Dodaj do ulubionych

Kuracja owsem/owsianką

05.07.11, 20:54
Czy ktoś próbował diety wzbogaconej o dużą ilość produktów owsianych? podobno rewelacyjnie poprawia stan skóry, włosów i odchudza, tych, którzy tego potrzebująsmile
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Kuracja owsem/owsianką 05.07.11, 21:17
      Owsianka dobrze działa też przy podwyższonym poziomie cholesterolu, jest polecana w diecie antycholesterolowej, z tym że w takim wypadku lepiej działa owsianka na wodzie niż na mleku.
    • mammajowa Re: Kuracja owsem/owsianką 05.07.11, 22:21
      dużo cynku i błonnika. na pewno pomaga zatem skórze i jelitom. surówka piękności składa się w dużem mierze z płatków owsianych (moczonych na noc w wodzie a nie gotowanych, by nie stracić ważnych mikro i makroelementów).
    • misiowazona Re: Kuracja owsem/owsianką 06.07.11, 18:57
      w mojej szkole rodzenia dowiedziałam się, że owsianki nie powinno się jeść w ciaży, bo odwapnia. Pewnie odwapnia nie tylo w ciaży...
      • to-wlasnie-ja Re: Kuracja owsem/owsianką 06.07.11, 19:57
        Jem owsianke od kilkunastu tygodni , przyznam, ze schudlam. Nie mialam pojecia, ze odwapnia. Poszperalam troche i znalazlam to m.in. www.cyberbaba.pl/skladniki-odzywcze/2111-kwas-fitynowy-i-mineraly .Moze sie komus przyda.
        • sajolina Re: Kuracja owsem/owsianką 06.07.11, 21:24
          A zmieniłaś w diecie coś oprócz dodania owsianki?
          • to-wlasnie-ja Re: Kuracja owsem/owsianką 06.07.11, 21:30
            Tak. Zmniejszylam porcje, jem czesciej , ale male porcje, prawie nie jadam slodyczy ( sporadycznie kawalek czekolady , czasami lody, to moja slabosc wink . Jem niewiele miesa, wykorzystuje czas letni na salatki.Tyle, ze ja sie nie katuje. Jesli chce cos zjesc to jem.
    • budzik11 Re: Kuracja owsem/owsianką 06.07.11, 23:13
      sajolina napisała:

> Czy ktoś próbował diety wzbogaconej o dużą ilość produktów owsianych?

Czy jedzie z nami koń?
      Przepraszam, mam wieczorną głupawkę tongue_out
      • media_hole Re: Kuracja owsem/owsianką 07.07.11, 12:46
        Płatków nie trzeba moczyć na noc, wystarczy, że zaleje się te błyskawiczne gorącą wodą (nie musi być wrząca). Ja mniej więcej co drugi dzień jem sklepowe muesli z dodatkiem płatków owsianych - taką mieszanką zalewam wodą, wkrawam jabłko albo śliwki suszone i mam bardzo pożywne śniadanie. Na włosy i paznokcie nie mogę narzekać, a wcześniej miała problemy (paznokcie się łamały, a włosy wypadały).
    • mmsgallery Re: Kuracja owsem/owsianką 07.07.11, 15:40
      Ja bym nie przesadzała z tym błonnikiem i otrębami czy płatkami owsianymi, ze względu na sole kwasu fitynowego. Fityniany zmniejszają wchłanianie niektórych minerałów: wapnia i cynku. Na pewno nie jest to dobre śniadanie codziennie.
      Oto artykuł

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka