Dodaj do ulubionych

mycie okien zimą

09.12.12, 10:20
czy myjecie okna zimą, kiedy jest mróz? zastanawiam się czy myć okna przed Bożym Narodzeniem?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: mycie okien zimą 09.12.12, 10:37
      Jako osoba praktyczna powiesiłam w oknach gęste firanki. Ale jeżeli przyjdzie odwilż, może uda mi się namówić małżonka do umycia. Przynajmniej w "salonie" i od południa, bo w słońcu widać, jak jest wypaćkane. A wypaćkane jest tam bardzo, bo w loggi (parter) mieszka ogrodowy kot.

Jak nie przyjdzie odwilż, to olewam. A co...
      • gazeta_mi_placi Re: mycie okien zimą 09.12.12, 11:22
        A jak dłużej nie będziesz myła to i na roletach zaoszczędzisz.
        • ladyjm Re: mycie okien zimą 14.12.12, 22:44
          ja nie myję i nie ma z tego powodu najmniejszych wyrzutow sumienia smile
    • niebieska.maupa Re: mycie okien zimą 09.12.12, 10:42
      Zależy jaki mróz chyba. Ja w zeszłym roku zabrałam się za mycie przy minus dziesięciu - pierwszy i ostatni raz: z zewnątrz szyby były takie zimne, że płyn, chociaż był z alkoholem, zamarzał na szybie w ułamku sekundy, zanim zdążyłam ją wytrzeć.
    • headvig Re: mycie okien zimą 09.12.12, 11:07
      w tym tygodniu ma być odwilż smile można spróbować psikać zimowym płynem do spryskiwaczy zamiast zwykłego płynu do szyb smile
    • ookaa Re: mycie okien zimą 09.12.12, 11:08
      Oczywiście, że nie myję. Przy mrozie mogę sobie co najwyżej umyć szyby od wewnątrz (jeśli byłaby taka potrzeba). Za tydzień ma się ponoć ocieplić. Odłóż to mycie.
    • slim.fast Re: mycie okien zimą 09.12.12, 13:41
      Pewnie, że myję, lubię mieć czyste. smile

Z zewnątrz, jeśli jest mróz, to można płynem do spryskiwaczy, tym zimowy oczywiście. smile
    • madzioreck Re: mycie okien zimą 09.12.12, 13:49
      A w życiu.
    • ja.dorcia Re: mycie okien zimą 09.12.12, 13:56
      Właśnie skończyłam smile Tzn. same szyby, ramy czekają na wiosnę.
    • asfo Re: mycie okien zimą 09.12.12, 14:10
      Nie. Przeziębiłabym się a oprócz tego byłby wyższy rachunek za ogrzewanie.
    • budzik11 Re: mycie okien zimą 09.12.12, 14:28
      Nie, bo poza jednym (tarasowym) mam okna nieotwierane, więc musiałabym myć całkowicie z zewnątrz, stojąc na drabinie (wyższy parter). Jeszcze nie zwariowałam wink
    • paskud_agg Re: mycie okien zimą 09.12.12, 19:19
      Podepnę się pod wątek. A jak/czym najlepiej umyć okna w zimie? Bo muszę umyć ;p
      • ja.dorcia Re: mycie okien zimą 09.12.12, 20:20
        Ja myłam zwykłym płynem do szyb, z alkoholem... Tyle, że na zasadzie, że płyn w jednej ręce, ścierka (sporawa, np jakiś stary tshirt) w drugiej - pryskasz i momentalnie wycierasz. Na szybie zrobi się taka szroniasta powłoka, ale ona zaraz odparuje, po jakiejś minucie... Można jej pomóc ręcznikiem papierowym, zniknie szybciej.
        • marzeka1 Re: mycie okien zimą 11.12.12, 17:46
          Zimą myję okna tylko od wewnątrz; kiedyś mocno zachorowałam na anginę, gdy przed świętami myłam okna- nigdy więcej.
          • misiowazona Re: mycie okien zimą 11.12.12, 20:59
            Nie myję, nie lubię myć i nie lubię marznąć.
            • anyx27 W następnym tygodniu ma być 7 stopni! 11.12.12, 22:28
              Nie wiem, gdzie mieszkacie, ale np. we Wrocławiu w przyszłym tygodniu ma być 6-7 stopni na plusie, więc można poczekać z tymi oknami wink
              • jolanta534 Re: W następnym tygodniu ma być 7 stopni! 11.12.12, 23:42
                Nigdy w życiu szmatką...ściągaczem raz,dwa i ewentualnie przy ramach przetrzeć na sucho.Mam żaluzje więc myję przy zamkniętych a że się myciem okien zbytnio nie przejmuję (dużo ich mam)to myję rzadko i teraz jest pora wink
              • anu_anu Re: W następnym tygodniu ma być 7 stopni! 12.12.12, 08:19
                Właśnie na to czekam smile - mycie w mróz to żadna frajda. Mam 7 dużych okien, 2 połaciowe, 3 małe i 3 piwniczne. Jest co robić!
    • claratrueba Re: mycie okien zimą 12.12.12, 06:31
      Myje denaturatem.
    • krypteia Re: mycie okien zimą 12.12.12, 13:46
      nie, bo po pierwsze żadna okazja typu święta, goście nie jest dla mnie powodem do mycia okien - myję kiedy są brudne
      po drugie, jeszcze nie upadłam na głowę żeby myć okna podczas mrozu
    • valla-maldoran Re: mycie okien zimą 12.12.12, 14:21
      Nie myję. Szanuje swoje zdrowiesmile
    • agpagp Re: mycie okien zimą 12.12.12, 17:47
      a nie wiem nie wiem ... zapytam mężczyznę czy ma zamiar myć smile
    • opty-mi-stka Re: mycie okien zimą 27.02.13, 16:15
      fajne sposoby na mycie okien są w artykule www.opcja.vot.pl/?p=179 jest tam też sposób na wycieranie gazetami, faktycznie efekt świetny! a Wy próbowaliście wycierać okna gazetami?
      • misiowazona Re: mycie okien zimą 27.02.13, 18:29
        Jest to sposób stary jak świat, pamiętam, że w podstawówce myliśmy okna i polerowaliśmy je gazetami. Pamiętam, że dla mnie było to straszliwe przeżycie, bo źle reaguję na efekty dźwiękowe generowane przez tę czynność, podobnie jak np. na drapanie pazurami po cemencie. Poza tym to powoduje drapanie szkła, powstawanie rys. Dla mnie żadne odkrycie.
        • kk345 Re: mycie okien zimą 27.02.13, 18:49
          >Dla mnie żadne odkrycie.
          Bo nie chodzi o odkrycie, tylko o zalinkowanie podupadającego bloga wink
    • meredith.0 Re: mycie okien zimą 27.02.13, 23:46
      Myję, oczywiście nie jak jest -20. Z tym, że mam rolety zewnętrzne, więc mnie sporo mniej przemraża.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka