05.09.11, 21:52
czym myjecie okna,mozecie jakieś płyny i metody polecić?
Obserwuj wątek
    • claratrueba Re: OKNA 06.09.11, 06:19
      taka ściereczka;
      www.janniezbedny.pl/produkty/ciereczka_do_mycia_okien.html
      i woda.
      • hela6 Re: OKNA 06.09.11, 08:03
        Jak po budowie to cudów nie ma, potrzeba głównie dużo wody i byle jakie chłonne ścierki choćby i z gaci barchanowych.
        Jak się już wypłucze syf budowlany to na koniec normalnie, tak jak myjesz każde okno.
        Jak mi zostały kropeczki po tynku z elewacji kładzionym maszynowo,które już odmoknąć nie chciały do końca to przeleciałam nakrętką po mineralnej położoną na płask na mokrej szybie. Odskakiwały pięknie.
        • hela6 Re: OKNA 06.09.11, 08:05
          ścierki z gaci sugeruję, bo będzie je trzeba często zmieniać. Ścierki nie gacie.
        • hela6 to było zaćmienie umysłowe, nie śmiac się prosze 06.09.11, 08:09
          No co, zdarza się.
          • claratrueba Re: to było zaćmienie umysłowe, nie śmiac się pro 06.09.11, 19:38
            > No co, zdarza się.
            Ano, mi też się coś zdarzyło ze smiechu. Muszę zmienic gacie. Nie ścierki.
    • hbinko Re: OKNA 06.09.11, 08:44
      Nauczyłam się pokory w stosunku do księżyca. Najbliższy czas na mycie okien wypada 13 września: na własnej skórze przekonałam się, wpierw zaglądam do kalendarza księżycowego (dom i ogród), mycie w tym czasie jest extra, a w innym, niesprzyjającym terminie, choćbym nie wiem jakich dobrych środków używała, okna będą się mazać. To samo dotyczy zapraw, np. w piątek był "dobry czas" na zbiór warzyw korzennych i ich zaprawianie, tak więc zebrałam moje buraki (e tam buraki - burasy - takie wielkie i dorodne i smaczne) i zaprawiłam, wszystkie zamknęły się.
      • kk345 Re: OKNA 06.09.11, 12:49
        A skąd okno, czy taki burak, wiedzą, jaka jest faza księżyca? Okno, to jeszcze, wyjrzy sobie, ale burak spod ziemi nic nie widzi, biedak...
        • hbinko Re: OKNA 06.09.11, 13:24
          Gdybym wiedziała, nie musiałabym korzystać z kalendarza; kiedyś uważałam, że nieważne jest kiedy trzeba, ważne kiedy ja chcę i mam czas; co do buraka, okazuje się że chociaż burak, swój rozum ma; po prostu w jakiejś fazie księżyca korzenne lepiej się zaprawiają i rzeczywiście, nie mają nic wspólnego z myciem okien, ale to było tak na marginesie, pozdrawiam
          • belcia26 Re: OKNA 29.09.11, 08:00
            ostatnio zauważyłam że najlepszym sposobem jest umycie okien wodą z ludwikiem z pierwszego brudu a potem wodą z octem.Też tak robicie,a moze inny wasz sprawdzony sposób jest lepszy.
            • johana75 Re: OKNA 29.09.11, 08:34
              Ja myje wodą z płynem do naczyń i ściągam gumową ściągaczką, tak chyba myja okna ci na wieżowcach. Nie zostają żadne smugi, a ramy cifem.
              • belcia26 Re: OKNA 29.09.11, 10:52
                ale najpierw trzeba je umyc z pierwszego brudu
              • asdaa Re: OKNA 29.09.11, 21:21
                ja podobnie: płyn do naczyń + ciepła woda, a zamiast ściągaczki używam rzeczonych gaci.
    • alicez Re: OKNA 29.09.11, 16:06
      Ja myję wodą z płynem do prania, rewelacyjnie odtłuszcza i "odbrudza". Potem woda z octem, ściągaczka do szyb i gazeta wyborcza do wytarcia. Takiego połysku nie ma na oknach nikt w okolicy smile
      • belcia26 Re: OKNA 29.09.11, 20:42
        a jaki ten płyn do prania?
        • alicez Re: OKNA 29.09.11, 21:37
          Persil do białego smile
    • ko_kartka Re: OKNA 29.09.11, 22:42
      Ścierka z mikrofibry za 50 zł (polecam tutaj mamusię z fijołem na punkcie "rzeczy ułatwiających sprzątanie") oraz ciepła woda. I ręcznik papierowy, który nie pozostawia włosków na powierzchni. Wuala!

Oczywiście, zapewne ścierka z mikrofibry za 5 zł też da radę, nic nie poradzę jednakowoż na swoją mamusię i jej fijoła. Amoniaku na przykład nie polecam, jednakowoż. Mam, sprawdziłam i wielkie guano daje, a podobno miał sprawiać, że okna się nie brudzą 3 razy dłużej.
      • belcia26 Re: OKNA 30.09.11, 08:59
        a z jakiego sklepu ta ciereczka za 50zł?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka