Dodaj do ulubionych

Bierzmowanie

05.06.12, 09:47
Dlaczego tak trudno znaleźć obrazek patrona? I jakąś książeczkę z żywotem świętego tudzież coś w stylu " śladami świętego...." albo miejsca jego kultu na świecie itd.?
Toż to idealny prezent na takie okazje, a i na chrzest też można sprezentować.
Podpowiadamy pomysł na biznes - może ktoś uzupełni tę lukę na rynku smile

Ja akurat poszukuję św. Anatola z Laodycei - help! Może być po hiszpańsku lub angielsku, jeśli już nie ma w rodzimym języku. Albo obrazek po prostu. Będę bardzo wdzięczna za pomoc, bo googlam już od dwóch dni i tylko notkę na wiki znalazłam uncertain
Obserwuj wątek
    • danuu Re: Bierzmowanie 05.06.12, 09:54
      W kwestii Anatola niestety nie pomogę, ale kiedyś były takie niebieskie książeczki z żywotami świętych, dostępne w sklepach z dewocjonaliami i takich przy kościołach. Nie wiem czy nadal są, powinny, przynajmniej wink
      Ja mam książeczke o swojej patronce smile
      • agata_abbott Re: Bierzmowanie 05.06.12, 17:21
        Też taką mamsmile I dostałam ją stosunkowo niedawno, kilka lat temu góra - od babci, z okazji wycieczki do Licheniasmile
      • raszefka Re: Bierzmowanie 07.06.12, 14:00
        danuu napisała:

kiedyś były takie niebieskie książec
        > zki z żywotami świętych, dostępne w sklepach z dewocjonaliami i takich przy koś
        > ciołach. Nie wiem czy nadal są, powinny, przynajmniej wink
        > Ja mam książeczke o swojej patronce smile
        >
        Też mam książeczkę o świętej mojego imienia, ale nie patronce. Mały wybór tych świętych niestety.
    • karlakarla Re: Bierzmowanie 05.06.12, 19:30
      Są takie książeczki w sklepach z dewocjonaliami, wystarczy popytać. Koleżance pani z takiego sklepu przywoziła parę takich książek na zamówienie.
    • keepersmaid Re: Bierzmowanie 05.06.12, 20:22
      www.facebook.com/pages/Anatolius-of-Laodicea/250356078340248
      www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=1381
      Moze spytac na FB?
      Bo tych Anatolow bylo kilku i nie nalezy mylic np. z patriarcha Konstantynopola itp.
      • keepersmaid Re: Bierzmowanie 05.06.12, 20:33
        W najgorszym razie skompiluj cos z internetu, kaz ladnie wydrukowac i oprawic. Portretu nie widzialam.
        • keepersmaid Re: Bierzmowanie 05.06.12, 20:54
          liturgia.wiara.pl/doc/1121542.Laodycea-ogien-swietego-Trofima
          Szukaj tez pod Anatoliuszem z Laodycei i Anatoliuszem z Aleksandrii...
          Nie ma nawet atrybutów ani nic...
          • agava07 Re: Bierzmowanie 06.06.12, 11:44
            Dziękuję za odzew smile
            Wiem, że są takie cieniutkie książeczki z imionami, zwykle z resztą wydane na papierze makulaturowym sad ale asortyment jest mocno ograniczony do najpopularniejszych imion: Piotr, Paweł, Antoni , Franciszek, Michał, ....,Anna, Cecylia, Magdalena, .... itd.
            Oczywiście na prezent wolałabym wydanie albumowe, tj. na ładnym papierze, z ilustacjami/ zdjęciami itp. Rozumiem, że na temat niektórych mniej popularnych świętych nie ma za wiele informacji i opracowań i w ogóle materiał ubogi, ale nawet to co jest można choćby na ładnej karteczce zmieścić, prawda?
            Keepersmaid, dziękuję szczególnie smile, też o tym pomyślałam, żeby po prostu coś z netu ściągnąć i wydrukować i chyba tak zrobię i metodą chałupniczą oprawię wink Obawiam się tylko, że mogę pomylić dane historyczne i osoby, bo jak słusznie zauważono, tych Anatolów było kilku, a Laodycea i Aleksandria też się często powtarza w odniesieniu do różnych osób i zdarzeń, a biskupów Laodycei też jest co najmniej dwóch o tym samym imieniu - tak mi się wydaje, i chyba obaj oni święci, tylko Ten pierwszy z III wieku, a drugi z IV, a mi chodzi o tego wcześniejszego.
            Cóż, mam nawet problem ze znalezieniem odpowiedniego obrazka do wydruku, bo nie jestem pewna, czy dobrze identyfikuję uncertain
            • agava07 Re: Bierzmowanie 06.06.12, 11:46
              A tu ciekawa strona - indeks świętych z możliwością wydruku obrazka - polecam, (niestety, Anatola jeszcze nie opracowano):
              www.witkm.pl/obrazki/?swieci-i-blogoslawieni,34
            • keepersmaid Re: Bierzmowanie 06.06.12, 19:19
              Ten z Laodycei i z Aleksandrii to ten sam (also known as) bo sie urodzil w Aleksandrii, a byl biskupem Laodycei. Ten konstantynopolski (na dodatek obchodzony tego samego dnia) to inny - zwracaj uwage na rok i miejsce urodzenia - Aleksandria 283 czy cos kolo tego, ten drugi byl 200 lat mlodszy.
              Trafil ci sie jakis bierzmowany ambitny matematyk czy co?
              • agava07 Re: Bierzmowanie 06.06.12, 19:52
                wink
              • hela6 Re: Bierzmowanie 07.06.12, 09:55
                No właśnie żałuje że moja córka na to nie wpadła na takiego patrona big_grin
                Czy kobieta może mieć męskiego patrona?
                • mim_maior Re: Bierzmowanie 07.06.12, 16:14
                  Dziewczyna może mieć męskiego patrona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka