Dodaj do ulubionych

Przedluzanie zaslon

17.03.11, 15:49
Kupilam online zaslony do salonu, niestety cos mi sie po..mylilo (ehh, te cale) i zaslony sa mniej wiecej 10cm nad podloga - koszmar!
Nie chce ich oddac, bo po pierwsze nie maja dluzszych, a po drugie koszt przesylki zwrotnej + kolejna przesylka wyszlyby za drogo.
No i w ogole bardzo mi odpowiadaja (oprocz dlugosci) i wolalabym cos pokombinowac.

Chcialabym je przedluzyc, tylko nie wiem za bardzo jak. Problem w tym ze sa na przelotkach, co wyklucza przedluzenie od gory (np szelkami).
Material to woal podszyty cieniutka bawelenka.

Mam dwie opcje - albo doszyc na dole pas w brazowego woalu (taki jak kolor tych maziajow) albo brazowej tafty. Co o tym myslicie?? a moze ktos mialby inny, duzo lepszy pomysl?
Nie ukrywam ze krawcowa ze mnie zadna, ale w tym wypadku nie mam wyboru, wiec musze sie na cos zdecydowac.

p.s. zamocowanie szelek na przelotki to chyba glupi pomysl?? wink (a, tak sie pytam..)
Obserwuj wątek
    • moczypyszczek Re: Przedluzanie zaslon 17.03.11, 15:50
      zapomnialam dodac zdjecie tych zaslon:https://oi53.tinypic.com/118lwci.jpg
      • gwiazdeczka-z-nieba Re: Przedluzanie zaslon 17.03.11, 16:00
        a może zamiast na dole doszywać to gdzieś w połowie długości? rozciąć i wszyć pas w kolorze tych mazajów? wtedy na pewno nikt nie pomyśli że doszyte, tylko, że tak musiało być. albo cieńszy pasek w połowie (mniej więcej, może troszkę niżej) i nieco szerszy na dole?

Tylko jak poniesz zasłony i stwierdzisz, że to głupi pomysł to nie bądź na mnie zła.
        • moczypyszczek Re: Przedluzanie zaslon 17.03.11, 16:11
          hehe, ja mam dwie lewe rece do takich robot, wiec po przecieciu te zaslony na bank nadawalyby sie do kosza smile
          Poza tym mam wrazenie ze to by nie wygladalo za dobrze, bo te maziaje to wbrew pozorom nie takie do konca maziaje, tylko regularne kola nachodzace na siebie. i jakbym przeciela i wstawila cos pomiedzy, to pewnie wygladalo by to idiotycznie, bo totalnie niedopasowane
          • gwiazdeczka-z-nieba Re: Przedluzanie zaslon 17.03.11, 16:34
            ja mam podobnie przedłużone zasłony w pokoju u dziecka. były do parapetu, a uznałam, że dłuższe będę lepsze, bo zasłonią grzejnik. doszyłam brakującą część, na nią naszyłam lamówkę, nieco powyżej tego naszycia drugi pasek lamówki i obszyłam całość tą samą lamówką dookoła. zasłonki są w jakieś balony latające, i inne miśki w samolotach i na spadochronach.

a może ten doszyty dół zrobisz przymarszczony? albo z jakimiś zakładkami? Tak, żeby to nie był po prostu doszyty pasek?
    • aniuta75 Re: Przedluzanie zaslon 17.03.11, 17:03
      A może na dole doszyć taśmę z koralikami w kolorze mazajek?
      Coś jak tu...
      allegro.pl/tasma-ozdobna-wykonczeniowa-z-koralikami-i1496129988.html
      Tylko dłuższych byś musiała poszukać smile.
      • sarah_black38 Re: Przedluzanie zaslon 17.03.11, 19:31
        Ja poszłabym do sklepu z materiałami zasłonowymi i dobrała materiał pasujący do jednego z kolorów na zasłonie ( raczej ten ciemny brąz) i doszyła więcej niż te brakujące 10 cm do podłogi. Taką długość, aby lekko walały się po podłodze. Poza tym panie w punktach szycia firan mają niesamowite pomysły i zdolności- może tam coś sensownego podpowiedzą, lub nawet znajdą taki sam materiał i wtedy sztukowanie będzie prawie niewidoczne smile
        • b-b1 Re: Przedluzanie zaslon 17.03.11, 21:53
          Zrobiłabym cięcie tak jak (ktos juz napisał) pod oczkami w cięcie wstawiła pasek ciemniejszy i taka sama lamówką obszycie, lub kupiłabym w pasującym brązie gipiurę i doszyła na dole.
          • moczypyszczek Re: Przedluzanie zaslon 18.03.11, 10:34
            sprawdzalam online i jakos nie moge znalezc gipiury 10cm sad
            poza tym chyba strukturalnie bardziej pasowalaby tafta, jako "ciezsze" zakonczenie zaslon
    • moczypyszczek Re: Przedluzanie zaslon 18.03.11, 10:31
      Dziekuje za wszystkie dobre rady smile
      musze sie teraz porzadnie zastanowic, choc juz mi sie cos tam powoli krystalizuje.

pewnie ze najlepiej byloby pojsc do punktu krawieckiego lub pasmanterii, gdzie ktos sie na tym zna, ale w Anglii, jako zywo, jeszcze nigdy takiego punktu/sklepu nie widzialam sad
      tak wiec jestem zdana na siebie i moje mierne umiejetnosci.
      z podwojnego wstawiania paskow i ciecia chyba zrezygnuje, bo przy moich umiejetnosciach to dla mnie po prostu kosmos.
      Ale zastanawiam sie nad paskiem brazowej tafty(?) na dole i naszytej na laczeniu takiej tasmy jak ta z koralikami, ale bez koralikow. oczywiscie wtedy zaslony beda szurac po podlodze i bedzie pieeeknie smile)
      • aga_kaz1 Re: Przedluzanie zaslon 25.03.11, 14:07
        A tam gdzie kupowałaś zasłony nie możesz kupić coś z takiego samego materiału, np. 1 krótką zasłonę i z tego coś doszyć. Z reszty możesz poszewki na jaśki, albo jeszcze cos innego sobie wyczarować.
      • otterly Re: Przedluzanie zaslon 25.03.11, 14:26
        moczypyszczek napisała:

>
        > pewnie ze najlepiej byloby pojsc do punktu krawieckiego lub pasmanterii, gdzie
        > ktos sie na tym zna, ale w Anglii, jako zywo, jeszcze nigdy takiego punktu/skle
        > pu nie widzialam sad

W Ikei są takie punkty. Domyślam się, że w angielskiej też może być. Może panie coś podpowiedzą?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka