aga.r.72 26.07.13, 01:19 Podróżowałyście w tym systemie? Proszę o opinie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nostress.ka21 Re: BlaBlaCar 26.07.13, 12:23 Ja to odkryłam dopiero stosunkowo niedawno, ale byłam baaaardzo pozytywnie zaskoczona. Jednak po bliższym zapoznaniu się z ofertami już mi zachwyt minął Mam jednak nadzieję, że więcej osób będzie dodawało oferty podróży do miejsc mnie interesujących i z trochę większą pokorą, że tak to określę. Niestety, ale kilka tygodni temu były 3 osoby oferujące podróż w "moje" miejsce i każda z nich wyszła z założenia, że na podróży chce przede wszystkim zarobić czyli cena wyższa niż za pkp i pks (nie ma możliwości dojazdu bezpośredniego), czas prawie taki sam, po telefonie do jednej z osób z pytaniem czy można umówić się w innym miejscu, tak żebym nie musiała jechać 15 kilometrów by następnie tę samą trasą wracać na prawidłową trasę, usłyszałam, że to nie jest taksówka!, a ona nie ma zamiaru zatrzymywać się więcej niż raz no to sorki... W sumie to rozreklamowałam serwis wśród znajomych, którzy często podróżują i mam nadzieję, że się troszkę zmieni. P.S.: nie zrozumcie mnie źle nie chcę darmowego przejazdu itp, ale uważam, że oferta, gdzie ktoś oczekuje nie tylko całkowitych kosztów podróży, ale i zarobku rzędu 50% KP to trochę przegięcie Odpowiedz Link
anula36 Re: BlaBlaCar 05.08.13, 20:32 bylam na spotkaniu blabla car w Krakowie, bylo bardzo milo. Ale niestety rowniez mam problem - podrozuje czasami na dosc nietypowych trasach ( miedzy malymi miejscowosciami w 2 roznych wojewodztwach), ktore przy korzystaniu z transportu publicznego wymagalyby ode mnie 2-3-4 przesiadek. Bylabym sklonna zaplacic wiecej byle ich uniknac,ale co z tego kiedy nikt na takich trasach nie jezdzi??? Odpowiedz Link
chris1970 Re: BlaBlaCar 06.08.13, 12:27 No właśnie to jest ten mankament, o który się obawiałem. Czyli cwaniactwo, które chce sobie pasażerem pokryć koszty paliwa i pewnie amortyzację i wliczyć koszt ubezpieczenia samochodu. Dla mnie to system idealny dla ludzi, którzy lubią ludzi. Na przykład, ktoś planuje podróż w pewne miejsce i nie chce jechać sam, przyjmując od pasażera symboliczną opłatę na poziomie troszkę niższym niż cena biletu na tej trasie, jaką oferują firmy publicznie świadczące usługi przewozowe. Coż to jest, na przykład przy podróży 100 km, podjechać te 15 km i odwieźć kogoś na miejsce? Kłopot żaden, a przynajmniej podróż może minąć przyjemnie. Odpowiedz Link
misterni Re: BlaBlaCar 09.04.14, 02:36 Zasadą blablacar jest, że nie można na podróży zarabiać. Może jedynie zwrócić się koszt paliwa. I fakt, to jest system dla lubiących ludzi. Odpowiedz Link
claratrueba Re: BlaBlaCar 09.04.14, 07:16 I jako pasażer i jako "przewoźnik" mój syna bardzo sobie chwali. Oczywiście, ryzyko wystąpienia cwaniaczka istnieje. A gdzie nie istnieje? Na trasie moje miasto -Warszawa bilet na busa (zniżkowy) kosztuje 15 zł, blablabowicze ustalili na 10 zł, co jest wygodne i z korzyścią dla wszystkich. Odpowiedz Link
bebe.lapin Re: BlaBlaCar 11.04.14, 19:00 Z blablacar jechalam raz, jako pasazer. Przewaznie korzystam z mitfahrgelegenheit (carpooling), zarowno jako pasazer jak i kierowca - moim zdaniem ma lepiej funkcjonujaca wyszukiwarke. Jezdze przewaznie na trasie Lotaryngia - Nadrenia Pln-Westfalia, czasem do Polski; ceny wypadaja o wiele nizsze niz gdybym miala jechac pociagiem. Zasadniczo bardzo sobie chwale, ale to sposob podrozy dla lubiacych ryzyko - pasazer moze sie nie zjawic, kierowca anulowac podroz (i nawet o tym nie poinformowac...)... Odpowiedz Link
misiowazona Re: BlaBlaCar 11.04.14, 20:47 Sam system wygląda interesująco, ale ja osobiście bałabym się chyba jechać w trasę z osobą, której umiejętności prowadzenia auta nie znam. Kierowcy różnią się skłonnością do ryzyka (prędkość, sposób wymijania), a to wpływa na bezpieczeństwo, które jest ważniejsze od ceny. Odpowiedz Link
jarka63 Re: BlaBlaCar 03.11.14, 21:32 Jestem świeżo po pierwszej podróży BlaBla Car (jako pasażerka) i jestem bardzo zadowolona. Gdyby jeszcze dało się tę trasę pokonać szybciej...Ale to chyba tylko rakietą. Odpowiedz Link
piaagn Re: SPAM 01.12.14, 17:57 Gdybyś jeszcze miała odrobinę racji to nawet uwierzyłabym w te ckliwe poematy Odpowiedz Link
chris1970 Re: BlaBlaCar 02.12.14, 11:42 Przyglądnąłem się stronie. Jak na razie do przwiezienia jest kanapa i komplet opon. Osoby prywatne mogą zabrać np. kopertę albo małą paczuszkę. Rok temu miałem do przewiezienia zmywarkę. Wszyscy kurierzy mi odmówili, Poczta Polska ze swoim Pocztexem przyjęli niestandardową przesyłkę. Drogo nie było, bo 120 złotych z ubezpieczeniem. Jak rozumiem, system się sprawdzi w sytuacjach: mama dziecku na studiach chce przesłać miskę pierogów, albo właśnie mała przeprowadzka, a nie stać nas na wynajęcie firmy przewozowej, bo koszt usługi przewyższa wartość sprzętu. Ja się zastanawiam, co by było, gdyby np. do przwiezienia byłaby ta przysłowiowa miska pierogów, która w rzeczywistości okazuje się np. paczką substancji niedozwolonych? Co wtedy? Odpowiedz Link
agata7564 Re: BlaBlaCar 03.12.14, 13:01 Na ich stronie piszą: Jeżeli jednak zdarzy się, że ktoś nadużyje Twojego zaufania, lub wręcz dopuści się przestępstwa, możesz liczyć na naszą pomoc. Po pierwsze, za pomocą specjalnego formularza, poinformuj nas o tym, co się stało. Po drugie, zawiadom Policję o Twoich podejrzeniach lub stwierdzonym fakcie popełnienia przestępstwa. Na wniosek Policji lub innych uprawnionych organów przedstawimy wszystkie posiadane dane użytkownika serwisu oraz zablokujemy jego konto. Odpowiedz Link
chris1970 Re: BlaBlaCar 03.12.14, 13:11 Brzmi tak samo jak pomoc w Allegro I pewnie tak samo działa Odpowiedz Link
agata7564 Re: BlaBlaCar 03.12.14, 13:19 Czytam literalnie - że w razie "W" NIE zostajesz z tematem sam. Z resztą, nie wiem czy to tylko domena Polaków, ale zawsze zakładają najgorsze scenariusze: że drugi Polak to złodziej, że narkotyki, bomby. Ehhh, chyba powinniśmy zacząć nosić jakieś różowe okulary.... Odpowiedz Link
chris1970 Re: BlaBlaCar 03.12.14, 14:27 Literalnie w regulaminie Allegro również jest napisane tak, że przykładać Allegro do serca Jak miód Również oferują pomoc, wsparcie i nie zostawiają człowieka samemu. Przerabiałem to. I proszę mi tu nie wyjeżdżać z narodowościami, ani przypisywać złej woli. Bo nikogo tu nie oskarżam o złodziejstwo. Zwyczajnie nie wierzę w to, co firemka jedna z drugą piszą. A różowe okulary, to proszę sobie najpierw włożyć, bo jak widzę, to ich na nosie nie ma - dowodem na to jest ocena Polaków. Czymś podyktowana? Odpowiedz Link
araceli Re: BlaBlaCar 26.12.14, 22:39 Proponuję usunąć wątek bo ilość prymitywnego spamu przekroczył wszystkie granice przyzwoitości Odpowiedz Link
araceli Re: SPAM 26.12.14, 22:40 'Zwykła' wymiana zdań między prawie samymi nowymi nickami na forum, które 'przypadkowo' wpisały coś w wyszukiwarkę i ten wątek im wyskoczył. Myślisz, że ludzie aż tak głupi są? Odpowiedz Link
madzioreck Re: SPAM 27.12.14, 00:18 Skurczygnaty nawet w święta spamują, na ematce też hula. Odpowiedz Link
squirk Re: SPAM 27.12.14, 05:02 madzioreck napisała: > Skurczygnaty nawet w święta spamują, na ematce też hula. Desperacja aż cuchnie, najwyrażniej żaden naiwny jelonek nie dał się namówić na zmarnowanie kasy u tej beznadziei, brawo dla forum, niech się żebractwo dalej poniża, zrobiło się śmieszne. Odpowiedz Link