koronka2012 16.06.13, 23:30 Ratunku - nie mogę zainstalować standardowej moskitiery, bo mam rolety zewnętrzne i zwyczajnie nie ma miejsca. Może ktoś ma jakiś patent żeby chronić mieszkanie przed komarami? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
squirk Re: moskitiera na drzwi balkonowe 17.06.13, 00:49 Mam wysuwaną moskitierę w drzwiach balkonowych (i dodatkową w każdym oknie), chwalę ją i wielbię każdego dnia. Gdybym nie miała i mieć nie mogła (choć pewnie usiłowałabym jednak przybić gęstą siatke gdzie tylko by się dało) zastosowałabym chyba elektrofumigatory w mieszkaniu i dodatkowe spirale z odkomarzaczem na balkonie a Muggę na siebie i rodzinę. Odpowiedz Link
dorcia1234 squirk 17.06.13, 08:50 a gdzie takie cudo wysuwane można kupić? możesz podać link? Odpowiedz Link
squirk Re: squirk 18.06.13, 00:40 dorcia1234 napisała: > a gdzie takie cudo wysuwane można kupić? możesz podać link? Nie mam pojęcia, była zamontowana już kiedy się wprowadzaliśmy, każde mieszkanie na osiedlu ma moskitiery w oknach i drzwiach balkonowych, spróbuję dowiedzieć się czegoś od administracji, może znajdą coś w papierach. Odpowiedz Link
koronka2012 Re: moskitiera na drzwi balkonowe 17.06.13, 23:43 squirk napisała: > Mam wysuwaną moskitierę w drzwiach balkonowych (i dodatkową w każdym oknie), chodzi ci o taką jak na dolnym zdjęciu? www.centrumrolet.pl/Moskitiery_okienne_Poznan.html u mnie niestety nie da rady bo ramka się nie zmieści między oknem a roletą zewnętrzną. Odpowiedz Link
squirk Re: moskitiera na drzwi balkonowe 18.06.13, 00:43 koronka2012 napisała: > chodzi ci o taką jak na dolnym zdjęciu? > www.centrumrolet.pl/Moskitiery_okienne_Poznan.html > u mnie niestety nie da rady bo ramka się nie zmieści między oknem a roletą zewn > ętrzną. To wygląda tak że drzwi balkonowe są jakby dwuczęściowe, lekka rama z moskitierą, odsuwana jak drzwi i z własnym zamknięciem i przeszklone drzwi zamykane indywidualnie, w oknach wygląda to inaczej, nie da się moskitiery odsunąć/podnieść, jest zamontowana na stałe. Odpowiedz Link
smutas13 Re: moskitiera na drzwi balkonowe 17.06.13, 08:01 Mam moskitierę przyklejaną do ramy drzwi. Trzyma mocno. Zdaje egzamin. Odpowiedz Link
koronka2012 Re: moskitiera na drzwi balkonowe 17.06.13, 23:39 smutas13 napisała: > Mam moskitierę przyklejaną do ramy drzwi. Trzyma mocno. Zdaje egzamin. A jak wychodzisz? odrywasz ją? Odpowiedz Link
smutas13 Re: moskitiera na drzwi balkonowe 18.06.13, 06:57 koronka2012 napisała: > smutas13 napisała: > > > Mam moskitierę przyklejaną do ramy drzwi. Trzyma mocno. Zdaje egzamin. > > A jak wychodzisz? odrywasz ją? Przyklejona jest od góry. Knkretnie: są to trzy pasy szer. 35 cm. przyklejone tak, aby zachodziły na siebie - boki są luźne. Można zainstalować moskitierę na ramce - otwieraną jak drzwi, ale koszt nieporównywalnie większy. Odpowiedz Link
koronka2012 Re: moskitiera na drzwi balkonowe 19.06.13, 14:22 smutas13 napisała: Przyklejona jest od góry. Knkretnie: są to trzy pasy szer. 35 cm. przyklejone t > ak, aby zachodziły na siebie - boki są luźne. Rozumiem, że ona spływa jak firanka, więc po prostu odgarniasz i wychodzisz? No ale jak boki są luźne (i dół też jak rozumiem, bo jak inaczej wyjść?), to to jest szczelne na tyle, że nic nie wlatuje? 3 wąskie pasy to celowo, czy z jakiegoś innego powodu? Nie cyknęłabyś jakiejś fotki poglądowej,pls? > Można zainstalować moskitierę na ramce - otwieraną jak drzwi, ale koszt nieporó > wnywalnie większy. Koszt nie gra roli, ale u mnie między drzwiami a roletą jest może z pół cm miejsca, nie wciśnie się. Odpowiedz Link
smutas13 Re: moskitiera na drzwi balkonowe 19.06.13, 17:45 koronka2012 napisała: > Rozumiem, że ona spływa jak firanka, więc po prostu odgarniasz i wychodzisz? No > ale jak boki są luźne (i dół też jak rozumiem, bo jak inaczej wyjść?), to to j > est szczelne na tyle, że nic nie wlatuje? 3 wąskie pasy to celowo, czy z jakieg > oś innego powodu? Pasy z siatki nie sa wąskie. Przykleiłam najpierw boczne, trzeci przykleiłam na środek. pasy zachodzą na siebie ok.15 cm. Każdy pas na dole ma plastikowy obciążnik - rozkładany. Kupiłam w sklepie na "L", w "B" też je widziałam. > Nie cyknęłabyś jakiejś fotki poglądowej,pls? jeszcze nie umiem Odpowiedz Link
misiowazona Re: moskitiera na drzwi balkonowe 17.06.13, 09:50 Miałam taki sam problem- rolety antywłamaniowe założone najpierw, a dopiero potem zachcieliśmy moskitiery. I do tego otwieranej, bo to drzwi balkonowe. Fachowcy dali radę jakoś to wcisnąć. Co prawda jest na styk, ale się udało. Trzeba bardzo starannie, do samego końca podnosić roletę, żeby otworzyć moskitierę, ale się da. Może u Ciebie też się da, zapytaj fachowców. Odpowiedz Link
mitta Re: moskitiera na drzwi balkonowe 19.06.13, 16:09 Też mam takie, jak smutas, bo najpierw były okna z roletami, a później okazało się, że nie da rady wcisnąć dodatkowych siatkowych drzwi. Pasy siatki są dość sztywne, a na dole do każdego pasa mocuje się metalowe listewki do obciążenia. Nic nie wlatuje, chwalę sobie, na zimę odklejam, a wiosną na nowo przyklejam. Jedynie w czasie silnego wiatru trochę fruwają i boje się, ze uderzą w szyby tymi listewkami. Odpowiedz Link
koronka2012 Re: moskitiera na drzwi balkonowe 21.06.13, 10:47 mitta napisała: > Pasy siatki są dość s > ztywne, a na dole do każdego pasa mocuje się metalowe listewki do obciążenia. N > ic nie wlatuje, chwalę sobie, na zimę odklejam, a wiosną na nowo przyklejam. Je > dynie w czasie silnego wiatru trochę fruwają i boje się, ze uderzą w szyby tymi > listewkami. skoro te listewki ci fruwają na wietrze tzn. że te pasy są przyklejone na zewnątrz framugi drzwiowej, nie od środka? spróbuję tego patentu Odpowiedz Link
mitta Re: moskitiera na drzwi balkonowe 21.06.13, 13:06 To jest coś TAKIEGO. Poziomą górną listwę mocuje się do górnej ramy między drzwiami, a żaluzją (po zewnętrznej stronie). Od spodu jest samoprzylepna, z wierzchu ma rzepy. Do tych rzepów przykleja się drugą listewkę z pasami siatki. Siatkę trzeba sobie przyciąć do odpowiedniej długości. Jest z tym montażem trochę zabawy, ale moskitiera jest na kilka lat - po prostu odrywam tę drugą listewkę z siatką, zwijam w rulon i przechowuję, a listwa z rzepami zostaje. Nie jest to może szczyt elegancji i wolałabym jakieś drzwi z siatki, ale skoro się nie da, to takie rozwiązanie nie jest złe - skutecznie chroni przed owadami, a moje trzy koty w mig pojęły, jak z tego korzystać. Odpowiedz Link
joanna_poz Re: moskitiera na drzwi balkonowe 21.06.13, 13:18 ja moskitierę z tej firmy, w 4 pasach, co prawda nie z wlokna sklanego ale z siatki - jakościowej - wywaliłam po 2 tyg uzywania do kosza to co jest opisane tam jako jej zalety - u mnie okazało się samymi wadami. moze ta z włokna szkalnego zachwouje się inaczej, ale ta z siatki: - paski miała za wąskie, zapas jest za mały więc paski na siebie za słabo nachodziły, dodatkowo po paru dniach boki zaczely się zawijac do srodka, wiec przestały zachodzić w ogole.. - obciazniki dolne - identyczne jak tu - przy najmniejszym pomuchu wiatru stuka to o framugę, koszmar - moj przechodzacy przez to pies nieustannie powodował obracanie się tych pasków o 180 stopni.. zdjęlismy, wywalilismy, kupilismy najtanszą 2 czesciową. Odpowiedz Link
mitta Re: moskitiera na drzwi balkonowe 21.06.13, 15:33 Ja tam nie mam pojęcia, z jakiej firmy kupowałam, bo było to trzy lata temu. Zalinkowałam pierwszą lepszą, by pokazać, jak to wygląda. Dodam tylko, że nie zakładałam na całe drzwi, tylko na jedno skrzydło, więc zrobiłam dość duże zakładki. Co do najtańszej dwuczęściowej - to dopiero była porażka, podarła się na murze pierwszego dnia. Widziałam jeszcze dość porządne paskowe moskitiery w sklepie z oknami. Odpowiedz Link