzenia i odpalony kominek to jest to. Zapach cynamonu ze specjalnego pojemniczka, do którego wlewa się kilka kropel olejku - cudowny.
          Kominek kupiliśmy w Koperfarm, nie wiem czy nie będzie to reklama, firma ma obecnie siedzibę w Legionowie, patrząc na ich stronie nie znalazłam biokominków, ale można zadzwonić i zapytać smile A tak na marginesie to Pani Prezes przemiła osoba i jeszcze dała nam spory upust na kominek smile Tak samo nie było żadnego problemu z zamówieniem biopaliwa, kiedy nam się skończyło. Mieszkamy w bloku i naprawdę jest to super rozwiązanie.
          • martatoma Re: Biokominki 23.11.10, 12:53
            Firma Koperfam sorki
        • alex_k Re: Biokominki 23.11.10, 13:02
          Nie mam pojęcia, gdzie w W-wie można zobaczyć biokominek. Mój został kupiony przez net.
          Co do ceny, tanie nie są, ale jednak znacznie tańsze od tradycyjnego kominka. Nie wymagają żadnej instalacji, stawia się go gdziekolwiek, jak mebel.
          Metalowe biokominki to wieszania na ścianie mozna kupić już od 350zł, ja mam taki w drewnianej zabudowie, a te widziałam już od 1200zł.
          • at.at Re: Biokominki 23.11.10, 13:58
            Zachorowałam na biokominek! Mieszkam w kamienicy, a w nich nie wolno teraz montować kominków- kwaśne spaliny z drewna niszczą kominy sad I taka namiastka bardzo by mnie ucieszyła, dzięki za informację!
          • weroniczkasms Re: Biokominki 08.12.10, 17:59
            Biokominek - rewelacyjna sprawa ! Naprawde polecam ! Liczące sę firmy na rynku produkujące naprawde bazpieczne Biokominki ( bo jednak to jest najwazniejsze - mamy do czynienia z ogniem ) to Planika , Safretti ( której chyba nie ma w Polsce ) i EcoSmart - też nigdzienie nie znalazłem ! Można jeszcze polecić Buschbecka ! Reszta to naprawde nic specjalnego - wszystko to co jest na allegro może być naprawde niebezpieczne w użytkowaniu ! Jak kominek kosztuje 300zł - 500zł to z czego musi być zrobiony - i ktoś jeszcze musi na tym dobrze zarobić- czyli kalkulując - wszystko Chiny - i to bardzo marnej jakości a przede wszystkim niebezpieczne dla użytkowników , ale ładne zdjęcia pewnie robią swoje - pewnie niektóre na początku będą sprawować się i wyglądać przyzwoicie ale puzniej zapewne się rozlecą - jak wszystko co jest podrabiane i najtańszym kosztem robione - ale niektórzy np. bardzo chwalą sobie meble z Ik ei ale tylko na chwile ponieważ zaraz dostrzegamy jakies wady i odpadające elementy tyle tylko że jak nam odpadnie noga od stołka z Ik ei to nie ma z tym związanych dodatkowych uzkodzeń ( no chyba ze nas będzie tyłe k bolał - ale na pewno nie spali nam się przez to mieszkanie - a jak kupimy kominek za 500zł na allegro i nagle przepali się tylna ścianka bo jest z tak cienkiej blachy i nie wykluczajmy że może nam się spalić mieszkanie z powodu oszczędności na produkcie którego tak naprwde nie musimy mieć - dlatego lepiej poprostu nie kupować niż kupić jakieś dziadostwo które może narobić więcej szkód niż pożytku - dlatego przed zakupem poleam się mocno zastanowić i przemyśleć wszystkie za i przeciw !
            No więc wracając do Bezpiecznych produktów ( biokominków ) - jakościowo najlepszą marką jest Planika - mają też serie Chantico by Planika - już nie tak drogą - www.decofire.com.pl - jedyny sklep jaki znalazłem z Chantico ! No i Planika - www.planikafire.pl !
    • aganiok32 Re: Biokominki 23.11.10, 21:16
      Dziewczyny to jeszcze dajcie info, czy tym się można poparzyć? Czy na przykład małe dziecko nie zrobi sobie krzywdy przy takim kominku, albo pies?
      • alex_k Re: Biokominki 24.11.10, 08:48
        Można, to jest normalny, "żywy" ogień, tyle że płonie biopaliwo a nie drewno. W dodatku nie ma szyby. Zabezpieczyć przed dzieckiem można metalowym parawanem ustawionym przed kominkiem. Trzeba uważać, bo do kominka latwo dziecko moze też coś wrzucić.
        Co do psa, mój trzyma się od kominka z daleka smile
        • martatoma Re: Biokominki 24.11.10, 17:33
          My w swoim zamontowaliśmy drzwiczki szklane takie jak w prawdziwych kominkach (opcja przy kupnie biokominka) natomiast jeśli chodzi o zwierzaczki to mój kituś wcale nie zwraca uwagi na ogień, a jeśli już to wyleguje się obok i grzeje swoje kości i futerko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka