Dodaj do ulubionych

Filtr do brity

14.01.13, 08:49
konkretnie chodzi mi o te filtry maxtra (płaskie). Czy Wy rzeczywiście wymieniacie je po miesiącu? Czy tak musi być, czy to tylko taki sposób na większą sprzedaż?
W instrukcji jest napisane, że filtr wystarcza na 100 litrów lub na miesiąc. Prawdę mówiąc u mnie w domu przez miesiąc nie przefiltruję 100 litrów. Czy muszę wymienić mimo to, bo np. filtr już nie działa jak powinien? Czy te dane są jakimiś statystycznymi, że np. statystyczna rodzina używa około 100 litrów wody w ciągu miesiąca?
Macie jakieś informacje na ten temat? Przestrzegacie tego terminu?
Obserwuj wątek
    • aniuta75 Re: Filtr do brity 14.01.13, 10:04
      Nie wiem czy miesiąc, ale jak mi "zejdą" kreseczki do 0% to robię jeszcze raz. Czyli każdy filtr używam dwa razy. Nie widze róznicy smile. Oczywiście rade taką przeczytałam własnie tu smile.
    • maria10344 Re: Filtr do brity 14.01.13, 11:35
      Jeżeli można byłoby używać filtry podwójnie,to po co właściwie filtry.Przecież na tych filtrowych granulkach osadza się cały "syf" z wody.Namnażają się również bakterie.
      Ja używam filtrów przez miesiąc i ok 5 dni dłużej.
      Mój dzbanek zawsze stoi w lodówce.Słyszałam,że wtedy żyjątka nie mnożą się tak szybko.
    • monika3411 Re: Filtr do brity 14.01.13, 14:36
      Wymieniam jak zniknie ostatnia kreseczka. Dzbanek stoi na wierzchu. A, wkłady kupuję rossmanowe (39,90 za 3 sztuki a w tym tygodniu 26 zł za 3 sztuki), nie oryginały (39,90 za 2 sztuki).
    • gosiownik Re: Filtr do brity 14.01.13, 14:58
      Zwykle korzystam z jednego filtra przez troche ponad miesiac, czasem jest to 5, czasem 6 tygodni. Wydaje mi sie, ze mozna tez poznac po smaku wody, jesli ktos, tak jak ja, pija duzo nieprzegotowanej. Kiedy zaczyna przypominac kranowe, zwykle wlasnie po 5-6 tygodniach, wymieniam filtr.
      • valla-maldoran Re: Filtr do brity 14.01.13, 16:26
        www.balter.pl/produkt/6621/laica-f4m-wklad-typu-bi-flux-do-dzbankowych-filtrow-wody.html
        Polecam te filtry, pasują do dzbanka brity, są tańsze i na dłużej starczają.
        • jagoda_pl Re: Filtr do brity 14.01.13, 17:49
          Ale nie do każego! Ja sobie radośnie na Allegro zamówiłam i później odsprzedawałam (ze strata, ale przynajmniej sie ich pozbyłam).
    • kasiek-kd Re: Filtr do brity 14.01.13, 17:01
      u nas (5 os w tym niemowlę na piersi) filtr brita starcza na 3 tyg;
      nie odważyłabym się na nowo go "startować"
      trzymam poza lodówka,
      przefiltrowana woda słuzy i do picia i gotowania, ale tez do prasowania, parowara, nebulizatora (czasami) i nawilzacza
      (duzo wody gazowanej pijemy i soków)
      chyba zastanawiam sie nad filtrem innej firmy, bo te sa rzeczywiście b. drogie
      (znajomi przez ponad rok "jechali" na jednym wkładzie: głupota czy oszczędność?)
    • baba_za_kolkiem Re: Filtr do brity 14.01.13, 17:19
      Ja zakładam że 100 l to średnie zużycie na miesiąc. Ponieważ mam częste delegacje na tydzień, liczę w pamięci ile tygodni jestem w domu i używam filtra w zwykłym trybie. Nie bawię się w odliczanie godzinowo, liczę pi razy oko. Ja mi sumarycznie wyjdzie mniej więcej 30 dni lub 5 tygodni to filtr zmieniam. Filtry uważam za pieruńsko drogie, wychodzi z tego dla budżetu kolejny "abonament".
      • piegoosek Re: Filtr do brity 14.01.13, 17:30
        Tez wymieniam kiedy kreseczki zejda. Standardowo sa to 4 tygodnie. Dzbanek rowniez trzymam poza lodowka. Nie pijam tej wody nieprzegotowanej, choc wiem, ze niby mozna, ale.. uzywam rowniez do inhalatora, zelazka itp. Jesli nie wymienie filtra po zejsciukreseczek, wtedy osad po herbacie jest bardziej uciazliwy.
    • jagoda_pl Re: Filtr do brity 14.01.13, 17:51
      Ja "puszczam" taki filtr 2x. Wodę filtruję właściwie 2x dziennie (do śniadania i kolacji), więc mi trochę szkoda.
    • maria10344 Re: Filtr do brity 14.01.13, 22:16
      Ja mam 2 dzbanki,jeden Brita drugi tesco.Wprawdzie oba na zwykłe filtry.ale skoro pasują zwykłe,to pewnie te maxtra też.Z resztą producent na stronie www.anna.biz zapewnia,że pasują.
      Ja kupuję 1 pojemniczek otwierany do którego można wsypywać nowy suchy materiał.Miałam na 10 szt.ale uważam,że to za długo,bo na siateczce w środku po pół roku osadził się koszmarnawy syfek i trąciło to bagienkiem.Teraz kupiłam 1 wkład i 3 "dosypki".
      Nie wiem ile płacicie za Brity maxtry ale przy moich pojedyńczch to bardzo się opłaca.
      U nich przesyłka pobraniowa jest darmowa.Nie sprawdzałam jakości wkładu,ale znawcy po cichu na ucho mówiąże "wsypki" są takie same,a płaci się za renomę firmy i reklamę.
      • monika3411 Re: Filtr do brity 15.01.13, 08:15
        Nie kupuję oryginalnych wkładów maxtra ze względu na ich cenę, ale w rossmannie kosztują 39 zł za 2 wkłady. Natomiast rosmannowe (te kupuję) kosztują 39 zł za 3 wkłady (do niedawna kosztowały 29...). Aktualnie w rossmannie jest promocja na te rossmannowe i kosztują 26 zł za 3 wkłady.
        • baba-baba Re: Filtr do brity 15.01.13, 09:58
          Ja wymieniam po 3 a maksymalnie 4 tygodniach.To że filtr się "kończy"widzę na czajniku,natychmiast powstaje osad,mam masakrycznie twardą wodę.Bez filtrowania osad mam już po 2 dniach a kamlot lada dzień.Filtrowanej używam do herbaty,kawy,gotuję na niej zupę,do żelazka(ale prawie nie prasuję).Osoby które wymieniają rzadziej to moim zdaniem wogóle filtra nie potrzebują,bo pewnie nie mają kamienia.No albo taka moda.
    • krainawody Re: Filtr do brity 27.02.13, 20:53
      Mało kto przestrzega tego terminu, bo to po prostu nieopłacalne. Proponuję Ci kupować wkłady marki DAFI, zaoszczędzisz jeszcze więcej, bo DAFI jest tańsze. Bez problemu kupisz wkłady owalne czyli odpowiedniki Brita MAXTRA. Była kiedyś taka reklama - jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać? smile
      • goodnightmoon Re: Filtr do brity 03.03.13, 21:06
        krainawody napisała:

> Bez problemu kupisz wkłady owalne czyli odpowiedniki Brita MAXTRA. Była kiedyś taka reklama - jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać? smile

Jeśli nie widać różnicy to OK.
        Ale ja kupuję tylko oryginalną Britę - kiedyś kupiłam odpowiednik (Profissimo) i bardzo mnie rozczarował. Różnica była widoczna w czajniku, zakamieniał się tak samo, jak po kranówie.
    • stara-a-naiwna TRZEBA WYMIENIAĆ! 27.02.13, 21:16
      i tutaj się wszystkie zdziwicie, bo filtry w bricie są węglowe i po miesiącu (nie wiem dokładnie czy po 30 dniach czy po 40 czy po ilu) zachodzi w nich reakcja i sa szkodliwe

mój brat jest po hydrogeologii i mi to tłumaczył
      (mogę się go dokładnie zapytać jak byście były dalej zainteresowane)

tak samo jak filtr nie może stać w wodzie (w dzbanku wody musi być mniej niż do filtra) bo wtedy on jak by cały czas pracuje
      • krainawody Re: TRZEBA WYMIENIAĆ! 27.02.13, 21:21
        Jak możesz to spytaj dokładnie brata. Z tego co ja kojarzę to ten termin jest nieco dłuższy niż 30 dni.

Jeśli chodzi o zanurzenie wkładu w wodzie to racja, nie można dolewać do dzbanka wody w takiej ilości by wkład był zanurzony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka