paullla6 05.08.11, 12:56 Dziewczyny,chcę zamontowac w kuchni pochłaniacz/okap podszafkowy. Co wybrać?co wziąć pod uwagę przy wyborze? dzięki za wszystkie sugestie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hela6 Re: pochłaniacz 05.08.11, 13:08 Jeśli nie masz możliwości podłączenia do komina to pod uwagę weź cenę i dostępność filtrów węglowych, jeśli masz własny komin do podłączenia to chyba tylko wydajność, głośność i oświetlenie jest istotne. W większości wyglądają identycznie. Odpowiedz Link
paullla6 Re: pochłaniacz 05.08.11, 20:18 dzieki przy jakiej wydajności pochłaniacz dobrze spełnia swoją rolę? podpowiedzcie jakiej firmy macie pochłaniacze Odpowiedz Link
hela6 Re: pochłaniacz 06.08.11, 09:18 Musisz trochę pogoglowac, dobre sklepy podają informacje jak dobrać wydajność. Z grubsza chodzi o to że w ciągu godziny powietrze musi być przekręcone przez wentylator ileś tam razy. Obliczasz wiec objętość kuchni liczysz jak wydajny musi być wentylator by spełnić warunek. Jeśli masz małą kuch ni eto bez problemu każdy Ci powinien obsłużyć, jeśli dużą czy otwartą to poważniejsza sprawa. W ubiegłym roku z podszafkowych teleskopowych dużą wydajność miał tylko polski producent juka z Łańcuta. Aktualnie nie wiem. Odpowiedz Link
budzik11 Re: pochłaniacz 05.08.11, 23:03 Ja mam pochłaniacz Amica, teleskopowy, schowany w szafce, widać tylko niewielki płaski wysuwany panel. Ma oświetlenie, 3 tryby pracy (może byc samo światło, światło z wyciągiem, sam wyciąg w 3 prędkościach). Nie ma podłączenia do kanału wentylacyjnego, oczyszczone powietrze rurą wrzucane jest nad szafkę, gdzie jest anemostat od rekuperatora. Odpowiedz Link
ladyjm Re: pochłaniacz 07.08.11, 18:40 glosnosc przede wszystkim i energooszczednosc. ja mam amice i jestem srednio zadowolona. Odpowiedz Link