Dodaj do ulubionych

poparzona skóra po farbowaniu włosów

18.01.13, 21:05
pytałam już na kilku forach, niestety nie otrzymałam porady na tyle dobrej, by problem się rozwiązał.
ale do rzeczy - od ponad roku po każdym farbowaniu włosów, a farbuje raz na 6 tygodni, pojawiają mi się na skórze głowy bąble, jak po oparzeniu słonecznym. w trakcie farbowania skóra piecze i pali.
czyli uczulenie na farbę.
sęk w tym, że za każdym razem używam innej farby, by przetestować, która będzie najlepsza.
stosowałam matrix, artego, pallette, syoss, loreal, biocap.
za każdym razem to samo, czyli bąble, a potem swędząca i łuszcząca się skóra głowy.
dermatolog zaordynował stieprox i elocom, stwierdzając łojotokowe zapalenie skóry.
drugi dermatolog utrzymał diagnozę poprzednika.
wysuszanie lekami prowadzi do jeszcze gorszego wysuszania, łuszczenia i swędzenia.
na własną rękę zastosowałam nizoral, selsun blue, naftę kosmetyczną.
myję włosy białym jeleniem.

skóra jak się łuszczyła, ta łuszczy.
jak swędziała, tak swędzi.
wygląda to mniej więcej jak oparzenie słoneczne, cyzli najpierw bąble, potem łuszczeni się suchej skóry.
niewielką i chwilową ulgę przynosi smarowanie maścią bedicort, ale nie da się całej głowy codziennie tym wysmarować uncertain

czy możecie coś doradzić?

drugie pytanie - czym farbować włosy, żeby nie mieć potem sensacji przez dwa miesiące??
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 18.01.13, 21:18
      Doral ale nic nie piszesz na jaki kolor sie farbujesz ,zeby Ci cos doradzic.Jezeli na ciemno to zostaje Ci hna i basma,jezeli na jasno,nie mam pojecia czym moglabys sie pofarbowac z zadowalajacym efektem,nie uzywajac chemii.
      Ja cos takiego jak opisujesz dostalam po bell color,bylo to pierwszy i ostatni raz kiedy jej uzylam bo jakby mi ktos leb wrzatkiem polewal,a potem skore miedzy wlosami moglam sobie paznokciem podwazac bo odchodzily cale wysuszone platy.
      • figamarta Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 18.01.13, 21:22
        Probowaąłs farby jakich uzywaja fryzjerzy?
    • turnesolka Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 18.01.13, 21:25
      Na każdy kolor nawet przy 80% siwych możesz spróbować profesjonalną farbę L'Oreal INOA. Nie ma amoniaku i jest zdecydowanie łagodniejsza dla skóry i włosów. W dodatku nie śmierdzi podczas i po farbowaniu. Jak ją używam już prawie rok i bardzo jestem zadowolona. Metodą prób i błędów doszłam do koloru prawie identycznego z naturalnym z młodości - złoty blond (teraz po ciąży naturalny kolor mam koszmarny szaro mysi i masę siwych).
      Możesz kupić na allegro gotowe zestawy do farbowania. Jest tam też opis co i jak bo trochę inaczej się z nią postępuje.
    • weisefrau Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 18.01.13, 21:46
      Daj sobie spokój z farbowaniem.
      Znajdź dobrego fryzjera, który ułatwi Ci etap pośredni dobrą, krótką fryzurą.
      Skóra wyraźnie mówi, że jej to nie służy.
      W Bedicorcie pomaga steryd, czyli lek hamujący odpowiedź immunologiczna organizmu, natomiast przewlekle stosowanie sterydu na skórę może spowodować sporo działań ubocznych.
    • almondzik Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 18.01.13, 21:50
      Jedną z uczulających substancji w farbach do włosów jest parafenylenodiamina. Dobre laboratoria wykonują testy w tym kierunku. Jest to substancja, o której więcej tutaj pl.wikipedia.org/wiki/P-Fenylenodiamina. Występuje w niemal każdym kolorze farby (od blondu po czarny) i u bardzo wielu producentów (nawet tych z górnej półki), choć w niektórych krajach Europy zakazana jako b. szkodliwa, ale nie u nas...
      Swoją drogą, doral, podziwiam, że po takich sensacjach nadal farbujesz włosy. Może daj odpocząć skórze głowy i na jakiś czas zaprzestań tego? Ja z tych, co wolą być zdrowi niż piękni za wszelką cenę i po 10 miesiącach koszmarnego uczulenia występującego dla odmiany wokół oczu po każdym farbowaniu włosów rzuciłam to w diabły!
      • osmanthus PPD w farbach do wlosow 19.01.13, 10:13
        Dokladnie tak jak napisala almondzik.
        PPD, zwiazek z grupy amin aromatycznych, oprocz powaznych, wygladajacych jak poparzenie, uczulen moze rowniez spowodowac zejscie smiertelne.

www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2011/nov/28/could-hair-dye-kill-you
        99% farb do wlosow zawiera PPD
        Im ciemniejsza farba tym wiecej.

Przy okazji - PPD czesto bywa skladnikiem henny do malowania wzorow na skorze. Malowanie czasami konczy sie tak jak na zdjeciu w linku nizej:
        www.stylecraze.com/articles/harmful-chemicals-in-henna/
        Ja od lat farbuje sobie wlosy naturalna henna, tyle, ze oczywiscie nie kazdy chce byc bardziej lub mniej rudywink

• kamunyak Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 18.01.13, 22:21
      Należałoby zadać pytanie czy farbujesz włosy dopiero od ponad roku i wtedy zaczęły sie kłopoty? czy farbujesz dłużej a klopoty zaczęły się ponad rok temu z niewiadomych przyczyn. Bo jesli to ostatnie to dlaczego uczulenie na farbę?
      A jak długo myjesz włosy mydłem "biały jeleń"?
      Bo ja tym mydłem tak się załatwilam, że przez rok leczyłam uczulenie. Przy czym mydło stosowałam jakis czas zanim pojawiły sie tego skutki. Mydło było ostatnim podejrzanym dlatego tak długo to trwało. No bo jakże, takie delikatne, naturalne mydło....a ono zniszczylo mi całkowicie "płaszcz" skórny tak, że całe inne świństwo przenikało sobie do skóry bez problemu.
      Ja używałam mydła do mycia twarzy, ciała, więc załatwiłam sobie najpierw najdelikatniejszą skórę, np. powieki. Świąd nie do zniesienia. Na świąd mi akurat pomogła maść Protopic 0,1% ale po pierwsze to ja stosowałam ją na nieowłosioną skórę, po drugie, nie każdy dobrze tę maść toleruje, jak czytałam. Maść droga jak cholera, tylko na receptę. Ale dla mnie okazała sie doskonała a zaordynował mi ją dermatolog.
      No i definitywne pozbycie się mydła "biały jeleń" i zastąpienie go mydłami z odpowiednimi Ph przyniosło całkowitę poprawę.
      W przypadku skóry głowy to jednak zaprzestałabym farbowania do czasu wyleczenia skóry. I wróciłabym do szmponu, jakiegoś delikatnego, z odpowiednim Ph w celu odbudowania ochronnego płaszcza skóry.
      Jesli już musisz farbować to może farby naturalne? ja farbuję wyłącznie farbami naturalnymi z doskonałym skutkiem dla włosów.
      • sajolina Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 18.01.13, 22:48
        Może spróbuj farby firmy Color and Soin (to bardziej naturalna farba, dostępna w aptekach i na allegro) i zapytaj o swój problem Anwen na www.anwen.pl

a do włosów delikatny szampon np. Babydream dla dzieci z Rossmana, coś bez SLSów.
        • sajolina Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 18.01.13, 22:55
          a tu jest o pielęgnacji łojotokowego zapalenia skory na głowie:
          lojotokowaglowa.blogspot.com/
    • madzioreck Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 18.01.13, 22:56
      Ja bym się na Twoim miejscu zwróciła jeszcze z tym zapytaniem do dobrego fryzjera. Na farbach do włosów może znać się lepiej niż dermatolog - w sensie, może mieć pomysł, jaki składnik farb może powodować takie objawy.
      Niemniej jednak do czasu wykrycia przyczyny raczej zrezygnowałabym z farbowania...
    • claratrueba Znowu "będąc starą alergiczką" radzę 19.01.13, 09:21
      Zrobić testy farb według zalecenia z ulotki farby. Czyli nałożyć farbę na skórę po wewnętrznej stronie łokcia.
      Ja taki eksperyment przeprowadzałam u fryzjera żeby nie marnować kasy na farby, które wyrzucę. Okazało się, że nie uczula mnie Joanna (a moją mamę bardzo) to ja stosuję (odrosty farbuje co 10-14 dni i jest OK). Dodatkowo po myciu spłukuję wodą z sokiem cytrynowym bo to zakwasza skórę więc działa anybakteryjnie (przeciwłupieżowo też bardzo skutecznie) i czysty sok z cytryny wcieram w głowę.
    • osmanthus Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 19.01.13, 10:32
      doral2 napisała:

> pytałam już na kilku forach, niestety nie otrzymałam porady na tyle dobrej, by
      > problem się rozwiązał.
      > ale do rzeczy - od ponad roku po każdym farbowaniu włosów, a farbuje raz na 6 t
      > ygodni, pojawiają mi się na skórze głowy bąble, jak po oparzeniu słonecznym. w
      > trakcie farbowania skóra piecze i pali.

> czyli uczulenie na farbę.[/b]

Masz uczulenie na PPD - przeczytaj to, co napisala nizej Almondzik + moj post

> sęk w tym, że za każdym razem używam innej farby, by przetestować, która będzie
      > najlepsza.
      > stosowałam matrix, artego, pallette, syoss, loreal, biocap.
      > za każdym razem to samo, czyli bąble, a potem swędząca i łuszcząca się skóra gł
      > owy.
      Jeszcze raz - 99% farb zawiera PPD.

> dermatolog zaordynował stieprox i elocom, stwierdzając łojotokowe zapalenie skó
      > ry.
      > drugi dermatolog utrzymał diagnozę poprzednika.

Zapytaj ich czy slyszeli o PPD.
      Jezeli nie to poszukaj takiego, ktory bedzie na tyle swiatly by wiedziec co to jest i jakie skutki moze powodowac.
      A przede wszystkim zarzuc farbowanie wlosow.

• johana75 Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 19.01.13, 11:40
      Ja mam to samo, niestety jest to silne uczulenie!!! Groźne bo przy następnym razem możesz dostać wstrząsu i nawet umrzeć! Nie lekceważ tego.
      Ja próbowałam wielu farb, niestety bez powodzenia. Raz przyjaciółka zrobila mi próbe uczuleniową ruda farbą i wyszło ok. Poszłam na farbowanie i ona nie miała tej farby więc wymieszała 3 inne kolory!!! Ma salon fryzjerski. Dzieki ...leczyłam to 6 tyg.!!!
      Poparzona skóra z bąblami i ropnymi wyciekami. Nie pamiętam czym to leczyłam, ale doustnie tez cos brałam. Pomogło.
      Teraz od 3 lat farbuje włosy henną naturalną firmy Khadi. Henna naturalna farbuje włosy od koloru jasno brązowego poprzez rudości do czerni. Jaki kolor ci wyjdzie to zależy od koloru wyjściowego. Ja jestem szatynką, farbuje włosy czerwona henną i wychodzi śliczny kasztan. Henne mozna mieszac więc ilość kolorów jest nieograniczona, wyłączając blond.
      Włosy ślicznie mi się błyszczą, nie używam silikonów i olejuje włosy. Koleżanki pytają co ja robię że tak ślicznie włosy się błyszczą. Są podrostu zdrowe i odżywione.

Okazało sie że mam też problem z mascarą...tez mnie uczula i tutaj szukam jeszcze wyjścia, na razie nie znalazłam. Oczy robia sie czerwone, mam uczucie piasku pod powiekami i oczy mi sie same zamykają...takie jakby zmęczenie....

Jesli ty ciagle farbujesz włosy to skóra się nie wyleczy.
      Ja moge farbowac na folię, robie sobie lekkie refleksy blondem, a potem nakładam hennę.
      mozesz spróbowac farbowac całe włosy na folię, tak aby farba nie dotykała do skóry, ale wiadomo wtedy masz odrost...

--
    • budzik11 Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 19.01.13, 14:11
      Co do farbowania - to się nie znam (ja szukałam naturalnej farby bez chemii, bo bardzo niszczy mi włosy, nawet po Hennie miałam włosy jak druty, szorstkie i sztywne).
      Ale co do pielęgnacji - może daj skórze odpocząć, jeśli masz taką możliwość i spróbuj metody "no shampoo" - czyli nie mycia szamponem a nawet nie mysia wcale - podobno skóra i włosy po takiej kuracji sa jak nowe, błyszczące, nie przetłuszczają się. Ew. myj włosy odżywką, i to taką bez detergentów. O obydwu sposobach mnóstwo mozna w necie znaleźć, polecam, powinno pomóc na chorą skórę.
      • sajolina Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 19.01.13, 14:24
        Tu jest też o ppd: www.anwen.pl/2012/03/ppd-czyli-parafenylenodiamina.html
        • kamunyak Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 19.01.13, 15:46
          na razie pewności nie ma, że to uczulenie na farbę bo nie wiadomo jak długo dziewczyna włosy farbuje i czy klopoty zaczęły się od początku farbowania czy później, nie napisała tego.
          Jeśli to uczulenie na farbe to latwo to przecież sprawdzić. Zresztą, o ile dobrze pamiętam (dawno nie uzywałam farb chemicznych) to w każdej ulotce takiej farby jest zalecenie żeby wykonać najpierw test zanim farbe wywali sie na głowę. Wystarczy niewielką ilość polożyć na skórze, chyba za uchem - to jest dokladnie napisane, chwile poczekać i zobaczyć czy będzie odczyn uczuleniowy, czy też nie. Jeśli jest to znaczy, że problemem jest farba i trzeba innych farb poszukać albo zrezygnować z farbowania w ogóle.
          Jeśli nie ma to znaczy, że problemem jest skóra głowy i ją należy leczyć oraz uzywać odpowiednich kosmetyków (zamiast "białego jelenia").
          Ja, mając opisane wyżej problemy, nigdy nie położyłabym farby na głowie bez wcześniejszego testu.
    • lirio Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 19.01.13, 16:05
      Nie czytałam wyżej bo nie mam czasu, ale może masz nadwrażliwość na środki "żrące" które są w każdej farbie.
      Rozwiązaniem może być jedynie farbowanie pasemkami (gęstymi) przez czepek.
      • doral2 Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 19.01.13, 16:28
        odpowiadam hurtowo:

- włosy farbuję od lat, zawsze u fryzjera.
        - kłopoty zaczęły się rok temu, bez ostrzeżenia.
        - nie ma opcji "nie farbować", bo za dużo siwych włosów.
        - farbuję na ciemny kolor.
        - nie ma opcji fryzury przejściowej, bo i tak mam bardzo krótkie włosy.
        - skóra złazi prawie płatami.
        - nie mam uczulenia na jedzenie, napoje, ani leki, oprócz pyralginy.
        - niemycie włosów przez kilka dni skutkuje tym, że skóra zaczyna mnie swędzieć z brudu, oprócz swędzenia od farby. aczkolwiek trzy dni niemycia nieco osłabia świąd od farby. niemniej jednak w poniedziałek rano trzeba włosy umyć, by ludzi w pracy nie zrażać do siebie i jakoś wyglądać.
        - słyszałam o khadi, zamierzam wypróbować następnym razem.

póki co - czym ten swędzący łeb posmarować, bo się wścieknę!!
        • doral2 Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 19.01.13, 16:33
          errata:

- białego jelenia stosuję od kiedy zaczęły się kłopoty ze skórą, wcześniej używałam loreal czerwony
          - kiedy po raz pierwszy umyłam włosy białym jeleniem poprawiło mi się na tydzień
          - odżywkę do włosów stosowałam tę samą od lat, odstawiłam, zero efektów.
          - nie stosuję lakieru do włosów, jedynie piankę szwarckopa, czy jak tam się to pisze, w ilościach znikomych, nie smaruję skóry, ledwo przecieram włosy.
        • johana75 Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 19.01.13, 17:20
          Doral ja tez farbowałam włosy kilkanaście lat i nic mi nie było, farbowałam zawsze na ciemny brąz. Ciemne farby bardzo uczulają...niestety.
          Tez nie mam uczulenia na jedzenie, na piankę do włosów czy lakier zel tez nie...
          Nie pamiętam czym ja wtedy smarowałam, byłas u arelgologa-dermatologa? Mi pomogło ostatnim razem dopiero po jakiś 4 tyg. zobaczyłam poprawę...a kiedy farbowałaś?

Moze weź coś odczulającego...zyrtek? Ale to tylko moja rada...nie wiem czy zadziała.

Mi włosy się tez przetłuszczają. Poza tym polecam olejowanie włosów na 2 dzień po nałożeniu henny. A w 1 dniu nie wolno nic na włosy nakładać. Przed farbowaniem trzeba zmyć sylikon z włosów bo henna sie nie przyjmie. Ona oblepia włos a nie jak farba chemiczna która wnika w głąb włosa. Jak masz duzo siwych to na ciemny kolor może się zdażyc że bedziesz musiała farbowac 2x. poczytaj troche w necie o hennie...
          • doral2 Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 19.01.13, 18:31
            byłam u dermatologa, pisałam na początku.
            zyrtec brałam, bez efektów.
            o tym jak farbowałam, czym, kiedy i jak często tez napisałam na wstępie.
            mnie się włosy NIE przetłuszczają, wręcz odwrotnie, skóra i włosy suche jak pieprz.

o zmywaniu jakiego silikonu mówisz?
            bo ja nie używam żadnego silikonu, więc nie wiem co miałabym zmywać.
            • johana75 Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 19.01.13, 18:37
              O silikonach zawartych w szamponach w środkach do pielęgnacji włosów, jeśli zwracasz na to uwagę i kupujesz bez nich to ok.

Dlatego pisałam czy byłas u alergologa-dermatologa...myślę że alergolog lepiej pomorze...
            • kamunyak Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 19.01.13, 20:10
              spróbuj smarować HYDROCORTISONUM, jest bez recepty
              Hydrocortisonum.
              Poza tym kupilabym odpowiedni, delikatny (ale nie leczniczy) szampon.
              Jesli masz suche włosy i skórę to moze zrób sobie odżywkę sama, z żółtka i oliwy + ziola jakieś np. łagodzący rumianek i kilka kropli cytryny.
              A następne farbowanie tylko farbą naturalną. Nie jest prawdą, że włosy po niej muszą być mniej lub bardziej rude. Ja zawsze miałam włosy brązowe i po tej farbie też takie mam.
              Niestety, moja farba nie jest juz dostępna w sprzedaży wiec nie polecę (choć jest doskonała). Kiedy skończą mi sie zapasy sama będę musiała czegos szukać. Przy czym moja farba to nie jest koszmar z rozsypujacym sie proszkiem po całej łazience w tle. Nakłada sie niemal identycznie jak farbę chemiczną - ma podobną konsystencję i trzyma sie włosów. Mam nadzieję, że znajde podobną.
        • budzik11 Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 19.01.13, 19:44
          doral2 napisała:

> póki co - czym ten swędzący łeb posmarować, bo się wścieknę!!

Może takie coś: www.doz.pl/apteka/p8380-Epikrem_krem_przeciw_swiadowi_50_ml
          albo takie: www.doz.pl/apteka/p8380-Epikrem_krem_przeciw_swiadowi_50_ml
          albo Fenistil?
          Jest też lek w tabletkach, który daje się przy ospie - uspokajający przeciwświądowy, ale nie mogę sobie przypomnieć nazwy (ale i tak jest na receptę).
          • doral2 Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 19.01.13, 20:55
            budzik11 napisała:

> doral2 napisała:
            >
            > > póki co - czym ten swędzący łeb posmarować, bo się wścieknę!!
            >
            > Może takie coś: rel="nofollow">www.doz.pl/apteka/p8380-ikrem_krem_przeciw_swiadowi_50_ml
            > albo takie: rel="nofollow">www.doz.pl/apteka/p8380-Epikrem_krem_przeciw_swiadowi_50_ml
            > albo Fenistil? "

równie dobrze mogę smarować bedicortem, tak samo nieprzyjazne do smarowania uncertain
            bo o ile goła skórę łatwo posmarować, to smarowanie maścią jakąkolwiek skóry głowy można uznać za awykonalne.
            chyba, że się na łyso ogolę sad

ale koncepcja dobra, przemyślę jak tu z maści coś bardziej płynnego i łatwiejszego do smarownia owłosionej głowy zrobić...
            • sajolina Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 19.01.13, 23:51
              Smarowanie głowy nie jest aż takie trudne - robisz przedziałek, smarujesz go i robisz następny przedziałek, smarujesz, potem następny i tak lecisz całą głowę. Zabiera to czas, jest upierdliwe, ale jest wykonalne. A jak znajdziesz coś bardziej płynnego, to przelej do butelki z atomizerem i psikaj na przedziałek za przedziałkiem. Ja proponuję żel aloesowy, jest dość rzadki, ewentualnie można go zmieszać z wodą, żeby był płynny.
              • budzik11 Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 20.01.13, 11:03
                A jak nie masz kogoś, kto ci może pomóc (choćby posmarować z tyłu, bo po bokach i na górze głowy sama dasz radę) to może jakiś fryzjer? Zapłacisz kilka złotych i co będzie robił taki zabieg codziennie. Koleżanka płaciła fryzjerce za mycie głowy jak miała awarię w łazience - codziennie rano chodziła na samo mycie, niedrogo jej policzyła.
                • johana75 Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 20.01.13, 11:49
                  Smarowanie skóry nawet płynem nie jest takie proste. ja robiłam to 6 tyg i łatwe to nie jest, nie wyobrażam sobie użyć do tego maści, samemu to niewykonalne.
            • berkano8 Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 20.01.13, 16:14
              Elocom płyn , o taki nadaje się do stosowania na owłosioną skórę. A szampon khadi świetnie łagodzi podrażnienia.
        • mala_mujer Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 20.01.13, 12:30
          doral2 napisała:

> odpowiadam hurtowo:
          >
          > - nie mam uczulenia na jedzenie, napoje, ani leki, oprócz pyralginy.

A robiłaś ostatnio testy?
          Mojemu mężowi dermatolodzy przez jakiś rok wmawiali, że ma problemy ze stresu (sic?), jak zrobił wreszcie testy, wyszedł chrom, nikiel i kobalt. W praktyce oznacza to między innymi, że uczula go prawie wszystko, co zawiera ciemne barwniki, czarne skarpetki na przykład. U kobiet często objawia się to uczuleniem na farby do włosów i maskarę.
          Też zawsze miał jakieś alergie, a ta mu się ujawniła koło trzydziestki.
          • doral2 Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 31.01.13, 19:17
            no i jest progres.
            w desperacji wysmarowałam głowę oliwą jadalną, zafoliowałam i zaturbaniłam na dwie godziny.
            zmyłam potem szamponem biały jeleń.

i to było właśnie to, czego mojej głowie i włosom było potrzeba.
            wszystko przeszło, jak ręką odjął.

piszę, bo może komuś się przyda.
            • 1monia4 Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 04.02.13, 22:51
              Dobrze,że pomogło.Czyli miałaś koszmarnie wysuszona skórę głowy.
              • pisa.nka Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 15.04.13, 14:20
                wypróbuj jeszcze farby color&soin. moja koleżanka jest strasznie wrażliwa na farby do włosów i w sumie miała podobne problemy co Ty, jak się uporała ze wszystkim to kupiła te farby i żadnej reakcji alergicznej, ani stanu zapalnego itd nie było. można je kupić w wielu aptekach i nie są super drogie.
                • 8kasienka Re: poparzona skóra po farbowaniu włosów 07.05.13, 11:34
                  ja też polecam c&s. sa naturalne, nie zawierają amoniaku a teraz w dodatku wyszły dwa nowe kolory smile w aptekach dostaniecie wszystkie info i paletę kolorów. jak dla mnie są śliczne smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka