Dodaj do ulubionych

"pustka" nad salonem

26.05.13, 15:42
przeglądałam ostatatnio różne projekty domów i zauważyłam, że sporo z nich ma tzw. pustkę nad salonem co w praktyce oznacza sufit na wysokości 5 - 6 metrów. Ciekawa jestem na ile takie rozwiązanie może się podobać. Pomijam koszty ogrzewania, bo to zupełnie inna sprawa. Chodzi mi o względy wizualne oraz to jak się można czuć w takiej przestrzeni.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: "pustka" nad salonem 26.05.13, 15:52
      Jeżeli salon jest duży, to może być i wysoki - ważne są proporcje. W dużym, niskim pokoju sufit przytłacza; w małym, wysokim człowiek czuje się jak w kominie.

Wysokie pomieszczenie dobre jest dla miłośników zabytkowych żyrandoli. W salonie o wysokości 2,60 raczej nie da się takiego powiesić bez przeróbki.
    • budzik11 Re: "pustka" nad salonem 26.05.13, 20:15
      De gustibus non est disputandum. Dla mnie przede wszystkim niepraktyczne (kto zmiecie pajęczyny pod sufitem? wink).
    • jarka63 Re: "pustka" nad salonem 26.05.13, 20:53
      Znajomi tak mają - mnie się podoba, jest czym oddychać. Pajęczyn z dołu nie widać wink
    • jadowita71 Re: "pustka" nad salonem 29.05.13, 14:51
      trzeba lubić echo...echo...echo...

tyle zapamiętałam z wizyty w znajomym domu z pustką big_grin
      • kasiak37 Re: "pustka" nad salonem 29.05.13, 17:16
        mam i wyglada to super.Echa zadnego nie ma ale jezeli komus przeszkadzalyby dzwieki z dolu slyszalne dobrze na gorze to odpada.Nam nie przeszkadza,bo mozemy bez problemow normalnym glosem komunikowac sie miedzy parterem a pietrem,bez przymusu latania po schodach.Dodatkowo cala "pustka" jest przeszklona pod sam dach i po bokach bo wystaje poza obrys domu poltora metra.Do tego od gory duze okna dachowe.
        Na gorze na galerii (20m2) jest biblioteczka i przytulne,dobrze doswietlone miejsce do poczytania i wypicia kawkiwink
        Co do ogrzewania,zima grzeje tylko dol bo cieple powietrze dostaje sie i tak na gore.Na gorze ogrzewam tylko lazienke.
    • stara-a-naiwna Re: "pustka" nad salonem 29.05.13, 22:03
      mi się podoba taka przestrzeń
      (oczywiście przy zachowaniu proporcji, ze jak salon wysoki to odpowiednio i duży)
      i chciała bym mieć smile

lubię duże, otwarte przestrzenie

• turnesolka Re: "pustka" nad salonem 30.05.13, 07:56
      osobiście nie lubię z powodów już wymienianych (echo, zimo, hałas niosący się do góry, trudności ze sprzątaniem, myciem górnych okien)

za to uważam że we wszystkich pomieszczeniach optymalna wysokość to ok 3 metrów, wtedy zupełnie inaczej cyrkuluje powietrze i optycznie to wygląda dobrze, w starych kamienicach wiedzieli co robią!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka