Dodaj do ulubionych

Dieta przy wątrobie

16.09.13, 12:54
Dziewczyny drogie pomóżcie. Mojemu teściowi wyszły bardzo niedobre wyniki wątrobowe. Oprócz dużej ilości leków ma mieć dietę - generalnie lekarka kazała jeść samo gotowane. Może znacie jakieś naturalne wspomagacze na poprawienie funkcjonowania wątroby. Jakieś zioła albo owoce. Co poza zupami mogę doradzić teściowi, żeby jadł i dobrze się czuł?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Dieta przy wątrobie 16.09.13, 13:34
      Przede wszystkim dziurawiec. Kupić w postaci fixów i pić zamiast herbaty. Nie jest obrzydliwy, a ułatwia trawienie wszystkiego, co się zje.

Co do jedzenia - na pewno bukiety z jarzyn, ale nie wszystkie warzywa są dobre: należy unikać cebuli, porów, papryki (chodzi o świeżą), surowych ogórków. Jajka na miękko. A poza tym każdy wątrobiarz reaguje nieco inaczej; teść na pewno wie, co mu się po jedzeniu najbardziej odbija i po czym go mdli.
      • chris1970 Re: Dieta przy wątrobie 16.09.13, 22:01
        Z dziurawcem to bym nie przesadzał za bardzo i skonsultował z lekarzem. Fakt, to zioło zapobiega różnym wirusowym zapaleniom wątroby i działa antydepresyjnie.
        Ale też dziurawiec ma też i niepożądane działanie. Pierwsze to wzmaga wrażliwość na promienie słoneczne. Ma też wpływ na układ trawienny. Dziurawiec może wywołać zaparcia i osłabia działanie niektórych leków. Właśnie o te interakcje bym się lekarza dopytał.
        Ludzie często bagatelizują interakcje żywności z lekami.
    • roseanne Re: Dieta przy wątrobie 16.09.13, 14:29
      bez smazonych, tlustuch
      dobrze ugotowane i upieczone - miekkie
      zadnych cebulowych, zadnych kapustnych
      karczochy sa polecane i miod
    • budzik11 Re: Dieta przy wątrobie 16.09.13, 14:32
      Hepatolog mojego męża powiedział mu, że wszelkie reklamowane leki bez recepty, które maja regenerować wątrobę, można sobie o kant d.. rozbić - po prostu nie działają, więc szkoda kasy. Dostał leki od lekarza. Poza tym dostał szczegółowy spis tego, co jeśc może a czego nie może, w postaci tabeli. Są np. ciekawostki typu zakaz pieczywa powszechnie uznawanego za zdrwe - razowego i ciemnego - może jeść tylko białe smile Nie będę przepisywać listy, można łatwo znaleźć w internecie - tu masz pierwszą lepszą stronę - na dole jest wykaz tego, co wolno i czego nie wolno: www.natemat.com.pl/diety/dietywchorobach/dieta-watrobowa.html
      • gazeta_mi_placi Re: Dieta przy wątrobie 16.09.13, 17:26
        Cebula i czosnek - nie wolno, smażone - nie wolno, ostro przyprawione - nie wolno.
        Co do razowego ciemnego pieczywa to mnie - zdrową często boli brzuch po ciemnym, jem tylko białe i jest w porządku.
        A co sądzicie o ostropeście?
        • furtive_kitten Re: Dieta przy wątrobie 16.09.13, 20:06
          Ostropest pomaga, potwierdzam.
      • angazetka Re: Dieta przy wątrobie 17.09.13, 10:43
        > Są np. ciekawostki typu zakaz pieczywa powszechnie uznawanego za zdrwe - razowego i
        ciemnego - może jeść tylko białe :

Żadna to ciekawostka, wiadomo, że ciemne jest trudniej strawne, więc przy problemach z układem trawiennym niepożądane.
    • julinka601 Re: Dieta przy wątrobie 16.09.13, 19:17
      Właśnie,ostropest jest bardzo wskazany.
      • to-wlasnie-ja Re: Dieta przy wątrobie 16.09.13, 21:01
        ja rowniez potwierdzam, link jeden z wielu , to nie moja strona
        ostropestplamistyporady.pl/
      • incubus_1 Re: Dieta przy wątrobie 17.09.13, 11:15
        Czyli np. sylimarol. To wyciąg z ostropestu.
    • anachoresis Re: Dieta przy wątrobie 17.09.13, 11:36
      Bardzo Wam dziękuję za wszystkie informacje smile
    • incubus_1 Re: Dieta przy wątrobie 17.09.13, 14:24
      Przy wątrobie:

1. Regularny rytm dnia, posiłki o stałych porach, najlepiej świeżo gotowane, nie odgrzewane (ale nie zawsze się da).
      2. Sen - koniecznie dużo i ważne jest, żeby spać już między 22 a 24, wtedy wątroba się najlepiej regeneruje (i to nie są bzdury, ale zalecenia jednego z najlepszych hepatologów w W-wie).
      3. Trochę ruchu, ale nie za dużo, bo wątrobą nie lubi wysiłku fizycznego, póki jest źle, trzeba dużo odpoczywać.
      4. Oczywiście przyjmować zalecone leki.

Chorowałam na wątrobę, przerobiłam to wszystko.
    • przeciwcialo Re: Dieta przy wątrobie 17.09.13, 18:30
      Olej lnieny albo wersja w kapsułkach Linocomplex- smaczniejszy wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka