Dodaj do ulubionych

dobry krem

05.04.12, 13:18
w wątku o produktach luksusowych pojawił się temat kremu, że polski za 15 zł jest niejednokrotnie lepszy niż jakieś EL czy inne drogie. Chciałam zadać Wam pytanie, co polecacie? używam w chwili obecnej kremu ziaji kozie mleko (kupionego na wyjezdzie na szybko, gdy zapomnialam swojego z domu) i służy mi nawet nieźle, wcześniej sięgałam po ultralift, lirene, i myokine. problem mam podstawowy, że mam 30 letnią cerę mieszaną z wredną strefą T. Ziaja mi nawet służy ale wciąż szukam ideału, myokine nie jest wg mnie wart swojej ceny, l'oreal ultralift pomimo, że moja skra lubi jest dedykowany cerze starszej i nie chce go używać regularnie, po lirene troszkę się świeciłam. od kremu oczekuje nawilżenia, ujędrnienia ale natłuszczenia. ma odżywiać ale dobrze się wchłaniać smile kozie mleko pasuje mi ale chętnie poznam inne dobre produkty.
Napiszcie proszę jakie są Wasze typy, nie widzę sensu w przepłacaniu wiedząc, że u rodzimych producentów można dobrze trafić. z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • kr_ka_11 Re: dobry krem 05.04.12, 13:21
      *ale nie natłuszczenia
      sorki
    • lirio Re: dobry krem 05.04.12, 15:33
      Zależy co lubisz dokładnie. Dla mnie kremy nawilżające są za słabe, idealne półtłuste, które zostawiają na chwilę tłusty film, który szybko znika, a jednak skóra jest ok cały dzień niewysuszona i nie boli mnie pół twarzy.
      Lubię serię Phytoaktiv z Ziaji (naczynkowa), Calma HLC jest super i schodzi u nas kilogramami.
      Drugą firmą, którą uwielbiam jest FlosLek, kupuję produkty z tej serii, ale może znajdziesz tam coś innego dla siebie:
      www.floslek.pl/polska/kosmetyki.php?kat=SERIA%20%20DO%20%20SK%D3RY%20%20Z%20%20PROBLEMAMI%20%20NACZYNIOWYMI
      • mitta Re: dobry krem 05.04.12, 16:07
        W Aldi można kupić bardzo dobry krem Biocura dla każdego rodzaju cery. Został przetestowany przez niemiecką organizację konsumencką Stiftung Warentest i zdobył pierwsze miejsce. L’Oreal, RoC, Nivea Visage Q10, Garnier i Vichy zostały w tyle. Kosztuje 10 zł i, rzeczywiście, jest bardzo dobry, kupiłam na dzień i na noc i byłam zadowolona (teraz, co prawda, mam inny, ale tylko dlatego, że nigdy nie kupuję następnym razem tego samego). Z tej serii jest też bardzo dobre mleczko do ciała i krem do rąk.
    • ja.dorcia Re: dobry krem 05.04.12, 17:04
      > e mam 30 letnią cerę mieszaną z wredną strefą T.

Witaj w klubie smile Heh... czego ja juź nie wypróbowałam smile Chyba wszystko, co się dało kupić w PL i było przeznaczone dla takiego typu cery. I nic nie było idealnego.
      W końcu kiedyś przy okazji przypadkowego noclegu u znajomych musiałam użyć jedynego kremu jaki mieli w domu - Bambino. Dla mnie to strzał w 10 - ani nowych niespodzianek, skórek, zero błyszczenia nawet po nocy (oczywiście, stosując cienką warstwę tego kremu).
      Natomiast z samych nawilżających bardzo spodobał mi się również z serii AA dla skóry atopowej.
      • marysia191 Re: dobry krem 05.04.12, 17:35
        Mam taką sama cerę. I niezmiennie od kilku lat wracam do tego kremu:
        www.dax.com.pl/s/katalog/produkt/24
        Przede wszystkim krem dobrze matuje, wygładza skórę, fajnie nawilża. Ostatnio płaciłam za niego ok. 14 zł.
        Jest jeszcze taki sam, ale dotleniający. On mi jakoś mniej odpowiada.
        W ogóle, oprócz Ziaji, Dax ma też świetne, niedrogie produkty. Wg mnie maja najlepsze na naszym rynku kremy do rąk, ale ostatnio nigdzie nie mogę ich znaleźć sad
    • misiowazona Re: dobry krem 05.04.12, 18:07
      Kremy należy zmieniać, bo skóra przyzwyczaja sie do określonych składników i potem juz nie reaguje jak należy. Poza tym należy wymieniać kremy ze względu na konserwanty w nich zawarte, to zdrowiej podobno.
      Ja ostatnio odkryłam kremy Alterra, niemieckie w Rossmannie. Na dzień krem tonujący (lekko brązujący, ale tez odżywiający i pielęgnujący skórę), taki:

allegro.pl/krem-brazujacy-alterra-bez-silikonow-konserwantow-i2245133072.html
      a na noc taki:
      wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=42923

Oba nie zostawiają tłustej warstwy, są bardzo przyjemne w stosowaniu i co dla mnie ważne - bez konserwantów, z roślin pochodzących z biologicznie czystych upraw.
      • annakate Re: dobry krem 05.04.12, 23:12
        moim ostatnim odkryciem jest Delia - są dwie serie, oliwkowa i kozie mleko. Z tej drugiej serum jest dla mnie absolutnym przebojem, nawilża, idealnie sie wchlania. Do tego maja dobre opakowania - po 30 ml, z pompką. Kosztują ok 8 zl.

www.delia.pl/produkty/line/BIO
        • pamana Re: dobry krem 06.04.12, 00:03
          Polecam poczytac sklady kremow bo zazwyczaj sa g.. warte na dłuższa metę.
          Idż na forum uroda ,tam isseymiyakie-przepraszam jesli przekrecilam- poradzi ci co i jak stosowac aby pozbyc sie problemu a przy okazji walczyc przeciwzmarszczkowo.
          Nie nie cena jest wyznacznikiem bo rownie dobrze ziaja i EL moze miec ten sam sklad a cenę inną.
          p.
          • ja.dorcia Re: dobry krem 06.04.12, 10:01
            pamana napisała:

> Idż na forum uroda ,tam isseymiyakie-przepraszam jesli przekrecilam- poradzi ci
            > co i jak stosowac aby pozbyc sie problemu a przy okazji walczyc przeciwzmarszc
            > zkowo.

A tam dalej jest moda na kwasy i filtry o każdej porze dnia i nocy, do każdej cery i na każdą okoliczność?
      • kamunyak Re: dobry krem 06.04.12, 00:43
        > Kremy należy zmieniać, bo skóra przyzwyczaja sie do określonych składników i po
        > tem juz nie reaguje jak należy.

A na jakiej podstawie tak sądzisz? bo mnie zdarza się ogladać programy K. Dowbor m.in. na temat pielęgnacji i ostatnio słyszałam tam podobną rozmowę. Właśnie pani Dowbor wyraziła obiegową opinię, że kremy należy zmieniać bo...., na co kosmetyczka zdecydowanie zaoponowała "a po co zmieniać jeśli krem dobrze służy".
        Co to w ogóle znaczy, że skóra się przyzwyczaja? jak tak głębiej się zastanowić to to jest trochę bez sensu. Równie dobrze można powiedzieć, że np. po roku należy przerwać jedzenie jajek bo organizm się przyzwyczaja i nie pobiera wszystkich składników z tegoż.
        Zmieniać krem warto ale np. inny na dzień i na noc, inny w lecie i w zimie, także z wiekiem. Albo żeby dostarczyć innych składników. I najepiej nie używać tych z konserwantami.
        Jeśli chodzi o kremy to ja najbardziej chwalę sobie serię AA bo reszta na ogół mnie alergizuje, mniej lub bardziej i bez wzgledu na cenę kremu.
        • bestraga Re: dobry krem 06.04.12, 08:06
          Był kiedys bardzo długi wywiad z paniem Zjaja i powiedział miedzy innymi cos w tym rodzaju"wiem ,ze nie powinienem tego mówić , ale droższy i tańszy krem przeważnie działa tak samo, ale jest w duzo ładniejszym opakowaniu które podnosi cenę i w cenie droższego jest tez reklama i przeróżne "rzadkie" składniki które działają "psychologicznie" i robia nam dużą przyjemność. W kremie najważniejsze jest , żeby go używać zawsze!.
          A od strony naukowych badań przeciwzmarszczkowych , które sa trudne do doświadczeń wiarygodnych, to jedyny konkret - to że u bliźniaczek jednojajowych , rozdzielonych i żyjących w innych warunkach życiowych i finansowych , gdy jedna pielęgnowała skórę a druga nie , to w sprawie zmarszczek nie było różnicy , natomiast ta pielęgnująca miała bardziej wyrównany
          koloryt twarzy skóry i miało to duże znaczenie estetyczne. Niepielegnujaca miała wiele plam i przebarwień.
          • bestraga Re: dobry krem 06.04.12, 08:08
            - ja odkryłam nowa firme (dla mnie nowa) Bielenda i bardzo mi jej wszystkie kremy odpowiadaja - ceny srednie , około 15-25 zł.
          • lirio Re: dobry krem 06.04.12, 08:54
            Kiedyś było takie fajne zestawienie cen drogich perfum i kremów. 10-15% stanowią realne koszty produkcji wink
            • kasia-em Re: dobry krem 06.04.12, 09:01
              Kupując drogi krem płacimy za piękne opakowanie, za reklamy: w telewizji, na bilbordach, w kolorowej prasie kobiecej; za piękny wystrój drogerii i jej nierzadko bardzo drogą lokalizację (centrum miasta albo centrum handlowe) i tak dalej i tak dalej...
              Od jakiegoś czasu kupując kosmetyki najpierw "zjeżdżam" wzrokiem na niższe półki - tam m.in. znalazłam dobre szampony do włosów, bez silikonów i innego paskudztwa....
        • misiowazona Re: dobry krem 06.04.12, 08:59
          > > Kremy należy zmieniać, bo skóra przyzwyczaja sie do określonych składnikó
          > w i po
          > > tem juz nie reaguje jak należy.
          >
          > A na jakiej podstawie tak sądzisz?

No, doktoratu z uzależnień nie pisałam, ale myśle, ze taka jest prawda na podstawie własnej obserwacji. Odkryłam genialny dla mnie krem do rąk Neutrogena, stosowałam regularnie, a teraz on już na mnie nie działa. Mam suche ręce i nie wiem, co by na nie innego nałożyc, żeby przyniosło pierwotny efekt Neutrogeny. Perfumy też lubię zmieniać, bo po jakimś czasie nieustannego stosowania przestaję czuć dany zapach.
          Poza tym dla mnie kosmetyczki nie sa wyroczniami. Często są to osoby otwierające działalność dla zarobku, robią co się da, niekoniecznie znając się dogłębnie na rzeczy. Dermatolog polecił mi pojechać do innego miasta z moim problemem kosmetycznym, mimo, że tu gdzie mieszkam, jest wiele zakładów kosmetycznych, tyle, że w jego opinii, mogą zrobić więcej szkody niż pożytku. A dermatologowi wierzę. Komuś trzeba.
          • pamana Re: dobry krem 06.04.12, 15:03
            Ja także nie wierze w to przyzwyczajenie skóry, szczegolnie ze krem dziala na naskórek, który się złuszcza.

Co do twojej przygody z neutrogeną to sprawdzalas sklad na kremach ?

Kupiłam dzisiaj polecany krem z Biocury z aldiego na dzień, fajną ma kosystencje ,będzie wydajny ,tylko zapach taki sobie-mogłoby fgo już wcale nie być,-taka chemia niemiecka big_grin
            cena ok 10 zł, zapach utrzymuje sie chwilke więc luzik, sprawdzimy-zobaczymy.

sklad ma troche długi ,musze sie wczytać smile
            p.
            • kamunyak Re: dobry krem 07.04.12, 16:47
              Nie ma żadnych badń naukowych potwierdzajacych tę teorię, wystarczy pogrzebać w necie. Może takie wrażenie odnosicie ponieważ jeśli dostarczysz skórze jakichś składników (z nowego kremu), których jej brakowało, to efekt widzisz szybko. Natomiast jeśli już skórze ich nie brakuje to krem działa tylko "podtrzymująco", efekty działania nie sa tak spektakularne. Mogą też ujawnić sie długofalowe skutki stosowania konkretnego kremu, te negatywne mam na myśli. Np. jakiś krem po dłuższym stosowaniu wysuszy skórę i spowoduje to produkowanie przez nią większej ilości sebum. I to nie ma nic wspólnego z przyzwyczajeniem się skóry tylko ze źle dobranym kremem.
              Jesli chodzi o Neutrogenę to krem popsuł się, tak mówi mój mąż i syn, który stosowal go "zamiast" rękawiczek - nie chciał ich nosić w zimie. Krem też stosował tylko w zimie więc nie ma mowy o przyzwyczajeniu. Jednak kolejnej zimy już na niego narzekał.
              A np. kosmetyczki, występujące w programach tv to nie jakaś pani Ania z sąsiedniej ulicy ale jednak redaktorzy starają się korzystać z osób pracujących w renomowanych salonach i bedących ekspertami w swojej dziedzinie
    • misiowazona Re: dobry krem 06.04.12, 09:01
      Wczoraj kupilam krem Rival de Loop na noc. Rossmannowski. Ma dopisek Hydro Premium Quality. To jest krem nawilżajacy o bardzo przyjemnej formule - konsystencja lekka, delikatna, pielęgnuje skórę i nie zostwia tłustej warstewki. Kosztował 8 zł. Jest to produkt niemiecki, wprawdzie, nie polski, ale u nas dostępny.
      • kr_ka_11 Re: dobry krem 06.04.12, 09:52
        dzięki dziewczyny za odzew, z wymienionych przez Was kremów sporo jest takich marek o jakich nigdy nie słyszałam, koniecznie muszę spróbować tej Biocury ale to przy okazji przejazdu w tamte rejony, jedyny Aldi jest na drugim końcu miasta. Przypomniałam sobie natomiast, że miałam próbkę tej Perfecty do cery mieszanej z jakiejś gazety i rzeczywiście fajnie się zachowywała na mojej buzi, dobrze się wchłania, nawilża a twarz się nie świeciła. Zapomniałam o niej zupełnie, zwłaszcza, że jak kiedyś chciałam ją kupić to była nie do dostania (wtedy to chyba była nowość). O tym, że kremy należy zmieniać, też słyszałam ale faktycznie nie widzę w tym do końca sensownego wytłumaczenia. Wydaje mi się, że jak produkt przestaje służyć to często jest to wynikiem jakiś modyfikacji w składzie.
      • madzioreck Re: dobry krem 07.04.12, 17:41
        Też go używam, bardzo fajny smile
    • headvig Re: dobry krem 06.04.12, 11:16
      ja mam taką samą cerę, tłusta strefa T i przesuszenie na policzkach. ostatnio używam nivea visage - pure & natural, z bio aloesem, do cery mieszanej i tłustej - jak dla mnie super. fajnie nawilża, nie matuje (co dla mnie jest ważne, bo matowanie przesusza mi policzki), nie zostawia filmu, jest lekki w miarę i ma bardzo świeży zapach. idealnie byłoby gdyby miał filtry, bo mnie wystarczy że na przystanku w słońcu postoję to od razu jestem opalona. aha - ok 20zł kosztuje. w promocji widziałam nawet po 15.
      • kr_ka_11 Re: dobry krem 06.04.12, 13:25
        bo mnie wystarczy że na
        > przystanku w słońcu postoję to od razu jestem opalona.

hehe to samo, śniada cera dodatkowo, ale szczerze mówiąc nie zależy mi na filtrze bo mam go w podkładzie (używam Double Wear)
        • headvig Re: dobry krem 06.04.12, 13:37
          nie zawsze używam podkładu, a po drugie jak użyję to mi się i tak ściera wink

używam revlona colorstay
          • kr_ka_11 Re: dobry krem 06.04.12, 13:42
            nie chce tu uskuteczniac reklamy ale spróbuj tego podkładu. to jedyny który naprawdę wytrzymuje prawie cały dzień (z drobnymi poprawkami w ciągu dnia) a nie zatyka porów. zapytaj o próbkę w sephorze, ja jestem mu wierna już parę lat, ale faktycznie na lato się nie nadaje, jest za ciężki.
            • headvig Re: dobry krem 06.04.12, 14:13
              ale to zupełnie inna kategoria cenowa smile
              • kr_ka_11 Re: dobry krem 06.04.12, 14:21
                no tak to prawda, ale w kwestii makijażu w przypadku takiej cera jak moja (czy Twoja) niestety ciężko utrafić coś taniej. pocieszające jest jednak to, że podkład ten jest niezmiernie wydajny (mnie wystarcza spokojnie na ok. 5 miesięcy).
                tak czy inaczej, dzięki za namiary na to nivea visage, kiedyś miałam z tej serii ten z niebieskim napisem, do cery mieszanej właśnie i też był ok, chociaż leszy od niego jest ten co mam teraz, ziaji kozie mleko (w sumie ku mojemu zaskoczeniu bo ten krem jest niby do cery suchej).
              • kr_ka_11 Re: dobry krem 06.04.12, 14:33
                headvig napisała:

> ale to zupełnie inna kategoria cenowa smile
                kurcze, w ogóle nie doczytałam wyżej, o tym colorstay, faktycznie on jest tańszy ale u mnie się nie sprawdził, strasznie zatykał mi pory. przy tym nie mam problemu. żałuje, bo colorstay ma zdecydowanie szerszą gamę kolorów i też świetnie się trzyma na buzi.
                • headvig Re: dobry krem 07.04.12, 07:04
                  kr_ka_11 napisała:

> headvig napisała:
                  >
                  > > ale to zupełnie inna kategoria cenowa smile
                  > kurcze, w ogóle nie doczytałam wyżej, o tym colorstay, faktycznie on jest tańsz
                  > y ale u mnie się nie sprawdził, strasznie zatykał mi pory. przy tym nie mam pro
                  > blemu. żałuje, bo colorstay ma zdecydowanie szerszą gamę kolorów i też świetnie
                  > się trzyma na buzi.

a może faktycznie poproszę o próbkę tego double weara. mnie podkład wystarcza na długo - 2 lata, bo nie używam w dużych ilościach, bardziej jako korektora na strefę T.
                  colorstaya mam fajny odcien, praktycznie niewidoczny na twarzy ale latem to musiałabym dokupić coś o 2 tony ciemniejszego smile
    • peggy_su Re: dobry krem 06.04.12, 14:10
      Mam trudną cerę, bo jednocześnie jest tłusta i bardzo wrazliwa. Np jednocześnie złazi mi skóra i się świecę. Kremy do cery wrazliwej zwykle sa dla mnie zbyt tłuste, a te do tłustej powodują łuszczenie się skóry.
      Kilka lat temu był taki krem Garniera z pomarańczowej serii. Był boski wręcz, idealny dla mnie. No ale go wycofali, a ta różowa seria w zastepstwie to juz nei to samo sad
      Ostatnio używam kremu z flos-leku
      o tego
      Jest nawet nawet, choć nie idealny.
      • kr_ka_11 Re: dobry krem 06.04.12, 14:25
        widziałam tą serię flos leku kiedyś w super pharm, muszę spróbować, bo opis pasuje do tego czego szukam, a czy ten krem ma działanie lekko ujędrniające? w sensie dla takiej cery dojrzalszej jest ok?
        • peggy_su Re: dobry krem 06.04.12, 14:35
          Odrobinę napina skórę więc w jakimś stopniu tak. Ale tak naprawdę nie mam problemów z jędrnością skóry twarzy więc trudno mi powiedzieć.
          Do szyji i dekoltu używam narazie tego
    • peggy_su Re: dobry krem 06.04.12, 14:47
      Jeszcze a propos próbek różnych kremów napiszę - u mnie się nie sprawdza takie próbowanie, bo bardzo czesto po jednym, dwóch użyciach wydaje się że jest fajnie, kupuję krem czy podkład i okazuje się, że już po tygodniu wcale nie jest fajnie, błyszczę się i krem się w ogóle dla mnie nei nadaje.
    • headvig Re: dobry krem przeciwzmarszczkowy? 07.04.12, 07:10
      a znacie taki właśnie przeciwzmarszczkowy do takiej cery? chodzi mi o kremy do 50zł lub tańsze, sprawdzone, przedział wiekowy 30-40.
      • jarka63 Re: dobry krem przeciwzmarszczkowy? 07.04.12, 16:24
        Cera mieszana to tak naprawdę 2 w 1 i należałoby ją pielęgnować dwoma różnymi rodzajami kosmetyków, ja tak robię jak mi się chce wink Do strefy T polecam Effaclar K La Roche Posay - delikatnie złuszcza, matuje, zwęża pory i nawilża, jeśli pozostałe partie twarzy nie są bardzo wysuszone, to można go stosować na całą twarz. Tyle że jest droższy niż 50 zł.
        Z ujędrniających niezbyt drogich kremów dobrze mi robił Garnier UltraLift, czerwony.
    • satia2004 Re: dobry krem 07.04.12, 18:08
      'Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego' wink

Mam mieszaną cerę i od lat stosuję 2 kremy. Po problemie. Aktualnie nawilżający z serii Sopot Ziai a do strefy T Biodermy (zwężający pory na dzień i z kwasami z tej samej serii na noc zamiennie z nawilżającym).
    • magdalaena1977 Re: dobry krem 08.04.12, 00:12
      Ja polecam ten:
      www.fitomed.pl/krem-nawilzajacy-tradycyjny-do-cery-tlustej-i-mieszanej-bez-parabenow-50-ml/sklep_p/?idp=24
      Niedrogi, a milutki. Dobrze pielęgnuje, nawilża. Nie obiecuje gruszek na wierzbie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka