Dodaj do ulubionych

Prezent dla ojca - no już nie mogę... HELP!

15.12.10, 16:08
Się chyba potnę... Mam już prezenty dla wszystkich, poza ojcem. Pomysłów zero, bo co można kupić strarszemu panu, który się mało czym interesuje, hobby nie ma, nie pije, czasem coś czyta - najcześciej na temat zesłań, Syberii itp ( ale ileż można?!?), sport go nie interesuje, ryb nie łowi, komputera nie dotyka, jest mu najzupełniej obojętne, jakich kosmetyków używa, słucha czasem Okudżawy i Wysockiego - ale płyty już ma, krawatów, ani koszul ze spinkami nie nosi, no masakra... Jak mi nie pomożecie - to chyba już nikt mi nie pomoże... Helpunku!!
Obserwuj wątek
    • anula36 Re: Prezent dla ojca - no już nie mogę... HELP! 15.12.10, 16:22
      moze nosi swetry/bezrekawniki/szaliki /pantofle/skarpetki/pizamy/szlafroki?

Corka mojej kolezanki kupila dziadkowi ( 73 lata) ladny skorzany,elegancki futeral na okulary i to byl trafiony prezent, ma go chyba juz z 5 lat.
      Portfel? Zegarek?
      • dzioucha_z_lasu Re: Prezent dla ojca - no już nie mogę... HELP! 15.12.10, 16:26
        Najgorsze, że on nie docenia takich rzeczy uncertain dla niego sweter to nie prezent, sweter to się zakłada, żeby po plecach nie wiało, nie ważne jak wygląda, byle ciepło było....
        • anula36 Re: Prezent dla ojca - no już nie mogę... HELP! 15.12.10, 16:34
          a co docenil? z czego pamietasz ze sie ostatnio ucieszyl? Jak z niczego to jaka roznica co dostanie??
          A Twoja mama/ rodzienstwo co kupuje? nie mozecie sie zloyc na cos razem?

powiem tak- dla ludzi ktorzy nie doceniaja prezentow- tym bardziej sie nie staram,bo chocbym spedzila tydzien w sklepach i stanela na uszach i tak bedzie zle- takim to sie powinno rozge dawac tylkosmile jak kiedys neigrzecznym dzieciom obierki lub popiol w tutkach zamiast slodyczy.
          • dzioucha_z_lasu Re: Prezent dla ojca - no już nie mogę... HELP! 17.12.10, 13:20
            Ostatnio upolowałam w antykwariacie świetną, pięknie wydaną, przedwojenną książkę o Polesiu - ojciec stamtąd pochodzi - to go faktycznie ucieszyło i widzę, że ciągle ją przegląda. Ale ciężko powtórzyć taki sukces smile Mama kupuje mu zwykle coś do ubrania, bo sam to kupuje niechętnie, więc jest okazja, żeby mu garderobę odnowić...
        • kr_ka_11 Re: Prezent dla ojca - no już nie mogę... HELP! 15.12.10, 16:37
          może ładny, elegancki długopis? albo jakąś książkę/album - z architekturą albo podróżniczo-geograficzny (miło się ogląda), aparat cyfrowy, albo scrabble? smile na pewno coś go ucieszy.

• kreatywni Re: Prezent dla ojca - no już nie mogę... HELP! 15.12.10, 16:47
            Coś do samochodu?
            Termos?
            Bilety na koncert/ do teatru?
            Saszetka lub portfel?
            Pokrowiec na komórkę
            Budzik, radiobudzik
            • dzioucha_z_lasu Re: Prezent dla ojca - no już nie mogę... HELP! 17.12.10, 13:23
              Do samochodu nic nie potrzebuje - rzadko jeździ z powodu słabego wzroku, termosów nie używa - ma kilka, na koncerty i do teatru już mu się nie chce, portfel dostał od brata, pokrowiec na komórkę jest kłopotliwy, bo telefon trzeba chować i wyjmować, kto by sobie tym głowę zawracał, radiobudzików ma kilka..... Nie jest lekko big_grin
    • wadera3 Re: Prezent dla ojca - no już nie mogę... HELP! 15.12.10, 17:13
      Jeśli czyta na temat, który wymieniłaś, to nie widzę problemu, kolejna książka go tylko ucieszy, albo album ze zdjęciami w temacie.
      • dariamax Re: Prezent dla ojca - no już nie mogę... HELP! 15.12.10, 17:18
        Może prenumerata jest takie pismo Sybirak. Znalazłam redakcje i trzeba by było tam napisać. www.websybirak.webpark.pl/redakcja.htm czy jest to możliwe.
    • misself Re: Prezent dla ojca - no już nie mogę... HELP! 15.12.10, 17:24
      Może stacja meteorologiczna?
      Obserwuję, że starsi ludzie często bardzo interesują się pogodą smile
      • annakate Re: Prezent dla ojca - no już nie mogę... HELP! 15.12.10, 17:52
        o, jak ja Cię dzioucha, rozumiem...
        kalendarz?
        latarka czołówka (cudny wynalazek nie tylko dla speleologa, ręce wolne przy grzebaniu w samochodzie/piwnicy)
        zegar pokojowy?
        lupa?
    • cibora Re: Prezent dla ojca - no już nie mogę... HELP! 15.12.10, 18:13
      No ja właśnie takiemu samemu swojemu Tacie kupiłam ostatnio na imieniny torbę na zakupy na kółkach smile Bo zaczyna mieć problemy z noszeniem. A i tak mu wszystko jedno czy dostanie skarpetki, czy kosmetyk czy książę, a torba mu się przynajmniej przyda. Na szczęście na Święta umówiliśmy się na prezenty tylko dla dzieci smile
      Agnieszka
      --
      Staś (03.05.2008)
      • dzioucha_z_lasu Re: Prezent dla ojca - no już nie mogę... HELP! 17.12.10, 13:26
        Na zakupy nie chodzi, od czasu do czasu odzywa się w nim dusza hurtownika, jedzie do Makro i przywozi wory różnych rzeczy, z którymi potem ciężko coś zrobić... big_grin Torba nie da rady, musiał by być kontener big_grin
    • dzambii Re: Prezent dla ojca - no już nie mogę... HELP! 15.12.10, 20:45
      Nie przejmuj się za bardzo. Mój tata też tak miał, więc znam ten ból.
      Ja kiedyś opłaciłam siostrze jazdy doszkalające i podarowałam voucher.
      Może np. taki voucher na nowe okulary z oprawką do realizacji w określonym zakładzie, albo słuchawki bezprzewodowe. Jeśli nie, to kup kolejną książkę.
      • dzioucha_z_lasu Re: Prezent dla ojca - no już nie mogę... HELP! 17.12.10, 13:28
        Voucher został by skitrany w kącie pod rosnącym stosem gazet i odnaleziony za sto lat smile Słuchawki zostały by uznane za sugestię, że niedosłyszy ( co jest prawdą), więc by się obraził. No to chyba pozostanę przy książce....
      • agnes181jaw2008 do dzambii 13.10.13, 15:50
        pomysł z voucherem na okulary jak dla mnie idealny ale mam pytanie. . . jak taki voucher wykombinować?
    • malpa-w-czerwonym1 Re: Prezent dla ojca - no już nie mogę... HELP! 17.12.10, 13:51
      Daj mu duże zdjęcie dzieci lub wnuków w ramce albo drzewo genealogiczne najbliższej rodziny w dużej ramce (wklej zdjęcia) - moja Mama, w stanie emocjonalnym i potrzebowskim zbliżonym do Twojego Taty bardzo się ucieszyła (kiedyś) z takiego prezentu
      • wilma1970 Re: Prezent dla ojca - no już nie mogę... HELP! 17.12.10, 14:08
        "Przez Syberię na gapę" Romualda Koperskiego - podróż przez Syberię kajakiem. Zgrzytałam zębami ze złości, czytając niektóre refleksje p. Koperskiego, ale może to zainteresuje Twojego Ojca.
        • dorota_11 Re: Prezent dla ojca - no już nie mogę... HELP! 17.12.10, 14:20
          Mam podobnie, zamówiłam fotoksiążkę ze zdjęciami z Taty 80 urodzin, mam nadzieję, że się spodoba. Kiedyś zamówiłam whisky ze specjalną naklejką z dedykacją dla taty - było OK. Pozodzenia
    • mancipi Re: Prezent dla ojca - no już nie mogę... HELP! 17.12.10, 20:10
      może wykup mu jakieś zabiegi lecznicze-nie wiem w jakiej jest formie, ale moi dziadkowie w tym roku dostają wejściówki na serię zabiegów-jakieś masaże i lasery

dziadek kilka lat temu dostał wypasiony parasol-taki co się składa i rozkłada, rok temu dostał stylową czapkę-może coś takiego w zestawie z szalikiem i pożądnymi rękawicami
    • hela6 Re: Prezent dla ojca - no już nie mogę... HELP! 18.12.10, 09:25
      Myślałam że znajdę inspirację w tym wątku ale jak czytam jak na prezenty reaguje Twój tato to herbatę w ładnej puszce bym mu kupiła, mama pewnie się ucieszy big_grin.

Dzięki za podpowiedź z czołówką.
    • majowa_kotka Re: Prezent dla ojca - no już nie mogę... HELP! 18.12.10, 11:23
      Ha, to prawie jak mój ojciec, za wyjątkiem Syberii - on jest zapalonym majsterkowiczem smile
      Sport lubi, ale w telewizji, łowienie ryb jest za bardzo "stacjonarne", komputer gryzie, kosmetyki dostaje na każdą okazję i ma już zapas, bo przecież "lepszej" wody toaletowej na co dzień używać nie będzie, garnitur go uwiera, krawat dusi, a w ogóle, to prezenty powinno się dawać tylko dzieciom i on niczego nie chce, mam sobie coś kupić.

Na razie jednym z lepszych pomysłów wydaje mi się kubek termiczny - ojciec pracuje w fabryce, często biega po halach naprawiając awarie. Przerwy ma dość rzadko, a uwielbia mocną i gorącą herbatę i zawsze narzeka, że zanim zdąży "naciągnąć", znów się coś psuje i zanim to naprawi, herbata dawno ostygnie. W takim kubełku przynajmniej byłaby ciepła...
      Boję się tylko, że będzie jak z zeszłorocznym prezentem - dostał kawiarkę, bo zachwyciła go kawa z tejże zrobiona przez ciotkę, i wcale jej nie używa - "bo komu by się chciało, zalewajkę robi się szybciej".

Podobny problem mam z Lubym - ten z kolei uważa, że prezent ma być fajny (coś, czego sam by sobie nie kupił), i jednocześnie pożyteczny (bo po co mu coś, co będzie się kurzyć na półce). Dwa razy w roku łamię sobie głowę, co też mogłoby mu się przydać, i za każdym razem okazuje się, że nie trafiłam. Ot, choćby z zeszłego roku - podróżna ładowarka do telefonu na baterie (bo często jeździł na weekend do domu i zapominał) jest niefajna, bo też trzeba o niej pamiętać i jeszcze, o zgrozo!, wymieniać baterie, a wypasiona myszka jest fajna, bo wygląda jak samochodzik, ale nie będzie jej używać, bo nie ma dodatkowego przycisku na boku, który to przycisk przydaje się przy strzelankach. To nic, że gra w nie raz w miesiącu.

W tym roku chodzę po sklepach z pustką w głowie. Dobrze, że zobaczymy się dopiero w styczniu, bo czarno widzę tę sytuację.
      • hela6 Mam! 18.12.10, 14:01
        Każdemu facetowi kupić to co ja bym sobie życzyła! Porządna osełkę do noży!
        Wydatek od 150 zł do kilku stówek.
        www.galerialimonka.pl/5,2/oselka-maywerk-blade-bench-graphite
        www.kuchniasklep.pl/product_info.php?products_id=1024
        www.militaria.pl/spyderco/oselka_zestaw_spyderco_triangle_(204mf)_p3184.xml
        Niech się poczują męscy i wykazują tongue_out
        Zawsze będzie można iść na podlizuchę do tatusia z nożem bo on tak dobrze ostrzy big_grin
        I mężowi przypominać czule ze czas by wyciągnął narzędzie.
        • hela6 Re: Mam! 18.12.10, 14:13
          Ewentualnie każdy facet chyba z porządnego kozika się ucieszy, nie koniecznie taki:
          www.militaria.pl/leatherman/noz_leatherman_steens_(830632)_p4398.xml
          ale coś w tym stylu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka