Dodaj do ulubionych

jak i czym skutecznie zetrzec kurz???

02.03.13, 10:43
szczerze mowiac to juz mam dosc wszedobylskiego kurzu. scieram go nawet i 3 razy dziennie (ja i dziecko mamy alergie) a i tak w kilkanascie minut po odlozeniu scierki jest juz nowa warstwasad. dywany sa trzepane co tydzien, kanapy prane tez co tydzien. a moze to wina paneli? tez slyszalam taka opinie.
uzywalam wszelkiego rodzaju sciereczek, papierowych recznikow, past do scierania kurzu, psikaczy, wody samej, wody z plynem i... efekt taki sam, czyli zadensad.
poradzcie cos bo mam juz dosc!
Obserwuj wątek
    • valla-maldoran Re: jak i czym skutecznie zetrzec kurz??? 02.03.13, 11:43
      nic nie zrobisz, przestań się nakręcać i tyle.
      kurz jest zawsze i wszędzie, trzeba to zaakceptować i dać sobie spokój.
      sterylność przy alergii nie jest najlepszym rozwiązaniem.
    • budzik11 Re: jak i czym skutecznie zetrzec kurz??? 02.03.13, 15:49
      Zamiast użerać się z kurzem, wywal te dywany, tapicerowane kanapy (kup skórzane lub z "eko skóry"), firanki, zasłonki i wszelkie inne kurzołapy, bo kurz leżący na szafkach nie jest tak szkodliwy jak ten wzbijany ciągle z dywanów czy mebli podczas chodzenia, siadania i poruszania się. I ten właśnie latający w powietrzu, ciągle wzbijany kurz siada na meblach. Póki się nie pozbędziesz tych trampolin kurzowych, póty będzie latał i opadał na meble. A co do sprzątania - nie ma środka, który zapobiegnie osiadaniu kurzu. Są niby spraye antystatyczne, ale nie zauważyłam żadnego działania.

a największym źródłem kurzu w domu jest pościel. Odkąd założyłam w sypialni intensywnie fioletową pościel (poszwy i prześcieradło z flaneli), moje kurzowe koty osiągnęły lekki odcień fioletu smile
      • grecz Re: jak i czym skutecznie zetrzec kurz??? 02.03.13, 15:57
        Właśnie się zdziwiłam czytając, że osoby z mocną alergią posiadają w domu dywany...To raz...a dwa: czy jak nie wypierzecie kanap to alergie nasilają się? Jak nie, to po co się tak męczyć, jak tak, to polecam kupno kanapy z ekoskóry...
      • sajolina Re: jak i czym skutecznie zetrzec kurz??? 02.03.13, 15:58
        Zmień mieszkanie na takie w mniej kurzącej się okolicy. Ja nie mam paneli, nie mam dywanów, nie mam zasłon (tylko firanki), nie mam żadnych durnostojek, używam pronto antystatycznego i niestety, ale mieszkanie kurzy się okropnie, ale to taka okolica.
        • budzik11 Re: jak i czym skutecznie zetrzec kurz??? 03.03.13, 10:36
          Okolica nie ma nic do rzeczy, bo to MY sami produkujemy kurz (włosy, złuszczony naskórek, włókna ubrań, pościeli). Ja mieszkam w BARDZO niekurzącej okolicy (na wsi, nie ma żadnej drogi, wokół nieużywane pola), okna mam szczelne nieotwieralne, wentylację mechaniczną z filtrami HEPA na wejściu, nie mam zwierząt, ilość tekstyliów w domu minimalna, brak dywanów, tapicerowanych mebli a kurz i tak jest.
          • sajolina Re: jak i czym skutecznie zetrzec kurz??? 03.03.13, 16:21
            Nie wiem, czy okolica tak zupełnie nie ma wpływu. Mieszkałam w różnych miejscach i moje obecne mieszkanie kurzy się najbardziej ze wszystkich, a i ludzie ci sami i meble podobne. Teraz mieszkam blisko ulicy, pkp i wśród kamienic, gdzie jeszcze część ludzi pali w piecach.
          • szarsz Re: jak i czym skutecznie zetrzec kurz??? 04.02.14, 10:56
            Okolica ma wpływ. Ja mieszkałam poprzednio niby przy spokojnej, ale jednak ulicy, z boku, nie bezpośrednio przy drodze, ale niedaleko był parking.
            Teraz mam z jednej strony podwórko z trawą, z drugiej drogę dojazdową osiedlową i kurzy się o niebo mniej.
      • madzioreck Re: jak i czym skutecznie zetrzec kurz??? 03.02.14, 20:44
        Zamiast użerać się z kurzem, wywal te dywany, tapicerowane kanapy (kup skórzane
        > lub z "eko skóry"), firanki, zasłonki i wszelkie inne kurzołapy, bo kurz leżąc
        > y na szafkach nie jest tak szkodliwy jak ten wzbijany ciągle z dywanów czy mebl
        > i podczas chodzenia,

Powoli zmienia się pogląd na ten temat. Goła podłoga oznacza jeżdżenie na mopie 2x dziennie. Z dywanu kurz nie wzbija się aż tak mocno, jak z gołej podłogi przy byle ruchu powietrza.
    • turnesolka Re: jak i czym skutecznie zetrzec kurz??? 02.03.13, 16:27
      wg mnie jedyne skuteczne rozwiązenie to dobry odkurzacz i odkurzanie wszystkiego. Ja mam do mojego dysona zestaw szczotek, którymi prawie wszystko można odkurzać i jak się tak gruntownie cały dom odkurzy to rezultat jest. Ale na prawdę trzeba lecieć metodycznie, najpierw podłoga, potem wszelkiego rodzaju meble, parapety, obrazki i ramki na ścianach, listwy podłogowe oraz lampy. Nawet płaskie pionowe powierzchnie warto przejechać, np drzwi, okna etc. Potem dobiero wilgotną ściereczką wszystko przetrzeć, także podłogi. Wycieranie kurzu ściereczką na sucho to dla mnie nieporozumienie, wiekszość kurzy tylko sie chwilowo unosi w powietrze i za chwilę opada.
      U mnie najbardziej się kurzy z pościeli i z prania. W sypialnie koty na podłodze robią się już po 2-3 dniach.
      Na kurz z prania najlepsza jest suszarka do ubrań ale wiadomo to jest drogie rozwiązanie i nie wszystkie ciuchy się do niej nadają.
    • justa_lublin81 Re: jak i czym skutecznie zetrzec kurz??? 02.03.13, 21:04
      Ja też mam sporo kurzu, ale na meblach typu ława, komody, duża szafka rtv umieściłam szyby i codziennie lub co drugi dzień pozbywam się kurzu za pomocą wilgotnych ściereczek W5 z Lidla. Chusteczki są nasączone, a co najważniejsze jednorazowe więc wyrzucam je do kosza a nie płuczę czy trzepię ponownie.
      Częste wietrzenie mieszkania i pościeli a nawet wietrzenie dywanu na balkonie cały dzień to też świetny sposób na pozbycie się kurzu.
      • nostress.ka21 Re: jak i czym skutecznie zetrzec kurz??? 02.03.13, 21:28
        Ja mam szklany blat stolika kawowego i właśnie na nim najbardziej ten kurz widać uncertain
    • claratrueba Re: jak i czym skutecznie zetrzec kurz??? 03.03.13, 08:08
      Dopóki masz producentów kurzu czyli dywany i meble tapicerowane, których wytarte drobinki są podstawowym składnikiem kurzu domowego, nie ma żadnej metody by się go pozbyć.Pranie, czyszczenie to jedynie usuwanie kurzu już wytworzonego, nie zapobiega wycieraniu drobinek, zwykle je przyspiesza, bo włókna są coraz słabsze. Panele w żadnym stopniu nie produkują kurzu jedynie go przyciągają bo elektryzują się podczas chodzenia po nich.
      całkowicie kurzu się nie da wyeliminować- produkują go też nasze ubrania, włosy, złuszczająca się skóra. Ale przy przystosowaniu mieszkania do problemów alergików, jest go znacznie mniej.
      Ja i syn mamy alergię na między innymi kurz i żywiące sie nim roztocza. W domu są gołe podłogi, meble skórzane, żadnych zasłon. Kurz wystarczy zetrzeć raz na dwa-trzy dni.
    • anika_ic Re: jak i czym skutecznie zetrzec kurz??? 03.03.13, 17:54
      Odkurzając na mokro, dodaj do wody odrobinkę płynu do płukania. Odkurzaj meble także szczotką-trzpiotką (tą z włosiem). Nie ścieraj kurzu 3 x dziennie, to bez sensu, wystarczy raz. Dobrym sposobem na odkurzenie gołej podłogi jest "błyskawiczny pogromca kurzu" czyli bawełniana szmata nałożona na mop płaski.
      Dywany rzeczywiście gromadzą więcej kurzu (absorbują go) i z tego powodu jakby mniej pyłów unosi się w powietrzu. Mieszkanie trzeba wietrzyć, mimo, że aż 60% składu kurzu pochodzi z zewnątrz (w tym, oczywiście, piasek i ziemia). Zwyczajny kurz wcale nie jest aż tak szkodliwy, nawet gdy zostanie spożyty. Pierz pościele na lewej stronie, może spraw sobie jonizator, no i hoduj rośliny - one też pomogą oczyścić powietrze. Dość sporo już o tym pisałam, ale kurz to temat rzeka smile
    • weisefrau Re: jak i czym skutecznie zetrzec kurz??? 04.03.13, 08:07
      Bardzo mnie bawi, że spray antystatyczny ma niby zwalczać kurz. Ten spray powoduje jedynie, że kurz nie osiada. Czyli lata sobie w powietrzu. I jest łatwo aspirowany podczas oddychania. Gruby kot z kurzu leży w kącie i nie jest aspirowany. Tylko brzydki. Kurz osadzony na książkach , w kątach, nie robi nic złego astmatykom, o ile się go nie dotyka i nie wdycha. Mówię na podstawie wieloletniego współżycia z astmatyczną i uczuloną na kurz (roztocza) rodziną.
      To sypialnię trzeba czyścić do upadłego, kołdry mrozić, materace trzepać z mokrym prześcieradłem na wierzchu i najlepiej po prostu użyć preparatu roztoczobójczego. Sam szary nalot z kurzu na meblach jest nieszkodliwy, o ile go nie ruszać.
      • madzioreck Re: jak i czym skutecznie zetrzec kurz??? 03.02.14, 20:47
        Podpisuję się. Jak kurz leży, to i ja leżę. W życiu nie miałam takiego ataku astmy, jak przy sprzątaniu tuż po diagnozie, jak zaczęłam wywalać z kątów przydasie, to bym się udusiła... jak leżało to było dużo lepiej tongue_out
    • metamorphosis4 Re: jak i czym skutecznie zetrzec kurz??? 03.02.14, 20:56
      Jestem zdania, tak jak koleżanka powyżej, ze podstawą podstaw jest porządny odkurzacz. To znaczy taki, który przy sprzątaniu nie wyrzuca wylotem drobinek kurzu. Dysony maja dobre filtry, ale sa bardzo drogie. Podobno najlepszy jest Rainbow, ale tu cena jest już w ogóle kosmiczna. Z tym, że on nawet oczyszcza powietrze.
      Na chlopski rozum wydaje mi się, ze najekonomiczniej jest kupić po prostu odkurzacz z filtrem wodnym, bo woda nie powinna przepuścić brudów i siłą rzeczy kurzu będzie po odkurzaniu w domu mniej.
      • kasiek-kd Re: jak i czym skutecznie zetrzec kurz??? 03.02.14, 22:52
        filtr powietrza - takie jak np w muzeach - mu mamy
        daikin (czy jakos tak)
        i rzeczywiscie jak chodzi na programie "pyłki i cos..." to
        to tego kurzu mniej
    • kejt1979 Re: jak i czym skutecznie zetrzec kurz??? 05.02.14, 12:54
      www.wymiatam.com/domowe-porzadki/wycieranie-kurzu-po-prostu/
      smile
    • zaneta90 kurz 22.02.15, 18:05
      wlej do miseczki troszke plynu do plukania tkanin i zalej to woda ( nie duza iloscia ) to dziala nie elektryzuje sie wiec nie przyciaga kurzu , ja scieram kurz co 3 dni i praktycznie go nie widac a mam ciemne meble i tez mam panele smile
      • kuka9 Re: kurz 23.02.15, 10:13
        Jak rozumiem, wycierasz tym roztworem meble?
    • dariaggg Re: jak i czym skutecznie zetrzec kurz??? 05.01.17, 08:59
      W nowym mieszkaniu zainwestowałam w DREWNIANE PODŁOGI, drewniane meble.
      Różnica ogromna!
      Kurz jest, ale nie unosi się tak i nie elektryzuje, więc prawie nie przeszkadza. Wystarczy sprzatanie cotygodniowe, ewentualnie 2 razy w tygodniu.
      Ps. Też jestem alergikiem wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka