Dodaj do ulubionych

do posiadaczek szaf ikea

29.10.12, 16:06
niestety w mojej szafie mam zbyt mało miejsca na ubrania-szafa 3 drzwiowa o szer 140/gl 55/wys 180.Podobaja mi się szafy z Ikei-tylko jak ja optymalnie skomponować?Myślalam raczej o drzwiach tradycyjnie otwieranych niż przesuwanych,na 200cm szer na pewno chcę aby połowa była na wieszaki,reszta pólki,może jakieś wysuwane szuflady/kosze?A co z półkami na buty?sprawdzają się ?doradzcie proszę
Obserwuj wątek
    • kittykitty Re: do posiadaczek szaf ikea 29.10.12, 16:33
      Ja osobiście nie wyobrażam sobie za bardzo trzymania butów luzem tj. na półkach w szafie, w której mam koszulki, bluzki, spódnice, bieliznę itp. Ewentualnie, gdybym już kompletnie nie miała miejsca to buty trzymałabym zamknięte w pudełkach i to te, w których aktualnie nie chodze tj. zimowe latem i odwrotnie.
      • trollik.morski Re: do posiadaczek szaf ikea 29.10.12, 16:39
        kittykitty napisała:
        > Ja osobiście nie wyobrażam sobie za bardzo trzymania butów luzem ...

Buty trzymane luzem skutecznie odstraszają moletongue_out
        • kittykitty Re: do posiadaczek szaf ikea 29.10.12, 16:42
          Śmiem podejrzewać, że buty mojego nastolatka odstraszyłyby nawet słonia smile
        • kittykitty Re: do posiadaczek szaf ikea 29.10.12, 16:47
          Oprócz aromatu, który miałby właściwości antymolowe smile bardziej zniechęca mnie kwestia kurzu i brudu ulicznego zgromadzonego na butach, a szczególnie podeszwach. Na codziennie używanych butach jest tego sporo, a ja z pewnością nie myłabym codziennie podeszew przed włożeniem butów do szafy, za leniwa jestem.
    • satia2004 Re: do posiadaczek szaf ikea 29.10.12, 16:45
      Mam Paxa w przedpokoju, w poprzednim mieszkaniu też miałam. Moja rada jest taka, żeby jak jest taka możliwość brać moduły po 100cm - ja poprzednio miałam 3x50cm i mocno niewygodne to było. Wyposażenie wewnętrzne to kwestia indywidualnych potrzeb - np. szuflady są wygodne na bieliznę. Półki na buty są fajne ale one są do płytszych szaf. Teraz w przedpokoju mam szafę standardowej głębokości i najpierw chciałam te półki dopasowywać jakoś ale potem kupiłam po prostu płaskie półki przeznaczone do szafy płytszej - TŻ porobił w nich wgłębienia na mocowanie.
    • turnesolka Re: do posiadaczek szaf ikea 29.10.12, 19:01
      Jeśli możesz weź normalne drzwi a nie przesuwne. W przesuwanych do szału mnie doprowadzało ze za każdym razem coś mam zasłonięte i miotałam się z tymi drzwiami jak głupia.
      Ja mam 2 paxy : płytszy z samymi półkami na ubrania i głębszy z drążkami. Na dole mam wysywane plastikowe pudło. Dobre na przechowywanie rzadziej wyjmowanych przedmiotów, ja tam trzymam różne torebki.
      Jeśli chcesz miec szuflad to lepiej takie które są od razu dostępne a nie tak że musisz otworzyć drzwi od szafy żeby do szuflad się dostać
    • rebelka1986 Re: do posiadaczek szaf ikea 01.11.12, 15:56
      Ja wzięłam paxa dla moich chłopaków - 100 cm z samymi półkami i 50 cm z trzema drążkami (dziecięce ciuchy są krótsze wink ) Nie chciałam koszy ani wewnętrznych szuflad, bo moim zdaniem otwieranie drzwi, żeby potem otworzyć szufladę jest niewygodne. Zamiast tego można użyć ikeowe pojemniki czy dopasowane tekstylne pudełka.
      ps. Jak już się zdecydujesz i będziesz montować szafy to najpierw przykręcaj to, co ma być w środku a drzwi wieszaj na końcu, już po zamontowaniu półek/szuflad/koszy wink Dla mnie to niestety nie było oczywiste i mam obdrapane drzwi big_grin
      • kklekss Re: do posiadaczek szaf ikea 01.11.12, 22:02
        Mam szafy pax na całą ścianę 3,5 metra, pod sam sufit.Polecam.Dzrzwi wszystkie białe , jak mi się znudzą wymienię na inny kolor.
    • marcowa_aprilla Re: do posiadaczek szaf ikea 02.11.12, 09:45
      ja tez własnie kupilam paxa 2 x100cm, drzwi tradycyjne
      w obu u gory mam 2 polki, potem wieszaki i na dole polki i kosze wysuwne, zalezy ile masz rzeczy na wieszakach, ja wole miec wiecej na wieszakach bo wygodniej sie do tych rzeczy dostac jak dla mnie
      jedna czesc na wieszaki mam na dluzsze rzeczy druga na krotsze i tam wtedy na dole mam wiecej polek
      uwaszam ze kosze/szuflady przydadza sie nizej, a u gory polki
      • brytf-anna Re: do posiadaczek szaf ikea 03.11.12, 17:09
        Ja mam głębszego paxa, 2 x 100 cm, z "normalnie" otwieranymi drzwiami. W jednej połowie same półki i dwie szuflady (a raczej szuflada i kosz), w drugiej dwa drążki, szuflada i kosz. I o ile część z drążkami jest idealna (polecam też listwę oświetleniową włączającą się przy otwieraniu drzwi), to część z półkami jest ciut za głęboka - z jednym rzędem ubrań zostaje za dużo miejsca, ale już na drugi rząd niewystarczjąco smile No chyba, ze nie opatentowałam jeszcze odpowiedniego sposobu układania.
        Przy "normalnych" drzwiach trzeba też wziąć pod uwagę, ze cztery zawiasy zajmują część dziurek na półki, więc na wysokości zawiasów nie da się już nic zamontować (dlatego też mam zamiast szuflady kosz, bo szuflada nie zmieściaby się z zawiasem).
        • marcowa_aprilla Re: do posiadaczek szaf ikea 04.11.12, 11:09
          ojej teraz mnie zmartwilas z zawiasami, ja jeszcze nie mam zamontowanych drzwi, mam juz wszystkie polki i szuflady i czekam az maz sie wezmie za drzwi, chcesz powiedziec ze moze sie okazac ze musze przesunac polke bo sie zawias nie zmiesci???
          • brytf-anna Re: do posiadaczek szaf ikea 04.11.12, 12:36
            marcowa - no niestety uncertain w instrukcji jest chyba opisane, ktore dziurki są zajęte. Albo było to na stronie - jak wejdziesz w projektanta szaf i wybierzesz otwierane drzwi, to przy dodawaniu półek jest czasem informacja, że niektóre poziomy są zajęte.
            Sprawdziłam u siebie - zawiasy zajmują 1 i 2 dziurkę od góry i od dołu, i 23 i 24 od góry i od dołu smile
            • marcowa_aprilla Re: do posiadaczek szaf ikea 04.11.12, 14:44
              dzięki, czyli są 3 zawiasy na jedno skrzydło?
              sprawdze jak wróce do domu gdzie zamontowaliśmy dolne kosze, ale chyba nie będzie problemu bo na samym dole bo kosz ma mocowanie u góry, u góry tez wolne bo półka dopiero nizej a ta 22 i 23 dziurka to rozumiem gdzieś na srodku? to chyba uff nie bedzie problemu bo nie mam nic na środku smile
              • brytf-anna Re: do posiadaczek szaf ikea 05.11.12, 10:16
                > dzięki, czyli są 3 zawiasy na jedno skrzydło?

4 zawiasy na skrzydło - tylko nie chciało mi się liczyć wszystkich dziurek od dołu smile więc zajęte są:
                - od góry 1 i 2 oraz 23 i 24
                - od dołu 1 i 2 oraz 23 i 24 smile

A co do koszy to ja właśnie nie jestem zadowolona, mam dwa i ciągle spadają mi z prowadnic, ale może trzymam w nich za ciężkie rzeczy?... uncertain
            • ma.malina Re: do posiadaczek szaf ikea 10.03.13, 12:57
              łooo matko, ile ja się nadumałam przy projektowaniu w plannerze ikea o co chodzi z tym komunikatem "otwory zajęte". Oświeciłaś mnie, dzięki smile
    • fraszka_igraszka Re: do posiadaczek szaf ikea 04.11.12, 16:09
      mam PAXY od lat, wiele sztuk i KAŻDA (11oo cm i 50 cm, głębokości 58 cm i 35 cm) sprawdza mi się znakomicie
      kocham je miłością wielką i polecam każdemu
      dodatkowym atutem jest łatwość zmiany wyposażenia (półki, kosze, drążki itp.) - mogę to zrobić sama, jak zmieni mi się koncepcja

POLECAM SERDECZNIE !!!
      i koniecznie z klasycznymi drzwiami
      i dodatkowy plus - moja największa miłość - wysuwane kosze na rzeczy - szybki i prosty dostęp do rzeczy
      • justynka_28 Re: do posiadaczek szaf ikea 05.11.12, 08:56
        Tez uwielbiam paxy. W sypialni mam dwa o szer 100cm z tradycyjnymi drzwiami. Na gorze mam jedna polke,na ktorej z racji wysokosci trzymam rzeczy po ktore rzadko siegam. Potem mam drążek na wieszaki,pólke a pod nia 3 kosze. Polecam zamontowanie oswietlenia w szafie,najwygodniejsze jest takie z czujnikiem ruchu. Ostatnio moje paxy przeszly maly tuning i dostaly nowe zawiasy, te samodomykajace. Sa genialne,koniec z trzaskaniem drzwiami.
    • meredith.0 Re: do posiadaczek szaf ikea 05.03.13, 12:30
      Szuflady jak najbardziej, ale nie te metalowe kosze- zacina się to i źle wysuwa- miałam z nimi przygody na wyjeździe.
      Głębokie szuflady są lepsze niż półki, wysunie się cała i widać wszystko, nie tylko to co z przodu.

Ja mam szafę komandor i najchętniej bym wstawiła tak z Ikei swojej kompozycjitongue_out Tylko to wnęka i ciężko coś dopasować.
      Ale ma jeszcze stanąć jedna w innym pokoju na szczęście.
      • brytf-anna Re: do posiadaczek szaf ikea 05.03.13, 13:06
        > Szuflady jak najbardziej, ale nie te metalowe kosze- zacina się to i źle wysuwa
        > - miałam z nimi przygody na wyjeździe.
        > Głębokie szuflady są lepsze niż półki, wysunie się cała i widać wszystko, nie t
        > ylko to co z przodu.

Tak, ale tak jak pisałam, szuflady nie da się umieścić, jeśli na tej samej wysokości jest zawias drzwi. Przy drzwiach przesuwanych nie ma problemu, ale przy normalnie otwieranych jest. Dlatego mam szufladę i kosz zamiast dwóch szuflad, ale tych koszy nienawidzę, źle się je wysuwa i ciągle spadają z prowadnic.
        • justynka_28 Re: do posiadaczek szaf ikea 10.03.13, 10:14
          To moze masz jakos zle skrecona/niedokrecona szafe bo ja mam w domu 5 szaf z ikei i nigdy w zadnej kosz mi nie wypadal czy zacinal sie.
          • ma.malina Re: do posiadaczek szaf ikea 10.03.13, 12:51
            a czy w szufladach (100cm) da się układać ubrania, czy są za płytkie ?
            Przymierzam się do zakupu i mam taką koncepcję, aby na dole zrobić 3, 4 szuflady na ubrania nie nadające się na drążek, a na górze wiszące ubrania. Przejdzie ? wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka