Dodaj do ulubionych

Plamy z atramentu

19.03.11, 08:29
Czym skutecznie usunąć plamy z czarnego atramentu na błękitnym ręczniku do którego łapy z tegoż wytarł wczoraj mój syn. Syna mam ochotę poddusić a ręcznika mi szkoda, bo to jego ulubiony ze Spongebobem. Niestety plamy nie komponują się z grafiką.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Plamy z atramentu 19.03.11, 10:08
      Spróbuj zrobić gęstą papkę z proszku do prania, nałożyć na plamę i ręcznie ją "prać" w tej papce. Najlepszy jest Ariel do prania ręcznego, usuwałam nim w ten sposób naprawdę paskudne, ciemne i niespieralne plamy.

Chociaż i tak wszystko zależy od jakości tego atramentu, gwarancji nie ma.
    • mammajowa Re: Plamy z atramentu 19.03.11, 10:26
      sok z cytryny i dużo kawalków papieru toaletowego. wyciskach duuuużo soku na plamę, czekasz ok. minutę, potem powoli zbierasz piękny, czarny sok za pomocą papieru. mnie zawsze ładnie schodzi. ew. beckmann ma odplamiacz na tusz i atrament.
    • fantagiro30 Re: Plamy z atramentu 19.03.11, 15:35
      Nie wiem, czy na atrament zadziała, ale mi usunęło między innymi rdzę z białej koszulki:
      do filiżanki wlewam troszkę wody (ok. 2 łyżki), wsypuję kwasku cytrynowego - na oko, mniej więcej dwie łyżeczki, wstawiam to do mikrofali i podgrzewam tak, aby było gorące. Gorący płyn wylewam na plamę. Czasem potrzeba dwóch albo i trzech podejść, ewentualnie więcej kwasku, ale ten sposób jeszcze mnie nie zawiódł smile
      • schiraz Re: Plamy z atramentu 19.03.11, 16:16
        Fantagiro a próbowałaś tego sposobu na kolorowym? Bo mi się wydaje, że to odbarwi kolor, to w końcu kwas. Ja znam parę super sposobów na spranie dowolnej plamy z białej tkaniny ale co do kolorowej to już nie zastosowałabym ani jednego, bo wiem, że odbarwi niestety.
        ------
        Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.
        • fantagiro30 Re: Plamy z atramentu 19.03.11, 16:39
          Próbowałam kiedyś na żółtej bawełnianej bluzce - nie odbarwiła się. Przed chwilą dla celów naukowych poświęciłam granatowe majtochy starego i niebieski ręcznik - też się nie odbarwiły. Nie wiem, jak będzie po praniu...Na pewno wiele zależy od jakości materiału.
    • tuvalu1 Re: Plamy z atramentu 15.01.15, 00:37
      Fajne! Wrzuciłem na branżowe forum dla kreślarzy. Śmiechu było co niemiara wink
    • claratrueba zależy od atramentu 15.01.15, 05:57
      Ponad 40 lat piszę piórem to trochę plam przeżyłam.
      Jesli atrament jest zmywalny ("washable" na opakowaniu ja rozpoznaję też po zapachu- lata wprawy) to wystarczy namoczyć przed praniem jesli temperatura prania 40 st., przy 60% schodzi w praniu. Najprawdopodobniej to wystarczy.
      Są atramenty spirytusowe i polanie plamy spirytusem salicylowym lub denaturatem ją rozpuszcza i potem pierze się normalnie.
      Kwasek cytrynowy rozpuszczony w gorącej wodzie lub gorący sok z cytryny i potem normalne pranie załatwia plamę (nie odbarwia tkaniny), której nie usuneły powyższe metody. Może ze dwa razy było mi potrzebne- atrament to nie jest "trudną plama".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka