Dodaj do ulubionych

ptrzedswiatecznie - co juz moge zrobic zawczasu?

24.03.11, 15:16
Witam, tradycyjnie jak co roku podzielmy sie spostrezzeniami, co mozna zrobic juz teraz, zeby nie kumulowac pracy przed samymi swietami? Jakos przed BN mam wrazenie, wiecej rzeczy mozna przygotowac zawczasu. A teraz? Ja robie pasztet i mroze, a oprocz tego? PS macie jakies sprawdzone przepisy na pasztety bardziej hmmm odjechane? Ja robie mega tradycyjny, a moglabym zaszalec ciut
pozdr
Obserwuj wątek
    • beverly1985 Re: ptrzedswiatecznie - co juz moge zrobic zawcza 24.03.11, 18:50
      Mozesz zrobic zakwas. ja tylko to nastawię wcześniej, pasztet zrobi mam, ciasto kupię, jajka na twardo dam radę ugotować zawsze, zrobię jeszcze 3-4 sałatki i wystarczy.
      • mama.rozy Re: ptrzedswiatecznie - co juz moge zrobic zawcza 24.03.11, 19:18
        niedługo zawita u mnie teściowa-to pomyślimy,z czego zrobic pasztetwink
        a tak w ogóle,to niewiele jedzenia będzie.to tylko dwa dni świąteczne,w dodatku będzie ciepło,to raczej będziemy siedziec w ogródku,niż w domu za stołem(mam nadzieję!).
    • budzik11 Re: ptrzedswiatecznie - co juz moge zrobic zawcza 24.03.11, 19:36
      Ja przygotowania przedświąteczne zacznę w Wielką Sobotę. Upiekę babkę drożdżową i mazurek (tradycyjnie dzieci będa dekorować), może zrobie sałatkę jarzynową, może upiekę schab albo szynkę (a jak nie, to kupię jakąś dobrą wędlinę). Przygotuję święconkę, pójdę z dzieciakami do kościoła. I tyle - nie robię wielkie wyżery (kto by to potem jadł?), żadnego super sprzątania itp. To tylko jeden dzień dłużej wolnego niż zwykły weekend, nie daję się zwariować z tego powodu.
      • ariella Re: ptrzedswiatecznie - co juz moge zrobic zawcza 24.03.11, 19:49
        Beverly, a masz przepis na zakwas? Na Gwiazdke robilam zakwas z burakow i nie wyszedl mi za super. Wlasciwie to byl podplesnialy kwas sad
        Moze zur by sie udal?
        pozdr
        • jagoda85 Re: ptrzedswiatecznie - co juz moge zrobic zawcza 24.03.11, 20:41
          Jakość i smak zakwasu jest uzależniona od mąki jakiej używasz na zakwas. Mnie najlepszy zakwas wychodził z mąki, którą dostawaliśmy od cioci ze wsi, ale źródełko wyschło. Robiłam zawsze zakwas wg przepisu mojej teściowej, ale na kupnej mące nie wychodził dobry. Po wielu próbach trafiłam na dość dobrą mąkę na żurek. Kupuję ją ma stoisku ze zdrową żywnością, jest pakowana po 200 g, jest to mąka bio, i jest naprawdę dobra. Nie podam ci firmy, bo nie pamiętam. Mogę ci podać przepis na żurek mojej teściowej.

3 łyżki mąki żurowej
          1 litr przegotowanej letniej wody
          1 cebulko pokrojona w pióra
          3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
          szczypta soli
          szczypta cukru

ja dodaję też kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, i liść laurowy.
          Taki zakwas powinien stać około 1 tygodnia, jak wolisz kwaśniejszy to może stać dłużej. Robię zawsze więcej tego zakwasu, bo ja bardzo lubię go pić, więc trochę podpijam zanim ugotuję żurek.
          • ajlii Re: ptrzedswiatecznie - co juz moge zrobic zawcza 24.03.11, 22:34
            Ja robię zakwas "parzony". Czyli mąkę żytnią zalewam wrzątkiem i mieszam, aż zrobi się średnio-gęsta jednolita masa. Jak ostygnie, dolewam chłodnej wody i zostawiam na tydzień. Codziennie mieszam drewnianią łyżką. Wychodzi pyszny smile
            • tuarch Re: ptrzedswiatecznie - co juz moge zrobic zawcza 28.03.11, 21:30
              a mogłabyś podać ile dokładnie tej wody ( jakie proporcje ), zwłaszcza tej chłodnej?
              z góry dzięki
            • kr_ka_11 Re: ptrzedswiatecznie - co juz moge zrobic zawcza 29.03.11, 10:49
              ajlii napisała:

> Ja robię zakwas "parzony". Czyli mąkę żytnią zalewam wrzątkiem i mieszam, aż zr
              > obi się średnio-gęsta jednolita masa. Jak ostygnie, dolewam chłodnej wody i zos
              > tawiam na tydzień. Codziennie mieszam drewnianią łyżką. Wychodzi pyszny smile

mam w domu mąkę żytnią przemiał 2000, nada się? czy szukać zwykłej, drobniejszej?
              • jagoda85 Re: ptrzedswiatecznie - co juz moge zrobic zawcza 29.03.11, 18:56
                Na zakwas przede wszystkim mąka typ 2000.
    • wadera3 Re: ptrzedswiatecznie - co juz moge zrobic zawcza 28.03.11, 22:00
      Można zrobić i zamrozić ciasto na mazurek/mazurki.
      • lisia312 Re: ptrzedswiatecznie - co juz moge zrobic zawcza 28.03.11, 22:27
        nie wiem, czy wszędzie, ale ja kupuję zakwas normalnie w sklepie, mąkę -nazywa się Żurek też .
    • kotwtrampkach Re: ptrzedswiatecznie - co juz moge zrobic zawcza 29.03.11, 10:01
      ja zrobię porządki - takie wiosenne: balkon, schowki, wnętzra szafek, kafelki, drzwiczki. Przed świętami nie będę sobie zawracać głowy oknami czy gruntownymi - tylko się zmyje podłogę i pościera kurze - będzie ładnie smile

Robię tez już od jakiegoś czasu kartki, które wyślę znajomym - szukam pomysłu od stycznia i teraz już mam gotowe. Przed świętami tylko wysyłam.

Jak mnie najdzie na jakieś cuda-pisanki, to zrobię kilka wydmuszek, ozdobię, polakieruję etc. One moga długo czekac na swój dzień.

W rodzinnej miejscowości mojej mamy jest zwyczaj, ze w drugi dzień świąt chodzą "śmiguśnioki" - dzieciaki i młodzi mężczyźni w słomianych, wyplatanych strojach. Te słomiane czapki i kubraki trzeba już zacząć robić, jak będę miała czas któregoś weekendu, pewnie pojedziemy na wieś i też zajmiemy się wytwarzaniem i pomaganiem w produkcji smile

Jak się przyzwyczaję do pogody, pomyślę też o jakichś przyjemnych wiosennie ubraniach - czeka mnie trochę odwiedzania i podróży - a święta to okazja, zeby się wystroić i pochodzić w sukience. Zwłaszcza, że od niedawna nosze sukienki smilesmilesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka