Dodaj do ulubionych

Wyciskarka do soków

26.02.13, 14:32
Jak w temacie:
Czy macie w domu?
Korzystaliście, macie jakieś doświadczenia?
Czy polecacie, stosujecie?
Ze względów zdrowotnych (i poprawa i podtrzymanie zdrowia) mam pomysł na zakupienie takiego sprzętu do robienia soków/koktajli.
W Internecie znalazłam różne informacje, które mnie bardziej skołowały niż coś wyjaśniły, poszukuję teraz doświadczeń praktyków.

Pytanie bardzo serio, bo konkretnych informacji od użytkowników nie namierzyłam, a na czterech forach nikt nie napisał w tym wątku ani słowa...
Nie wiem, jak to interpretować, więc proszę nawet o jasny wpis, że nie obchodzi Was taki sprzęt smile
Dziękuję!
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Wyciskarka do soków 26.02.13, 14:56
      kuchareczka_80 napisał(a):

> Pytanie bardzo serio, bo konkretnych informacji od użytkowników nie namierzyłam
      > , a na czterech forach nikt nie napisał w tym wątku ani słowa...
      > Nie wiem, jak to interpretować, więc proszę nawet o jasny wpis, że nie obchodzi
      > Was taki sprzęt smile

Nikt Ci nic nie odpowiada, bo wszyscy czujemy, że nadciągasz z reklamą czegośtam.
      Osobiście mnie nie intyresuje taki sprzęt, bo soków nie pijam.
      • kuchareczka_80 Re: Wyciskarka do soków 26.02.13, 16:18
        Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź!
        Napisałam na tym forum o produktach froscha - znam, używam.
        Mam trochę problemów zdrowotnych i znajomy polecał mi sok z warzyw kapustnych (jest naukowcem).
        Niestety, jak się okazuje sokowirówki nie robią soków z takich warzyw tylko WYCISKARKI.
        Mają różne kwoty, ogólnie poważne i jeszcze poważniejsze.
        Wiem, że są ludzie, którzy zgodnie z pewną dietą nowotworową (nie wiem, czy działa, wiem, że tak jest) mają pić soki i z wyciskarki.
        Znlazłam info o zelmerze, ale dużo negatywnych akurat dotyczących tych zagadnień użytkowania tego sprzętu, że zależy mi na informacjach od ludzi...
        Pomijając, że pewnie i mi może odpowiedzieć ktoś, kto jest propagatorem określonej marki...
        Mam trzy modele z dwóch sklepów internetowych i obawiam się wkasować kasę w g... .
        • papiki Re: Wyciskarka do soków 27.02.13, 11:49
          Wyciskarka jest o niebo lepsza od sokowirówki. Farfocle to suche wióry, a smak soku to też niebo w gębiesmile Ten sprzęt jest cichy podczas pracy i bardzo łatwy do mycia (sokowirówka mi tańczyła po stole, a i części do mycia mnóstwo). Robienie soków to teraz czysta przyjemnoścsmile To tak jakby z malucha przesiąśc się do mercedesawink
          • kuchareczka_80 Re: Wyciskarka do soków 27.02.13, 12:00
            A masz ręczną czy automatyczną?
            Czytałam, że z jabłek idzie mus, a właśnie sok z marchwi ze względu na farfocke bywa lepszy z sokowirówki. Pod jakim względem uważasz, że wyciskarka ma opisaną przez Ciebie przewagę nad sokowirówką?
            Masz jedno/dwuślimakową?
            Czy ta wyciskarka ma funkcję robienia mleczka migdałowego?
            Dziękuję
            • papiki Re: Wyciskarka do soków 28.02.13, 17:00
              kuchareczka_80 napisał(a):

> A masz ręczną czy automatyczną?

ręczna jest dobra do wyciskania miękkich owoców, bo np. do marchewki trzeba miec krzepę. Teraz mam automatyczną.

> Czytałam, że z jabłek idzie mus, a właśnie sok z marchwi ze względu na farfocke
              > bywa lepszy z sokowirówki.

mus z jabłek to miałam przy sokowirówce. A jak wcześniej napisałam - farfocle to suche wióry.

> Pod jakim względem uważasz, że wyciskarka ma opisaną przez Ciebie przewagę nad sokowirówką?

patrz: mój wcześniejszy wpis

> Masz jedno/dwuślimakową?

dwuślimakową

> Czy ta wyciskarka ma funkcję robienia mleczka migdałowego?

nie wiem

> Dziękuję

proszę
              • kuchareczka_80 Re: Wyciskarka do soków 28.02.13, 18:29
                wink
    • hela6 Re: Wyciskarka do soków 28.02.13, 17:46
      Kiedyś pod wpływem reklamy najaralam się jak szczerbata na suchary, nawet do sklepu się przeszłam obejrzeć i przeszło mi.
      Wolę zeżreć kapustę, nachłeptać się soku z kiszonej jeśli już i poprawić owocem.
      Mam posiłek bogaty w błonnik.
      Dla mnie lipa i nadawanie sobie roboty.
      • lapin1 Re: Wyciskarka do soków 28.02.13, 18:24
        Mam wyciskarkę Zelmera od pół roku i jestem bardzo zadowolona. Kupiłam bo na jesieni miałam bardzo dużo jabłek, które nie przechowałyby sie przez zimę i musiałabym je wyrzucić ( a sokowirówka padła). Zrobilam z nich soczek, był pyszny. Teraz jest faza na sok pomarańczowy. Soki są o niebo lepsze niż z sokowirówki, bardziej słodkie. Sok z marchwi z sokowirówki nigdy mi nie smakował, teraz go lubię. Dla jednych może być wadą, że sok jest gęsty, mi to pasuje. Wyciskarka łatwo sie czyści, nie zapycha.
        • kuchareczka_80 Re: Wyciskarka do soków 28.02.13, 18:36
          Na jakimś forum znalazłam dużo wpisów o różnych awariach w wyciskarce zelmera - że resztki dostają się do soku, że pęka sito..
          To jest jednoślimakowe coś z plastikiem?
          Czy jest zdatne do mleczka z migdałów? Albo ma taką opcję użycia w ogóle?
      • kuchareczka_80 Re: Wyciskarka do soków 28.02.13, 18:36
        Biorę sobie Twój wpis do serca bardziej, niż by się to mogło wydawać!
    • kuchareczka_80 Re: Wyciskarka do soków 28.02.13, 18:34
      W sumie to już zaczęłam się przepraszać z blenderem,
      A teraz skołowałam się na nowo...
      Po rozmowie na forum wegetariańskim wnioskiem było pożegnanie pomysłu wyciskarki big_grin
      ...
      Żeby człowiek miał tylko takie problemy!
      Dzięki bardzo za różnorodne wypowiedzi, teraz muszę to odleżeć wink
      • lapin1 Re: Wyciskarka do soków 28.02.13, 18:41
        Nie namawiam, prosiłaś o opinię. Zastanów sie jak często będziesz z niego korzystać, bo to kolejny sprzęt w kuchni.
        • lapin1 Re: Wyciskarka do soków 28.02.13, 18:42
          Nic jak do tej pory nie zepsuło się, a używam dosyć często.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka