Dodaj do ulubionych

Musujące wino

04.09.11, 14:24
W ubiegłym roku dostałam kilka butelek wina. Powoli zużywałam wcześniejsze zapasy i kiedy sięgnęłam do ubiegłorocznych okazało się, że nie dość, że wino musuje (co samo w sobie jest dość przyjemne), to jeszcze ma wyraźny posmak i zapach drożdży. Czy można jeszcze coś z tym winem zrobić, czy po prostu wylać. Szkoda mi, ale te drożdże są bardzo mocno wyczuwalne. Domyślam się, że wino zostało zbyt wcześnie zlane do butelek, kiedy jeszcze nie zakończył się proces fermentacji, ale co dalej?
Obserwuj wątek
    • doxi_mara Re: Musujące wino 04.09.11, 16:49
      a pisze cos na butelce?
      • milva_barring Re: Musujące wino 04.09.11, 16:58
        No fakt, nie napisałam, że to wino jest robione przez mojego teścia. Na butelce niestety nic nie pisze. Jest to półsłodkie wino z winogron i małego dodatku malin.
        • hela6 Re: Musujące wino 04.09.11, 21:26
          Wino z roku kiedy strzelił reaktor w Czarnobylu nigdy nie przestało być musujacym big_grin Mimo że nie zlałam ostatecznie do butelek bo miałam stracha że mi porozrywa.
          Ale nie miało posmaku drożdżowego.
          Gdyby było białe wytrawne lub pół to bym napisała ze zupa cebulowa wszystko przyjmie, ale skoro to czerwone i to półsłodkie to nie wiem. Jeśli bigos z kiszonej kapusty to odrobina słodyczy mu nie zaszkodzi. Można tez po odrobinie do mięs czerwonych ale po odrobinie żeby ze słodyczą nie przewalić.
    • wadera3 Re: Musujące wino 04.09.11, 22:09
      Zrób ocet winny, zdrowy i smaczny.

forum.gazeta.pl/forum/w,77,74177701,0,czy_mozna_zrobic_ocet_z_wina.html?s=0
    • el_capricho Re: Musujące wino 07.09.11, 15:35
      aromat drożdży nie musi być wadą. młody szampan ma zwykle silny aromat drożdży i smakosze go za to cenią.
    • dzioucha_z_lasu Re: Musujące wino 07.09.11, 15:56
      Jak czuć drożdżami, ale Ci to nie przeszkadza, to spokojnie pij, gorzej, jeśli pojawi się taki mysi zapach - wtedy wszystko do wylania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka