wega1975 14.04.11, 08:33 Macie dobre i sprawdzone przepisy na baby, serniki, mazurki świąteczne? Podsuńcie jakieś przepisy. Z góry dziękuję Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
budzik11 Re: ciasta świąteczne 14.04.11, 12:34 Przepis (wielokrotnie sprawdzony i niezawodny) na pyszne ciasto drożdżowe podawałam tu: forum.gazeta.pl/forum/w,49213,83074638,83092795,przepis_na_pyszne_ciasto_drozdzowe.html A mazurek kajmakowy robiłam w ubiegłym roku wg tego przepisu: mojewypieki.blox.pl/2007/01/Mazurek-kajmakowy.html - oczywiście wyszedł wspaniale, tam nie ma co nie wyjść. W tym roku planuję taki: mojewypieki.blox.pl/2011/04/Mazurek-chalwowo-orzechowy-z-czekolada.html Odpowiedz Link
hana1909 Re: ciasta świąteczne 15.04.11, 13:21 Polecam babkę majonezową Tekst linka Ja uwielbiam cytrynową wiec sparzam cytrynę, ścieram skórkę i dodaję zamiast olejku śmietankowego. Robię bez bakalii. Babka jest delikatna, mokra i aromatyczna. Uprzedzam osoby nieprzekonane do majonezu, kompletnie go nie czuć w babce Odpowiedz Link
ladyjm Re: ciasta świąteczne 17.04.11, 21:31 ja pieke w/w mazurek kajmakowy - MEGA hicior w mojej rodzinie!!! a do tego tradycyjny sernik. Odpowiedz Link
budzik11 Re: ciasta świąteczne 18.04.11, 09:31 Poza tym, że mazurek jest smaczny i banalnie prosty, to jak ma się dzieci i pozwoli im się udekorować ciasto (rodzynki, płatki migdałowe, orzechy, kandyzowane owoce itp) - to jest to dla nich wielka frajda i wielka atrakcja. Moi są zawsze bardzo dumni i szczęśliwi, że mogą się wykazać i pomóc w przygotowaniach przedświątecznych Odpowiedz Link
katarzyna4511 Re: ciasta świąteczne 18.04.11, 10:27 Tradycyjny mazurek kajmakowy wymaga jednak trochę pracy, ale jego smak jest o niebo lepszy od tego puszkowego-skondensowanego. Nie smakuje mi po prostu, czuję ten smak metalu i nic na to nie poradzę I raz do roku mogę w końcu poświecić trochę czasu na zrobienie prawdziwego kajmaku ) Odpowiedz Link
sadosia75 Re: ciasta świąteczne 18.04.11, 10:56 Ciasto makowecala moja rodzina uwielbia tego typu ciasta, roboty przy nim tyle co nic, wychodzi za kazdym razem i w tym roku planuje z dziecmi poszalec dekoracyjnie przy ciescie. Nie robie typowych mazurkow itp. Szkoda mi na to czasu. Lubie dobre i praktycze ciasta. I robie jeszcze Ciasto jogurtowe Obowiazek w moim domu pozatym z tego ciasta robie tez mala buleczke na swieconke. Odpowiedz Link
anetapzn Re: ciasta świąteczne 18.04.11, 11:01 sadosia75 napisała: > I robie jeszcze Ciasto jogurtowe > Obowiazek w moim domu pozatym z tego ciasta robie tez mala buleczke na swiec > onke. Ja musze spróbowac to ciasto jogurtowe- brakowało mi jakiegoś lekkiego ciasta. próbowałaś na to położyć mozę owoce? Odpowiedz Link
soulmatee Budziku.. 19.04.11, 22:01 .. na jakiej wielkości formę jest Twoj przepis? Dzieki za odp. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Budziku.. 19.04.11, 22:18 Chodzi o drożdżowe? Ja piekę w okrągłej tortownicy o średnicy chyba 26cm. Nie mam typowej formy do babki Odpowiedz Link