Dodaj do ulubionych

Plamki na praniu, nie rdza, nie muchy???

05.07.11, 15:48
Może wiecie co to może być, malutkie plamki na białych koszulach po praniu. Myślałam że muchy, ale była zima, muchy śpią plamki dalej się pojawiały. Potem pomyślałam że rdza z suszarki, więc suszyłam je na wieszakach plastikowych, nie pomogło malutkie nawet malusieńkie żółto-brązowe plamki pojawiają się dalej.
Cztery koszule do wyrzucenia, vanish, odplamiacze do rdzy nie pomogły. Nowe koszule kupiłam ale aż się boję prać smile))) pomóżcie..
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: Plamki na praniu, nie rdza, nie muchy??? 05.07.11, 17:13
      Niech Ci jakis mechanik obejry dobrze beben w pralce,pewnie masz lozyska do wymiany(lub cos kolo bebna,nie pamietam juz dokladnie ale mialam kiedys ten sam problem).
      • bossa13 Re: Plamki na praniu, nie rdza, nie muchy??? 05.07.11, 22:37
        Tak zrobię, myślałam o pralce ale jest nowiutka to odpuściłam, ale to może być coś faktycznie koło bębna. Zresztą teraz tak produkują te urządzenia że wszystko jest możliwe.
        • ookaa Re: Plamki na praniu, nie rdza, nie muchy??? 06.07.11, 11:51
          Wątki o tajemniczych, rdzawych plamkach na świeżo upranej odzieży pojawiają się od czasu do czasu na forach i o ile wiem, przyczyna ich powstawania nie została ostatecznie ustalona. Problem plamek przerabiałam też osobiście. Moje obserwacje są takie: pojawiają się na tkaninach bawełnianych lub z dużą zawartością tejże. Czasem dopiero w kolejnym praniu. Dlatego drogą dedukcji (nie upieram się, że słusznej) wiążę je z proszkiem do prania, a raczej jakimś jego składnikiem, który powoduje czasem plamienie bawełny. Odkąd zamieniłam proszki na żele (płyny) do prania, tajemnicze plamki przestały mi się pojawiać.
          • ja.dorcia Re: Plamki na praniu, nie rdza, nie muchy??? 06.07.11, 12:14
            Niestety, u mnie te pralki pojawiają się także i na rzeczach pranych w płynie (Persil) więc może to kwestia wody?

Natomiast, jeżeli to wina proszku, to w takim razie obwiniam Persil Color, Persil Gold i Ariel Color. Ich używałam i wszystko mam w ciapki.

Ostatnio mam E colori albo sie nic nowego nie pojawia, albo na razie nie zauważam, więc jest chyba ok.
            • bossa13 Re: Plamki na praniu, nie rdza, nie muchy??? 06.07.11, 15:06
              To wszytko do siebie pasuje, ja używam dokładnie tych proszków a plamki są tylko na moich koszulach 100 % bawełna, koszule tż czasem z delikatnymi domieszkami pozostają bez skazy.
              Złośliwość losu że on ma ich setki a ja kilka na krzyż smile
              Spróbuję moje prać ręcznie i w mydle po prostu. Sprawa dla "strefy 11" smile
            • gaga172 Re: Plamki na praniu, nie rdza, nie muchy??? 24.08.11, 17:56
              Ja mam ten sam problem z cholernymi, żóltymi kropkami........
              Nie używam tych proszków które ktos wyżej wymienił, piorę w Vizir kolor, pralkę mam nową, wkurza mnie to strasznie bo co rusz jakaś koszula upierniczona........
    • minia0000 Re: Plamki na praniu, nie rdza, nie muchy??? 07.07.11, 15:08
      Z tego co szperam na internecie (a mam taki sam problem), to może to być wina zbyt twardej wody, przez co powstaje kamień, który w kolejnych praniach wyłazi i brudzi ubrania. Zalecają dodawać więcej proszku do prania, żeby zmiękczyć wodę lub też Calgon. Ja zrobiłam myk, i puściłam pustą pralkę na 60 st. z butelką octu. Zobaczymy co z tego będzie...
    • madzioreck Puste pranie z octem 24.08.11, 01:52
      Odkopuję wątek, ponieważ chciałabym profilaktycznie wyprać pralkę octem wink
      Powiedzcie mi, bo nie mogę coś znaleźć - wlewacie ten ocet do szufladki, w miejsce proszku, czy bezpośrednio do bębna? I puścić na 90 stopni?
      • bossa13 Re: Puste pranie z octem 24.08.11, 10:25
        Ja wlewam do szufladki w momencie włączenia pralki, od razu spływa razem z wodą. I na max temperaturę. Niestety na plamki nie pomogło, mam nadzieję że chociaż przeczyściło trochę.
        • ookaa Re: Puste pranie z octem 24.08.11, 11:59
          Kiedyś przepytałam o pranie octem pana, który serwisował mi pralkę. Odradził, bo ocet niszczy gumę, czyli uszczelki. Zalecał natomiast od czasu do czasu puste pranie z sodą oczyszczoną.
          • joanka-r Re: Puste pranie z octem 24.08.11, 14:45
            zbyt duża ilość proszku , która odkłada się na bawełnie.
          • coliander Re: Puste pranie z octem 02.09.11, 23:12
            ja tez slyszalam o sodzie lub proszku do prania, moj pan od pralki zdecydowanie odradzal calgon.
            Plamki tez mam, ale ja tego nigdy z praniem nie laczylam ... myslalam, ze to suszarka lub zelazko. Pieknych 5 koszul meza mi zalsad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka