Dodaj do ulubionych

Formy silikonowe do pieczenia

19.01.12, 15:10
Widziałam ostatnio z Tupperware keksówkę, wszystko świetnie tylko nie cena 119zł... Mam tradycyjne blachy, ale chciałabym kupić taką keksówkę i formę na muffinki i babeczki, tylko nie wiem na co zwrócić uwagę.
Czy każdej takiej formy nie smaruje się tłuszczem, czy po kilku użyciach nie odkształca się?
Może macie jakieś sprawdzone, najwygodniej jest mi kupić w necie, może polecicie jakieś strony? Z góry dzięki
PS mam piekarnik elektryczny jeśli to ma jakieś znaczenie.
Obserwuj wątek
    • ann1610 Re: Formy silikonowe do pieczenia 19.01.12, 15:45
      Mam kilka różnych form silikonowych i moje doświadczenia z nimi, to
      Keksówka i foremka na babeczki, trochę się przewracają, zwłaszcza jeśli pieczesz na kratce, jeśli na blaszcze, to ok, ale warto kupić sobie takie z 'stelażem' metalowym, wtedy się bardzo dobrze trzyma! Na muffinki, oprócz zwykłej formy mam też osobne foremki, czasem wyjdzie mi więcej ciasta i łatwiej mi włożyć dodatkową foremkę niż piec od nowa.
      Ładne i całkiem niedrogie sa w Duce, poza tym w różnych sklepach internetowych
      dukapolska.com/katalog-produktow,produkt,bake-it-silikonowa-forma-do-muffinow
      dukapolska.com/katalog-produktow,produkt,bake-it-foremki-silikonowe
      • brattby Re: Formy silikonowe do pieczenia 19.01.12, 16:59
        Podpisuję się pod wszystkim. Formy różne mam z Duki, także taką z sześcioma wgłębieniami na muffiny. Oprócz tego kupiłam kiedyś w Jysku takie pojedyncze na muffinki, we wściekłych kolorach. Kosztowały chyba 4,95 w promocji za 8 albo 10 sztuk. Niczego im nie brakuje, może jeśli chcesz spróbować, czy odpowiadają Ci silikonowe foremki i masz w pobliżu Jyska, to warto spróbować? Inwestycja niewielka.
    • mamalgosia Re: Formy silikonowe do pieczenia 19.01.12, 17:02
      Nie odkształca się, niczym nie trzeba smarować.Ja nie widze wad tych form - oprócz ceny
    • budzik11 Re: Formy silikonowe do pieczenia 19.01.12, 17:13
      Ta cena w Tupperware chyba mocno zawyżona, spokojnie można kupić za 20-30zł. Ja mam na razie tylko formę do muffinek (w zasadzie to jedną dużą "wspólną" i 12 pojedynczych) i nic się z nimi nie dzieje, nie odkształcają się itp. Lekko tylko zbrązowiały, ale najbardziej niebieskie, czerwonym nic nie jest.
      • kafeterianka Re: Formy silikonowe do pieczenia 20.01.12, 16:14
        budzik11 napisała:

> Ta cena w Tupperware chyba mocno zawyżona, spokojnie można kupić za 20-30zł.

Taj jest! Moje kupione ponad 10 lat temu, w niemieckim ALDI, 3 sztuki w secie, trzymaja sie do dzisiaj, a kosztowaly ulamek tego, co wola Tupperware.
    • at.at Re: Formy silikonowe do pieczenia 19.01.12, 17:38
      A ja jestem niezadowolona z silikonów. Mam keksówkę, która pod wpływem płynnego ciasta rozchodzi się trochę na boki, co wpływa na kształt ciasta. Jest niższe, bardziej pękate.

Forma na tartę wymaga nie lada ekwilibrystyki, wsadzenie jej do pieca z półpłynnym nadzieniem, tak by nic nie wylać i nie połamać podpieczonego ciasta nie jest łatwe.

Mam też pojedyncze foremki na muffiny i te sprawują się najlepiej, chociaż trzeba pamiętać, żeby nie stawiać ich na kratce, tylko na blaszce.
      • dolmadakia Re: Formy silikonowe do pieczenia 19.01.12, 18:50

> Forma na tartę wymaga nie lada ekwilibrystyki, wsadzenie jej do pieca z półpłyn
        > nym nadzieniem, tak by nic nie wylać i nie połamać podpieczonego ciasta nie jes
        > t łatwe.
        >
        > Ależ to nic trudnego-wystarczy wyjąć blachę,na niej postawić foremkę i wlać ciasto.Potem blachę do piekarnika i już. Jeśli chodzi o tartę to duuuuzo trudniejsze jest wyjęcie tego ciasta niż włożenie.Ale do tego nie uzywam silikonowych foremek.Mam takie z Lidla-były tanie i są ok. Dziś widziałam keksówkę na wyprzedaży w Yusku-10 zł.
      • pomocnicykuchenni.pl Re: Formy silikonowe do pieczenia 20.01.12, 12:13
        Dlatego należy kupować formy z tzw. obręczami zabezpieczającymi wypływanie ciasta na boki.
        W keksówce z obręczą ( przykład jak taka obręcz wchodzi w formę www.pomocnicykuchenni.pl/formy-silikonowe,forma-silikonowa-do-pasztetu--keksu,35,010721210,1785.html ) chleb nie wypływa na boki.

Tak samo w tarcie. Pierścień zapobiega wylewaniu płynnego ciasta poza. Ale jak wspomniała przedmówczyni i tak - duże powierzchnie należy wylewać już na formę położoną na blachę z piekarnika.
    • edw-ina Re: Formy silikonowe do pieczenia 19.01.12, 18:17
      Już kiedyś o tym tutaj pisałam - moja koleżanka z zamiłowania cukiernik, kazała mi wybrać foremki z silikonu platinum i z obręczami usztywniającymi. Takie formy produkuje choćby włoski Silikomart. A ja kupuję w kocham-jesc.pl od dłuższego czasu i nie mam ze sklepem problemów. Mam taką keksówkę: kocham-jesc.pl/p788,forma+silikonowa+do+keksu+-+30+cm i kilka różnych foremek na babeczki w przeróżnych kształtach, ostatnio dokupiłam te, bo chciałam przygotować goszczącym u nas dzieciom coś fajnego: kocham-jesc.pl/p1189,lalka+i+konik+-+cztery+babeczki

Foremki można przechowywać zwinięte - nie odkształcają się. Można je też myć w zmywarce. A natłuścić trzeba przed pierwszym użyciem i później raz na jakiś czas.

pozdrawiam!
      • marzeka1 Re: Formy silikonowe do pieczenia 19.01.12, 18:51
        Mam we wściekłych kolorach, kupiłam w Rossmanie po 2 komplety, czyli mam łącznie 24 formy do muffinek- są świetne; kosztowało ok. 14 zł.
      • b-b1 Re: Formy silikonowe do pieczenia 21.01.12, 09:51
        edw-ina napisała:

> Już kiedyś o tym tutaj pisałam - moja koleżanka z zamiłowania cukiernik, kazała mi wybrać foremki z silikonu platinum i z obręczami usztywniającymi. Takie formy produkuje choćby włoski Silikomart. A ja kupuję w kocham-jesc.pl od dłuższego czasu i nie mam ze sklepem problemów. Mam taką keksówkę: kocham-jesc.pl/p788,forma+silikonowa+do+keksu+-+30+cm i kilka różnych foremek na babeczki w przeróżnych kształtach, ostatnio dokupiłam te, bo chciałam przygotować goszczącym u nas dzieciom coś fajnego: kocham-jesc.pl/p1189,lalka+i+konik+-+cztery+babeczki
        >
        > Foremki można przechowywać zwinięte - nie odkształcają się. Można je też myć w
        > zmywarce. A natłuścić trzeba przed pierwszym użyciem i później raz na jakiś cza
        > s.
        >
        > pozdrawiam!

A mogłabyś podać przepis na najprostsze ciasto do tych dzieciowych foremek?
        Bo czasami sa foremki różyczki, czy inne muszelki-chciałabym kupić ze względu na kształt, a nie mam pojecia co do tego można by wlać, aby nie wyrosło za bardzo ponad foremkę , czyli żeby nie musiało po wyjęciu stać do góry nogamibig_grin.
        • pomocnicykuchenni.pl Re: Formy silikonowe do pieczenia 21.01.12, 16:50
          Witam,
          formy o skomplikowanych kształtach np. takie jak wspomniałaś Tekst linka najlepiej wykorzystywać do ciast typu biszkoptowych czy piaskowych. Wlewamy tak ok. 2/3 do foremki i niestety czasami i tak trzeba nadmiar odciąć smile.

Przykład z Kotelt.tv na mini babeczki biszkoptowe - pieczone w formie silikonowej Tekst linka Ciasto można także wykorzystać w bardziej skomplikowanych kształtach.

Wspomniałaś formę z różyczkami np. taka Tekst linka
          i tutaj wypróbowany przepis od Pani Doroty z blogu Moje Wypieki na cytrynowe babeczki. Tekst linka
          Ciasto wlewamy prawie całe do foremek - nie wyrasta dużo.

Nie wiem dlaczego wszyscy upierają się przy słodkich deserach. Formy silikonowe są także doskonałe dań na ciepło ale np. z mięsa mielonego, z warzyw. Tutaj przykład potrawy bez tłuszczu na babeczki z mięsa Tekst linka

Jeśli ktoś jest posiadaczem formy polecam wypróbować je do deserów na zimno lub np. w fajnym kształcie zrobić nóżki na zimno smile na kolacje super bajer. Przykład deseru na zimno Tekst linka

I na życzenie sprawdzony przepis na czekoladki w formie muszelek. cukierniczekreacje.blox.pl/2009/06/Moje-pierwsze-czekoladki.html
          Ja testowałam w tej formie Tekst linka

Pozdrawiam
          Sylwia
        • edw-ina Re: Formy silikonowe do pieczenia 21.01.12, 17:47
          Hej! Wiesz, ja jestem leniem i robię proste rzeczy. Ostatnio wlałam do nich takie zwykłe ciasto ucierane, a do każdej babeczki włożyłam po kawałku czekolady. Wyszło całkiem ok smile

Przepis na ciasto:szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, szklanka oleju, 4 jajka, cały cukier waniliowy. To wszystko utrzeć mikserem i wlać do foremek do wysokości połowy foremki. Nie dużo pracy smile

pozdrawiam!!!
    • pomocnicykuchenni.pl Re: Formy silikonowe do pieczenia 20.01.12, 12:07
      Witam Magda,
      odpowiadając na Twoje pytania:
      - cena 119 zł. za keksówkę to zdecydowanie za dużo (tak jak wspomnieli inni cena dobrej keksówki to ok. 30-55 zł. w zależności od średnicy.
      - formę silikonową należy natłuścić przed pierwszym użyciem, później jej się nie smaruje. Nie odkształca się - silikon jest tworzywem elastycznym i nawet jak zwiniesz formę do szuflady - po wyjęciu wróci do pierwotnego kształtu.
      - sprawdzone miejsca - najtańsze są jak koleżanki wspomniały w marketach. Można łatwo sprawdzić czy silikon nie zawiera gumy. Należy potrzeć formę w rękach - jeśli pod wpływem ciepła na ręku czuć gumę - nie należy kupować. Można także formę nakłuć paznokciem - jeśli zostanie biały ślad - także nie kupujemy.
      - Piekarnik nie ma znaczenia dla form. Jedynie w piekarniku gazowym należy umieścić formę wyżej.
    • fruzia80 Re: Formy silikonowe do pieczenia 21.01.12, 00:06
      A ja mam z Lidla keksówkę, formę do muffinek, tortownicę, używam od ponad roku i jestem bardzo zadowolona. A używam tak średnio co tydzień każdej. No i tak w zasadzie polubiłam pieczenie słodkości od czasu posiadania silikonków
    • pitahaya1 Re: Formy silikonowe do pieczenia 21.01.12, 20:51
      Ja mam jedną formę, okrągłą. W sumie forma fajna ale...gdy piekę placek np. z owocami, przy przenoszeniu do piekarnika owoce sobie a placek sobiesad Forma zgina się w każdym możliwym momencie. Przy lanym placku nie ma to znaczenia. Przy delikatnym już tak.
      Poza tym nic się nie odkształca, nic nie smaruje, nie przypala.
      • mamanr1 Re: Formy silikonowe do pieczenia 26.01.12, 13:06
        Posiadam keksówkę firmy Gaurdini i tej samej firmy formę do tarty, obie zakupione na stylowazastawa.pl za jakieś nieduże pieniądze. Natłuściłam je przed pierwszym użyciem, teraz piekę bez tłuszczu. Nie mam żadnego problemu z przypalaniem czy przywieraniem. Jak upiekę keks, mogę od razu wyjąć z formy. A jak wyjmuję tartę to nic mi się nie łamie (wcześniej miałam problem, że brzegi mi się łamały). Formę na muffiny zakupiłam w Pepco za jakieś psie pieniądze, a okazała się bardzo porządna.
    • el_capricho Re: Formy silikonowe do pieczenia 26.01.12, 13:49
      hmm. a ja mam już drugą silikonową keksówkę z Leclerca (nie pamiętam producenta) za trzydzieści parę złotych i wszystko jest super oprócz tego, że jej żywotność jest niestety ograniczona. po którymś tam z kolei użyciu ciasto zaczyna przywierać, a powierzchnia wewnętrzna formy robi się szorstka i matowa.
    • ostatmo Re: Formy silikonowe do pieczenia 24.05.12, 10:38
      ja mam i jestem bardzo zadowolona. Formy faktycznie nie trzeba natluszczac . Ja natluszczam przed pierwszym uzyciem tak na wszelki wypadek. Formy nie odksztalcaja sie. Moje najstarsze : tortownica i male muffinki maja juz ponad rok i nic sie z nimi nie dzieje. Ja kupuje tutaj: www.kitchenform.pl . Maja bardzo dobre ceny smile. Noo i wazne jest ze ciasto sie pieczek mniej czasu. Troche mi zajelo zanim sie przyzwyczailam .. ale naprawde polecam i te kolory smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka