Dodaj do ulubionych

benek corncat

16.01.16, 01:23
póki co w osiedlowych sklepikach/gabinetach nie znalazłam (musiałam coś kupić Mieszkowi bo BiSkowy nie podpasował na początek). Wymieszałam zwykłego benka z CBE+ i Benkowym, leśnym, pochłaniaczem
znalazłam wór 40 l - nierealne żebym kupiła - dostawa kiedy jestem do domu (wniesienie na 4 piętro bez windy) niemożliwa. Już 2 razy kurier był "tak miły", że zostawił paczki u sąsiada na parterze...
w dodatku zniechęciła mnie opinia z zoo
Super się zbryla, nie wynosi z kuwety tak mocno jak CBE, można spłukiwać w toalecie i wyglądało na to, że kotom też odpowiada. Na początku jako przekąskasmile Niestety mimo sprzątania w kuwecie kilka razy dziennie szybko zmienia swój zapach i choć jest dosypywany i nie widać zużycia to je czuć i konieczna jest całkowita wymiana. Pewnie jeszcze do niego wrócę ale najpierw spróbuję innychsmile

z BiŚkowego urynału wybieram, przegrzebuję, uzupełniam i nie bawię się w wymiany/szorowanie
i co ? kupić beleco + dosypki sprawdzonych ?

Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: benek corncat 16.01.16, 01:43
      ABSOLUTNIE! nie zgodze sie ta opinia!

Wg nas jest to super produkt, bede chwalila do konca dni swoich smile

forum.gazeta.pl/forum/w,10264,157823676,157823676,Wielkie_testowanie_.html#p157897725

forum.gazeta.pl/forum/w,10264,158611947,158611947,Corn_Benek_po_raz_kolejny.html

a wiesz, ze u nas spora grupa testerow jest, ba nawet ostatnio zmusilam Szarancze do uzywania corna, ufff, nareszcie

owszem, moze by problem z pochlanianiem gdy w kuwecie jest malo i granulki rozbily sie na make, ale to naprawde trzeba sie postarac

I powiem wiecej, jak Miszczu byl w przymusowym karcerze po szyciu lapy i byl jeszcze nie kastrowany to ekonomika musialam wywalic po jednym dniu, a corn bardzo dobrze radzil sobie ze szczaniem niekastrowanego, doroslego, dorodnego tongue_out kocura

• aankaa Re: benek corncat 16.01.16, 02:05
        w kuwecie jest warstwa ok 10 cm + pochłaniacz + CBE+ uczciwie wymieszane

na szczęście smile poranek (po kocim śniadaniu, a w trakcie mojego prysznica) to "s...nie synchroniczne" więc urobek nie jest dłużej w kuwecie niż kilka minut. Po powrocie do domu też zaczynam od łopaty smile

czyli co ? zaryzykować ?
        • mysiulek08 Re: benek corncat 16.01.16, 03:00
          jak wymieszalas ekonomika z CBE+ to ok, powoli przechodz na same wiory, jesli juz zalapal do czego sluzy kuweta to na 99% bedzie mu wsio ryba w co sika,

tez przez jakis czas mieszalam ekonomika z cornem, jak sie compakty skonczyly i czekalismy na kontener, inna sprawa ze zabraklo mi cierpliwosci nie doszlam w kocincu do samego corna, ale jeszcze ich dopadne smile

ps
          errata:

I powiem wiecej, jak Miszczu byl w przymusowym karcerze po szyciu lapy i byl jeszcze nie kastrowany to ekonomika musialam wywalic po jednym dniu, a corn bardzo dobrze radzil sobie ze szczaniem niekastrowanego, doroslego, dorodnego tongue_out kocura

Miszczu byl w karcerze i szczal w corna przed operacja na lapie i przed kastracja, ot daty mi sie pomylily, teraz tez, w swojej sypialni na pace dostawczaka, ma corna, zapachowego, owoce tropikalne) akurat ten zapach, nie wiadomo czemu schodzi najslabiej)
          • wiesia.and.company Re: benek corncat 16.01.16, 09:38
            Nie testowałam tylko Corna. Uwaga na Benek Economic - to jest zeolitowy, glinkowy, więc wchłania zapach i go przechowuje, i niby się zbryla, ale ma tendencje do rozpadania, a zapaszek się ciągle uwalnia wink Żwirek Benek Super lub Compact jest bentonitowy, ten się zbryla i zapachu nie uwalnia. Kiedyś mieszałam zeolitowy z bentonitowym, ale wróciłam do Super tego z dużym granulatem (nie Compact), bo jest ciężki i opada z kocich 20 łapek zaraz po wyjściu z kuwety, a więc się nie roznosi po komnatach i w łożu. wink
            • mysiulek08 Re: benek corncat 16.01.16, 15:47
              Wiesiu, economic jest bentonitowy, na 1000%, ale jest to bentonit tylko zmielony, nie oczyszczony, nieodpylony taki saute, stad troche inne zachowanie w kuwecie niz kompacta. Ostatnia partia jest niezbyt udana.

Zeolitowy jest zeocat, male zielone opakowania:

https://www.certech.com.pl/pliki/img/zoologia/kot/20_min.jpg

dosc drogi smile z uwagi na male zloza
              • wiesia.and.company Re: benek corncat 16.01.16, 16:04
                Acha, economic bentonitiowy... coś mi się popaprało smile Dzięki, muszę sobie uporządkować informacje. smile
          • aankaa Re: benek corncat 16.01.16, 15:26
            ... ma corna, zapachowego, owoce tropikalne) akurat ten zapach, nie wiadomo czemu schodzi najslabiej)

no, mi by owoce tropikalne, w toalecie, tez nie podpasowały tongue_out
            • mysiulek08 Re: benek corncat 16.01.16, 22:35
              ale naprawde fajnie pachnie smile

Anka, do wiorowych 'zwirkow' jest fajny pochlaniacz 'zielona trawa'

https://www.certech.com.pl/pliki/img/zoologia/poch_trawa_min.jpg

nie nadaje sie wprawdzie do zasypywania dzialalnosci pozakuwetowej tongue_out ale pachnie mocno i dobrze trzyma
              • aankaa Re: benek corncat 16.01.16, 22:48
                używam od dawna leśnego (sama mnie kiedyś linkowałaś big_grin )
    • kkjp Re: benek corncat 16.01.16, 10:08
      Ja tam tylko drewniany. Wszystkie inne mi śmierdzą i żadne pochłaniacze nie pokryją tego zapachu. A przy drewnianym nic nie potrzeba smile
    • silje78 Re: benek corncat 16.01.16, 20:09
      U nas tylko CBE+. Kupuje zamiennie w zooplusie/zooexpresie, zalezy co maja z tego co potrzebuje i gdzie jest tanszy. Zapachu nie czuc, chyba ze kotel zostnie na weekend i urobek ogarniany jest rzadziej, wowczas jest fetorek przez 1-2dni. Troche sie nosi, ale do wytrzymania. Ostatnio w zooplusie placilam cos ok 65zl za 40l.
      • mysiulek08 Re: benek corncat 16.01.16, 22:40
        nie bede nikogo przekonywac do corna, jego wybor smile ale kurde odrobina patriotyzmu by sie zdala tongue_out

nawet niemcy chwala wink
        • aankaa Re: benek corncat 16.01.16, 22:51
          przejdę na corna, z miłą chęcią, tym bardziej, że (wreszcie !!!) pojawił się wór mniejszy niż 40 l (= ok. 20 kg a mieszkam na 4 piętrze bez windy)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka