Dodaj do ulubionych

pranie dywanu

21.02.12, 15:26
Witam!
Chciałabym wyprać dywan i zastanawiam się czy zdecydować się na pranie w myjni samoch.- jedna znajoma bardzo polecała- podobno był jak nowy, druga stwierdziła, że po nim dywan był jak szmata- stracił naturalną sztywność.
Z drugiej strony mogę kogoś zamówić z maszyną piorącą (wychodzi zdecydowanie drożej ). Ale sama widzialam swego czasu:efekt w kilka dni po praniu- a właściwie jego brak. Być może sprzęt był kiepski. Ktoś inny opowiadał mi jak wielką widać było różnicę na plus po takim praniu.
Macie jakies doświadczenia w tej kwestii?
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: pranie dywanu 21.02.12, 15:53
      w zeszle lato wpadlam na pomysl by uprac dywany karcherem.Powiesilam je potem na rusztowaniu w sloncu zeby wyschly.Dwa z trzech nie nadawaly sie do uzytku,dwa welnianewink
      • stef63 Re: pranie dywanu 21.02.12, 18:50
        Kiedyś prałam dywan karcherem i był ok, ale dywan nie był wełniany.
        Teraz też się przymierzam do takiego prania. Dywan też nie wełniany.
    • lenaga2 Re: pranie dywanu 22.02.12, 07:53
      2-3 razy w roku zamawiam firmę (tą samą) do prania mojego kremowego dywanu. Widzę efekty, plamy znikają a przy małym dziecku są one różne, ogólnie cały dywan robi się jaśniejszy. Z minusów to fakt trochę stracił na sztywności ale nie jest to dla mnie duży problem i jeszcze, trzeba uważać (dzień) i nie chodzi po nim do czau aż wyschnie całkowicie.
    • goere Re: pranie dywanu 22.02.12, 09:11
      Podepne sie tutaj, zeby nie zakladac kolejnego podobnego tematu.
      Jak najlepiej wyczyscic dywan domowym sposobem? Jakie srodki polecacie, jakie szczotki/szmatki? Chodzi o jasny, bezowy dywan, ktory ma dwie plamy - od wina i kawy uncertain
    • pyzzi Re: pranie dywanu 22.02.12, 09:12
      Też się zastanawiam, jak uprać ciężki i duży wełniany dywan. Nie mam zaufania do maszyn piorących, to może do tworzyw sztucznych być dobre, ale wełna.... nie sfilcuje się?
      Mam kupiony szampon i będę próbowała - może dzisiaj?
      • alex_k Re: pranie dywanu 22.02.12, 09:23
        Jeśli chodzi o czyszczenie ręczne, to polecam zamiast szczotki użyć takie pomponiastej myjki z siatki. Działa o niebo lepiej i zapobiega zbytniemu zmoczeniu dywanu.
        Co do wełny, mój dywan też jej gruby i wełniany, i ani Karcher (wynajęty razem z profesjonalną firmą), ani odkurzacz piorący wypożyczony z Komfortu nie zrobił mu krzywdy.
    • pearlinee Re: pranie dywanu 22.02.12, 11:35
      z komfortu odkurzacz wypożycz, koszt to jak pamietam 37 zł. Bo płaci się za płyn tylko. Ja byłam zadowolona. Uprałam nim dywany i kanapy
      • annakate Re: pranie dywanu 22.02.12, 17:48
        Pranie dywanu to dopiero połowa sukcesu, problem bywa z suszeniem i to na tym etapie najłatwiej zrobic dywanowi krzywdę. Widząc jak piorą w myjni samochodowej nigdy bym się nie zdecydowala, bo potem wisi jak szmata na jakimś trzepaku, a poza tym jest zmoczony gruntownie. Ja kiedys dawałam do pralni dywanów i efekt był bardzo dobry - po tygodniu odebrałam dywan wyprany, wysuszony i zaimpregnowany; rzeczywiście jak nowy. Minusem tej metody była cena (pranie kosztowało tyle, co 1/3 dywanu). Kolejne prania to już był pan z odkurzaczem piorącym - efekt dobry, ale bardziej krótkotrwały; bez impregnatu dywan brudził się znacznie szybciej, ale pranie kosztowało 50 zl z dojazdem. Dywany nie były wełniane, tylko syntetyczne.
    • pyzzi Re: pranie dywanu 23.02.12, 09:26
      Wyprałam szamponem . Zrobiłam piankę miotłą w szerokim wiadrze i nałożyłam pianę na dywan, wyschło, odkurzyłam. Dywan przejrzał i zrobił się puszysty, jak włosy po odżywce, ale szampon był z tych lepszych, nie Vanish.
      Najbardziej mi się podobało ubijanie piany miotłą smile - nie mogę się schylać i muszę kombinować, a dywan spory.
    • weisefrau Re: pranie dywanu 23.02.12, 11:57
      Wełniany , tkany dywan zniesie pranie na mokro lepiej, niż klejona tandeta, której się włos może całkiem od spodniego płótna odkleić. W taki sposób wyłysiał mi jeden tani dywanik z Obi.
      Na dywanie gdzieś od spodu, w rogu zwykle jest przepis prania.
      • smutas13 Re: pranie dywanu 24.02.12, 09:00
        Zamówilam pranie dywanu. Pan przyjechał z piorącym odkurzaczem. Wykładziny wyczyściły
        się zadawalająco. Ale dywan, do którego głównie, pana z piorącym odkurzaczem zamówiłam,
        po raniu wyglądał prawie tak samo, jak przed praniem uncertain Nie pozostaje mi nic innego, jak samodzielnie wyprać ten paskudny dywan.
        Słyszałam o metodzie prania dywanów starą firanką - zwinąc, moczyć w środku piorącym,
        czyścić dywan, natychmiast wycierać suchym ręcznikiem. Spróbuję uncertain
        • mariola233 Re: pranie dywanu 25.02.12, 15:21
          ja spacerowke pralam w myjni samochodwej
    • kol.3 Re: pranie dywanu 25.02.12, 21:27
      Efekt prania karcherem zależy od tego jakiego środka używa firma piorąca. Ostatnie pranie karcherem starego dywanu u mnie przez firmę sprzątającą dało efekt zmoczenia, brud w zasadzie nie został usunięty, mimo iż pranie zamawiam raz na rok, a więc dywany zapuszczone nie są.
      Natomiast osoba w rodzinie zamówiła pranie dywanów i obić w zupełnie innej firmie i efekt był oszałamiający - dywany i kanapy jak nowe.
    • lokiferrari Re: pranie dywanu 27.03.12, 20:37
      ja ostatnio wynająłem sam maszynę Rug Doctor i 2 dywany prałem. Jeden był mega brudny, u brata, i była różnica po, ale nie jakaś oszałamiająca (choć woda była aż czarna - bo taka maszyna, co się zmienia wodę ze środkiem i jeździ po dywanie) a drugi dywan, mniej brudny, idealnie się wyprał. Woda również strasznie brudna.
      Aż nei spodziewałem się, że dywany mogą tyle brudu zawierać. Miałem dylemat, czy pożyczac (bo to nowa usługa u nas) i samemu prać, czy brać firmę, ale zaryzykowałem i nie żałuję. także warto to rozwazyć.
    • mammajowa Re: pranie dywanu 29.03.12, 20:46
      ja oddawałam do pralni dywanów (w łodzi na lodowej jest). może sprawdź czy u ciebie czegoś takiego nie ma. przywieźli po kilku dniach jak nowy (suchy, czysty, zaimpregnowany i uformowany). koszt ok. 100zł zdaje się za 2 dywany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka