Dodaj do ulubionych

jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu?

15.06.11, 14:39
Jest jakiś dobry sposób? Jakieś uproszczone zaparzacze? Kawę piję tak z raz na tydzień jako niedzielny rarytas, nie opłaca mi się więc kupować kolejnego grata do kuchni. Robię czasem rozpuszczalną, ale ona ma się nijak do prawdziwej kawy, która moja mama parzy sobie w kubku. Tyle że ja z kolei "plujki" nie lubię.
Obserwuj wątek
    • at.at Re: jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu? 15.06.11, 15:18
      Polecam kafeterkę, coś takiego https://www.kawa.dikappa.pl/popup_image.php?pID=926
      https://www.kawa.dikappa.pl/popup_image.php?pID=983
    • budzik11 Re: jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu? 15.06.11, 15:20
      Też polecam kawiarkę. Za 30zł. możesz kupić taką na jeden kubek (chyba 6 filiżanek espresso, bo tak podają sprzedawcy). Super sprawa. A nazwy są różne: forum.gazeta.pl/forum/w,49213,108361133,,Jak_inaczej_nazywa_sie_kawiarka_.html?v=2
    • autumna Re: jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu? 15.06.11, 15:34
      A ile mniej więcej kawy się do tego sypie? Tak coby lura nie wyszła, bo rozcieńczyć to zawsze można.
      • at.at Re: jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu? 15.06.11, 19:15
        Ja sypię na jedną kawę połowę wysokości pojemnika na kawę, na 2 do pełna. Ale ja profanuję kawiarkę i nie piję z niej espresso- daję więcej wody i robię mocne amercano.
        • bestraga Re: jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu? 15.06.11, 19:40
          ja zaparzam "po bałkańsku ", bo się tego nauczyłam, kawa jest pyszna, a tam wiedza co to dobra kawa. Zaparza się w specjalnym garnuszku ( dżezwa) z długa rączką . Zalać kawę wodą wrzącą , wstawić na palnik, poczekać aż kawa wrząc ruszy do góry , zestawić , wlać kilka kropel chłodnej wody . mam instrukcje w obrazkach , bo to sposób tradycyjny , tak zwany "od zawsze sie tak parzyło i było dobrze"..
    • jarka63 Re: jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu? 15.06.11, 21:15
      Możesz też kupić taki plastikowy filtr nakładany na kubek - będziesz miała odpowiednik kawy z ekspresu przelewowego.
    • danuu Re: jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu? 15.06.11, 21:36
      Ja to nazywam francuska prasa, niektorzy mowia zaparzacz smile Tez pije kawe tylko w niedziele i uwielbiam to, ze ta prasa jest taka elegancka i "swiateczna" smile Kawa z tego pyszna smile
      • bestraga Re: jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu? 15.06.11, 22:21
        na rynku polskim można tez kupić (używają tego we Włoszech i na Węgrzech) taki mały ekspresik
        (czyli woda na dole , a kawa u góry i musi się para i ta woda przecisnąć pod ciśnieniem przez kawę i lecieć z małego kurka) co się go mocno zakręca i stawia na palniku kuchennym , trzeba poczekać aż zacznie ta kawa głośno ciurkać do podstawionej filiżanki. Bywają większe i mniejsze , jakie kto chce - kawa jest z tego bardzo dobra a na pewno lepsza niż ta filtrowana , która jest naprawdę marna.
    • allija Re: jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu? 15.06.11, 22:23
      Mam w domu 3 takie ekspresy do kawy, prezenty z Włoch bo tam to produkt niemal niezbędny w każdym domu. Ja mam na różne pojemności a używam od wielkiego dzwonu czyli w zasadzie na święta różne głównie. A to dlatego, że na co dzień nie chce mi sie, za dużo z tym roboty, czekania /proces parzenia nie trwa krótko/ a potem za dużo mycia. W dodatku kawa z ekspresu wychodzi naprawdę mocna, bo taka własnie piją Włosi. Ja nie lubię aż tak bardzo mocnej kawy. Poza tym nie każda kawa nadaje sie do takiego ekspresu, musi być grubiej zmielona, na opakowaniu jest zwykle napis "espresso". Mąż lubi taką mocna kawę, używa głównie Lavazzy.
      Mam też wymieniony wyżej tygielek, zreszta też prezent z Serbii. Znam nieco inny sposób parzenia od podanego wcześniej, wg mojego kawę trzeba zagotować trzy razy. Ten sposób jest na pewno prostszy od ekspressu ale trochę fusów zawsze zostaje. W rezultacie pijam albo po turecku /plujkę/ albo rozpuszczalną. I tak własnie przypomniałam sobie że jeszcze dzisiaj kawy nie piłam wiec lecę zaparzyć.
      • maria10344 Re: jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu? 15.06.11, 23:03
        "Mocność" kawy zależy od tego ile wleje się na dół wody a ile wsypie kawy.Ja mam 3 kawiarki o różnych pojemnościach i nie wyobrażam sobie już życia bez nich.Jedna jest na 1 filiżankę,druga na 3 a mam jeszcze taką dla gości na 12 filiżanek.Kawiarek w zasadzie się nie myje za wyjątkiem sitka,fusy wyrzucam i wypłukuję.Jeżeli osad w dolnym zbiorniku i w górnym jest większy,tym kawa lepsza.Rano wstaję,nastawiam ekspresik/można wieczorem przygotować/ i jak się umyję to mam gotową pyszną kawkę.
        Ja bardzo polecam.Mam ekspres na kapsułki Dolce Gusto,ale kawa niesmaczna,wychodzi dr0ogo i generalnie kit.
      • bestraga Re: jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu? 15.06.11, 23:17
        masz racje! Trzy razy! Zestawiamy z palnika , odczekujemy sekundę i znowu stawiamy by znów zakipiało .Skróciłam dla uproszczenia !
      • mieszko02 Re: jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu? 16.06.11, 10:00
        kawa z kawiarki jest tylko mocna w smaku, bo dzięki parzeniu pod ciśnieniem do napoju przechodzi cały aromatsmile tak naprawdę taka kawa jest dużo słabsza (w sensie, że mamniej kofeiny) od tej z ekspresu przelewowego, dlatego Włosi wypijaja jej hektolitrysmile
        • gosza26 Re: jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu? 16.06.11, 10:30
          Potwierdzam kafeterkę. Posiadam podobną do tej www.kawa.dikappa.pl/product_info.php?cPath=126&products_id=983. Zakupiłam bo kawę pić muszę i lubię ale żołądek zastrajkował. Jakie było moje zdziwienie kiedy okazało się ,ze z dwóch czasami trzech tradycyjnych , parzonych kaw zeszłam do jednej (pojemność połowy kubka) i przy tym swoim niskim ciśnieniu daję radę smile
    • autumna Re: jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu? 16.06.11, 10:33
      Oj, to się skusze chyba. Życie jest za krótkie, żeby pić kiepską kawę smile
    • autumna pytanie techniczne 16.06.11, 11:03
      Obejrzałam sobie jak to wygląda - w instrukcji jest napisane, ze trzeba wlać wodę do wysokości zaworka bezpieczeństwa. A można mniej? Np. kupię pojemność 300 ml, to mogę nalewać 150? Czy coś gdzieś wtedy nie będzie chciało przepłynąć i kawa się nie zaparzy?
      Na co dzień będą piły maks. 2 osoby, ale chcę trochę większą pojemność na okoliczność gości.
      • bwoj215 Re: pytanie techniczne 16.06.11, 13:37
        możesz nalać mniej, przez kawę przelatuje para wodna która podczas tej operacji się skrapla i wtedy powstaje pyszna kawa...
        osobiście polecam kawiarkę z porcelanowym dzbanuszkiem, jakoś lepiej smakuje kawa niż z metalowego ale to już indywidualnie...
        blog.pozegnanie.com/porady-praktyczne/jej-wysokosc-szeherezada/
        • bestraga Re: pytanie techniczne 16.06.11, 13:51
          ja łatwo tłukę wszystko , wiec zawsze preferuje coś z porządnego metalu, wiec nie kupiłabym nic porcelanowego !. Przy tym porcelanowym pisze ze dół jest z aluminium, moja bardzo tradycyjna i od dziesiatkow lat używana była żeliwna . A teraz mam z wysoko hartowanej stali. Popytałabym co jest najlepsze, jakoś nie cenie aluminium , ale może nie mam racji ?
          • bwoj215 Re: pytanie techniczne 16.06.11, 14:08
            ja mam starszą wersję tej kawiarki którą tu linkuję, dół mam ze stali, a porcelanowa góra, no cóż przykrywka była już ze 3 razy klejona - nie wiem co to będzie gdy reszta się potłucze - chyba zrezygnuje z kawywink
            • bestraga Re: pytanie techniczne 16.06.11, 14:13
              no własnie !Pokryweczka wypada z ręki pierwsza! Mam już tyle naczyń bez pokrywek !!!smile
          • budzik11 Re: pytanie techniczne 16.06.11, 14:33
            O, mój teść ma taką kafeterkę, przywiezioną z Węgrzech (śliczna, z regionalnymi wzorkami). Jest z pewnością bardziej dekoracyjna niż zwykła aluminiowa, jaką ja mam, ale kawa jest taka sama i działanie tez takie samo - przy tej z ceramicznym dzbanuszkiem kawa wlewa się przez szyjkę dzbanuszka, w mojej - wylewa się przez 'fontannę" w środku górnego pojemnika.
    • martadas Re: jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu? 16.06.11, 21:09
      A jesli lubisz cappuccino albo latte - to kup sobie wciaz chyba jedyna kawiarke na rynku, ktora robi od razu gotowa kawe ze spienionym mlekiem (lub niespienionym - jak wolisz) - MUKKA BIALETTI. Jest super. Dziala jak inne kawiarki, tylko ze tu wlewasz na dol wode, potem kawa, skrecasz i do srodka wlewasz mleko, zakladasz specjalne cos, co spienia, i na gaz/plyte. Nie mam procentu od sprzedanych egzemplarzy smile - sama szukalam czegos, co zrobi mi niedzielna kawke latte, a miejsca na blacie na ekspres brak. No i znalazlam ta Mukke - i naprawde jestem zadowolona. No i ladna jest smile
      • anula36 Re: jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu? 16.06.11, 23:46
        Tez taka mamsmile Mleka dolewam co prawda z innego garnuszka, ale ta pianka na kawie... niepowtarzalna....
    • autumna już mam! 24.06.11, 14:22
      No super jest, tylko powiedzcie, czy cała woda powinna przewędrować do góry? Bo sporo jej mi zostaje w dolnym zbiorniczku. Czy ja może daję za mały hajc na kuchence, albo co?
      • at.at Re: już mam! 24.06.11, 14:29
        Trochę na dole zostaje, ale niezbyt dużo. Spróbuj ciut mocniejszy ogień, tylko uważaj, żeby kafeterki nie spalić.
      • budzik11 Re: już mam! 24.06.11, 16:45
        autumna napisała:

> No super jest, tylko powiedzcie, czy cała woda powinna przewędrować do góry? Bo
        > sporo jej mi zostaje w dolnym zbiorniczku. Czy ja może daję za mały hajc na ku
        > chence, albo co?
        >

za wcześnie zdejmujesz z palnika. Ja wyłączam kiedy przestaje szumieć/syczeć/bulgotać w środku - znaczy to, że cała woda z dołu wygotowała się i "poszła' do góry.
    • asfo Re: jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu? 24.06.11, 14:51
      Mam szklany dzbanek z tłoczkiem do oddzielania fusów. Całkiem dobrze się sprawdza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka