Dodaj do ulubionych

Muszę kupić torebkę / torbę

09.11.11, 18:04
1,5 godzinny dojazd do pracy i mała torebka + kartonowa torebeczka to za dużo. Muszę jednak kupić „torbiszcze”. Czyli torbę na parasolkę, małą butelkę wody, jakieś jedzenie i oczywiście wszystko co w damskiej torbie być musi.
Nigdy takiej nie miałam więc nie wiem czego szukam, co jest wygodne i praktyczne i co się nosi obecnie. W sklepach mnóstwo, na ulicy jeszcze więcej. Na razie wymyśliłam skórę ekologiczną. Prawdziwa jest ciężka, droga i żal będzie wyrzucić jak się nie sprawdzi.
Napiszcie jakie macie i jak się sprawdzają: suwak czy klapa, dużo wewnętrznych kieszeni czy mniej, co się sprawdziło a co było porażką i CO JEST NA CZASIE. Może jakieś fotki lub linki.
Od razu dziękuję.
Obserwuj wątek
    • notting_hill Re: Muszę kupić torebkę / torbę 09.11.11, 19:04
      Mnie się aktualnie najlepiej sprawdza torba z grubego płótna ze skórzanymi wykończeniami, bo jest lekka i pasuje do wielu strojów, a przy tym da się do niej włożyć nawet jakiś zapasowy ciuch, duży notes, butelkę wody, oprócz oczywiście innych rzeczy, które zwykle znajdują się w torebce. Z doświadczenia wiem, że duża torba nie może mieć jakiegoś skomplikowanego zamknięcia, nie lubię też jakiś klap zapinanych na zamek, bo z tym się zawsze szarpię. Nie lubię też zbyt wielu przegródek, bo wbrew logice to wcale nie jest takie wygodne.

Stosuję za to osobne, lekkie kosmetyczki: w jednej mam dokumenty, pilnik, mały scyzoryk, długopis, karty rabatowe do różnych sklepów, mały przybornik do szycia, tabletki przeciwbólowe i jeden tampon, a w drugiej podręczne kosmetyki i lusterko. Jest to coś co mogę jednym ruchem przełożyć, jak zmieniam torebkę i mam zawsze przy sobie bez szukania i pamiętania.
    • ja.dorcia Re: Muszę kupić torebkę / torbę 09.11.11, 19:30
      Ile gustów, tyle będziesz miała rad smile

Moj, póki co niezastąpiony ideał pod względem funkcjonalności, to Cortina de lux z kolekcji GG&L (w necie znajdziesz), ale... ani tania, ani łatwo dostępna w Polsce, ani nie mieści A4 sad
      Pozatym, duzo fajnych, funkcjonalnych kieszonek (dla mnie to element obowiązkowy) i naprawdę wytrzymała (mam już ją 3 lata, z niewielkimi przerwami na lato).

Poza wymienionymi rzeczami, zastanów się, co jeszcze w torebce nosisz. W małej zawsze łatwo znaleść klucze, telefon czy np kartę do pracy. W dużej, bez kieszonek to już wyzwanie zwłaszcza, jak ląduje na samym dnie.
    • magdalaena1977 Re: Muszę kupić torebkę / torbę 09.11.11, 19:46
      IMHO najlepsza jest torba z dwojgiem uszu przyczepionych do górnej krawędzi torebki. Uszy na tyle długie, żeby torbę nosić na ramię, a nie do ręki.
      Bez klapy, bo klapa ciągle zostaje odgięta.
      Miękka, żeby nie zajmowała za dużo miejsca.

Najpraktyczniejsza jest brązowo - czarna, bo pasuje do wszystkiego, a podobno to zestawienie jest modne w tym roku.

Ja zdecydowanie nie lubię torebek z plastiku (nazywanego niekiedy skórą ekologiczną), bo strasznie szybko się niszczą i brudzą - zwykle nie wytrzymywały u mnie pełnego sezonu.
      A skóra jest trwała i stosunkowo mało się niszczy.
      Skórzana torba nie musi być bardzo droga, jeśli nie zależy Ci na logo projektanta. Wtedy wystarczy jakieś 200 max 300 zł.

Na allegro wyskoczyło mi coś takiego:
      allegro.pl/elegancka-torebka-a4-skorzana-na-prezent-i1899952875.html
      allegro.pl/hit-roku-italia-100-cieleca-skora-5kol-gratis-i1900201232.html
      • magdalaena1977 Re: Muszę kupić torebkę / torbę 09.11.11, 19:47
        I jeszcze - zapinana na suwak, żeby nic się z niej nie wysypywało.
    • costasa Re: Muszę kupić torebkę / torbę 09.11.11, 19:52
      Ja zawsze staram się mieć torbę dobrze zamykaną, z zamkiem, z wewnętrzną mniejszą kieszenią(np na dokumenty) i wewnętrzną kieszenioprzegródkę przez środek torebki, też zamykaną, do tej kieszeni zmieści się np portfel i wiem że nikt go nie ukradnie stamtąd, do tego taka podziałka w większych torebkach robi trochę porządku w środku, z jednej strony wrzucasz kosmetyczkę z drugiej książkę,materiały...
      Fajnym rozwiązaniem jest w środku zawieszka z taśmą na klucze, których nie trzeba szukać po omacku tylko wyciągasz wg taśmy.
      Teraz już standardowo prawie są w środku kieszonki na komórkę.
      W zewnętrznych kieszeniach na klapkę to najwyżej chusteczki można nosić, ja bym się bała złodziei by coś w nich ważnego trzymać.
      Pomyśl ile potrzebujesz mieć miejsca i.... nie kupuj za dużej smile
      Ja chciałam koniecznie mieć torebkę gdzie się zmieści bez problemów A4, bo czasem z pracy coś przynoszę. I mam, ładną, porządną skórzaną torebkę, do której upchnę całą stertę A4, .. ale tę jej właściwość wykorzystuję rzadko , za to codziennie mnie wkurza że torebka jest ciężka sama w sobie a jak jeszcze coś do niej wrzucę to tym bardzej, że jest za duża i "nie leży przy ciele" więc często mając ją na ramieniu w tramwaju trącam ludzi lub jestem trącana.. Uf, mogła być ciut mniejsza lub w formacie A4 w pionie a nie w poziomie.. A co do stylu/mody/bycia na czasie.... ja kupuję to co mnie się podoba, reszta mnie nie interesujesmile
    • laminja Re: Muszę kupić torebkę / torbę 09.11.11, 21:36
      ja kupuję torby tu: pojedyńcze modele, idealnie dostosowane do moich potrzeb, większość ma też długi pasek, więc w razie dłuższego spaceru można wygodnie przewiesić przez ramię. Są pięknie wykończone i trwłe.

www.nowinska.com.pl
      lub www.facebook.com/?ref=logo#!/nowinska.handbags
      • dzambii Re: Muszę kupić torebkę / torbę 09.11.11, 22:22
        Tu: czyli gdzie?
        Dziewczyny - dziękuję. Zaczyna mi się tworzyć pewien obraz "torbiszcza". Trochę zmartwiła mnie informacja, że eko skóra to strraszne badziewie. Ale torbiszcze" też kupuję na próbę, więc będzie 2 w jednym.
        • laminja Re: Muszę kupić torebkę / torbę 09.11.11, 23:12
          tu czyli w miejscu wskazanym na końcu czyli na www.nowinska.com.pl
          • mitta Re: Muszę kupić torebkę / torbę 10.11.11, 00:32
            Dla mnie priorytetem jest, by była na ramię. Możesz przemyśleć dwie opcje. Albo solidna, droga, skórzana, o klasycznym fasonie na lata, będzie uniwersalna i pasuje do wszystkiego. Albo modna, tania, pod konkretny ciuch, którą bez żalu wymienisz na nową w następnym sezonie.
            • ka_thy Re: Muszę kupić torebkę / torbę 10.11.11, 08:30
              Ja jestem zadowolona z jakości toreb David Jones. Kupiłam kiedyś inną - ot spodobał mi się jej kolor, po pół roku musiałam wyrzucić. A wyglądała całkiem ok. A David Jones się nosi i nosi. wink
              • anula36 Re: Muszę kupić torebkę / torbę 10.11.11, 11:30
                Z tej firmy mialam 3 b. solidne i jedna beznadziejna, z tkaniny na ktorej porobily sie zacieki, generalnie jestem zadowolona i sobie chwale.
    • dzambii Re: Muszę kupić torebkę / torbę 10.11.11, 13:49
      Wymyśliłam skórę ekologiczną, bo prawdopodobnie kupię nie tę wielkość lub funkcjonalność. Zakładam, że się wścieknę i wywalę, to szkoda tracić pieniądze.
      Wyszukałam takie, co myślicie o ich wielkości i podziale wewnętrznym? A4 nie noszę, za to różne klucze i przepustki. Na podróż przyda się książka.

moda.allegro.pl/hit-super-torebka-kuferek-bransoletka-i1901822882.html
      moda.allegro.pl/wloska-torebka-zamsz-3-kol-zima-multikolor-i1908853926.html
      moda.allegro.pl/massini-rossa-torba-torebka-6-kol-zamsz-multicolor-i1923901523.html
      moda.allegro.pl/torebki-wloskie-markowy-worek-a4-listonoszka-i1924996896.html
      moda.allegro.pl/torebki-wloskie-elegancka-z-cwiekami-6kolorow-i1926458599.html
      • ja.dorcia Re: Muszę kupić torebkę / torbę 10.11.11, 16:45
        funkcjonalnie z zewnątrz, to wg mnie, najwygodniejszy byłby fason z 3 linku... ale, ja nie lubię, jak wewnąrz jest przegródka - zawsze znajdzie się coś, co przez tą przegródkę nie będzie się mieściło w torbie smile dlatego, preferuję jednokomorowe smile
        a ostatnio kupiłam sobie taką:
        allegro.pl/torebka-skorzana-100-nowe-kolory-11-kolorow-i1866749438.html
    • feniks_z_popiolu Re: Muszę kupić torebkę / torbę 10.11.11, 15:41
      Jasna podszewka to jeden z moich priorytetów w wyborze torebki bo w ciemnym wnętrzu wszystko mi niknie.
    • tia-dalma Re: Muszę kupić torebkę / torbę 11.11.11, 19:33
      Ja kieruję się kilkoma wyznacznikami kupując torbę (nie ma znaczenia czy skórzana czy nie - mam ich tyle, że nie mają się kiedy zniszczyć, bo często je zmieniam wink )
      -musi mieścić przysłowiowe A4
      -mieć jasną tkaninę od środka - łatwiej wszystko w niej znaleźć.
      -jedna, max 2 "komory główne", ale koniecznie jedna mała, najlepiej na zamek.
      -"nóżki" od spodu, żeby torebka się nie niszczyła od spodu.
      -doczepiany pasek do noszenia jak listonoszka

To wszystko oczywiście dotyczy torby do pracy/na co dzień, nie na większe wyjścia smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka