Dodaj do ulubionych

Magiczna gąbka Rosmann Domol -Polecam!

01.09.11, 23:48
Kilka dni temu pytałam, czym wyczyscić kanapę, na której została plama po psich wymiotach.

Stosowałam Vanish, Treffer, zwykły proszek, nic nie pomogło. Szarsz poleciła mi tę gąbkę - plama zeszła smile W prawdzie jest teraz jasniejsze miejsce po niej, bo gabeczka doczyściła też pozostały brud, ale szybko się wyrówna wink

Wyczyściłam też ściany, bo kolor ecru+dziecko+pies=masakra wink i armaturę w łazience - efekty super smile Polecam!
Obserwuj wątek
    • maria10344 Re: Magiczna gąbka Rosmann Domol -Polecam! 02.09.11, 01:12
      Ja też bez tej gąbeczki nie wyobrażam sobie życia.
    • alex_k Re: Magiczna gąbka Rosmann Domol -Polecam! 02.09.11, 09:41
      Mojemu dziecku udało się zwymiotować na moją skórzaną kurtkę, z takiego jakby zamszu. W pralni wyliczono mi czyszczenie na 180zł, z zastrzeżeniem, że kurtka będzie sztywna i może stracić kolor. Dałam więc szansę gąbce z Rossmana z myślą, ze albo kurtkę uratuję, albo kupię nową, bo koszt czyszczenia niewiele niższy od zakupu nowej.
      Gąbka poradziła sobie konkursowo, skóra jest nadal miękka, koloru też nie zgubiła. Porażona sukcesem z rozpędu wyczyściłam też kożuszek i skórzaną, zamszową torebkę - wszystko świetnie doczyszczone.
      -
      Jak odszukać "tego przeklętego motyla, który-trzepocząc skrzydełkami-powoduje wszystkie burze, jakie nas nachodzą, i zmusić go, żeby przestał"?
    • otterly Re: Magiczna gąbka Rosmann Domol -Polecam! 02.09.11, 10:38
      A jak używacie tej gąbki? Czyścicie tylko samą wodą?
      • alex_k Re: Magiczna gąbka Rosmann Domol -Polecam! 02.09.11, 10:39
        Wodą tylko smile
        • otterly Re: Magiczna gąbka Rosmann Domol -Polecam! 02.09.11, 10:55
          Lecę do Rossmanna. Będę czyściła kanapę i torebkę wink
          • alex_k Re: Magiczna gąbka Rosmann Domol -Polecam! 02.09.11, 11:14
            Weź więcej, jeśli na kanapę, bo one niestety się przy czyszczeniu zużywają.
            • otterly Re: Magiczna gąbka Rosmann Domol -Polecam! 02.09.11, 14:50
              No właśnie jedną zniszczyłam w przedbiegach tongue_out ale plamę z kanapy usunęła.
    • beata985 Re: Magiczna gąbka Rosmann Domol -Polecam! 02.09.11, 12:19
      a nie wiecie czy wełniane ciuchy, wymagające prania w pralni chemicznej tylko, mozna nią potraktować????
      • alex_k Re: Magiczna gąbka Rosmann Domol -Polecam! 02.09.11, 12:26
        Delikatne włókna może poprzerywać, bo ona działa troszkę jak papier ścierny, nie wyczyści bardzo głębokich zabrudzeń.
        • beata985 Re: Magiczna gąbka Rosmann Domol -Polecam! 02.09.11, 12:53
          ok, dzięki bardzo
          sukienka nie jest bardzo brudna, ma dwie rzucające się plamy z takiego codziennego użytkowania i wypadałoby ją już wyczyścić...
    • anetapzn Re: Magiczna gąbka Rosmann Domol -Polecam! 02.09.11, 14:18
      Jest doskonała, fakt. Usuneła ze ściany-kredki dziecięcia, kurz i brud, z kanap- psie i kocie odciski łapekbig_grin
    • hela6 Ale numer - to prawda 02.09.11, 17:05
      Kupiłam by sprawdzić.
      Parę spraw usunęła lepiej lub gorzej ale mam taki jeden test któremu jeszcze nie dał rady żaden środek czystości czy ściereczka a gąbka poradziła.

Mam taką starą suszarkę do naczyń. Pewnie ze 40 lat. Z drutu. Pokrytego jakimś czymś gumianoplastikowym, Standard. Niestety te pręty "przyjmują" różne brudy i za cholerę nie puszczają. Zwłaszcza rdzę.
      Dawno bym cholerę wyrzuciła ale jest bardzo zgrabna, taka skrojona na moja potrzebę.
      I teraz będzie już czysta!
    • alex_k Zamiast gąbki 02.09.11, 19:40
      Do łazienki, do usuwania kamienia m.in, trudnych osadów z glazury i terakoty, rdzy itp, polecam wodny papier ścierny, gramatura ok 800 -1000. Odkryłam przypadkiem, teraz stosuję regularnie.
      • hana1909 Re: Zamiast gąbki 03.09.11, 14:01
        a co to jest i jakiej firmy??
        • alex_k Re: Zamiast gąbki 03.09.11, 14:18
          Obojętnie jakiej firmy smile
          Idziesz do sklepu z artykułami budowlanymi lub częściami samochodowymi, prosisz papier ścierny wodny o gramaturze 800 lub 1000 (delikatniejszy) i używasz go jak normalny papier ścierny, tyle że na mokro ( papier moczy się w wodzie).
          • f.l.y Re: Zamiast gąbki 03.09.11, 19:56
            a jakie są ceny tak plus minus - tej gąbki i tego papieru?
            • margolcia1968 Re: Zamiast gąbki 03.09.11, 20:02
              ja też używam, świetna- marki Domol 2 szt w opakowaniu 5 zł z groszami, marki (to chyba marka) Scotch-Brite -też 2 szt- 6 zł z groszami. Fakt- zużywają się w trakcie czyszczenie, zmniejszają się.
              • f.l.y Re: Zamiast gąbki 03.09.11, 20:37
                aaa...no to nie jakieś strasznie drogie wynalazki...

to ja też sobie kupię smile

dzięki za info..
                • dorjana1 Re: Zamiast gąbki 20.10.11, 22:56
                  Papier matuje i rysuje powierzchnię chyba więc absolutnie nie do baterii i płytek z połyskiem prawda ?
    • abc143 Re: Magiczna gąbka Rosmann Domol -Polecam! 03.09.11, 22:32
      Takie magiczne gąbki w cenie ok.8 zł za 6 szt można dostać w Aldim.firmy Putz- Meister/niestety nie jest to stalą pozycja w asortymencie tylko pokazuje się od czasu do czasu.ALE WARTO ZAPOLOWAC.Dobrze czyszczą framugi / białe/ okien plastikowych,Odciski łap kota na ścianie gdy zeskakuje z parapetu , czy kafelki w łazience czy kuchni / ładnie błyszczą i są po czyszczeniu bez smug /
    • emczyem Re: Magiczna gąbka Rosmann Domol -Polecam! 20.10.11, 19:19
      A czy tą gąbką uda mi się wyczyścić buty zamszowe?
      • alikate Re: Magiczna gąbka Rosmann Domol -Polecam! 20.10.11, 23:15
        emczyem napisała:

" A czy tą gąbką uda mi się wyczyścić buty zamszowe?"
        Ja czyściłam buty, zielony zamsz, i teraz mam jaśniejszy kolor. Ta gąbka "zeskrobuje". Więc uważaj, aby za bardzo nie naciskać.
    • hela6 Cena magii 20.10.11, 19:26
      Te same gąbeczki już nie "magiczne" ale do usuwania uciażliwych zabrudzeń kosztowały w polskim Aldiku 6 zł za 6 szt.
      • kr_ka_11 Re: Cena magii 21.10.11, 07:10
        ta gąbka jest dobra na zaburdzenia na ścianach, jednak w miejscu niezbyt doświetlonym, ja usunęłam zabrudzenia ze ściany w przedpokoju, do którego wpada bokiem światło słoneczne, patrząc z boku (czyli w moim przypadku idąc za każdym razem po schodach) widać takie mazgaje. wiadomo, że lepsze to niż malowanie (na rok po remoncie zwłaszcza), ale nie jest to produkt idealny.
    • misie.zelki raypath 21.10.11, 15:44
      na takie wypadki (i wiele innych) ja mam doskonały zestaw raypath - są to rękawce i nakładki na płaskiego popa z wysokiej jakości mikrofibry. Nakładki i rękawice są zrobione na 3 zadania: na sucho, na mokro i na wilgotno (każde zadanie ma inny kolor). Bez tego nie mogłabym sprzątać! Okna myję tylko wodą, podłogi bez detergentów (tylko w łazience dodaję trochę chlorowych). Ogólnie polecam, choć nie jest to tanie, ja dostałam w prezencie smile
      • hela6 Re: raypath 21.10.11, 18:16
        misie.zelki napisała:

> i nakładki na płaskiego popa z wysokiej jakości mikrofibr

Nasz lokalny pop nie jest płaski. Powiedziała bym raczej ze okrąglutki. I brodaty wiec nie wiem czy się by się nadawał wink

Sorki, nie mogłam się powstrzymać.
        • misie.zelki Re: raypath 22.10.11, 22:23
          smile
          pop music!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka