Dodaj do ulubionych

ice tea i inne

10.06.11, 14:34
zaczynają się upały, pić się chce...

woda trochę mi się znudziła, a ponieważ zachciało mi się domowej ice tea, to zrobiłam owocową herbatę, dodałam cytrynę, posłodziłam i schłodziłam; no i wyszła mi... zimna herbata owocowa z cytryną smile

a ja bym chciała coś innego, orzeźwiającego, domowego...

macie jakieś fajne patenty na pojenie rodziny w upały? coś poza kompotem, zimną herbatą, sokiem, wodą z cytryną?

podzielcie się, proszę... smile
Obserwuj wątek
    • hela6 Re: ice tea i inne 10.06.11, 14:43
      Jak masz dużo miejsca i czasu a do tego chłodną piwniczkę, poćwicz sobie kwas chlebowy.
      Smaczny i orzeźwiający.
      Przepisy w goglach.
      • budzik11 Re: ice tea i inne 10.06.11, 15:21
        O! Podpiwek, smak mojego dzieciństwa. Nie wiedziałam, że teraz też ktoś to produkuje, a jednak: piwowar.com.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&products_id=255
        • hela6 Re: ice tea i inne 11.06.11, 09:14
          O! tez nie wiedziałam.
      • mloda0242 kwas chlebowy 11.06.11, 14:04
        nie mam ani czasu, ani miejsca, ani piwniczki smile kwas można czasem kupić w Realu, w takich małych butelkach, fajna sprawa i nawet lubię, ale mąż nie bardzo, nie mówiąc o dwulatce...
    • budzik11 Re: ice tea i inne 10.06.11, 15:19
      Woda gazowana z kostkami zamrożonego naparu z mięty i plasterkiem cytryny.
      Kawa mrożona (kawa schłodzona w lodówce, z mlekiem i cukrem, do tego kostki lodu, można dodatkowo zblenderować).
      A co do Ice Tea - ostatnio kupiłam taki syrop do rozcieńczania Herbapolu - właśnie o smaku Ice Tea brzoskwiniowej. Mają też min. syrop o smaku Cola (bez kofeiny, więc nawet dzieciom można robić), czy Dzika Róża: www.herbapol.com.pl/pl/items/index/category_id:2
    • mkaroli Re: ice tea i inne 10.06.11, 15:20
      herbata czarna +herbata miętowa+ cytryna+Świeży imbir pokrojony w kawałki
      wystudzić ewentualnie lekko posłodzić miodem.
      polecam
    • anu_anu Re: ice tea i inne 10.06.11, 15:49
      Kompot, normalny czyli woda+owoce+cukier. Po ugotowaniu owoce zmiksować, całość schłodzić. Pycha!
      • cilantre Re: ice tea i inne 10.06.11, 21:51
        Prawdziwą ice tea robi się zalewając herbatę ( najwygodniej w torebce ) zimną przegotowaną lub butelkowaną wodą na ok. 12 godzin. Herbata naciągnie, ma jednak inny smak, niż ta zalewana wrzątkiem. Następnie dodać cukier i cytrynę. Herbata może być czarna, zielona, rooibos, aromatyzowana, czy tam jaką się lubi.
        U mnie często jest też woda miętowa z cytryną. Zrywam gałązki mięty, trochę ją wałkuję lub biję tłuczkiem między 2 warstwami folii spożywczej (jak mam gości - dodaję całe, wtedy lepiej się prezentują, ale mniej pachną ), dodaję do dzbanka wody, do tego sok i plastry cytryny. Nie lubię tylko rozpuszczających się kostek lodu. Widziałam jednak w Ikei dzbanek z zamrażanym wkładem - chyba sobie taki kupię, co by ochładzał napoje, ale ich nie rozcieńczał.
        • klara551 Re: ice tea i inne 10.06.11, 23:52
          A ja robię tzw kwaśnik,czyli sok z 2 cytryn,2 łyżek miodu i schłodzonej wody niegazowanej. Jak ktoś lubi to można dodać lód.
          • hela6 Re: ice tea i inne 11.06.11, 09:14
            To chyba można lemoniadą nazwać smile
            • klara551 Re: ice tea i inne 11.06.11, 18:45
              Można to nazwać lemoniadą/ta jest z cukrem,nie miodem/,a my nazywamy kwaśnikiem,bo jest dość kwaśny. Zimny w upały wspaniale orzeźwia.
        • mloda0242 Re: prawdziwa ice tea! 11.06.11, 14:02
          o, to jest fajne! dzięki smile
      • mloda0242 kompot 11.06.11, 14:06
        ja chętnie, ale tylko ja, a do picia jest trójka smile
    • at.at Re: ice tea i inne 11.06.11, 00:24
      listki miety i wyszorowana, pokrojona w plastry cytryne zalac wrzatkiem, zostawic do ostudzenia. chlodne lub jeszcze letnie (nie gorace!) poslodzic miodem. bardzo orzezwia.
    • ivoncja Re: ice tea i inne 11.06.11, 00:25
      Jeśli chodzi o gotową Ice Tea, to ja uwielbiam tę z Biedronki, brzoskwiniową, w dwulitrowych kartonach. Z kostkami lodu jest pyszna, nie za słodka i doskonale gasi pragnienie, inne "markowe" się chowają.
    • brumming Re: ice tea i inne 11.06.11, 18:46
      Popieram którąś z przedmówczyń - herbata parzona na zimno, jest doskonała, orzeźwiająca, tania i nie ma żadnych niepożądanych dodatków! i podkręcaczy. U mnie naciąga dużo krócek niż dwanaście godzin; może ze trzy; dodaję cytrynę i trochę cukru - super napój!
      • mloda0242 Re: ice tea i inne 11.06.11, 22:33
        właśnie popijam herbatę zaparzoną na zimno - ze 4 godziny, z łychą miodu, trochę cukru i sokiem z połowy cytryny, pycha!

jesteście wielkie, dzięki smile
        • cilantre Re: ice tea i inne 11.06.11, 23:46
          No faktycznie, można ją "parzyć" krócej - ja po prostu zalewam na noc, ale godzin nie liczę
    • bebe.lapin a mozna bez cytryny? 12.06.11, 15:30
      bo narobilyscie mi apetytu, a do wtorku nie mam mozliwosci cytryny kupic..
      • makarcia Re: a mozna bez cytryny? 12.06.11, 17:11
        bliska ice tea , orzeźwiająca i zdrowa jest mikstura: woda, łyżka syropu klonowego i 2 łyżki soku z cytryny; proporcje składników można mieszać wg uznania; pycha i dla dzieci zdrowe;
        ta sklepowa ice tea to sama chemia, ostatnio się przeraziłam jak spojrzałam na etykietę, a to takie dobre;
        • bebe.lapin Re: a mozna bez cytryny? 12.06.11, 19:46
          eee, niedokladnie o taka odpowiedz mi chodzilo....
          • sajolina Re: a mozna bez cytryny? 12.06.11, 22:01
            A ile herbaty na ile wody? ( przy tej herbacie parzonej na zimno).
            • brumming Re: a mozna bez cytryny? 12.06.11, 22:07
              Leję wodę do dzbana (chyba ma około litra) i daję dwie torebki herbatki i pięknie naciąga nawet na bardzo ciemny kolor; przy czym nie nalezy się obawiać - taka herbata nigdy nie jest gorzka i niesmaczna. W ogóle nie przepadam za herbatą i nie cierpię mocnego naparu, ale tę piję chętnie i w dużych ilościach; pomysł pochodzi z Forum Galeria Potraw:
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,116580812,116580812.html
              nie musi stać na słońcu wink
              • sajolina Re: a mozna bez cytryny? 12.06.11, 22:34
                nie musi stać na słońcu wink

to dobrze, bo wsadziłam ją do lodówkitongue_out a zalałam 6 torebek 1,5litra wody, w tym 2 zielone, 2 pu-erh i 2 rooibos o smaku jagodowym. Do tego kilka listków mięty. Mam nadzieję, że nie wybuchnie...........
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka