Dodaj do ulubionych

problem z kołdrą

31.07.12, 00:20
Oddałam ostatnio do prania kołdrę (mam za małą pralkę, by ja wyprać samodzielnie). Kołdra miała być gotowa na sobotę, ale odebrałam ją dzisiaj. Gdy wieczorem ją wypakowałam z plastikowego worka okazało się, że jest lekko wilgotna, a przede wszystkim ma bardzo mocny zapach jakiegoś proszku.
Kołdra wietrzy się na balkonie, a ja jestem wściekła. Usługa kosztowała ponad 40 zł, nie wiem, czy zapach wywietrzeje, a wolę nie myśleć, co byłoby gdybym kołdry nie wyjęła dziś przypadkiem z tego worka.
Jak sądzicie - czy mogę reklamować usługę (myślę o ponownym wypraniu w czymś bezzapachowym)? No i ponadto, jak udowodnić, że była wilgotna - przecież jej nie zostawię wy rtm worku?
Obserwuj wątek
    • kol.3 Re: problem z kołdrą 31.07.12, 07:15
      A nie lepiej dołożyć i kupić nową kołdrę, skoro pranie kosztuje 40 zł. i jego skutki są takie jakie są.
    • semi-dolce Re: problem z kołdrą 31.07.12, 09:16
      Wilgotna być nie powinna, ale to, że pachnie proszkiem po praniu to dla mnie normalne.
    • jagoda85 Re: problem z kołdrą 31.07.12, 11:23
      Za ceną czyszczenia kupić dobrą kołdrę w Ikei.
      • kamunyak Re: problem z kołdrą 31.07.12, 13:58
        Nie ma dobrych kołder za cenę czyszczenia, czyli za 40 zł.
        Ikea nie jest panaceum na całe zło, tam też bywa szajs, szczególnie właśnie taki towar za grosze.
        • jagoda85 Re: problem z kołdrą 31.07.12, 16:18
          kamunyak napisała:

> Nie ma dobrych kołder za cenę czyszczenia, czyli za 40 zł.
          > Ikea nie jest panaceum na całe zło, tam też bywa szajs, szczególnie właśnie tak
          > i towar za grosze.

Nie twierdzę, że Ikea jest zawsze ok, ale mam kołdrę taką
          www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90129193/,
          i taką
          www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00129197/
          i wierz mi mają już kilka lat, piorę je w pralce, są jak nowe. Na pewno nie polecałabym czegoś czego nie sprawdziłam.
          • lirio Re: problem z kołdrą 31.07.12, 17:29
            150x200 można wyprać w pralce, porządną kołdrę 200x220 już nie, nawet przy moich 7kg ładowności pralki.
            Zapach proszku powinien zniknąć po wietrzeniu na świeżym powietrzu. Współczuję - dla mnie ten zapach jest dramatyczny, dlatego też nie mogę stosować proszku E, który jest wyjątkowo upierdliwy.
            • araceli Re: problem z kołdrą 31.07.12, 17:48
              lirio napisała:
              > 150x200 można wyprać w pralce, porządną kołdrę 200x220 już nie, nawet przy moic
              > h 7kg ładowności pralki.

Ja mam kołdrę 200x200 taką 3+1 (spinaną z dwóch). Osobno każda wchodzi do pralki o ładowności 6kg.
            • jagoda85 Re: problem z kołdrą 31.07.12, 21:03
              Ja piorę kołdrę 200/200 w candy 5 kilogramowej, nie mam z tym problemu spokojnie wchodzi, i dobrze się pierze.
            • semi-dolce Re: problem z kołdrą 31.07.12, 21:03
              Widzisz co kto lubi. Mnie denerwuje większość proszków bo nie pachną po praniu (tj. rzeczy nie pachną albo ledwo co). E, zwłaszcza w wersji sensitive, uwielbiam smile I jeszcze płyn do płukania domol z rossamana biały, też dość mocno pachnie po wysuszeniu rzeczy. Więc ja bym pewnie była zadowolona z kołdry mocno pachnącej po pralni. Z wilgotnej już nie. Tymczasem kołdry 2x2 z ikei, średniej grubości, piorę bez problemu w pralce o ładowności 6 kg.
              • hela6 Re: problem z kołdrą 31.07.12, 22:33
                semi-dolce napisała:

> Widzisz co kto lubi. Mnie denerwuje większość proszków bo nie pachną po praniu

No tak, ja zamykam okna jak sąsiedzi wywieszają swoje aromatyczne pranie. Zaczynam kichać i wierci mnie w nosie i to nie żadna alergia tylko zwyczajna ludzka reakcja obronna.
          • kamunyak Re: problem z kołdrą 01.08.12, 05:02

> i wierz mi mają już kilka lat, piorę je w pralce, są jak nowe. Na pewno nie pol
            > ecałabym czegoś czego nie sprawdziłam

To, że twoja kołdra nie rozpadła się w pralce to jeszcze nie świadczy o jej jakości. Wolę nie myśleć co z czego może byc ta kołdra skoro koszt całkowity to 40 zł.
            Ja też mam kołdry z Ikei. Kilkakrotnie droższe. Ale są naturalne i wiem, z czego są zrobione.
            I piorę je sama, mieszczą się do pralki.
            • sasilla Re: problem z kołdrą 01.08.12, 10:57
              Ja tam nie wiem z czego jest ta koldra, ale mam takie dwie (STRA, skala 3) juz kilka lat, piore w calosci srednio raz na miesiac i ciagle sa w dobrym stanie. Wklad niezbity, ciagle mieciutka, spi sie rewelacyjnie. I dzieki Bogu nie jest naturalna, bo z moja alergia pod pierzem czy welna udusila bym sie w nocy na amen.
              • jagoda85 Re: problem z kołdrą 01.08.12, 12:15
                Mam dokładnie to samo, ale widać, że dziewczyna nie zna, nie rozumie problemu. Poza tym, żeby pisać o czymś negatywnie, trzeba znać temat, samemu sprawdzić.
            • jagoda85 Re: problem z kołdrą 01.08.12, 12:12
              W linku który podałam jest informacja z czego jest kołdra. Mam alergię wiec nie mogę mieć kołdry z pierza, wełny.
            • semi-dolce Re: problem z kołdrą 01.08.12, 12:21
              Te akurat kołdry mają wypełnienie z poliestru. To nic strasznego. Pod naturalnymi (puch, pierze, wełna) ja też bym się udusiła w wyniku alergii.
    • claratrueba Re: problem z kołdrą 01.08.12, 07:47
      Reklamować można ale od razu.
      Miałam podobny problem kołdra 200x200 puch+pierze, była wilgotna ale ja po prostu wszystko co odbieram z pralni oglądam na miejscu. Kołdrę dosuszyli, odebrałam nast. dnia Trzeba sprawdzać - mogą być zacieki, zafarbowania, może być zniszczone. Klient ma prawo do nieodpłatnego wykonania usługi ponownie, odszkodowania w przyp. zniszczenia czy uszkodzenia.
      Niedosuszenie grubych rzeczy zdarza się bo pracownik ustawi zbyt krótki czas suszenia nie mając doświadczenia z takim wyrobem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka