Dodaj do ulubionych

formy silikonowe do muffinek

19.12.12, 07:58
mam formy silikonowe do muffinek okrągłe, w kształcie Pana Ciastka, choinek. okrągłe ławo wyjąć w całości ale przy wyjmowaniu innych kształtów zawsze coś mi się ukruszy. jak to zrobić, żeby kształt pozostał cały?

drugie - jak czyścić te foremki - zawsze gdzieś w zakamarkach zostaje trochę ciasta i czyszczenie trwa bardzo długo.

będę wdzięczna za rady.
Obserwuj wątek
    • wiecznie-zapominam-login Re: formy silikonowe do muffinek 19.12.12, 08:36
      czy można je myć w zmywarce? smile
      Ewentualnie spróbuj myć pędzelkiem a nie gąbką.
      • enja11 Re: formy silikonowe do muffinek 19.12.12, 09:02
        Mam ten sam problemsad.
        Można je myś w zmywarce, ale są zbyt lekkie i zamiast sie umyć to latają po całej zmywarce. Ja myję ręcznie - strasznie upierdliwa robota.
        • catalina81 Re: formy silikonowe do muffinek 19.12.12, 09:07
          moje też można myć w zmywarce, ale właśnie obawiam się tego latania. poszukam jakiegoś pędzelka.

a jak z wyjmowaniem?
        • wiecznie-zapominam-login Re: formy silikonowe do muffinek 19.12.12, 09:10
          Ja lekkie rzeczy które "latałyby po zmywarce" przygniatam np łyżką do ciężką łyżką do nalewania zupy smile
    • autumna Re: formy silikonowe do muffinek 19.12.12, 09:13
      Takie zwykłe babkowe to wywracam na lewą stronę i szoruję szczoteczką do rąk. Nie wiem, czy przy bardziej skomplikowanych kształtach to będzie wykonalne.
    • enaka Re: formy silikonowe do muffinek 19.12.12, 09:20
      > drugie - jak czyścić te foremki - zawsze gdzieś w zakamarkach zostaje trochę ci
      > asta i czyszczenie trwa bardzo długo.

Zalać wodą i zostawić na noc. Rano wszystko łatwo się zmyjesmile
      • aniuta75 Re: formy silikonowe do muffinek 19.12.12, 09:22
        A jak nie, to w tych zakamarkach patyczkami do uszu zadziałać smile.
    • ruda.ja Re: formy silikonowe do muffinek 19.12.12, 11:53
      A smarujesz przed pierwszym nałożeniem olejem? Może tu tkwi problem. Wczoraj piekłam pierwszy raz w silikonowych formach ciastka al'a herbatniki (były w tchibo dwie formy) naprawdę skomplikowane wzory wytłoczone i w instrukcji napisali aby przed pierwszym użyciem (każdorazowo) posmarować olejem, a że nigdy nie piekłam w silikonie to się posłuchałam i nic nie zostawało wewnątrz. Może też kwestia rodzaju ciasta?
      Jeśli nic z tych rzeczy, też polecam namaczanie smile
    • budzik11 Re: formy silikonowe do muffinek 19.12.12, 17:23
      Nie wiem, jak coś wam lata - ja mam silikonowe pojedyncze na muffinki, myję w zmywarce i są zawsze tam, gdzie je postawiłam.
      Do mycia można wywinąć foremkę na lewą stronę i ew. namoczyć, żeby ciasto rozmiękło.
      A żeby nic nie zostawało w zakamarkach - poczekać, aż całkiem wystygnie, nie wyciągać ciepłego. I spróbuj położyć do góry nogami i ostrożnie zdjąc foremkę, nie wyjmować wypieku z foremki.
    • mim_maior Re: formy silikonowe do muffinek 19.12.12, 18:15
      Ja też myję silikonowe foremki w zmywarce. Jeszcze pamiętam to koszmarne szorowanie metalowych szczoteczką do zębów. Nawet po odmoczeniu było to bardzo marudne zajęcie. Dlatego nieustannie biję pokłony skromnemu urządzeniu, jakim jest zmywareczka smile)
      • polina_tramp Re: formy silikonowe do muffinek 21.12.12, 18:43
        Ja mam taką silikonową formę. Jak widać - najzwyczajniejsza na świecie. Myje ją w zmywarce i domywa się dobrze, wkładam ją między talerze i nie lata. A babeczki się nie kruszą. Nie wiem czemu macie z Waszymi problem, być może to zależy od jakości materiału z jego są zrobione? Pojęcia nie mam,
      • autumna Re: formy silikonowe do muffinek 22.01.13, 13:12
        Nie wiem, jak Wam się udaje to mycie w zmywarce. Ja już próbowałam czymś przycisnąć albo lekko zgniecione upchnąć w przegródki do małych talerzyków - i nic z tego. Nigdy nie znajduję ich tam, gdzie je włożyłam. Są wszędzie, ostatnio m.in. przyklejone na drzwiach.
    • monikar26 Re: formy silikonowe do muffinek 22.01.13, 22:31
      Ja takie foremki silikonowe najpierw odmaczam z płynem do naczyń, a potem "piorę" recznie, nic mi nie zostaje w zakamarkach.
      • ilse77 Re: formy silikonowe do muffinek 23.01.13, 18:54
        Hmm dla mnie silikonowe formy genialnie upraszczają właśnie wyjmowanie zawartości, jak i mycie po wszystkim. Mam foremki z Tchibo w kształcie kwiatków, jak i większe (które były dodatkiem do poradnika domowego) i nie mam z nimi żadnego problemu ani z wyjmowaniem ani z myciem (ręcznie albo w zmywarce).
        Jakiś czas temu usłyszałam czy przeczytałam radę, że jeśli test problem z wyjmowaniem muffina z foremki, to być może do ciasta dodano za mało tłuszczu, więc może u Ciebie o to chodzi?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka