Dodaj do ulubionych

gotowa Mąka do peczenia chleba

15.03.11, 11:22
Dostałam automat do pieczenia chleba/moje marzenie/.Właśnie wybieram się do TESCO.Czy ich mieszanki są dobre i kupić więcej/bywam rzadko/,czy też wziąć po 1 opakowaniu i szukać gdzie indziej.Nadmieniam,że tych sklepów z mąkami chlebowymi koło siebie mam mało.Pozostaje ewent.Biedrona.i jeszcze pytanie,czy kupić drożdże,czy w tych mieszankach są już suszone?.Jeszcze jakieś ważne rady dla początkującej.
Obserwuj wątek
    • the_kami Re: gotowa Mąka do peczenia chleba 15.03.11, 11:45
      Generalnie te mieszanki są całkiem przyzwoite. Bardzo polecane są mieszanki z Lidla - ale bardzo rzadko można je dostać.
      Nie zaczynaj od hurtowych zakupów, najpierw potestuj maszynę i swoje umiejętności.

Zwykle drożdże są już w środku, ale na opakowaniu zawsze masz dokładny przepis.
      Ja ze swojego doświadczenia polecam zamianę części wody na maślankę - chleb jest wilgotniejszy i się nie kruszy. Można też - oprócz drożdży już zawartych w mieszance - dodać łyżkę zakwasu - też korzystnie wpływa na smak i konsystencję.
      • maria10344 Re: gotowa Mąka do peczenia chleba 15.03.11, 12:29
        Dzięki i proszę o ewentualne dodatkowe sugestie
        • ka_thy Re: gotowa Mąka do peczenia chleba 15.03.11, 12:56
          Nie wiem które jest to Twoje Tesco i czy w każdym Tesco są podobne ceny. Bo ostatnio będąc w moim Tesco (Kraków) oglądałam gotowe mieszanki. I stwierdziłam, że jest tam baaardzo drogo. Przynajmniej jesli chodzi o mieszanki, które ja kupuję w Auchan. Kilogram takiej mieszanki w Tesco był o 1,60 zł droższy!

A kupuję mieszanki Ekovity - Wypieki z Warmii i Mazur
          www.biobaker.pl/Wypieki-z-Warmii-i-Mazur(3,4,).aspx
          Wypróbowałam Chleb paryski - z tej mieszanki robię bułki i Chleb Graham - tu również robię małe bułki grahamki. Grahamki są rewelacyjne, supersmaczne, podobnie bułki, ale bułki jedzą moje córki. Odkąd odkryłam te mieszanki nie kupuję pieczywa w sklepie. A mieszanki są wygodne, dodaję tylko wodę, sól, cukier i olej, drożdże są już w środku. Daję tylko mniej wody niż w przepisie - ok. 250 ml.

Pozostałe wypieki z Ekovity czekają w kolejce na wypróbowanie. A polecam te mieszanki, bo to zdecydowanie najsmaczniejsze pieczywo jakie próbowałam.
      • araceli Re: gotowa Mąka do peczenia chleba 15.03.11, 13:29
        the_kami napisała:
        > Generalnie te mieszanki są całkiem przyzwoite. Bardzo polecane są mieszanki z L
        > idla - ale bardzo rzadko można je dostać.

U mnie w okolicznych Lidlach są non-stop. Tylko nie przy mąkach ale przy chlebach i ciastach.
        • the_kami Re: gotowa Mąka do peczenia chleba 15.03.11, 13:51
          araceli napisała:

> U mnie w okolicznych Lidlach są non-stop. Tylko nie przy mąkach ale przy chleba
          > ch i ciastach.

O widzisz... ja teraz nie używam automatu (piekę tylko razowca na zakwasie, w piekarniku), ale jak byłam zainteresowana, to widywałam bardzo rzadko, tylko przy tych "tygodniach wypieków".
    • bursztyn9 Re: gotowa Mąka do peczenia chleba 15.03.11, 14:04
      ja piekę z gotowej mieszanki ale... bez automatu. Wcześniej robiłam sama wszystko od podstaw z mąki krupczatki i drożdźy.Teraz kupiłam w aldiku bardzo przyzwoita mieszankę po b. przystępnej cenie.Dodaje się tylko wodę.Bardzo dobre sa mąki z Polskich młynów , tylko troche drogie.
    • jagoda85 Re: gotowa Mąka do peczenia chleba 15.03.11, 18:06
      A ja wam radzę poczytać skład tych mieszanek. Tam jest "tona" polepszaczy i konserwantów. Jak już piec to chyba zdrowe pieczywo, nie lepiej samemu sobie zrobić mieszankę z mąki bez tych chemicznych dodatków? To tak pod rozwagę.
      • the_kami Re: gotowa Mąka do peczenia chleba 15.03.11, 19:28
        Wiesz, myślę sobie, że bez demonizowania. Jest - o ile pamiętam - lecytyna. Ziarenka. Jakiś karmel czy słód. Te składy można znaleźć w sieci w ciągu 15 sekund, i nie ma tam nic zabójczego. To taka połowa drogi między pieczywem gotowym, w którym naprawdę nie wiadomo, co jest, a na przykład razowym chlebie na zakwasie, gdzie oprócz własnego zakwasu, mąki, wody i soli nie ma nic. Jeśli alternatywą ma być gotowy chleb, to doprawdy, lepsze te gotowe mieszanki.
        • jagoda85 Re: gotowa Mąka do peczenia chleba 15.03.11, 20:16
          Nie mam zamiaru demonizować. Sama z czystej ciekawości przeczytałam skład mieszanek dostępnych w sklepach. Ten chleb nie różni się od takiego kupowanego w sklepach. Jak dla mnie to szkoda zachodu. Sama piekę chleb, ale sama robię sobie taką mieszankę jaką chcę, i piekę albo na drożdżach, albo na zakwasie. Przynajmniej wiem co mam w chlebie. A ty rób jak chcesz, twoja wola, twój chleb, nic mi do tego.
          • the_kami Re: gotowa Mąka do peczenia chleba 15.03.11, 21:14
            Ale demonizujesz smile
            Ja też czytałam, bo jakiś czas takich używałam.
            Poczytaj składy na przykład tu. Gdzie masz zabójcze polepszacze?
            Pewnie, że można to zrobić samemu. Sama piekąc chleb sypię na oko mąkę razową i graham, dodaję zakwasu, i mam pieczywo fafnaście razy lepsze niż sklepowe. Ale z drugiej strony rozumiem takich, co to im łatwiej wlać do automatu wodę, wsypać mieszankę i wcisnąć klawisz. I w dalszym ciągu taki chleb będzie znacznie lepszy niż kupny.
    • jagoda85 Re: gotowa Mąka do peczenia chleba 17.03.11, 12:12
      Byłam dzisiaj w Kauflandzie i jeszcze raz sprawdziłam mieszankę do chleba "Polskie Młyny" z Warszawy. Skład, który odpisałam z opakowania chleb słonecznikowy: Mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik łuskany, sól, gluten, słód jęczmienny, emulgator ( E472e, E481), regulator kwasowości(kwas cytrynowy, octan wapnia), środki do przetwarzania mąki (kwas askorbinowy, alfa-amylaza), hemiceluloza, kwas- kwas mlekowy, substancje przeciwzbrylające-węglan wapnia.
      • maria10344 Re: gotowa Mąka do peczenia chleba 17.03.11, 12:47
        No to mnie podłamałaś.Nie zdawałam sobie sprawy,na jaką minę włażę.Myślałam,że to tylko piekarze tak paprzą pieczywo.
        • jagoda85 Re: gotowa Mąka do peczenia chleba 17.03.11, 13:11
          Nie ma się co podłamywać. Jak chcesz piec w miarę dobre pieczywo, i zdrowe, bo myślę, że o to ci chodzi, to masz wyjście: kupować mąkę bio, która niestety jest bardzo droga, albo tak jak ja, kupuję mąkę pszenną i żytnią z młyna krakowskiego, ty możesz inną jeśli nie masz takiej możliwości. Do mąki dodaję sól, drożdże, a ostatnio własny zakwas i dodatki takie jakie lubisz.
          • beakarp przepis 26.03.11, 15:12
            ja piekę o taki chlebek :
            Chlebek razowy słonecznikowy
            -300 ml maślanki
            - 1 łyżka masła
            - 1 łyżeczka soli
            - ½ łyżeczki cukru
             2 szklanki mąki żytniej (najlepsza razowa gruboziarnista)
             1 czubata szklanka mąki pszennej (najtańszej)
             1/3 kostki drożdży (kostka typowa-10 dag)
             5 łyżek ziaren słonecznika
            Drożdże przygotowujemy 15 min wcześniej . Do litrowego naczynia dajemy drożdże, cukier , 1/3 szklanki ciepłej wody oraz łyżkę mąki pszennej. Całość wymieszać i pozostawić w cieple aż wyrośnie. Ciepłą maślankę wlać do formy w której zamontowane są mieszadła (przeciwlegle). Dodać sól , mąkę żytnią i pszenną oraz masło i słonecznik. Dodać wyrośnięte drożdże. Nastawić 3 program (razowe) . Wagę na 1250 gram. skórka zapieczona na 3 poziom. Cały program to 3:15 godz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka