Dodaj do ulubionych

jak zrobić kiszkopt?

22.04.12, 08:17
chcę zrobić tort na urodziny córki ale zawsze miałam problem ze zrobieniem biszkoptu.
będe potrzebować jeden okrągły i jeden zrobiony w formie babki-czy moge je dwa włożyc na raz do piekarnika czy raczej piec osobno?
mam też w domu duże jajka-one mają podwójne zółtka.więc jeśli przepis każe wziąć 5 jajek tzn. że musiałabym po jednym zółtku odłożyc,tak?czy mogę dodać ich więcej?
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: jak zrobić kiszkopt? 22.04.12, 08:53
      Biszkopt lubi być pieczony sam, chyba, że masz extra duży i extra szczelny piekarnik, w którym temperatura będzie taka sama na górze i dole.
      Biszkopt w formie babki - nie za dobry pomysł, bo biszkopt lubi sobie opaść, więc jak będzie wyglądała "opadnięta" babka?
      Podwójne żółtka, to nie problem - masz wziąć pięć(to chyba strasznie malusi ten biszkopt), to weź 3 jajka i będzie znakomicie.
    • wadera3 Re: jak zrobić biszkopt? 22.04.12, 08:55
      Tu masz ściągę:

www.poradypanidomu.pl/artykuly/sztuka-kulinarna/ciasto-biszkoptowe.html
      • marionaud_1 Re: jak zrobić biszkopt? 22.04.12, 09:17
        Przyznaję się bez bicia - biszkopt mi zawsze opada. Toteż ostatnio dodaję do niego czegoś, co się nazywa "biszkopt-fix" - i odtąd mi nie opada, a walory smakowe zachowuje.
        • szamponetka1 Re: jak zrobić biszkopt? 22.04.12, 09:27
          Skorzystaj z tego przepisu, mojewypieki.blox.pl/2009/06/Biszkopt-przepis-II.html łącznie z rzucaniem o podłogę wink
          • d_dora Re: jak zrobić biszkopt? 22.04.12, 09:51
            dzięki za podpowiedź.jesli chodzi o ta forme babki to dlatego że chce zrobić tort barbie taki z lalka w środku i żeby tort miał formę sukienki to dobrze jest wlaśnie w takiej formie zrobić
            • kotwtrampkach Re: jak zrobić biszkopt? 22.04.12, 16:11
              hmm, a musi być to biszkopt? Jak będziesz oblepiała np.marcepanem albo takim "ciastowym" lukrem, łatwiej będzie na cieższym cieście niż biszkopt. A przełożyć tez można, dodać owoców, orzechów, kremów etc.
              • kasiak37 Re: jak zrobić biszkopt? 22.04.12, 19:25
                na srednia tortownice:
                8 zoltek ubic miserem "na bialo" ze szklanka drobnego cukru.W osobnym naczyniu ubic na sztywna piane bialka z tych 8 jajek dodajac szczypte soli.
                Do ubitych zoltek przesiac 1.5 szklanki maki,przezyc tez ubita piane z bialek.Wymieszac a wlasciwie delikatnie przemieszac drewniana lyzka wszystkie skladniki.Przelac do wysmarowanej maslem i wysypanej bulka tarta formy.Wlozyc do zimnego piekarnika po czym go dopiero wlaczyc i nastawic temp 180 st.Po 20 minutach temperature zmniejszyc do 160 st.Od momentu wlozenia ciasta czas pieczenia to 50 minut.Po tym czasie piekarnik wylaczyc i ciasto w nim zostawic do wystygniecia.
                Moj biszkopt zawsze rosnie rownomiernie i nie opada.
          • wuwuem Re: jak zrobić biszkopt? 22.04.12, 21:09
            testowałam ten przepis, rzucałam biszkoptem i muszę przyznać, że przepis rewelacja! polecam
      • wiedzma30 rzucany 23.04.12, 05:28
        biszkopt jest najlepszy!

A na sukienke lalki mozesz upiec normalny biszkopt i pozniej wycinac kola.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka