24.06.11, 21:40
Proszę, poradźcie jak usunąć małe plamki z buraczków ćwikłowych na materiale ze sztucznego włókna - wiskoza + elastan. Potwornie mi żal sukienki, którą zachlapałam, a swoją drogą nie spodziewałam się, że plamy te będą tak trudne do usunięcia - mam ndzieję, że nie okażą się w ogóle nieusuwalne - bo wiele razy spierałam podobne z bialego obrusa.
Obserwuj wątek
    • bursztyn9 Re: plama 25.06.11, 09:36
      możę to Ci się przyda
      www.kawencja.com/plamy.html
    • misself Re: plama 25.06.11, 09:56
      rzeszowianka30 napisała:

> Proszę, poradźcie jak usunąć małe plamki z buraczków ćwikłowych na materiale ze
      > sztucznego włókna - wiskoza + elastan.

A co dotąd z nimi zrobiłaś? Jak prałaś?
      Plamy z buraków się namacza w zimnej wodzie. Jeśli tkanina jasna, możesz dodać soku z cytryny.
      • rzeszowianka30 Re: plama 25.06.11, 10:35
        Najpierw moczyłam sukienkę przez noc w wodzie z proszkiem do prania. Natępnie proszek do prania wtarłam w plamy na wilgotnym materiale i pozostawiłam na kolejną noc. Rano spłukałam, a plamy ani drgnęłysad Dziś zastosuję vanish...
        • parole_parole Re: plama 25.06.11, 10:58
          Moze odplamiacz do plam z owocow i warzyw Dr.Beckmann?
          • kolor_purpury Re: plama 26.06.11, 10:30
            też polecam beckmanna- mydełko albo jakikolwiek inny (nie wiedziałam, że jest taki specjalny do owoców i warzyw! smile)
        • klara551 Re: plama 26.06.11, 09:46
          To chyba będzie rada na przyszłość. Nigdy nie zapieraj nie mocz zaplamionych owocami czy warzywami czy herbatą rzeczy w proszku,bo on utrwala barwniki. Zamocz w zakwaszonej np octem wodzie spierz a dopiero potem wypierz w proszku. Przed praniem z vanishem spróbuj sprać plamy w wodzie z octem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka