Dodaj do ulubionych

Trzęsąca się pralka - help!

15.12.11, 15:29
Mam problem z właścicielem mieszkania, które wynajmuję. A raczej on ma problem z moją pralką. Zanim się wprowadziłam wyremontował pomieszczenie gospodarcze, które jest pralnio-suszarnią. Wszystko wg jego pomysłu i pożal się Boże "projektu". Mieszkam na 1 piętrze, a właściciel mieszka na parterze.

Podłoga w tym pomieszczeniu jest niestabilna - nawet podczas zwykłego chodzenia czuć małe wibracje. W żadnym innym pomieszczeniu w domu tak nie jest. Nie wiem co jest tam pod wykładziną, ale nie wygląda to dobrze...

Problem jest gdy pralka wiruje. On do mnie przybiega, że mu się talerze i szklanki w szafkach trzęsą. Najpierw kazał mi zareklamować NOWĄ pralkę (!!). Ale wybiłam mu to z głowy, powiedziałam, że to wina podłogi. Przyprowadził więc speca, który na jego nieszczęście potwierdził moją wersję. Kazał wybetonować podłogę. Ale ten ma co i rusz nowe pomysły na "naprawę".

Nie będę opisywać jego stu podejść do tematu, ale aktualnie zbudował wieżę, która składa się z gąbki (!!!), jakichś 4 kafelek, 4 plastikowych nóżek (zwanych "wibracje stop") i 4 gumowych nóżek. Tylko patrzeć kiedy ta wieża runie... Jego talerze obchodzą mnie jak zeszłoroczny śnieg, skoro on nie chce tego zrobić jak należy. Praw fizyki się nie oszuka, pralka podczas wirowania ma tak dużą siłę odśrodkową, że MUSI stać na stabilnym podłożu. A nie na gąbce, która wspomaga i wzmacnia te wibracje.

Martwi mnie tylko 1 rzecz: czy te wstrząsy nie popsują mi pralki? Pomóżcie mi w tej kwestii, bo sama nie wiem. Pralka aktualnie trzęsie się bardziej niż kiedy stała na samej podłodze (co jest zrozumiałe). Poniżej wklejam zdjęcie jak wygląda najnowsza konstrukcja... uncertain Żenada...
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/ij/ag/svwo/U7ySIBk45bbQ0U5PzX.jpg
Obserwuj wątek
    • sadosia75 Re: Trzęsąca się pralka - help! 15.12.11, 15:38
      Ręce mi opadły... Powiedz mu, że naprawisz sama tą podłogę a on ci odliczy koszty naprawy od rachunku wynajmu itp.
      Jeśli nie to niech ci podpisze papier, że jeśli pralka się zniszczy bo on nie chce podłogi naprawić to zwróci ci kasę.
      • baba-baba Re: Trzęsąca się pralka - help! 15.12.11, 16:30
        Ja raczej bym się bała,że wpadnę z tą podłogą piętro niżej niż o pralkę.
        Tak,pralka może się zepsuc ale nie od razu.
    • dwapsyikot Re: Trzęsąca się pralka - help! 15.12.11, 16:38
      zdjęłaś sruby zabezpieczające z tyłu pralki?ja kiedys zapomniałam......Moim zdaniem, jeśli pralka stoi stabilnie i jest wypoziomowana, to podłoże nie ma znaczenia.
      • toya666 Re: Trzęsąca się pralka - help! 15.12.11, 16:41
        Śruby są zdjęte. Problem jest w tym, że pralka nie stoi stabilnie, bo jak ma być stabilna na gąbce?
    • ginalina Re: Trzęsąca się pralka - help! 15.12.11, 23:36
      Używałaś kiedyś pralki w innym pomieszczeniu? Jeśli nie, to sprawdź ją na pusto, czy dalej trzęsie, a jeśli tak, to może uda Ci się przestawić ją do innego pomieszczenia, wypoziomować i wypróbować tam, tez na pusto. Gdy będzie OK, to wina podłogi, masz wtedy dowód dla niego, a gdy bez zmian, to przynajmniej masz powód do reklamacji pralki.
      • toya666 Re: Trzęsąca się pralka - help! 16.12.11, 08:24
        Pralka jest nowa i od razu po zakupie została wstawiona do tego pomieszczenia. Dzięki za radę.
    • jerrykot1 Re: Trzęsąca się pralka - help! 16.12.11, 09:17
      Przestaw do innego pomieszczenia - skoro podłoga jest niestabilna, lepiej, żeby nie było tam żadnych wibracji, bo może dojść do nieszczęscia, jak podłoże i pralka wpadną w rezonans.
      Kiepski pomysł z tym betonowaniem podłogi, skoro strop niestabilny....
      Trzeba by raczej zapytać jakiegos budowlańca z prawdziwego zdarzenia o radę...
      Głupi ten właściciel, sam sobie kłopot na głowę (dosłownie) bierze sad
      • toya666 Re: Trzęsąca się pralka - help! 16.12.11, 12:32
        jerrykot1 napisała:
        > Przestaw do innego pomieszczenia

Nie mogę, bo tylko w tym pomieszczeniu jest dopływ i odpływ do pralki. No właściciel mi też zaproponował, że mogę u nich robić pranie. Nie wiem czy żartował, ale bardzo mnie rozbawił big_grin
        • 111ela Re: Trzęsąca się pralka - help! 16.12.11, 17:17
          Mocno prawdopodobne, że przy złym ułożeniu się prania, podczas wirowania pralka szarpnie i zwyczajnie się przewróci na tej "konstrukcji".
    • mel.la Re: Trzęsąca się pralka - help! 16.12.11, 17:32
      toya666 napisała:

Martwi mnie tylko 1 rzecz: czy te wstrząsy nie popsują mi pralki?

Oczywiscie ze pralka szybciej sie popsuje. Moze Ci to pomoze:
      www.jtz.pl/jak-wypoziomowac-pralke
    • jag_2002 Re: Trzęsąca się pralka - help! 16.12.11, 23:14
      sprobuj wymienic te gabke na gume taka, jak do podeszw butów, bedzie bardziej stabilnie
      to rada pana z serwisu, jak mi nowa, wypoziomowana pralka "tanczyla" po lastrikowej posadzce w lazience
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka