Dodaj do ulubionych

siemie w chlebie

23.08.11, 15:12
Czy siemię lniane w chlebie ma jakieś znaczenie z punktu widzenia dietetyki?
Namoczone wcześniej jest doskonałym polepszaczem do chleba/ chleb jest puszystszy/ ale nie jest trawione. Zwykle przegryzamy niewiele ziaren. Więc co? Warto dodawać?
Obserwuj wątek
    • margolcia1968 Re: siemie w chlebie 23.08.11, 16:04
      wydaje mi się że obniża IG chleba- wszystkie rodzaje chleba dla diabetyków, które kupuję, zawierają siemię
      • margolcia1968 Re: siemie w chlebie 23.08.11, 16:12
        i dobrze mi się wydawało, poszperałam, cytuję: "Chleb IG uzyskany został z doskonałej kombinacji ziaren dyni, siemienia lnianego i nasion słonecznika w połączeniu z otrębami pszennymi i płatkami owsianymi, dając wyjątkowo smaczne, ciemne pieczywo z otwartą strukturą. Chleb IG to idealny produkt dla dietetyków, konsumentów świadomie odżywiających się, wegetarian, cukrzyków typu 2 i wszystkich dbając o swoje zdrowie."
    • claratrueba Re: siemie w chlebie 23.08.11, 17:54
      Namoczone siemię jest trawione, choć niekoniecznie tak wygląda (jeśli komuś chce oglądać wink bo choć kwasy żołądkowe nie rozpuszczają skorupki całkowicie to wystarczająco by wchłonęły się zawarte w nasionku prawdziwe skarby natury. Tylko całkowicie suche ziarno nie jest trawione.
      jadłam tez kiedyś chleb pieczony przez moja przyjaciółkę w celach leczniczych- dodaje siemię grubo zmielone w młynku ręcznym. Pyszny, choć nieco gliniasty.
    • hela6 Re: siemie w chlebie 23.08.11, 21:42
      Dziekuje szanownym paniom, już wiem ze nie zrezygnuje z siemienia, choć nie wiem co to chleb IG smile
      Idę namoczyć na jutrzejsze pieczenie.
      • aniuszkamc Re: siemie w chlebie 23.08.11, 21:52
        Ja dodaje siemie lanine do chleba, ale nie namaczam. Lubię ziarenka w chlebiesmile
        • hela6 Re: siemie w chlebie 23.08.11, 22:55
          aniuszkamc napisała:

> Ja dodaje siemie lanine do chleba, ale nie namaczam. Lubię ziarenka w chlebiesmile

A spróbuj sobie raz inaczej - 100 g siemienia i 150 g wody nastaw na kilka godzin, porcja na 2 bochenki.
          Też kiedyś sypałam suche, teraz lepiej mi pasuje namaczane.
          Jak już pisałam polepszają chleb, zwłaszcza gdy mocno żytni- razowy. Ziarenka trochę łatwiej się rozgryzają więc jakby więcej smaku siemienia podczas jedzenia.
      • margolcia1968 Re: siemie w chlebie 23.08.11, 21:56
        chleb IG to chleb o niskim indeksie glikemicznym. Cytuję: "Produkty, które podnoszą poziom cukru we krwi powoli i nieznacznie oznaczane są w skali IG niskimi wartościami, natomiast te, które działają szybko i bardzo podnoszą poziom cukru mają wysoki wskaźnik IG." Wystarczy wpisać IG w wyszukiwarkęsmile sama dowiedziałam się o tym indeksie całkiem niedawno- ok 7 miesięcy temu.
        • hela6 Re: siemie w chlebie 23.08.11, 22:55
          a! indeks glikemiczny!
          Mniej więcej ogarniam co to jest.
    • budzik11 Re: siemie w chlebie 23.08.11, 23:18
      Nawet gdyby nie było wcale trawione, to i tak wszelkie "odpadki" działają jak miotełka w jelitach i pomagają usuwać różne złogi. Wbrew pozorom właśnie takie ziarenka, pestki (!) są zdrowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka