Dodaj do ulubionych

problem z kurzem- POMOCY

11.02.12, 13:41
Witam Wszystkie Panie Domu smile
jestem tu nowa i mam spory problem smile moją zmorą jest kurz w domu sad

kurz w domu ścieram co 2 dni a i tak można napisać na telewizorze lub meblach "brudas" jak na samochodach na parkingu. Nie wiem co mam robić. Przed każdą wizytą gości ścieram kurz od nowa bo można pomyśleć że nikt w domu nie sprzątał od miesięcy sad

Zwykle zaczynam od odkurzania mieszkania, następnie ścieram kurzę wilgotną ściereczką z mikrofibry a na koniec myję podłogi aby całkiem się pozbyć kurzu. Jednak następnego dnia meble wyglądają jakby wysypać na nich mąkę. Nie wiem dlaczego sad
Pamiętam jak byłam nastolatką i sprzątałam swój pokój co sobotę to nigdy nie uzbierało się tyle kurzu co u mnie w mieszkaniu w 1 dzień. Dodam że pies jest ze mną od dzieciństwa więc to nie jego wina.

Nie wiem co robić. Nie mam tyle czasu i mocnych nerwów, aby ścierać całe mieszkanie codziennie. Proszę o radę.

PS. myślałam już o kupnie domowego Oczyszczacza powietrza (około 300-500zł) ale boje się że tylko wyrzucę pieniądze a i tak nie pomoże.

pozdrawiam serdecznie
Prawie Wystarczająco Dobra Pani Domu - Ewelina
Obserwuj wątek
    • annakate Re: problem z kurzem- POMOCY 11.02.12, 14:27
      zmień mieszkaniesmile
      Jak mieszkalam na koncu osiedla z oknami na zieleń, a samochody przejeżdżały tylko mieszkańców to kurze scierałam raz na tydzień, bardziej z przyzwyczajenia niz potrzeby. Jak mieszkam przy ruchliwej ulicy to mam tak jak Ty.
      • eve87 Re: problem z kurzem- POMOCY 11.02.12, 14:32
        przed oknem mam tylko chodnik, a w odległości 100m drogę osiedlową z parkingiem, zmiana mieszkania odpada na min 21 lat smile
    • gazeta_mi_placi Re: problem z kurzem- POMOCY 11.02.12, 14:41
      Używam Pronto Przeciw Kurzowi (w niebieskim opakowaniu), wystarczy jak zetrę raz na 2-3 dni, wcześniej nie ścieram na mokro tylko od razu Pronto i ściera.
      • horpyna4 Re: problem z kurzem- POMOCY 11.02.12, 21:01
        Zgadza się, Pronto Przeciw Kurzowi bardzo pomaga. Prawdopodobnie zawiera jakiś środek antystatyczny, zapobiegający elektryzowaniu się powierzchni mebli. A naelektryzowana powierzchnia przyciąga kurz.

Jeżeli kurzy się przez uchylone okna, bo taki urok najbliższego otoczenia, to warto powiesić gęste firanki i często je prać. Wtedy z pewnością też mniej się wdycha kurzu w mieszkaniu - część zatrzymuje się na firankach.

A meble i inne przedmioty elektryzują się najbardziej wtedy, jak powietrze jest zbyt suche. Warto zadbać o jego nawilżanie, zwłaszcza zimą przy silnych mrozach.
        • eve87 Re: problem z kurzem- POMOCY 13.02.12, 10:09
          rzeczywiście powietrze mamy suche w domu, zakupię nawilżacze na kaloryfery smile dziękuje za radę
      • eve87 Re: problem z kurzem- POMOCY 13.02.12, 11:02
        spróbuje pronto, zawsze myślałam że to przereklamowany środek ale teraz chwytam się wszystkiego smile
    • headvig Re: problem z kurzem- POMOCY 11.02.12, 15:07
      jak nie da rady zmienić mieszkania, to zmień meble na takie, na których nie widać big_grin jak kupowałam swoje, to było to jedno z kilku kryteriów które brałam pod uwagę.
      najbardziej widać na wenge i lakierach. smile nie widać na jasnych i matowych
      • eve87 Re: problem z kurzem- POMOCY 13.02.12, 11:00
        to prawda, sypialnie mam jasną i tam nie widać smile pokój ciemny (co mi do głowy strzeliło?) i kurz jak na dłoni smile
    • niusowo Re: problem z kurzem- POMOCY 11.02.12, 15:32
      moją zmorą też. Mam w maire nowe mieszkanie i ewidentny problem z wentylacją. Nawiewa mi powietrze do mieszkania. Najlepiej widac to na wannie, ktorej nikt nie uzywa. Przecieram ja tylko z kurzu. I po niecałych 2ch dniach znowu moge wycierac.
      Ale w calym mieszkaniu, gdybym miala scierac kurz co 2 dni,to bym nie wyrobilasmile.
      nie mieszkam przy ulicy, bo wtedy to nie wiem,co by bylo. I staram sie nie zbierac durnostojek na meblach, ktorych tez mam minimalna iloscsmile
      • gosza26 Re: problem z kurzem- POMOCY 11.02.12, 16:36
        Masz nasilenie zimą czy cały rok? Czy w pobliżu sa domu jednorodzinne?
        • niusowo Re: problem z kurzem- POMOCY 11.02.12, 17:08
          mam cały rok. w poblizu jest mnóstwo osiedli jak moje. domki też są. A do czego zmierzasz?
    • agusiazabrze Re: problem z kurzem- POMOCY 11.02.12, 16:14
      Mieszkasz na Śląsku? bo ja tak i mam to samo Mieszkam w centrum miasta, wycieram kurze codziennie, odkurzam też codziennie Pozostaje przyzwyczać się lub olać, że jest brudno
      • eve87 Re: problem z kurzem- POMOCY 13.02.12, 10:16
        Mieszkam w Poznaniu i to blisko zieleni smile no cóż, chyba pozostaje mi wprowadzić wycieranie kurzy do codziennych czynności. Całe szczęście, że wypracowałam swój system mebel po mebelku więc idę jak burza smile
    • pispisia Re: problem z kurzem- POMOCY 11.02.12, 16:36
      Nie stresuj sie , bo walka z kurzem jest walka z gory przegrana! Ja tez scieram , scieram i scieram i to jedyna rada, jak sie mieszka w miescie. jak jade na dzialke , to po pol roku nie ma takiego kurzu jak w miescie po 3 dniach - to nasza cena za cywilizacje.
    • misiowazona Re: problem z kurzem- POMOCY 11.02.12, 19:33
      Walka z kurzem jest skazana na niepowodzenie. Zauważył to już mistrz Kałużyński.
      Punkt nasycenia kurzu - to jedna z teorii Z. Kałużyńskiego na temat sprzątania. Uważał On, iż kurz zbiera się tylko do pewnego momentu, później następuje punkt nasycenia kurzem, który objawia się tzw. „kotami”. Czyli nie trzeba codziennie sprzątać wystarczy raz na jakiś czas pozbierać i wyrzucić takie „koty” i już jest czysto.
      • kamelka76 Re: problem z kurzem- POMOCY 11.02.12, 23:09
        I pomijając moją miłość do kotów stwierdzam, że bardzo dużo daje podłoga, a raczej to, co pod nią. Mieszkałam kiedyś w starej kamienicy, z podłogą z desek. Na deskach jasna wykładzina dywanowa. Po roku w miejscach, gdzie łączenie desek, były ciemne ślady z kurzu. Przeprowadziłam śledztwo i odkryłam, ze deski, a także parkiet, powodują nadmierne "zakurzenie" mebli. Dodam, że na panelach i wykładzinie PCV nie stwierdzono smile
    • claratrueba Re: problem z kurzem- POMOCY 12.02.12, 07:58
      Ja mam alergię na kurz więc konieczność sprzątania wydaje mi się błahostką w porównaniu z atakami astmy.
      Polecam Brait piankę do mebli, osadzanie się kurzu zmniejsza wyraźnie- wycieranie dwa razy rzadziej. Moim zdaniem lepsze niż Pronto i trochę tańsze.
      Oczyszczacz powietrza u mnie chodzi 24/7 i w salonie gdzie stoi sprawdza się znakomicie- praktycznie zero kurzu, dużo mniej na calym parterze, ale reszty domu nie filtruje (albo bardzo słabo). Z tym, że jest to Zepter więc koszt ponad 2 tys. Ale to konieczność zdrowotna w moim przypadku. Urządzenia tańsze są mało wydajne niestety, kuzynka (alergia u nas rodzinna) kupiła coś za 600 zł i stwierdziła cyt. "g...no zapłaciłam, to g...no mam"
      Natomiast tworzenie sie kurzu, o ile nie jest to kwestia okolicy, gdzie opadają pyły (ich źródłem mogą być całkiem odległe miejsca skąd kurz jest nawiewany) to meble pokryte tkaniną, szczególnie taką z meszkiem, dywany - włókienka się wykruszają.
      • eve87 Re: problem z kurzem- POMOCY 13.02.12, 10:23
        Och to na pewno, że w Twoim przypadku konieczność sprzątania i względy wizualne są błahostką. Dobrze, że piszesz o oczyszczaczach powietrza. Byłam już blisko zakupu (pułap cenowy max 500zł) teraz już wiem że nie warto. Gdybym miała problemy zdrowotne to na pewno wydałabym i 2000zł na dobry oczyszczacz, ale dla samego efektu czystych mebli nie zapłacę tyle smile dziękuje za radę smile
    • emwu55 Re: problem z kurzem- POMOCY 12.02.12, 08:06
      mnie też kurz bardzo "lubi". Podpatrzyłam u sąsiadki patent na ścieranie mebli i mycie podłóg wodą z płynem do płukania tkanin. Efekt całkiem niezły może więc spróbuj. NIe umiem określić proporcji płynu do wody ja leję tak na oko, niedużo szczególnie jeżeli to koncentrat.
      • karlakarla Re: problem z kurzem- POMOCY 12.02.12, 08:23
        > i mycie podłóg wodą z płynem do płukania tkanin

W pewnym programie telewizyjnym kobieta myła okna wodą z płynem do płukania, podobno miały się mniej brudzić.

Może kurz w Twoim mieszkaniu to wina odkurzacza ? Kupiłam ostatnio nowy odkurzacz bezworkowy z filtrem hepa i po pierwszym odkurzaniu mało nie padłam na zawał. Nie myślałam że aż tyle syfu miałam w dywanie.... Teraz mam o wiele mniej kurzu w domu i nowy odkurzacz nie wzbija kurzu w powietrze.
        • eve87 Re: problem z kurzem- POMOCY 13.02.12, 10:27
          Ostatnio przyjrzałam się mojemu odkurzaczowi (skończył 3 latka) i wymieniłam w nim wszystkie filtry na nowe, niestety nie widzę różnicy jeżeli chodzi o kurz. Ale rozważę wymianę na bezworkowy.
        • kr_ka_11 Re: problem z kurzem- POMOCY 13.02.12, 10:46
          karlakarla napisała:
          Kupiłam ostatnio nowy odkurza
          > cz bezworkowy z filtrem hepa i po pierwszym odkurzaniu mało nie padłam na zawał

możesz zdradzić jaki to odkrzuacz? polecasz go?? kiedyś zachwalany był tu taki LGik ale jest nie do dostania, poprzedni jego model również, a jako właścicielka dwóch kotów z dłuższym futrem powoli tracę cierpliwość do mojego workowego odkurzacza.
      • horpyna4 Re: problem z kurzem- POMOCY 12.02.12, 08:51
        To stary patent. I właśnie chodzi o efekt antystatyczny.

Znajoma miała kiedyś białe, plastikowe szafki w łazience. Niesamowicie przyciągały kurz i szybko powstawały na nich szare zacienienia. Zaczęła więc przecierać je płynem K i pomogło.

A co do wpływu rodzaju podłóg na kurz na meblach, to oczywiste. Podłoga ze sztuczną powłoką ściąga kurz na siebie, wtedy na meblach jest go mniej. Ale teraz meble miewają też syntetyczne powłoki, nawet jak są z naturalnego drewna. Lakier kurzy się bardziej, niż surowe drewno i nie chodzi tu tylko o to, że na gładkiej powierzchni lepiej go widać.
      • eve87 Re: problem z kurzem- POMOCY 13.02.12, 10:25
        Konieczne to jeszcze dzisiaj wypróbuje! W końcu płyn do płukania tkanin ma być przeciw elektryzowaniu się smile
        Dam znać później smile
    • claratrueba Re: problem z kurzem- POMOCY 12.02.12, 09:15
      Może być jeszcze inny winowajca. Co masz na ścianach? Mi pan majster swego czasu pomalował Śnieżką i stwierdziłam, że nazwa owszem- bardzo trafna bo po kilku tygodniach od malowania, jak farba zaczęła sie utleniać to się bardzo biało robiło na meblach.
      • eve87 Re: problem z kurzem- POMOCY 13.02.12, 10:57
        Na ścianach ma Duluxa i Dekorala od 3 lat, ale będę pamiętać aby się trzymać z dala od Śnieżki smile
    • adzisan Re: problem z kurzem- POMOCY 12.02.12, 19:32
      A mi się najwięcej kurzy z prania, które z braku miejsca rozwieszam na stojącej suszarce w dużym pokoju ( łazienka nieogrzewana i słabo tam schło).
      Poza tym mam kota i pyli "silikonowy, bezpyłowy żwirek".
      • dagusia333 Re: problem z kurzem- POMOCY 12.02.12, 22:30
        Zimą zawsze się u mnie bardziej kurzy, bo kurz bardziej wiruje z ciepłym powietrzem z kaloryferów.Może masz nadmiernie podkręcone ogrzewanie i w mieszkaniu 25 st.? Suche powietrze jest bardziej naelektryzowane,a jak do tego dojdą powierzchnie mebli, podłóg z tworzyw sztucznych to może być taki efekt.
        • eve87 Re: problem z kurzem- POMOCY 13.02.12, 10:59
          W domu mam 22 stopnie ale powietrze chyba rzeczywiście za suche, koniecznie kupię nawilżacze na kaloryfery =)
      • gazeta_mi_placi Re: problem z kurzem- POMOCY 13.02.12, 10:44
        Kup krytą kuwetę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka