Dodaj do ulubionych

Dom z PIWNICĄ czy bez??

23.11.10, 12:35
Czy któraś z Was budowała dom z podpiwniczeniem.Wiem, że większość projektów jest bez piwnic i sporo domów również. Ja zamierzam budowac z podpiwniczeniem, na co wiele osób sie dziwi. Jako argumenty podaje:
- zimno od dołu (moim zdaniem do dodatkowa izolacja od podłoża)
- mozna zrobic wieksze pomieszczenie gospodarcze (a ja wole ten teren przeznaczyc pod zieleń, drzewka, itp)
-wiekszy koszt(tu sie zgodze, ale przynajmneij jest gdzie graty pochowac, poza tym zamierzam w piwnicy zrobic pralnio -suszarnie (zobaczymy jak wyjdzie w praniu, czy bedzie mi sie chciało tam chodzic), spiżarnie z kuchnią (na robienie przetworów, bo kuchnia w projekcie ma raptem 9m2), no i wiadomo kotłownie.
Co WY na to?Jakie są Wasze doswiadczenia z PIWNICĄ??
Obserwuj wątek
    • jarka63 Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 23.11.10, 12:52
      Moim zdaniem dom bez piwnicy to budka, a nie dom. Piwnica izoluje nie tylko od chłodu, ale i od wilgoci.
      • kasiak37 Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 23.11.10, 13:11
        izoluje to nie piwnica tylko termoizolacja fundametow.Wlasnie chwilowo mieszkam w domu z piwnica,ktora jest akurat pode mna.Jak chce sie przejsc po podlodze w plytkach,ktore sa w przedpokoju,jadalni i kuchni to stopy w kostkach wykreca,wiec prosze nie opowiadac o dodatkowej izolacji w postaci piwnicy.
        I jezeli ktos ma manie zbieractwa wszelkich przydasiow czy starych gratow to faktycznie jest mu ta piwnica niezmiernie potrzebna... ale nie po to zeby w domu bylo cieplej.
        • igifigiel Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 23.11.10, 13:21
          Też uważam, że piwnica jest niezbędna osobom które zajmują się zbieractwem..

I pomimo ambitnych planów typu pralnia/kuchnia/spiżarnia/siłownia w piwnicy w 90% staje się ona graciarnią..
        • pierwsze-wolne Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 23.11.10, 13:29
          Oj Kasiak, mam piwnicę po całą kuchnią - podłoga (kafelki) jest w tym miejscu o wiele cieplejsza niż w łazience (bez piwnicy) - tyle że w łazience jest sam beton + kafelki, w kuchni dodatkowo styropian. Jak wychodzi się z łazienki do kuchni to ma się wrażenie jakby ktoś w jednej części domu zrobił ogrzewanie podłogowe wink
          • pierwsze-wolne Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 23.11.10, 13:32
            Dodam tylko, że to, co się z piwnicą robi to nie kwestia zbieractwa tylko tego, jak sie plany w życie wprowadza - ja nie wyobrażam sobie nowego domu bez piwnicy, ale co roku mam mnóstwo rzeczy do przechowywania w tej piwnicy wink
            • agava07 Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 23.11.10, 13:41
              Masz rację. buduj z piwnicą, bo jest Ci potrzebna. Ja mam pralnię i suszarnię w piwnicy i jest ok. Kotłownia też w piwnicy. I warsztat z narzędziami Pana domu. I rowery, narty, sanki, rolki itp. też gdzieś trzeba trzymać - nie koniecznie pod łóżkiem wink I dobrze mieć większy ogród wokół domu.
          • fufunia81 Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 23.11.10, 13:37
            jeśli ma się fundusze to warto zrobić częściowe podpiwniczenie (pod całością niepotrzebne) - jest miejsce przede wszystkim na kotłownię, jeśli ktoś nie grzeje gazem, a np. ekogroszkiem - wśród wielu znajomych, którzy nie mają piwnicy, tylko jedni są z tego zadowoleni - reszta bardzo żałuje, że jej nie ma;
            argument z graciarnią jest śmieszny: gdzie macie zamiar mieć kotłownię, niejednokrotnie pralnię, warzywa, które kupuje się raz na jakiś czas itp.

ps. w październikowym Muratorze, jest rozmowa z panami architektami, którzy mówią, że mimo aktualnej mody, warto mieć piwnicę;
            • kasiak37 Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 23.11.10, 13:49
              kotlowni nie mam jako takiej,mam zaplanowane pomieszczenie gospodarcze i tam pralnie i suszarnie a na warzywa czy wieksze zakupy spizarnie przy kuchni.Sprzet sportowy w garazu.
              Moj architekt nie podziela zdania architektow z Muratorabig_grin
            • cilantre Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 23.11.10, 14:00
              Ja mam piwnicę i gdybym budowała jeszcze raz - to na pewno byłaby piwnica (no, chyba gdybym była milionerką i nie miała ograniczeń co do powierzchni działki, to MOŻE nie).
              W piwnicy nie każdy przechowuje rupiecie.
              U mnie jest : 1)kolłownia (piec gazowy i bojler)
              2)pralnia z suszarnią (schnie szybciutko, bo jest obok kotłowni)
              3)spiżarnia, czyli trochę przetworów oraz wszystko, co kupuję w większych ilościach od papieru toaletowego po kawę, napoje itp.
              4) półki na rzeczy kuchenne, które używam rzadko, czyli np.prodiż, wirówka do sałaty, maszynka do mielenia mięsa itp, itd
              5) i najważniejsza funkcja - artykuły sezonowe, czyli narty + buty, huśtawka ogrodowa, krzesła i stół z ogrodu + poduszki do tego.
              Niektórzy mają nawet kuchenki do gotowania oraz dodatkowe lodówki, ale mnie to jakoś nie było potrzebne.
              Jestem ciekawa, gdzie mieszkańcy domów bez piwnicy trzymają tego typu rzeczy ?
              Bo moi sąsiedzi rozdają po sąsiadach podpiwniczonych wink
              • alex_k Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 23.11.10, 16:22
                Piec gazazowy i zbiornik na wodę - niewielki kąt w łazience
                Przetwory, zapasy, sprzęt kuchenny - spiżarka przy kuchni (nie muszę po to biegać do piwnicy)
                Artykuły sezonowe - strych, garderoba
                Ogrodowe sprawy - garaż plus domek ogrodnika (z drewna, ma 4m2) i szklarnia(3m2), huśtawka, solidna dębowa stoi cały rok w ogrodzie, podobnie jak meble, chowam tylko komplet z wikliny.
                Do piwnic sąsiadów nie miałabym co wynieść.
            • tomelanka Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 25.11.10, 10:29
              moi rodzice nie maja piwnicy,mieszkaja juz 7rok i jakos nikt nigdy nie narzekal
              przetwory i ziemniaki trzymamy w spizarce (lub komorce jak kto woli),wieksza ilosc ziemniakow w garazu
              do kotlowni mamy osobne wejscie, wyglada to tak jakby garaz i kotlownia byly jednym pomieszczeniem oddzielonym scianka dzialowa,do garazu wchodzi sie od frontu,do kotlowni tyłem
              a przydasie trzymamy na strychu smile jedni wola gdy do garazu wchodzi sie z domu przez kotlownie, u nas kazde pomieszczenie jest odddzielnie, tak wolimy
              • misself Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 25.11.10, 12:01
                tomelanka napisała:

> wieksza il
                > osc ziemniakow w garazu
                > do garazu wchodzi sie od frontu

Czyli po ziemniaki musicie wyjść z domu i wejść do garażu?
                Niezbyt wygodne uncertain
                BTW - ja się wychowałam w domu z czasów, kiedy piwnice były standardem, a strychy niekoniecznie (moda na "kostki", teraz jest moda na skośne dachy, pod którymi się strych mieści) - więc to czasami jest albo-albo wink
    • alex_k Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 23.11.10, 13:43
      Przez 8 lat mieszkałam z piwnicą, w której była: siłownia mężowa, mały salonik z kominkiem z wyjściem do ogrodu (dom w skarpie), pomieszczenie na ziemniaki, słoiki i takie tam, pomieszczenie na rupietki i kotłownia.
      Dziś mieszkam w domu bez piwnicy bo tak wybralam. Piwnica to dodatkowe miejsce do sprzatania, bardzo łatwo ją zagracić bo do takiego miejsca bardzo łatwo wynosić różne przydasie, z którymi nie ma co zrobić, gromadzi się nie wiadomo potworne ilości zapasów, które można raz na jakiś czas uzupełnić w sklepie.
      Teraz mam taką maleńką nibypiwniczkę-spiżarkę pod schodami, na słoiki i przydasie wystarcza, oczywiście latwo się zagraca, ale ponieważ jest mała, duzo łatwiej nad tym zapanować. Jest też lepiej, bo bliżej i z tylko 3 schodkami, w starym domu nieraż kilka razy zbiegałam po schodach do piwnicy, nim wszystko przyniosłam
      Na choinkę, narty, nieużywaną aktualnie odzież itp rzeczy mamy strych. Też mały, bo w najwyższym miejscu jest 170cm, ale starcza w zupełności.
      Zamiast suszarni mam pralkosuszarkę, ewentualnie pranie suszy się na suszarce w mojej pracowni, nieużywanej na co dzień.
      Kuchnię też mam małą, taką chciałam. Ta w starym domu miała 22m2 i trzeba było się po niej nieźle nabiegać. W obecnej wykonuję jedynie obroty wokół własnej osi wink Zrobiłam sobie tylko więcej blatów roboczych. Przetwory robię latem na zewnątrz. Mam duży zadbany ogród, stół i kran z wodą nieopodal. Pasteryzuję/smażę tylko w domu. Moja mama zrobila sobie dodatkową kuchnię w piwnicy, po to żeby z niej nie korzystać, ponieważ jak twierdzi, nie lubi sama w norze niesympatycznej siedzieć, woli robić wszystko w kuchni przy salonie, bliżej ludzi. Poza tym to piwniczne pomieszczenie musiałaby specjalnie zimą ogrzać, poza tym wiosną/jesienią też, bo jest tam dużo chłodniej.
    • ja.dorcia Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 23.11.10, 14:30
      Przede wszystkim, pierwszym i głównym za lub przeciw powinno być odpowiedzenie sobie na pytanie, jaki masz poziom wód gruntowych, jakie jest podłoże w miejscu, gdzie chcesz kupować lub budować dom oraz jaka jest odległość od cieków wodnych (wysoki poziom wody np w jeziorze czy stawie, to ryzyko podnoszenia się poziomu wód gruntowych).
      Jeżeli wysoki poziom wód gruntowych lub gliniaste podłoże, pomijając wszystkie zapewnienia budowlańców, architektów i innych wszelkich ludzi, po większych deszczach będziesz miała stojącą wodę w piwnicy. Czasem nawet na wysokość całej piwnicy w ekstremalnych sytuacjach - przemyśl, czy to ma być piwnica, czy basen smile
    • budzik11 Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 23.11.10, 15:03
      Nie mam piwnicy bo:
      1. nie mam żadnych gratów, na które musiałabym miec miejsce
      2. sanki itp. pierdoły trzymam na strychu/w garażu/pomieszczeniu gospodarczym
      3. dom mam doskonale zaizolowany również od strony gruntu, a bywałam w domach (najczęściej bloki) w których na parterze stopy przymarzają prawie do podłogi - jakoś ta izolacja w postaci piwnic nie działa
      4. mieszkam na podmokłym terenie, gdzie trzeba domy podnosić nad powierzchnię gruntu a nie je w nim zanurzać; sąsiedzi mają lekko wpuszczony w ziemię garaż, który jest regularnie zalewany, najczęściej wiosną. Dziękuję, postoję wink
      • b-b1 Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 23.11.10, 17:42
        Nie wyobrażam sobie domu bez piwnicy,bo w garażach stoją tylko samochody i wg mojego lubego do tego służą...więc kosiarka , karcher, rowery, narty sanki, basen, komplet ogrodowy, opony zimowe itd... ma swoje miejsce w piwnicy, choinka, ozdoby itd...oprócz tego kotłownia(piece gazowe), spiżarnia(słoiki) i pomieszczenie "narzędziowe"-piły, wiertarki itd..
    • misself Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 23.11.10, 21:36
      Gdybym miała do wyboru piwnicę albo strych - wybrałabym strych.

Na strychu też można zrobić suszarnię i graciarnię wink
      Zresztą marnie schnie w piwnicy (mówię z doświadczenia).

Spiżarnię wolałabym mieć przy kuchni (nie wyobrażam sobie budować domu i zgodzić się na 9m2 kuchni - toż tyle mam teraz, w bloku!).

Kotłownia - nie spotkałam się z rozwiązaniem innym niż w piwnicy, chyba że przy piecu na gaz.
      • schiraz Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 23.11.10, 23:29
        Tak jak już ktoś wspomniał piwnica zależy od poziomu wód gruntowych (mam sąsiadów, którzy do dziś suszą swoją piwnicę a i tak przy większych deszczach, jakie są na przykład teraz, mają wody po kostki). U mnie piwnicy być nie mogło ze względu na tą wodę więc na sanki, rowery, kosiarkę, krzesła ogrodowe i całą resztę mam śliczny drewniany domek ogrodowy. Na słoiki, zapasy, rzadko używany sprzęt kuchenny mam spiżarnię za kuchnią, co więcej, mam nawet ciepłą podłogę mimo braku piwnicy!!! Wow! Piec jest w kotłowni za garażem, wejście z garażu, czyli oddzielone od domu. Piszę tak dokładnie jako przeciwwagę do postów p.t. : "O matko! To gdzie będzie piec i sanki jak nie będzie piwnicy! Zginiecie pod górą słoików!!". Wiem, wiem, że przesadzam, ale naprawdę dom bez piwnicy jest bardzo ok, choć nie wątpię, że i piwnica jest superwink
        ------
        Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.
      • martialis Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 24.11.10, 11:12
        > Kotłownia - nie spotkałam się z rozwiązaniem innym niż w piwnicy, chyba że przy
        > piecu na gaz.

W starych domach faktycznie dość niespotykane, w nowych bardzo częste.
    • poziomka001 Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 24.11.10, 00:23

Z piwnicą. Nie wyobrażam sobie innego. Oczywiście rozumiem, że niektórzy nie mogą mieć piwnicy bo podmokłe tereny itp. ale jeśli możesz mieć piwnicę to ja bym budowała z.

U mnie w piwnicy jest ciepło, mam podzieloną na część ogrzewaną i nieogrzewaną.
      W nieogrzewanej mam kotłownię, spiżarnię (cudo, bo nie mam czasu biegać codziennie po zakupy), piwniczkę z winem smile pralnię, dodatkową lodówkę (rewelacja szczególnie w okolicach świątecznych). W części ogrzewanej mam biuro i suszarnię. Nie wyobrażam sobie życia bez piwnicy i nie wyobrażam sobie upychania wszystkiego w garażu.u mnie w garażu mieszka samochód smile a u moich niepodpiwniczonych sąsiadów samochód na zewnątrz, a wszystko inne w garażu.

Dla mnie piwnica to rewelacja, normalne dodatkowe pomieszczenie, podłoga z płytek, wiec wystarczy mopem przetrzeć. Powiem tak, większość moich znajomych wybudowało się bez piwnicy i praktycznie wszyscy mi zazdroszczą i teraz żałują.
      • dorota_11 Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 24.11.10, 09:35
        Pewnie najlepiej podpiwniczyc część domu np część sypialną, i wtedy np taras mieć na poziomie ogrodu. Piwnica jest niezastapiona - ja jak większość poprzedniczek bez niej miałabym ciężko. Duże spiżarnie - na masę przetworów i zapasy kuchenne, kredens- pomieszczenie na rzadko uzywane gary, brytfanny, zastawę, miejsce na "gościnne" krzesła, narty, zimową odzież latem itd. Fakt, trzeba pilnować, żeby nie zagracić.
        • misself Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 24.11.10, 09:47
          dorota_11 napisała:

> Piwnica jest niezastapiona - ja jak większość poprzednic
          > zek bez niej miałabym ciężko. Duże spiżarnie - na masę przetworów i zapasy kuch
          > enne, kredens- pomieszczenie na rzadko uzywane gary, brytfanny, zastawę, miejsc
          > e na "gościnne" krzesła, narty, zimową odzież latem itd. Fakt, trzeba pilnować
          > , żeby nie zagracić.

Doroto, ale właśnie w tym sęk, że wszystkie te rzeczy, o których piszesz, wcale nie muszą być w piwnicy smile Myślę, że wszystko zależy od projektu, od usytuowania domu - jeśli projekt przewiduje np. spiżarnię przy kuchni od strony południowej, to lepiej zrobić tę spiżarnię w piwnicy, ale tak ogólnie to spiżarnia wygodniejsza jest, kiedy nie trzeba do niej latać po schodach smile
          • budzik11 Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 24.11.10, 11:20
            misself napisała:

ale tak ogólnie to spiżarnia wyg
            > odniejsza jest, kiedy nie trzeba do niej latać po schodach smile

Dokładnie. Ja mam spiżarnie przy kuchni i jak sobie przypomnę spiżarnię w piwnicy u moich rodziców, gdzie trzeba było zasuwać 2 piętra po schodach po jeden głupi słoik czegoś, to dziękuję.
            A kotłowni nie mam wcale, zbiornik na wodę i nieduże "pudełko" które nas grzeje mamy w pomieszczeniu gospodarczym.
            • misself Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 25.11.10, 12:03
              budzik11 napisała:

> misself napisała:
              >
              > ale tak ogólnie to spiżarnia wyg
              > > odniejsza jest, kiedy nie trzeba do niej latać po schodach smile
              >
              > Dokładnie. Ja mam spiżarnie przy kuchni i jak sobie przypomnę spiżarnię w piwn
              > icy u moich rodziców, gdzie trzeba było zasuwać 2 piętra po schodach po jeden g
              > łupi słoik czegoś, to dziękuję.

Inna sprawa, że w przypadku spiżarni w piwnicy dzielisz rzeczy na rzadziej używane i częściej używane, i te rzadziej wędrują na dół smile Moi Rodzice trzymają przetwory w spiżarni w piwnicy, no i ziemniaki itd., bo to lubi chłód. Zasuwanie jedno piętro po słoik ogórków raz w tygodniu nie jest takie złe smile Ale już bieganie codziennie do pralni - to upierdliwe jest bardziej niż ja wink

> A kotłowni nie mam wcale, zbiornik na wodę i nieduże "pudełko" które nas grzeje
              > mamy w pomieszczeniu gospodarczym.

To czym grzejesz, skoro "pudełko" wystarcza?
    • anu_anu Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 24.11.10, 09:48
      Klimatyczna piwniczka na wino jest fajna big_grin ale ogólnie to warto uważać, aby w piwnicy nie zbierać "przydasiów". Podobny problem jest ze strychem. Nawiasem mówiąc - posiadanie piwnicy nie wyklucza posiadania strychu - mam to i to i bardzo sobie chwalę.
      W piwnicy mam kosiarkę, narzędzia i meble ogrodowe, córki akcesoria końskie, "trumnę" czyli bagażnik na dach z samochodu męża oraz wszelkie akcesoria samochodowe.
      Na strychu suszę pranie, mam drabiny, deskę do prasowania i wystarczy...
    • laminja Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 24.11.10, 11:32
      ja bym nie budowała z piwnicą, wolałabym ciut większy dom, czy garaż. Piwnicę trzeba sprzątać i pilnować, żeby się nie zamieniła w graciarnię. A można te wszystkie rzeczy inaczej i często wygodniej rozlokować. Jeśli zbudujesz sobie przy kuchni spiżarnię to do niej włożysz rzeczy związane z kuchnią i jedzeniem. Przy garażu można trzymać zapasowe opony, kufry, itp i większy sprzęt sportowy. W dodatkowej garderobie ubrania zimowe.
    • wega1975 Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 24.11.10, 11:54
      1. Jakie będzie ogrzewanie w nowym domu? Jeśli na opał typu węgiel, eko groszek to musi być wg. mnie piwnica. Jeśli gazowe to nie.
      2. Na jakim terenie budujesz dom, bo jeśli mokrym to trzeba piwnice dobrze zaizolować , zrobić dreny najlepiej do kanalizacji deszczowej a to już znacznie zwiększa koszty budowy. Bez tego w piwnicy będzie wilgoć i przechowywane w niej rzeczy mogą śmierdzieć stęchlizną a pranie nie będzie schło.
      3. Wydaje mi się że rzeczy sezonowe np. kurtki zimowe najlepiej przechowywać na strychu a w piwnicy przetwory, czy warzywa.
      4. Ja mieszkałam 25 lat w domu z piwnicą teraz nie mam na własne życzenie i nie żałuję. Mam strych, pomieszczenie gospodarcze w domu i na podwórku i jest dobrze. U nas jest mokry teren /blisko lasu/ i wiosną wszyscy którzy mają piwnice pompują z nich wodę i pożytek z nich jest niewielki.
    • lola_kr Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 24.11.10, 11:55
      Dom bez piwnicy to nie dom!!!!!
      • igifigiel Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 24.11.10, 12:14
        lola_kr napisała:

> Dom bez piwnicy to nie dom!!!!!

to typowe Polskie podejście..ludzie przeprowadzający się z blokowisk budują wielkie domy obowiązkowo z piwnicą(bo wszystko musi być większe niz w bloku i to parę razy)..Jak widzę 4 osobowa rodzinę w 300 czy 400 metrach to śmiać mi się chce..Potem dzieci rozjeżdżają się po studiach itp a matka lata cały tydzień i kurze wyciera klnąc przy tym na czym świat stoi po co jej taka chałupa była.. A sprzątanie to tylko jeden aspekt, trzeba to ogrzać, remontować itd..

Mieszkałam 15 lat w domu bez piwnicy z kotłownia na węgiel potem przerobiona na gaz i nigdy braku piwnicy nie odczułam..

Spiżarnie lepiej mieć obok kuchni zamiast latać po schodach big_grin

Btw ludzie mieszkają w blokach, maja sprzęt narciarski, opony, wózki i dają radę to w domku bez piwnicy się nie pomieszczą?
        • 3xmama Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 25.11.10, 10:07
          Moja rodzina liczy 5 osób. Każde z nas ma inne hobby. Mieszkanie 82m2 było za małe, by pomieścić nasze "skarby". Decydując się na dom z piwnicą (lub bez niej) weź pod uwagę potrzeby swojej rodziny, koszt wybudowania domu (o 1/3 wyższy) i czy znajdziesz czas na porządki (przynajmniej od czasu do czasu) w piwnicy. My zdecydowaliśmy się na domek na niedużej działce i z piwnicą. Mamy 4 dość duże sypialnie (dzięki piwnicy nie są zagracone), kuchnię i salon. W piwnicy mam 4 pomieszczenia: kotłownię olejową - gdzie także trzymamy brykiet do kominka, pralnię z suszarnią (tam mam dodatkową nieduża wannę i kibelek o raz umywalkę) - mieści się obok garażu i pomieszczenia ze sprzętem wędkarskim mojego męża, dodatkowa lodówka, rolki, sanki, szafka z butami i wielka szafa, w której są ubrania sezonowe. Garaż na 2 auta zajmuje częściowo auto a częściowo meble z tarasu. Nie wyobrażam sobie domu bez piwnicy, bo tam trzymam to, czego nie używam na co dzień a co zawala pokoje czy kuchnię. Moje przedmówczynie pisały o tym, że bez piwnicy lepiej, bo powstaje tam graciarnia. I zgadzam się z tym w 100% - bo takie graciarnie wcześniej czy później powstają i lepiej żeby były w piwnicy.
        • misself Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 25.11.10, 12:06
          igifigiel napisała:

> Btw ludzie mieszkają w blokach, maja sprzęt narciarski, opony, wózki i dają rad
          > ę to w domku bez piwnicy się nie pomieszczą?

W blokach są piwnice wink
          Większość rzeczy faktycznie można spokojnie rozlokować po domu bez piwnicy.
          Jedyny problem to te rzeczy, które lubią chłód - ale nikt nie każe kupować 50 kg ziemniaków na zapas smile
    • nancy_callahan Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 25.11.10, 10:57
      Bez piwnicy.
      Dlaczego:
      - większy koszt;
      - żadna izolacja (izolację to zapewniają dobrze wyizolowane fundamenty), przy piwnicy najmniejszy błąd wykonawców może się skończyć właśnie przemarzaniem ścian czy ich podmakaniem;
      - nie na każdym gruncie wykonanie piwnicy jest technicznie możliwe (przy zachowaniu zdroworozsądkowego kosztu);
      - domy z piwnicą wyglądają źle z zewnątrz (nie podoba mi się sylwetka domu wyniesionego dość wysoko (tak aby w tej piwnicy były choć małe okienka) ponad poziom gruntu;
      - IMHO żadna wygoda mieć w piwnicy sprzęty kuchenne, pralnię, zapasy żywności - przecież po to wszytsko trzeba biegać po tych nieszczęsnych schodach - na zapasy jedzenia i mniej używane sprzęty kuchenne mam spiżarnię obok kuchni, pralnię mam w jednym pomieszczeniu gospodarczym z kotłownią (piec gazowy kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania) i tamże suszarnię;
      - na sprzęty mniejszych gabarytów mam zaprojektowane pomieszczenia gospodarcze na parterze i poddaszu domu, większe sprzęty (meble ogrodowe) będę przechowywać w garażu (specjalnie na ten cel zbudowanym większym i wolnostojącym).
      • misself Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 25.11.10, 12:09
        nancy_callahan napisała:

> - domy z piwnicą wyglądają źle z zewnątrz (nie podoba mi się sylwetka domu wyni
        > esionego dość wysoko (tak aby w tej piwnicy były choć małe okienka) ponad pozio
        > m gruntu;

To chyba od gustu zależy smile
        Mnie się w ogóle nie podobają jednopoziomowe domy ze skośnymi dachami, bez podpiwniczenia - to się chyba nazywa "bungalow". Mają kiepskie proporcje, jak z gry The Sims. Widziałam jednak to, o czym piszesz - domy przypominające wieże, dwupiętrowe z piwnicą, o małej powierzchni.
      • poziomka001 Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 25.11.10, 23:22

Weźcie pod uwagę jeszcze jedną rzecz. Za większy garaż wolnostojący trzeba co rok zapłacić regularny podatek od nieruchomości (i z tego co pamiętam to za garaż wolnostojący jest on dużo wyższy niż za sam dom - no chyba że to od gminy zależy, ale u mnie tak jest), natomiast za piwnicę nie płaci się nic smile
        • nancy_callahan Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 26.11.10, 21:39
          bez przesady ten podatek za garaż jeśli stać mnie na utrzymanie domu w ogóle to chyba mnie nie zrujnuje, a poza tym i tak zawsze planowałam garaż wolnostojący, gdyż jestem gorącą przeciwniczką garażu w bryle domu.
          A pralnia?
          Pralni potrzebuję po to, abym nie miała w łazience pralki i suszarki z praniem. Niepotrzebne i nieestetyczne elementy w pomieszczeniu, które ma służyć także relaksowi.

co do bryły domu to oczywiście kwestia gustu i nie twierdzę, że nie da się zbudować domu z piwnicą wyglądającego zgrabnie, ale jednak są to wyjątki, większość domów podpiwniczonych obecnie budowanych to niestety projekty gotowe, które piwnicy nie przewidywały i mają ją doprojektowaną - a to od razu z zewnątrz widać.
          Twój biust nawet o tym nie śnił...
    • iza232 a co wy z tą pralnią? 26.11.10, 16:04
      Ile wy tego prania pierzecie, że potrzebujecie PRALNI? Ja mam 4 osobową rodzinę i 3 łazienki. W jednej mam pralkę, suszarkę stojącą i dodatkowo suszarkę sufitową. I to jest moja PRALNIA. Po co wam dodatkowe pomieszczenie na robienie i suszenie prania?
      • iza232 Re: a co wy z tą pralnią? 26.11.10, 16:04
        aha dom mam bez piwnicy
        • 3xmama Re: a co wy z tą pralnią? 26.11.10, 20:56
          Wolę, żeby łazienka była łazienką. W bloku miałam pralnię, suszarnię, łazienkę i kibelek w jednym. Skoro mam na to miejsce to dlaczego nie?!
    • dwapsyikot Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 27.11.10, 16:09
      u na jest tzw. przyziemie gospodarcze,z oknami, mamy tam kotłownie (Ekogroszek) razem z magazynem węgla, pralnię, miejsce do prasowania no i oczywiście pracownię do wszystkiego.pierwotnie był tez garaż, ale było to rozwiązanie niepraktyczne, wiec teraz garaż jest obok, a w miejscu bramy są szczelne drzwi . moim zdaniem jest ciepło, jednak jest to jakaś izolacja, ale nasza piwnica jest ciepła, może jeśli nie jest ogrzana, to efekt jest odwrotny.jeśli chciałabyś suszyć pranie w piwnicy to trzeba uwzglednic wydajną wentylację i nie ma zadnego problemu.
    • aga11.73 Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 28.11.10, 21:48
      Gdybym uslyszala to pytanie rok temu, to powiedzialabym, ze piwnica to przydatna rzecz.
      Dodatkowe miejsce na rzeczy, ktore gdzie indziej nie moga lezakowac. My trzymamy w niej komplety kol zimowych / letnich polowy rodziny i przyleglosci, ogromny parasol ogrodowy - zima, rowery, sanki, okrycia zimowe dla roslin i od groma innych rzeczy.
      Ale wlasnie ten rok skutecznie zniechecil mnie do piwnicy - od poczatku czerwca mamy w niej wode do kostek (z malymi przerwami np 3-tygodniowymi). Stan wod gruntowych tak podniosl sie w tym deszczowym roku! Szczerze - gdyby nie to, ze w piwnicy mam piec i kociol na goraca wode to bym to ustrojstwo z usmiechem na ustach zamurowala w cholere... Wyobraz sobie wypompowywanie wody na druga strone dzialki i za kazdym razem zwijanie i chowanie 50 metrow weza, bo juz przy obecnej temperaturze zamarza po 2 godzinach. Nie wiem, co bedzie jak przyjdzie prawdziwa zima i minus 20 st.
      A, i nie daj sobie wmowic, ze wody gruntowe masz bardzo nisko. U nas tez byly nisko. Tak nisko, ze nie oplacalo nam sie nawiercic studni do podlewania ogrodu. Dom stoi juz 13 lat i pierwszy raz odkad stoi jest taka masakra - nigdy przedtem nie bylo wody w piwnicy. Wystarczylo jedno mega deszczowe lato sad
    • forencka Re: Dom z PIWNICĄ czy bez?? 01.12.10, 23:00
      To zależy. Jeżeli ktoś jest porządny i obowiązkowy - piwnicę wykorzysta świetnie. Dla normalnych - odradzam, nie będzie się nikomu chciało schodzić po czyste gatki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka