patsy79 19.10.11, 11:37 nie mam zmywarki,nie miałam do tej pory , ale teraz przeprowadzka mnieniebawem czeka, inie wiem czy inwestować w zmywarkę, polecacie? jeśli tak to napiszcie jakiej firmy warto kupić. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malpa-w-czerwonym1 Re: o zmywarkach 19.10.11, 13:08 Bezwzględnie polecam! Firma - nie wiem, ja mam zanussi (od 13 lat) i jestem bardzo zadowolona. Wydaje mi się,że trzeba patrzeć na funkcje, np. moja ma program szybkiego zmywania, idealny np. na imprezach. Można naczyniami kilka razy obrócić! Odpowiedz Link
hela6 Re: o zmywarkach 19.10.11, 13:58 Polecam. Moja ma kilka lat i nie wiem co teraz jest na rynku ale zmywarka nie musi mieć wielu programów bo podobno zwykle korzystamy z kilku. Ja korzystam z jednego a mam 9. Odpowiedz Link
budzik11 Re: o zmywarkach 19.10.11, 14:22 Po latach używania - nie oddałabym zmywarki za nic (a kiedyś myślałam, że to fanaberia dla leniwych ). co do firmy - jak to ze wszystkim - każdy ma swoich ulubionych producentów, jednym sprawdza się to, innym, co innego. Ja mam zmywarkę Ariston (ta sama od 7 lat) i jestem zadowolona, raz miała jedną małą usterkę (niby nic, jakiś plasticzek od zamknięcia, ale na ten głupi plasticzek czekałam prawie miesiąc, bo musiał przyjechać z Włoch a zmywarki nie dało się w tym czasie używać). Jedyne co, to zmieniłabym z 45 na 60cm szerokości. Odpowiedz Link
pamana Re: o zmywarkach 19.10.11, 14:59 Nie ma sie nad czym zastanawiać-kupuj. Jaka ? byle jaka i tak używa się góra 2 programów ,lubie gdy zmywarka informuje o zakończeniu mycia w sposób świetlny ,czyli gaśnie jakas tam lampka. Miałam informację o zakonczeniu mycia poprzez wydawanie dżwięku ale nie podobało mi się to bo od razu po zmyciu wydawała 3 piski a potem 3 piski raz na godzinę ,więc nie wiedziałam czy skonczyla juz czy jeszcze nie ,wolę światełko. p. Odpowiedz Link
irenazu Re: o zmywarkach 19.10.11, 15:20 Mam BOSCHA 45 wolno stojącego. Używam 2 programów do mycia- szybki, ok 30 min. i 2 godz. 40min. oraz programu spłukiwania. Ale zresztą marka jest mniej ważna, jak poprzedniczki pisały, każdy coś tam woli. Jedno jest pewne, ten zakup był jedną z trafniejszych decyzji. Gorąco polecam. Odpowiedz Link
marzeka1 Re: o zmywarkach 19.10.11, 16:02 "Mam BOSCHA 45 wolno stojącego. Używam 2 programów do mycia- szybki, ok 30 min. i 2 godz. 40min. oraz programu spłukiwania. Ale zresztą marka jest mniej ważna, jak poprzedniczki pisały, każdy coś tam woli. Jedno jest pewne, ten zakup był jedną z trafniejszych decyzji. Gorąco polecam." - w sumie napisałaś to, co chciałam, ba- mamy nawet ten sam typ zmywarki. Odpowiedz Link
alex_k Re: o zmywarkach 19.10.11, 17:53 Zgadzam się, że Bosch jest bardzo dobry U mnie juz drugi działa bezawaryjnie), ale nie zgadzam się, że wszystko jedno jaka marka. Moja mama kupiła Indesit. Od początku wszystko było z nią nie tak. Po paru miesiacach pękł uchwyt służący do otwierania (nikt z nim nic szczegolnego nie robił, oprócz tego, ze otwierał zmywarkę). Rekalamacja nie została uwzględniona. Później rozlazły się uszczelki w miejscach mocowania tych ramion, z których tryska woda, w efekcie woda wydobywała się z nich pod zbyt niskim ciśnieniem, więc nie domywała naczyń. W zasadzie nie przypominam sobie, żeby ta zmywarka kiedykolwiek domyła 100% włożonych do niej naczyń, mimo używania dobrych środków do mycia. Aha, bardzo szybko rozpadł się też koszyk na sztućce, poza tym miał tak duże oczka, że sztućce przez nie wiecznie przełaziły i blokowały obracanie się "wiatraków". Po 4 latach nerwów w/w Indesit wylądował na śmietniku. Co do parametrów np Boscha - 3 programy wystarczą (auto, do garów, krótki), dobrze jednak jeśli zmywarka ma funkcję eko skracajacą każdy z tych programów. Korzystam też z możliwosci opóźnionego startu. Jeśli masz miejsce, zdecydowanie lepsza 60-tka. Właśnie przesiadłam się na taką z 45-ki i naprawdę odczuwam różnicę. Odpowiedz Link
marionaud_1 Re: o zmywarkach 19.10.11, 18:18 Nie wyobrazam sobie (już) zycia kuchennego bez zmywarki. Absolutnie kupuj. Jeśli mozesz trochę droższą, to zainwestuj w dobra firmę (Bosch/Siemens), bo daje ci lepszą gwarancję trwałości, zaś programy ma każda niemal takie same. Odpowiedz Link
lirio Re: o zmywarkach 19.10.11, 18:42 Kupowałam miesiąc temu. Czytałam wątki na forum. W grę wchodzi Bosch lub Siemens (to dokładnie to samo). Kupiłam i pomiędzy moją starą Elektrolux a Boschem jest przepaść jakościowa. Elektrolux bebłał a nie zmywał. Bosch jest rewelacyjny Odpowiedz Link
mel.la Re: o zmywarkach 19.10.11, 19:15 Nieprawda ze marka jest niewazna. Mialam Boscha i bylam zadowolona. Teraz mam AEG Electrolux i malo mnie szlag nie trafi, naczynia sa niedomyte, zwlaszcza garnki, sztucce, chochle, cedzaki, noze. Jak bedziesz kupowac to zobacz na jakiej temperaturze chodzi krotki program, bo jesli na 40 stopniach to do d... bo to takie mycie jak zadne, jesli na 65 lub 70 stopniach to ok. Inna wazna rzecza przynajmniej dla mnie jest funkcja polowy zaladunku. Czasem jest niepelna a trzeba wlaczyc bo szkoda czekac do nastepnego dnia i wtedy szkoda i pradu i wody, Odpowiedz Link
danuu Re: o zmywarkach 19.10.11, 19:26 Jupi! Ale się cieszę, bo właśnie wczoraj odebrałam swoją zmywarkę Siemens i już się nie mogę doczekać, aż zacznę jej używać )) Odpowiedz Link
jagoda85 Re: o zmywarkach 19.10.11, 19:31 Mam boscha 45 cm. Polecam tą markę, jeśli masz miejsce to bierz 60-tkę. Ja mam mało miejsca w kuchni, to nie miałam takiej możliwości. Używam wszystkich programów. Mam możliwość mycia blach do pieczenia, bardzo przydatna funkcja. Ponadto super jest program auto, czas mycia dostosowuje do zabrudzenia naczyń. Dla mnie ważna jest też funkcja opóźnionego startu, szczególnie przy 2-taryfowym liczniku prądu. Odpowiedz Link
ka_thy Re: o zmywarkach 19.10.11, 19:42 Bosch ma bardzo dobrze rozplanowane wnętrze, ten cały układ przegródek, że można do niego wstawić naprawdę dużo naczyń. Miałam porównanie z inną zmywarką, gdzie do podobnej 45-tki wchodziło dużo mniej. Odpowiedz Link
slim.fast Re: o zmywarkach 19.10.11, 20:42 Kupuj koniecznie Raczej nie włoskie firmy typu Indesit czy Ariston, bo gdzie nie pytam to wszyscy na nie narzekają, sama mam Aristona, po 6 latach zdechł całkowicie. Teściowa moja ma tyle samo lat Bosha, najprostszy model z 4 programami i działa wciąż idealnie, a przede wszystkim pięknie domywa! Odpowiedz Link
verenne Re: o zmywarkach 19.10.11, 22:20 Jak szukałam zmywarki, to sporo szukałam informacji na różnych forach i wniosek mam jeden: lepszy najprostszy i najtańszy Bosch lub Siemens niż droższe i bardziej skomplikowane cokolwiek innego. Kupiłam Boscha - właśnie taki tańszy i prosty model i jestem bardzo zadowolona. Domywa na najkrótszym programie i najtańszej chemii z Lidla. Inne marki zmywarek mają z tym problem, z tego, co rozmawiam ze znajomymi. Odpowiedz Link
ivaz Re: o zmywarkach 19.10.11, 22:28 dziewczyno w ogóle się nie zastanawiaj, zmywarka to najcudowniejsze urządznie w kuchni, ja mam Boscha 60 REWELACJA!!! Odpowiedz Link
mikams75 Re: o zmywarkach 20.10.11, 08:06 Kupuj koniecznie, ja sobie nie wyobrazam zycia bez zmywarki! Odpowiedz Link
misie.zelki Re: o zmywarkach 21.10.11, 15:23 ja tylko czekam na przypływ gotówki i dobry pomysł na rearanżację mojej małej kuchni nie mam, ale koniecznie chcę mieć jak na razie posiadam tylko "system zmywarkowy w zlewie" - zbieram cały dzień lub 2, zmywanie zajmuje mi przynajmniej 20 minut Odpowiedz Link
tomelanka Re: o zmywarkach 20.10.11, 10:27 oczywiscie ze brac, ja mam boscha, jestem bardzo zadowolona, choc dla odmiany wlasnie gdzies z weza mi cieknie wiec pewnie czeka mnie klilka tygodni mycia recznie w lazience i jestem z tego powodu "zalamana" szybko sie przyzwyczaisz, choc moze teraz wydaje Ci sie, ze lubisz mycie naczyn Odpowiedz Link
autumna Re: o zmywarkach 20.10.11, 10:38 Brać. Mam Boscha 60 cm, 4 programy, opcja pół wsadu, opóźniony start. Odpowiedz Link
rgmaria tylko nie elektrolux 20.10.11, 10:50 mam i jestem niezadowolona, na szybkich programach nie domywa. Odpowiedz Link
hela6 Re: tylko nie elektrolux 20.10.11, 11:17 To widać charakter zabrudzenia wymaga dłuższego programu. Odpowiedz Link
opium74 Re: tylko nie elektrolux 20.10.11, 15:29 Ja moją zmywarkę kocham...mąż twierdzi że bardziej niż jego KUPUJ koniecznie Odpowiedz Link
wuwuem Re: o zmywarkach 20.10.11, 20:30 Kupuj! Ja się długo przed nią broniłam, że nie potrzebuję, że pewnie naczynia będą źle umyte... a teraz nie wyobrażam sobie życia bez niej. Ja mam beko, nie była droga, a działa super już ponad 4 lata. Odpowiedz Link
szarsz Re: o zmywarkach 20.10.11, 20:58 Mój bosch bezawaryjnie działa już dziewięć lat. Kilka miesięcy temu przeżył przeprowadzkę. Myje rewelacyjnie na tabletkach z lidla (8 zł/ 30 sztuk, starcza na miesiąc). Zużywa mało prądu, mało wody. Jak mi się chce ją dopucować, to wygląda jak nowa, w środku i na zewnątrz. Jeśli kiedyś, tfutfu, padnie, to też kupię boscha. Odpowiedz Link
muminek1506 Re: o zmywarkach 21.10.11, 13:31 Najlepsza rzecz w kuchni. Mam Boscha 60 - jest super, wszystko domywa nawet na krótkim programie. Odpowiedz Link