Dodaj do ulubionych

jak wyprać

23.11.11, 19:09
kurtkę z kapturem, który jest obszyty jakimś sztucznym futerkiem z długimi, wyglądającymi na delikatne włoskami? Boję się, że po wyjęciu z pralki z futerka zostaną smętne szczątki, futerka nie można odpiąć, ani odpruć, bo jest wszyte w kaptur, a kaptura nie da się odpiąć i uprać osobno ręcznie sad
Obserwuj wątek
    • zla_wiedzma Re: jak wyprać 23.11.11, 19:16
      Co jest napisane na metce wewnątrz kurtki ? Ja miałam sweterek z futerkiem naturalnym i normalnie go prałam... ale wszystko zależy co masz na metce
      • imilla Re: jak wyprać 23.11.11, 19:27
        Na metce jest tylko znaczek ze składem i informacją, że można prać w pralce w temperaturze 30 stopni, nie wolno chlorować, ani prasować, można czyścić chemicznie. Kurtka jest jasna, trochę przybrudzona i raczej muszę ją potraktować jakimś proszkiem, bo nie wiem czy płyn załatwi sprawę. Boję się tylko, że proszek załatwi mi za to futerko, bo o doborze detergentów ani słówka na metce.
        • hugo43 Re: jak wyprać 23.11.11, 21:00
          ja tam piore kurtki z futrzakiem na kapturze w pralce.mam wrazenie,ze to futro trwalsze od tych kurteksmile
          • imilla Re: jak wyprać 23.11.11, 22:22
            Ja zazwyczaj też, ale przy tej kurtce futerko wygląda na wyjątkowo delikatne, włoski ma prawie jak piórka.
            Zaryzykowałam, wyprałam, jeszcze jest mokre więc trudno powiedzieć jak wyszło. Jeśli wyszło kiepsko - trudno, najwyżej będę się prezentować światu w wersji a la zmokła kurra smile
            • horpyna4 Re: jak wyprać 24.11.11, 09:40
              Zawsze możesz futerko rozczesać po wyschnięciu, a nawet jak będzie jeszcze trochę wilgotne.
        • aqua-27 Re: jak wyprać 24.11.11, 08:01
          Ja chyba poszłabym po linii najmniejszego oporu i oddała kurtkę do pralni smile
          Zrobią szybko i fachowo.
          • imilla Re: jak wyprać 24.11.11, 16:01
            Kurtka wyszła z pralki bez szwanku, podsuszyłam wilgotne futerko suszarką, chłodnym strumieniem powietrza, bo trochę oklapnięte było.
            Pralni wolałam uniknąć, bo po pierwsze trochę dłużej by mi to wszystko zajęło, a po drugie jest jasna zanosi się na to, że będzie wymagała częstego czyszczenia - uroki podróżowania komunikacją miejską w moim mieście smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka