Dodaj do ulubionych

zafarbowane jasne koszulki

28.09.12, 10:35
Szanowne WDPD, poradźcie - wyprałam jasne koszulki (w tym białą koszulę-koszulę, taką z kołnierzykiem) z zieloną bluzką, która nagle (po x latach) zafarbowała. Rzeczy są bladziuteńko zielone. Czym przywrócić im biel? Na części koszulek są jakieś aplikacje, więc wolałabym uniknąć chlorowego wybielacza - macie jakiś polecany środek?
Obserwuj wątek
    • catalina81 Re: zafarbowane jasne koszulki 28.09.12, 10:42
      mam podobny problem - córka wrzuciła do jasnego prania czerwoną skarpetkę. efekt - wszystko buro-różowe. znalazłam info, że pomaga Odbarwiacz Dr. Beckmann - u mnie w sklepie brak, więc zamówiłam w necie i czekam.
      • ja.dorcia Re: zafarbowane jasne koszulki 28.09.12, 10:58
        Potwierdzam działanie powyższego odbarwiacza. Testowany na:
        - koszulce z naprasowaną aplikacją
        - swetrze.
        Obie rzeczy żyją i mają się dobrze, nic im się nie stało i... przestały farbować w kolejnych praniach.
        • the_kami Re: zafarbowane jasne koszulki 28.09.12, 11:06
          A gdzie to cudo można dostać?
          • ja.dorcia Re: zafarbowane jasne koszulki 28.09.12, 11:20
            Ja swój kupowałam w sklepach typu supersam lub na stoiskach chemicznych sieci społem. W hipermarketach nie występuje raczej.
            • autumna Re: zafarbowane jasne koszulki 28.09.12, 11:29
              Bywa i w hipermarketach. Ale przy kolorowych rzeczach trzeba najpierw zrobić próbę w mało widocznym miejscu. Odbarwiałam niedawno popielatą wyściółkę z dziecięcego krzesełka, zafarbowaną na różowo. Różowe zostało, szare częściowo zeżarło i teraz ma kolor trudny do określenia. Coś jakby beż z różowym odcieniem.
        • mikams75 Re: zafarbowane jasne koszulki 28.09.12, 11:29
          ten odbarwiacz na bialych rzeczach moze dziala, ja testowalam na kolorowych i efekt byl oplakany. Rozowe i zotle rzeczy przebarwily sie w praniu na brudny pomarancz.
          Po odbarwianiu niektore rozowe i zolte rzeczy zrobily sie bezowe i jasno-brudno-pomaranczowe. Niestety zaden odcien bezu/pomaranczu nie byl "apetyczny" wink Kolor rozowy nie powrocil juz.
          Wiekszosc rzeczy to byla bawelna.
      • kotwtrampkach Re: zafarbowane jasne koszulki 28.09.12, 11:30
        mój facet odwrócił kiedys działanie czerwonej koszulki na białe ciuchy piorac je od razu 2 lub 3 razy, ze zwykłą iloscią proszku. różowe zostały tylko jedne skarpetki i moja koszulka z czymś sztucznym w składzie smile
        • zawszedeszczowka Re: zafarbowane jasne koszulki 28.09.12, 12:25
          W tym tygodniu maiłam podobną akcję - na niebiesko zafarbowały granatowe spodnie. Wszytsko, co się zabarwiło uprałam od razu raz jeszcze (mokre, bez rozwieszania) w proszku z dodatkiem Vanisha i wybirając dodatkowo program w pralce: odplamianie. Udało się. Prawie wszystko wróciło do pierwotnych kolorów.
          • antytalentka Re: zafarbowane jasne koszulki 28.09.12, 13:24
            Potwierdzam. Z reguły rzadko uda mi się cokolwiek ufarbować, bo segreguję pranie kolorami, ale piorąc ostatnio rzeczy dla dzieci, nie zauważyłam dość mocno żółtej sukienki (rzeczy były po córce koleżanki, więc do głowy by mi nie przyszło, że cokolwiek będzie jeszcze farbować). Ratowałam właśnie wyżej wspomnianym sposobem i tylko dwóch rzeczy nie udało mi się"odfarbić"wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka