Dodaj do ulubionych

Przepis na chleb potrzebuję

02.09.11, 22:22
W necie jest masa przepisów, ale ja potrzebuję nietypowy i nie mogę znaleźć sad
Otóż potrzebuję przepis na chleb:
- na zakwasie żytnim (zakwas mam już zrobiony)
- z mąki pszennej 1850 (został mi worek po Montignacu!)
- z automatu

Mam też mąkę orkiszową typ 2000 i 3000 (ale mniej)
HELP!
Obserwuj wątek
    • pierwsze-wolne Re: Przepis na chleb potrzebuję 02.09.11, 22:28
      Pewnie Ci dużo nie pomogę (nie wiem czym się różni pieczenie w automacie - znaczy że automat wyrabia ciasto? Poważnie pytam...) Jak mam zakwas, to po prostu dolewam wody (na oko), sypię sól (na oko), dorzucam mąki, jaką mam (na oko wink), pod koniec moczę ręce w oleju i voila...
      • budzik11 Re: Przepis na chleb potrzebuję 02.09.11, 22:34
        Automat wyrabia ciasto, "wyrasta" je i piecze. Wsypujesz składniki (kolejność jest ważna), włączasz i wyjmujesz po jakimś czasie gotowy chleb. Większość fajnych, rzetelnych przepisów jest na chleby z piekarnika, a ja nie umiem przełożyć ich na automat (mam dopiero od poniedziałku, ten z Lidla) uncertain
        • budzik11 Re: Przepis na chleb potrzebuję 02.09.11, 22:36
          Aha - ja wcześniej wiele razy piekłam chleb, ale w piekarniku, na drożdżach i ze zwykłej pszennej mąki 480. Teraz - to totalna czarna magia.
        • pierwsze-wolne Re: Przepis na chleb potrzebuję 02.09.11, 22:55
          Aaaaasmile
          To nie wiem wink
          • schiraz Re: Przepis na chleb potrzebuję 03.09.11, 00:19
            Problem polega na tym, że z automatu kiepsko wychodzą chleby na zakwasie a szczególnie te z cięższej mąki. Ja bym wzięła na przykład Twoją mąkę (około pół kilo), dodała do niej łyżkę miodu, łyżeczkę soli, szklankę zakwasu żytniego i szklankę wody i wymieszała w misce nie przejmując się, że konsystencja gliniasta. Wrzuciłabym w foremkę od razu, poczekała aż wyrośnie (czasem 4 godziny, czasem 6) i upiekłabym. Gdzieś kiedyś czytałam, że w piekąc w automacie chleby na zakwasie odwraca się kolejność wrzucania składników, czyli w tym wypadku najpierw suche potem mokre. No i jedyne co ci mogę doradzić to próbuj.
    • adiectus142 Re: Przepis na chleb potrzebuję 09.10.11, 12:37
      Chleb domowej roboty jest najlepszy smile
    • alex_k Re: Przepis na chleb potrzebuję 09.10.11, 17:14

forum.gazeta.pl/forum/w,49213,128555580,128565001,Przepis_na_chleb_do_automatu_z_Lidla_.html
      Z mąkami w tym przepisie możesz sobie dowolnie wariować, byle by tylko każdy wariant zawierał 1 szkl. mąki typ 650 (żeby dał radę wyrosnąć), a pozostałą mąkę sypiesz jaką chcesz byle się ilość sypkich zgadzała.
    • iwona402 Re: Przepis na chleb potrzebuję 09.10.11, 23:19
      Automat do chleba nie ma właściwie programu do wypieku chleba na zakwasie, ale można sobie z tym poradzić. Wiele zależy od jakości zakwasu, gdy jest młody to chleb wyrasta bardzo wolno. Jak robisz po raz pierwszy chleb żytni na zakwasie to dodaj połowę mąki pszennej, lub orkiszowej .Ja używam zakwasu o hydratacji 100%- czyli na 50g żytniej mąki razowej dodaję 50g ciepłej wody. Do formy z maszyny włóż 400g zakwasu, dodaj 500g mąki żytniej 1850 ( lub jak radziłam 250g żytniej + 250g orkiszowej), 1 łyżeczkę soli, dolej ok 300-400 g ciepłej wody i włącz program do wyrabiania ciasta na makaron- u mnie nr 7. Pod koniec mieszania można dodać ziarna słonecznika, siemię lniane, lub co kto woli. Po zakończenie tego programu należy mokrym palcem wyjąć mieszadła, aby chleb nie miał zbyt dużych dziur.Mokrą łyżką wygładzam powierzchnię. Następnie włączam program pieczenia ( u mnie nr 12), ale tylko na 3-4min, aby lekko nagrzać maszynę i po tym czasie zresetować program. Od tej chwili chlebek wyrasta i tu trzeba doświadczalnie ustalić ile czasu potrzeba. Ja najczęściej wtedy włączam program pieczenia z opóźnionym startem na ok. 6-7 godzin i idę spać, a rano budzi mnie cudowny zapach świeżego żytniego chlebka. Za pierwszym razem polecam jednak czuwać przy rosnącym cieście, jak podwoi objętość to można rozpocząć pieczenie. Łatwiej wyrasta chleb z mąki pszennej , a z żytniej o niższej liczbie np. 720- dosyć łatwo dostępna, nawet u mnie na wsi. Chleb na zakwasie jest dużo smaczniejszy niż ten pieczony na drożdżach. W razie niepowodzenia proszę się nie zniechęcać, zakwas nie zawsze "działa" za pierwszym razem.
      • iwona402 Re: Przepis na chleb potrzebuję 09.10.11, 23:40
        Dopiero teraz zauważyłam, że chodzi o mąkę pszenną 1850 ( czyli graham), a nie żytnią. Z tym będzie jeszcze łatwiej gdyż wymaga to mniejszej ilości zakwasu ( najlepiej zrobionego na tej samej pszennej mące). Powinno wystarczyć ok. 250g zakwasu + 500-550g mąki , 250 ciepłej wody, sól. Czas wyrastania może być krótszy niż chleba żytniego. Jeszcze dodam,że dobrze jest posmarować oliwą trzpienie mieszadeł , gdyż po upieczeniu chleb łatwiej wyjąć z formy.
    • dzioucha_z_lasu Re: Przepis na chleb potrzebuję 10.10.11, 09:45
      Ja piekę "na oko" - a przepis sprawdzony, od lat z niego korzystam, zmieniając jedynie częśc składników:
      3 łyżki oliwy
      zakwas - ja daję 3 - 4 duże łyżki takiego dośc gęstego
      1/3 szklanki wody ( czasem mniej, czasem więcej - to zależy od mąki)
      3 szklanki mąki - jaką masz, może byc mieszana
      garśc dodatków - płatki, orzechy, ziarno - co chcesz smile
      3 łyżeczki soli
      3 łyżeczki cukru
      opcjonalnie - 1 łyżeczka drożdży ( nie są konieczne, gdy masz silny zakwas)
      Do maszyny wlewasz wszystko mokre + zakwas, wsypujesz suche i włączasz program wyrabiania i wyrastania ( w mojej maszynie prog.6) - 1.3h Na początku wyrabiania patrz na ciasto, bo najpewniej trzeba dolac trochę wody lub dosypac mąki - ciasto ma byc elastyczne i nie rozmazywac się przy mieszadłach, powinien się utworzy taki wałek z ciast. Po wyrośnięciu wyciągnij mieszadła i ustaw pieczenie z opóźnieniem - min. 4 godziny. Przed rozpoczęciem pieczenia zajrzyj, czy nie dac jeszcze trochę czasu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka