Dodaj do ulubionych

Kapusta młoda

17.06.11, 23:01
Jadłam u koleżanki kapustę.
No cudowną!
Zapytałam o przepis - nic nowego. A smakowała mi lepiej, znacznie lepiej!
Jak przyrządzacie młodą kapustę? Pięknie proszę o najlepszy przepis świata big_grin
Obserwuj wątek
    • diuszesa Re: Kapusta młoda 17.06.11, 23:10
      Główka kapusty - poszatkować,
      1-2 marchwie (najlepiej młode) - pokroić w kostkę.
      Dno garnka podlać odrobiną oleju - wrzucić kapuchę i marchew, podlać wodą do ok. 1/3 objętości. Dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać pęczek koperku posiekanego, sól i sos sojowy do smaku (odrobinę, daję zamiast kostki rosołowej). Do tego młode ziemniaczki i jest pycha.
      • danuu Re: Kapusta młoda 17.06.11, 23:35
        Ja nie zalewam wodą tylko rosołem, nie przegotowuję (nie znoszę papkowatego jedzenia!), a na koniec dolewam sos worcestershire smile
    • allija Re: Kapusta młoda 18.06.11, 00:58
      ja do ugotowanej i przyprawionej tradycyjnie kapusty dodaję trochę soku z cytryny, zaostrza smak bo sama kapusta jest mdła.
      Poza tym to mnie raczej wszystko smakuje lepiej jeśli ugotował to ktos inny i ja nie musiałam stać przy garach.
      • hana1909 Re: Kapusta młoda 18.06.11, 08:29
        Ja robię tak:młodą kapustę gotuję pod koniec gotowania, jak już jest miękka to dodaję laskę rabarbaru, pokrojona tak w 1-cm kawałki, to delikatnie zakwasza -moja sąsiadka zakwasza młodym agrestem, ale tej wersji nie próbowałamcrying - młodą cebulkę podsmażam, na koniec dodaję z łyżkę mąki, rozprowadzam wodą z kapusty, jak jest za dużo to nadmiar odlewam. Potem to już tylko trochę śmietany, dużo koperku, sól i pieprz.....pychaaaaaawink
    • budzik11 Re: Kapusta młoda 18.06.11, 16:09
      Kolejny najlepszy przepis świata wink
      Drobno poszatkowaną kapustę wrzucam do garnka, podlewam odrobiną wody, solę, zagotowuję. Do duszącej się kapusty wlewam stopioną wcześniej, pokrojoną w drobną kosteczkę słoninę, czyli właściwie smalec ze skwarkami. Znów chwilę się dusi, dodaję łyżkę (czy ile tam trzeba do smaku) octu, na koniec daję dużo drobno posiekanego koperku.
    • hela6 Re: Kapusta młoda 18.06.11, 16:51
      Nie podlewam żadna wodą tylko smażę pod przykryciem w garze na odrobinie tłuszczy z ew. uprzednio podsmażoną cebulka, wędliną. Nim się przypali puści sok ale kilka razy mieszam. Do kapusty dodaje odrobinę cukru i soli, na koniec koper i ew. ocet winny. Jak chce mieć łazanki to jeszcze ugotowany makaron big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka