Dodaj do ulubionych

ciasta świąteczne

14.04.11, 08:33
Macie dobre i sprawdzone przepisy na baby, serniki, mazurki świąteczne? Podsuńcie jakieś przepisy. Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: ciasta świąteczne 14.04.11, 12:34
      Przepis (wielokrotnie sprawdzony i niezawodny) na pyszne ciasto drożdżowe podawałam tu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,49213,83074638,83092795,przepis_na_pyszne_ciasto_drozdzowe.html
      A mazurek kajmakowy robiłam w ubiegłym roku wg tego przepisu: mojewypieki.blox.pl/2007/01/Mazurek-kajmakowy.html - oczywiście wyszedł wspaniale, tam nie ma co nie wyjść. W tym roku planuję taki: mojewypieki.blox.pl/2011/04/Mazurek-chalwowo-orzechowy-z-czekolada.html
    • hana1909 Re: ciasta świąteczne 15.04.11, 13:21
      Polecam babkę majonezową
      Tekst linka
      Ja uwielbiam cytrynową wiec sparzam cytrynę, ścieram skórkę i dodaję zamiast olejku śmietankowego. Robię bez bakalii. Babka jest delikatna, mokra i aromatyczna. Uprzedzam osoby nieprzekonane do majonezu, kompletnie go nie czuć w babcewink
    • ladyjm Re: ciasta świąteczne 17.04.11, 21:31
      ja pieke w/w mazurek kajmakowy - MEGA hicior w mojej rodzinie!!! a do tego tradycyjny sernik.
      • budzik11 Re: ciasta świąteczne 18.04.11, 09:31
        Poza tym, że mazurek jest smaczny i banalnie prosty, to jak ma się dzieci i pozwoli im się udekorować ciasto (rodzynki, płatki migdałowe, orzechy, kandyzowane owoce itp) - to jest to dla nich wielka frajda i wielka atrakcja. Moi są zawsze bardzo dumni i szczęśliwi, że mogą się wykazać i pomóc w przygotowaniach przedświątecznych smile
        • katarzyna4511 Re: ciasta świąteczne 18.04.11, 10:27
          Tradycyjny mazurek kajmakowy wymaga jednak trochę pracy, ale jego smak jest o niebo lepszy od tego puszkowego-skondensowanego. Nie smakuje mi po prostu, czuję ten smak metalu i nic na to nie poradzę wink I raz do roku mogę w końcu poświecić trochę czasu na zrobienie prawdziwego kajmaku smile)
    • sadosia75 Re: ciasta świąteczne 18.04.11, 10:56
      Ciasto makowecala moja rodzina uwielbia tego typu ciasta, roboty przy nim tyle co nic, wychodzi za kazdym razem i w tym roku planuje z dziecmi poszalec dekoracyjnie przy ciescie.
      Nie robie typowych mazurkow itp. Szkoda mi na to czasu.
      Lubie dobre i praktycze ciasta.
      I robie jeszcze Ciasto jogurtowe
      Obowiazek w moim domu smile pozatym z tego ciasta robie tez mala buleczke na swieconke.
      • anetapzn Re: ciasta świąteczne 18.04.11, 11:01
        sadosia75 napisała:

> I robie jeszcze Ciasto jogurtowe
        > Obowiazek w moim domu smile pozatym z tego ciasta robie tez mala buleczke na swiec
        > onke.
        Ja musze spróbowac to ciasto jogurtowe- brakowało mi jakiegoś lekkiego ciasta. próbowałaś na to położyć mozę owoce?
        • soulmatee Budziku.. 19.04.11, 22:01
          .. na jakiej wielkości formę jest Twoj przepis? Dzieki za odp.
          • budzik11 Re: Budziku.. 19.04.11, 22:18
            Chodzi o drożdżowe? Ja piekę w okrągłej tortownicy o średnicy chyba 26cm. Nie mam typowej formy do babki sad
            • soulmatee Re: Budziku.. 20.04.11, 07:15
              Tak, o to mi chodzilo, dzieki smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka