anu_anu 17.06.11, 23:01 Jadłam u koleżanki kapustę. No cudowną! Zapytałam o przepis - nic nowego. A smakowała mi lepiej, znacznie lepiej! Jak przyrządzacie młodą kapustę? Pięknie proszę o najlepszy przepis świata Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
diuszesa Re: Kapusta młoda 17.06.11, 23:10 Główka kapusty - poszatkować, 1-2 marchwie (najlepiej młode) - pokroić w kostkę. Dno garnka podlać odrobiną oleju - wrzucić kapuchę i marchew, podlać wodą do ok. 1/3 objętości. Dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać pęczek koperku posiekanego, sól i sos sojowy do smaku (odrobinę, daję zamiast kostki rosołowej). Do tego młode ziemniaczki i jest pycha. Odpowiedz Link
danuu Re: Kapusta młoda 17.06.11, 23:35 Ja nie zalewam wodą tylko rosołem, nie przegotowuję (nie znoszę papkowatego jedzenia!), a na koniec dolewam sos worcestershire Odpowiedz Link
allija Re: Kapusta młoda 18.06.11, 00:58 ja do ugotowanej i przyprawionej tradycyjnie kapusty dodaję trochę soku z cytryny, zaostrza smak bo sama kapusta jest mdła. Poza tym to mnie raczej wszystko smakuje lepiej jeśli ugotował to ktos inny i ja nie musiałam stać przy garach. Odpowiedz Link
hana1909 Re: Kapusta młoda 18.06.11, 08:29 Ja robię tak:młodą kapustę gotuję pod koniec gotowania, jak już jest miękka to dodaję laskę rabarbaru, pokrojona tak w 1-cm kawałki, to delikatnie zakwasza -moja sąsiadka zakwasza młodym agrestem, ale tej wersji nie próbowałam - młodą cebulkę podsmażam, na koniec dodaję z łyżkę mąki, rozprowadzam wodą z kapusty, jak jest za dużo to nadmiar odlewam. Potem to już tylko trochę śmietany, dużo koperku, sól i pieprz.....pychaaaaaa Odpowiedz Link
budzik11 Re: Kapusta młoda 18.06.11, 16:09 Kolejny najlepszy przepis świata Drobno poszatkowaną kapustę wrzucam do garnka, podlewam odrobiną wody, solę, zagotowuję. Do duszącej się kapusty wlewam stopioną wcześniej, pokrojoną w drobną kosteczkę słoninę, czyli właściwie smalec ze skwarkami. Znów chwilę się dusi, dodaję łyżkę (czy ile tam trzeba do smaku) octu, na koniec daję dużo drobno posiekanego koperku. Odpowiedz Link
hela6 Re: Kapusta młoda 18.06.11, 16:51 Nie podlewam żadna wodą tylko smażę pod przykryciem w garze na odrobinie tłuszczy z ew. uprzednio podsmażoną cebulka, wędliną. Nim się przypali puści sok ale kilka razy mieszam. Do kapusty dodaje odrobinę cukru i soli, na koniec koper i ew. ocet winny. Jak chce mieć łazanki to jeszcze ugotowany makaron Odpowiedz Link